Οι δανειστές μας διαπιστώνουν πως παρά τα μέτρα, το πρόγραμμα, αν και εξαιρετικά σκληρό, δεν αποδίδει και πιέζουν με την απειλή διακοπής του μηχανισμού στήριξης.
Ο δημόσιος τομέας, το χαϊδεμένο παιδί όλων των κομμάτων και του συνόλου του πολιτικού προσωπικού από καταβολής ελληνικού κράτους, το όχημα πάνω στο οποίο στήριζαν την επανεκλογή και την πολιτική τους επιβίωση, βρίσκεται πλέον για τα καλά στο στόχαστρο όλων εκείνων που τον εξέθρεψαν και επί δεκαετίες χόρευαν στα γόνατά τους. ...
Όλοι εκείνοι που έλαβαν μέρος στην διόγκωση του δημόσιου τομέα, που έχουν διορίσει στο δημόσιο όλους τους πολιτικούς τους φίλους, που κάνουν τη δουλειά τους χρησιμοποιώντας αποσπασμένους υπαλλήλους του δημοσίου, που φόρτωσαν στις πλάτες των φορολογουμένων τους κομματικούς τους θεράποντες/θεραπαινίδες, ζητούν τώρα να μην διοριστούν άλλοι, να αρθεί η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων και να υπάρξουν δραστικές περικοπές μισθών και επιδομάτων.
Αυτοί ακριβώς που δημιούργησαν μια χώρα δύο ταχυτήτων (βλέπε έρευνα), ζητούν τώρα ισονομία και αξιοκρατία. Και ουσιαστικά βρίσκονται αντιμέτωποι με το τέρας που δημιούργησαν.
Το εγχείρημα αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολο. Οι αντιστάσεις μεγάλες. Ο κίνδυνος να σταματήσει η χώρα να λειτουργεί λόγω των αντιδράσεων εντελώς ορατός.
Η τρόικα ανέβαλε την προγραμματισμένη για σήμερα συνέντευξη Τύπου, μια συνήθη πρακτική που ακολουθείται στο τέλος κάθε ελέγχου και πριν από την (προσωρινή) αναχώρησή της από την Αθήνα.
Πολλά ακούγονται γύρω από την απόφαση των εκπροσώπων των δανειστών μας να παρατείνουν την παραμονή τους, ενώ φαίνεται ότι και αυτοί έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά, βλέποντας ότι όσα συνομολογήθηκαν δεν δρομολογούνται ακριβώς για τον φόβο των αντιδράσεων.
Η ψήφος ανοχής που δόθηκε στην κυβέρνηση στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές είναι σαφές ότι δεν περιλαμβάνει τόσο ριζικές αλλαγές, που τώρα διαπιστώνεται ότι δύσκολα θα περάσουν.
Χαρακτηριστικό της κυβερνητικής κωλυσιεργίας είναι και το γεγονός ότι από το υπουργείο των Οικονομικών ανακοινώθηκε πως η αναδιάρθρωση και ο εξορθολογισμός των δαπανών των ΔΕΚΟ, προκειμένου να μειωθούν τα ελλείμματά τους, θα προχωρήσει αφού πάρει η κυβέρνηση στα χέρια της, μετά από έναν μήνα, τα πλήρη στοιχεία για τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας.
Η συλλογή των στοιχείων ανατέθηκε σε εταιρία ορκωτών λογιστών, που ανέλαβε να συγκεντρώσει, κωδικοποιήσει και αναλύσει τα χρηματοοικονομικά στοιχεία επιλεγμένων ΔΕΚΟ.
Επιβεβαιώνεται έτσι πως στο ΠΑΣΟΚ προσπαθούσαν εδώ και πάνω από έναν χρόνο να αποφύγουν το πικρό ποτήρι της σύγκρουσης με τους εργαζομένους στις ΔΕΚΟ – πόσο μάλλον με εκείνους του συνόλου του δημόσιου τομέα.
