Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Οφείλουμε ως Έλληνες πολίτες να αποδώσουμε τα εύσημα του Βραβείου Ανικανότητας των κυβερνώντων, προεξάρχοντος του GAP και μια μούντζα στα χρυσοπληρωμένα παπαγαλάκια τους - δημοσιογλύφτες

EU Report Says Credit Default Swaps Didn’t Cause Greek Problems 
 Γράφει ο Γιώργος Καισάριος
Έχουμε και λέμε …  online.wsj.com
A report written by the European Commission suggests that trading in credit default swaps wasn’t to blame for skyrocketing Greek borrowing costs earlier this year, despite the fingerpointing by some European politicians.
Rather, the report concluded, prices on credit default swaps for more troubled countries appeared to be low, suggesting that they “can hardly be considered to cause the high bond yields for these countries.”
Βέβαια τα έλεγα αυτά πριν από καιρό, αλλά ο κάθε ένας έλεγε το μακρύ του και το κοντό του.
Ειδικά δε οι φωστήρες οι Έλληνες δημοσιογράφοι (οικονομικού και πολιτικού ρεπορταααααααζ) και βέβαια όλοι αυτοί οι βλάκες οι πολιτικοί.
Επίσημα λοιπόν, τα CDS και οι “κακοί κερδοσκόποι” δεν έχουν καμιά σχέση με την κατάντια της Ελλάδος. Νομίζω ότι ο κύριος πρωθυπουργός οφείλει μια συγγνώμη για όλο αυτό τον λαϊκισμό που εκτόξευσε πριν λίγο καιρό, σχετικά με το ότι, φταίει αυτός και η κυβέρνηση του (καθώς και όλες οι προηγούμενες κυβέρνησης) για την κατάντια της χώρας και όχι, “οι κακοί οι κερδοσκόποι”.

ReportonsovereignCDS12072010

Σε παλαιότερο άρθρο του ιδίου: Sat, May 08, 2010 - 05:37 pm

The Sting ΙΙΙ (το μεγάλο κόλπο της ΕκΤ)
Σήμερα έχω άλλες δουλειές και δεν προλαβαίνω να γράψω τίποτα. Οι ειδήσεις όμως που βγαίνουν μου θυμίζουν κάτι που έχω πει στο παρελθόν. Διαβάστε το πιο κάτω άρθρο και εμπεδώστε το, διότι το επόμενο θα έχει σχέση με αυτό που έγραψα τον Μάιο … με ένα διαφορετικό twist.
Η ΕκΤ, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί καθώς και το σύνολο της Ευρώπης δεν έχουν ακόμα καταλάβει τίποτα από αυτή την κρίση. Αυτή είναι η προκαταρκτική μου ερμηνεία για αυτά που ακούω και βλέπω.
Το κυριότερο πρόβλημα στην Ευρώπη είναι η πιστωτική φούσκα και το ότι οι τράπεζες είναι εγκλωβισμένες σε συναλλαγές με την ΕκΤ που δεν μπορούν να αναστρέψουν.
Αποτέλεσμα είναι ότι όποτε έχουμε κάποιο πρόβλημα, όπως σήμερα με το θέμα της Ελλάδος, η απάντηση της ΕκΤ είναι περισσότερες πιστώσεις, υποτίθεται για να μπει ρευστότητα στο σύστημα.
Το καθεαυτού πρόβλημα όμως δεν είναι αυτό της ρευστότητας, αλλά του χρέους. Και το πρόβλημα του χρέους έχει δημιουργήσει το πρόβλημα των επισφαλών δανείων.
Αποτέλεσμα είναι ότι περαιτέρω ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα. Το μόνο που θα κάνει είναι να αναβάλει (άλλη μια φορά) το αναπόφευκτο ... τούτο είναι την παντελώς κατάρρευση του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος αν δεν παρθούν μέτρα για να μπουν μόνιμα κεφάλαια στο σύστημα..
Το ερώτημα είναι, ποια είναι αυτά τα μέτρα;image

