Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Στρίμωξε τον Υπουργό Δικαιοσύνης ο Λευτέρης Αυγενάκης για το θέμα του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης από το βήμα της Βουλής

Ο Υπουργός αρνήθηκε εκνευρισμένος να δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα για την ίδρυση και να δεσμευτεί δημόσια

Φανερά εκνευρισμένος απάντησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Χ. Καστανίδης, από το βήμα της Βουλής στις πιέσεις που δέχτηκε από το Βουλευτή Ηρακλείου, Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος του ζήτησε σαφές χρονοδιάγραμμα και δημόσια δέσμευση για την ίδρυση του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης στο πλαίσιο της τοποθέτησής του στην επί των άρθρων  συζήτηση του νομοσχεδίου με τίτλο «Εξορθολογισμός διαδικασιών και επιτάχυνση της διοικητικής δίκης και άλλες διατάξεις» το πρωί της Τετάρτης, 8 Δεκεμβρίου. Μάλιστα ο αρμόδιος Υπουργός, απέφυγε να δεσμευτεί σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ίδρυσης του νέου Εφετείου στο Ηράκλειο, ενώ έδωσε ιδιαίτερο βάρος στο γεγονός ότι είναι αναγκαία νέα γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου για την έγκριση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος και προσθέτοντας ένα ακόμα αλλά και δημιουργώντας ένα ακόμα δύσκολο μονοπάτι, τόνισε ότι είναι αναγκαία και η έγκριση του ΠΔ από τον Υπουργό Οικονομικών. ...
Ειδικότερα, ο ανεξάρτητος Βουλευτής σημείωσε στην τοποθέτησή του τα εξής: «Δράττομαι της ευκαιρίας του σημερινού νομοσχεδίου προκειμένου να υπογραμμίσω για ακόμα μια φορά το πολύ σημαντικό ζήτημα, αλλά και το καθολικό αίτημα των φορέων και των πολιτών της Ανατολικής Κρήτης: την ανάγκη ίδρυσης του Εφετείου στην πόλη του Ηρακλείου».

Τόνισε επίσης ότι «το γνωρίζετε ήδη, κύριε Υπουργέ, ότι η δημιουργία του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης αποτελεί ένα θέμα που απασχολεί όλο το νησί, αφού η υφιστάμενη κατάσταση χαρακτηρίζεται από καθυστερήσεις ετών στην εκδίκαση των υποθέσεων και την έκδοση των αποφάσεων», ενώ υπογράμμισε ότι «υπάρχει σαφής προεκλογική δέσμευση του ίδιου του Πρωθυπουργού για την ίδρυση του Εφετείου με έδρα την πόλη του Ηρακλείου, αλλά και δημόσια δήλωσή του, την οποία και εσείς γνωρίζετε καλά, με την οποία στήριζε την εφαρμογή της απόφασης του Αρείου Πάγου υπέρ της ίδρυσης νέων Εφετείων, μεταξύ των οποίων και του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης στο Ηράκλειο».

Και συνέχισε ότι «παρόλο που μας διαβεβαιώνατε για την ύπαρξη σαφούς σχεδίου και προγραμματισμού, η λήψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για την υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσης της κυβέρνησης δεν ήταν επιτυχής», και αναφέρθηκε «στην αρνητική απόφαση του 5ου Τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας τον περασμένο Μάιο που επέστρεψε ως «απαράδεκτα» και τα 4 Προεδρικά Διατάγματα, που είχατε αποστείλει μέσα στο Μάρτιο για τη σχετική επεξεργασία».



Του υπενθύμισε επίσης ότι «όταν αποστείλατε τα Προεδρικά Διατάγματα στο ΣτΕ, ανακοινώσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης ανέφεραν ότι τα 4 Εφετεία (Ηρακλείου, Μυτιλήνης, Αγρινίου και Χαλκίδας) επρόκειτο να λειτουργήσουν από τον προσεχή Σεπτέμβριο!!! Δυστυχώς, αυτό δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα» και σημείωσε ότι «το αρμόδιο Τμήμα του ΣτΕ δεν πρότεινε τη νομιμότητα των Προεδρικών Διαταγμάτων, τα οποία συνεπώς δεν μπορεί να υπογράψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας».

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι «δυστυχώς, από τις εξελίξεις καθίσταται φανερό ότι η «πράσινη» κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απογοητεύει για ακόμα μια φορά την «πράσινη Κρήτη», αναφέροντας ότι «δεν έχετε το θάρρος, δεν έχετε την πολιτική βούληση», ενώ πρόσθεσε ότι «κακώς, λίγους μήνες πριν, δίνατε φρούδες ελπίδες και ψεύτικες υποσχέσεις στους πολίτες της Κρήτης. Δυστυχώς, τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι δεν σεβαστήκατε ούτε την προεκλογική δέσμευση του ίδιου του Πρωθυπουργού και ούτε τη βούληση και τις ανάγκες των πολιτών της ανατολικής Κρήτης».

Κλείνοντας, επισήμανε ότι «ως Κρητικός βουλευτής, δήλωσα εξαρχής ότι είμαι διατεθειμένος να στηρίξω την όποια πρωτοβουλία λάβει η σημερινή κυβέρνηση προς τη σωστή κατεύθυνση και να βγω πρώτος να χαιρετήσω και να σας συγχαρώ εφόσον είχαμε ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος της τοπικής κοινωνίας. Το επαναλαμβάνω και τώρα! Απλά τολμήστε αυτό που η κυβέρνηση της ΝΔ δεν τόλμησε, ως όφειλε».

Ο αρμόδιος Υπουργός παρενέβη στη συζήτηση φοβερά εκνευρισμένος, ενώ έριξε την ευθύνη για την απόρριψη των Προεδρικών Διαταγμάτων που αφορούσαν την ίδρυση και των 4 νέων Εφετείων της χώρας στην καθυστερημένη κατάθεσή τους. Ωστόσο, και παρά του γεγονότος ότι εξαπέλυσε κατηγορίες προς την προηγούμενη κυβέρνηση, ανέφερε ότι τα 4 σχετικά ΠΔ έχουν αποσταλεί για υπογραφή στον υπουργό Οικονομικών, ότι είναι ενήμερος ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, χωρίς όμως να απαντά με σαφήνεια για το χρονοδιάγραμμα και το κατά πόσον όλη η κυβέρνηση δεσμεύεται από τη δήλωση του ίδιου του Πρωθυπουργού, αφήνοντας φυσικά ανοιχτή την πιθανότητα να υπάρχουν και νέα εμπόδια στο Υπουργείο Οικονομικών ή σε άλλη φάση της διαδικασίας.

Από ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 25ης Αυγούστου, 71 202 Ηρακλείου, Τηλ.: 2810 301178, Φαξ: 2810 301179
Κ.Πετράκη 14, 70 400 Μοίρες, Τηλ.: 28920 29133, Φαξ: 28920 29133
Βουλής 4, 105 62 Αθήνα, Τηλ.: 210 5242872, Φαξ: 210 3706015
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.