Δεν εξηγείται διαφορετικά πώς, έναν και περισσότερο χρόνο μετά την άνοδό του στην εξουσία και επτά μήνες μετά την υπογραφή του Μνημονίου, δεν υπήρξε η πρόβλεψη για την συγκέντρωση αυτών των στοιχείων, αλλά θα χρειαστεί να περάσει άλλος ένας μήνας για να υπάρξει «πλήρης εικόνα».
Ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, στη χθεσινή συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», υπήρξε σαφής: «Ακόμη κι αν, στο ιδανικό σενάριο, επιτύχουμε το πρόγραμμα και τους στόχους που έχουμε θέσει για το 2011, το έλλειμμα θα είναι στα 17 δισ. ευρώ. Το 2012 πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα αν δεν περιορίσουμε το κράτος; Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να συντηρεί πλέον το δημόσιο. Αυτή είναι η αλήθεια. Εδώ που φτάσαμε, ας αποφασίσει το πολιτικό σύστημα τι θέλει. Ο δημόσιος τομέας είναι υπερτροφικός, μίζερος, δεν εξυπηρετεί τον πολίτη και το κυριότερο δεν υπάρχουν πλέον χρήματα να τον συντηρούμε».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παράθεσε ο Φ. Σαχινίδης, αυτή τη στιγμή υπάρχουν ΔΕΚΟ στις οποίες οι αμοιβές είναι κατά 44% υψηλότερες από εκείνες στο δημόσιο τομέα και κατά 100% υψηλότερες απ' ό,τι στον ιδιωτικό τομέα.
«Οι συγκεκριμένες ΔΕΚΟ έχουν φτάσει σε σημείο να επιβαρύνουν κάθε χρόνο το έλλειμμα κατά 2 δισ. ευρώ. Μα 2 δισ. ευρώ είναι όσα εξοικονομήσαμε περικόπτοντας τον 13ο και 14ο μισθό. Όλοι πρέπει να αντιληφθούν ότι η προσπάθεια που κάνουμε δεν είναι κατοστάρι - πήραμε τα μέτρα και τελειώσαμε φέτος- είναι μαραθώνιος», προσέθεσε, χωρίς βέβαια να απαντά και αυτός πώς συνέβησαν όλα αυτά και ποιοι ευθύνονται.
Όπως και νάχει το πράγμα – και αφού ο κόμπος έφτασε στο χτένι – οι περαιτέρω μειώσεις μισθών και περικοπές επιδομάτων θεωρούνται πλέον περισσότερο από βέβαιες. Πιστεύεται μάλιστα ότι σε ορισμένες ζημιογόνες ΔΕΚΟ, οι περικοπές στα εισοδήματα των εργαζομένων μπορεί να αγγίξουν και το 50%.
Όσο για τους δημοσίους υπαλλήλους γενικότερα, αναμένεται και νέα μείωση των εισοδημάτων τους, ώστε συνολικά οι μειώσεις να φθάσουν το 40%. Η μείωση θα επέλθει κυρίως δια της περικοπής διαφόρων ειδικών επιδομάτων που οι συνδικαλιστικές ηγεσίες ομάδων εργαζομένων είχαν εξασφαλίσει και τις περισσότερες φορές προέρχονταν από τους (καταργημένους πλέον) Ειδικούς Λογαριασμούς που λειτουργούσαν εκτός προϋπολογισμού και ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και αποτελούσαν την επιτομή της αδιαφάνειας.
Προς το παρόν, τα προβλήματα αντιμετωπίζονται με μετατάξεις εργαζομένων ακόμη και σε τομείς με τους οποίους δεν έχουν την παραμικρή επαγγελματική σχέση – βλέπε μετατάξεις υπαλλήλων της πρώην Ολυμπιακής.
Λύση δύσκολα θα βρεθεί. Διότι ο μηχανοδηγός του ΟΣΕ δεν μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο ΕΣΥ και ο οδηγός της ΕΘΕΛ δεν μπορεί να εργαστεί στον τομέα της Παιδείας.
Πλήρες αδιέξοδο και ασυνεννοησία. Και μέχρι τότε, η τρόικα είτε θα σηκώνει τα χέρια ψηλά, είτε θα αρπάζει το περίστροφο που αφήσαμε στο τραπέζι…
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.