Θα ήθελα να θυμίσω τι είπα πριν από λίγο καιρό για το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ
http://www.market-talk.net/index.php/id/8176
Με λίγα λόγια, το 12% έλλειμμα που είχε η Αμερική το 2009 είναι διότι αύξησε το χρέος της κατά 1.5 τρις. Από αυτό το ποσό , περίπου 300 δις αγόρασαν οι ξένοι και το υπόλοιπο το αγόρασε η Fed. Το έκανε δηλαδή monetize.
Αυτό όμως που χει διαφύγει από τους πάντες είναι το εξής:
Αν η Fed αγόρασε 1.2 τρις σε Αμερικανικό χρέος το 2009, αυτό πάει να πει ότι το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης ουσιαστικά δεν έχει ανέβει. Διότι η Fed είναι παρακλάδι του Αμερικανικού κράτους και άρα, η μια τσέπη χρωστάει στην άλλη. Επί της ουσίας δηλαδή, έχουμε ένα zero sum scenario.
Επειδή δεν υπάρχει η προθυμία αλλά και αρκετά λεφτά στον πλανήτη για να μπορεί να χρηματοδοτηθεί το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ, η Fed έχει αναλάβει αναγκαστικά το ρόλο του χρηματοδότη.
Για ποιο λόγο όμως δεν έχει πέσει το δολάριο με όλο αυτό το monetization; Διότι, οι Ευρωπαίοι είναι εξυπνάκηδες και νομίζουν ότι μπορούν να βγάλουν λεφτά πουλώντας οτιδήποτε γράφει δολάριο πάνω του. Έχουν πουληθεί τόσα πολλά dollar assets short (η έχουν δανειστεί τόσα πολλά) που έχουν τρομερή ανάγκη από δολάρια ... ειδικά στην άνοδο.
http://www.market-talk.net/index.php/id/7380
Πολλοί έλεγαν flight to quality και ορισμένες τέτοιες θεωρίες, αλλά η αλήθεια είναι διαφορετική.
Η αλήθεια είναι ότι οι μετοχές, ομόλογα και λοιπά χρηματοπιστωτικά assets έπεφταν σε αξία διότι οι εμπλεκόμενοι στις αγορές τα ρευστοποιούσαν προκειμένου να ξεδιπλώσουν τις θέσεις που είχαν για να μην υποστούν περεταίρω χασούρες.
Πιο συγκεκριμένα, πουλούσαν τα πάντα και αγόραζαν δολάρια, για να επιστρέψουν τα δολάρια που είχαν δανειστεί, με τα οπαία (δολάρια) είχαν αγοράσει αυτά που είχαν αγοράσει και όχι διότι το δολάριο ήταν quality asset.
Αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι αγορές αυτή την εποχή είναι liquidity driven και όχι fundamentally driven. Liquidity το οποίο είναι προϊόν σεναρίων καταστροφής του δολαρίου. Και επειδή προσωπικά δεν συντάσσομαι με όλους αυτούς που μιλάνε για την καταστροφή του δολαρίου, εκτιμώ ότι κάποιο είδηση η γεγονός στο μέλλον θα κινήσει τις διαδικασίες για να κλείσουν αυτές οι θέσεις και να δούμε ξαφνική συρρίκνωση αυτής της ρευστότητας.
The culprit’s για άλλη μια φορά είναι οι Ευρωπαϊκές τράπεζες. Εν ολίγης, η μεγαλομανία των Ευρωπαϊκών τραπεζών και η σιγουριά τους ότι ο Bernanke θα καταστρέψει το δολάριο του έχουν ώθησε στο να δημιουργήσουν μια υποχρέωση της τάξεως των $6.5 τρις!!
Έτσι λοιπόν από μια πλευρά των πραγμάτων, η Fed τους πιάνει κότσο αυτή τη στιγμή, διότι είναι τόσο μεγάλη η ανάγκη για δολάρια, που μπορεί και τυπώνει όσα θέλει και δεν τρέχει τίποτα.
Η ΕκΤ θα μπορούσε να κάνει κάτι ανάλογο με αυτό  που κάνει η Fed. Να τυπώνει δηλαδή λεφτά και να αγοράζει κρατικά ομόλογα από την αγορά και να διαμορφώνει ένα εξευτελιστικό επιτόκιο. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι η ΕκΤ δεν έχει αυτή την δικαιοδοσία. Μπορεί να αγοράζει μόνο ομόλογα τραπεζών.
Το ίδιο μας κάνει.
Για να λυθεί το πρόβλημα της Ελλάδος, πέραν από το κούρεμα που έχω αναφέρει πολλές φορές υπάρχει και ένας άλλος απλός τρόπος.
(παρακολουθήστε από κοντά διότι ίσως μπερδέψει λίγο)
1—Η ΕΤΕ έχει 1000 ευρώ στο ταμείο της
2—Η ΕΤΕ δίνει αυτά τα 1000 στο Ελληνικό κράτος και έχει τώρα ένα ομόλογο αξίας 1000 πλέον τοκομεριδίου 5%

Στο ισολογισμό δεν αλλάξει τίποτα. Πριν είχε 1000 σε ρευστό, τώρα έχει ένα ομόλογο αξίας 1000 ευρώ.
3—Στη συνέχεια η ΕΤΕ δίνει αυτό το ομόλογο στην ΕκΤ και βάζει 1000 ευρώ στο ταμείο της (είμαστε πάλι εκεί που είμαστε στην αρχή 1.)
Η ΕΤΕ όμως σε κάποια φάση θα πρέπει να επιστρέψει πίσω αυτά τα 1000 στην ΕκΤ και να πάρει πίσω το ομόλογο που έχει.
Τι θα γινόταν όμως αν η ΕκΤ ξαφνικά διέγραφε αυτό το ομόλογο της ΕΤΕ και η ΕΤΕ δεν είχε ανάγκη να επιστρέψει λεφτά στην ΕκΤ για να πάρει πίσω το ομόλογο που της είχε δώσει;
Η απάντηση είναι ότι τίποτα δεν θα γίνει. Στον ισολογισμό της ΕΤΕ δεν θα αλλάξει τίποτα. Η δε ΕκΤ χωρίς να το έχει καταλάβει, τύπωσε και έβαλε μόνιμα στο σύστημα 1000 ευρώ.
Μπορεί μεν να μην έχει αλλάξει τίποτα για την ΕΤΕ (σε σχέση με την αρχική της θέση), έχει όμως αλλάξει για το Ελληνικό κράτος. Το ομόλογο που διέγραψε η ΕκΤ ξαφνικά μειώνει το χρέος της Ελλάδος κατά 1000 ευρώ.
image
Ουσιαστικά η ΕκΤ αγόρασε μέσο της ΕΤΕ ομόλογα του Ελληνικού δημοσίου και της χάρισε τα λεφτά.
Το θέμα είναι βεβαία, για ποιο λόγο να το κάνει αυτό η ΕκΤ για την Ελλάδα; η απάντηση είναι ότι δεν θα το κάνει μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη την Ευρώπη. Θεωρητικά, θα μπορούσε η ΕκΤ να τυπώσει 5 τρις ευρώ (τα περισσότερα τα έχει ήδη τυπώσει έτσι και αλλιώς) και να αγοράσει κρατικά ομόλογα σε κάποια αναλογία και να μειώσει το χρέος του κάθε κράτους αναλογικά.
Από ότι καταλαβαίνω, το μεγαλύτερο μέρος από τα 200 δις και πλέον σε Ελληνικά ομόλογα που έχουν οι Ευρωπαϊκές τράπεζες ήδη είναι στην ΕκΤ, διότι όλες σχεδόν οι Ευρωπαϊκές τράπεζες τα έχουν παρκάρει εκεί.
Το ερώτημα στη συνέχεια είναι, τι πιθανότητες έχει να γίνει αυτό το σχέδιο; Η απάντηση είναι πάρα πολλές, διότι η πραγματικότητα των αριθμών επιτάσσει ότι αργά η γρήγορα η ΕκΤ θα πρέπει να το κάνει διότι πολλές άλλες χώρες θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της Ελλάδος.
Σημειώστε ότι αυτό το σχέδιο δεν προϋποθέτει κανένα κούρεμα, διότι οι ομολογιούχοι θα πληρωθούν με φρέσκο τυπωμένο χρήμα από την ΕκΤ και άρα δεν υπάρχουν νομικές επιπλοκές.
Το αν θα γίνει αυτό κόλπο Grosso δεν ξέρω, αλλά μπορώ κατηγορηματικά να σας πω είναι ότι αν γίνει, θα λύσει σχεδόν όλα τα προβλήματα που υπάρχουν και θα προκαλέσει μια χρηματιστηριακή άνοδο που δεν έχουμε ξαναδεί στη ζωή μας.

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.