Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Βασίλης Μαρκεζίνης: Ένας σερ στην Αθήνα της κρίσης

Με υπερκομματικές φιλίες και χαρισματικό λόγο, «εισέβαλε» στην εγχώρια σκηνή.

Από τη Μαρίνα Μάνη
mani@kefalaio.gr

Ο σερ Βασίλειος Μαρκεζίνης μπήκε στη ζωή μας τον Μάρτιο του 2009, όταν παρέθεσε (την πρώτη του, εν Ελλάδι) διάλεξη στο Μέγαρο Μουσικής «για ζωτικά θέματα της εποχής μας», ενώπιον πολιτικών, ακαδημαϊκών, πρέσβεων.

Δύο χρόνια νωρίτερα, τον Ιανουάριο του 2007, είχε αναγορευτεί επίτιμος διδάκτωρ του τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Και... ακριβώς δύο χρόνια νωρίτερα, η Βασίλισσα της Αγγλίας τού απένειμε τον τίτλο του «Sir» ως αναγνώριση των υπηρεσιών του στον τομέα της Διεθνούς Συνεργασίας και Διεθνών Σχέσεων.

Ως φαίνεται, η διετία είναι το τυχερό χρονικό διάστημα του κ. Μαρκεζίνη. Η εντυπωσιακή αύξηση των δημόσιων εμφανίσεών του το τελευταίο διάστημα κάνει πολλούς να υποψιάζονται πως «κάτι ετοιμάζεται» εν όψει της πολιτικά καυτής, όπως αναμένεται, επερχόμενης άνοιξης. Όταν θα συμπληρώνονται δύο χρόνια από την πρώτη ομιλία του σερ ενώπιον αθηναϊκού κοινού...Είναι γιος του Σπύρου Μαρκεζίνη, του πρώτου υπουργού Οικονομίας που υποτίμησε τη δραχμή (προφητικό;) και, μετέπειτα, το 1973, διορισμένου από τη χούντα πρωθυπουργού. «Λεπτομέρεια» που ακολουθεί τον 66χρονο ακαδημαϊκό, ο οποίος, όπως όλοι άλλωστε όταν πρόκειται για τους γονείς τους, προσπαθεί να υποβαθμίσει.

«Ο πατέρας μου έκανε το σφάλμα τότε να αναλάβει ευθύνες που δεν του ανήκαν. Ήταν αποκομμένος, δεν είχε ενημέρωση, ούτε επιρροή στα γεγονότα». Ο ίδιος έφυγε για την Αγγλία (σ.σ.: η μητέρα του, καταγόμενη από τη Χίο, είχε αγγλική ιθαγένεια) το 1969, έχοντας ήδη γίνει διδάκτωρ της Νομικής Αθηνών, από την οποία είχε αποφοιτήσει το 1965... με «άριστα δέκα».

Η οξεία νομική σκέψη του τον οδήγησε σε άλλο ένα διδακτορικό τίτλο από το Κέιμπριτζ και στο διδακτικό team της Οξφόρδης, ενώ δίδαξε στην Ολλανδία και στο Τέξας. Στην Οξφόρδη ίδρυσε το «Ινστιτούτο Ευρωπαϊκού και Συγκριτικού Δικαίου», συνέγραψε 35 βιβλία, 140 νομικά άρθρα, διετέλεσε νομικός σύμβουλος των Χέλμουτ Κολ, Ζακ Σιράκ, Μπιλ Κλίντον και επίτιμος νομικός σύμβουλος της βασίλισσας Ελισάβετ (όπως ο πατέρας του ήταν νομικός σύμβουλος του βασιλέως Γεωργίου στην Ελλάδα!). Ζαλιστήκατε; Έχει και συνέχεια: Είναι μέλος επτά Ακαδημιών -Αγγλίας, Ελλάδας, Γαλλίας, Ιταλίας, Βελγίου, Ολλανδίας, Αμερικής- και έχει διδάξει σε 25 νομικές σχολές του κόσμου.

Παντρεμένος με την Ευγενία Τρυπάνη και πατέρας δύο παιδιών, του Σπύρου και της Ιουλιέττας, παραμένει μόνιμος κάτοικος Οξφόρδης, αλλά από το 2007 αφιερώνει τον περισσότερο χρόνο στα πάτρια - με την ενθάρρυνση, λέγεται, του αείμνηστου Χρήστου Λαμπράκη.

«Οικουμενικό αξίωμα»

Προς τι η επιστροφή; «Αγαπώ την πατρίδα μου», απαντά κοφτά όταν τον ρωτούν. Και, προλαβαίνοντας την επόμενη ερώτηση, δηλώνει ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι τίτλοι και τα αξιώματα από τα οποία έχει χορτάσει στη 45χρονη επαγγελματική του πορεία. Αλλά διαψεύδει χλιαρά τις κατά καιρούς πληροφορίες που τον θέλουν να προαλείφεται για «οικουμενικό αξίωμα» επειδή, όπως λέει, δεν ανήκει σε κανένα κόμμα.

Η αλήθεια είναι ότι διαθέτει φίλους σε όλο το πολιτικό φάσμα - από τον Α. Σαμαρά και τον Ι. Βαρβιτσιώτη, μέχρι τον Απ. Κακλαμάνη, τον Λ. Κύρκο και τον Φ. Κουβέλη.

Μέχρι τις αρχές του περσινού χρόνου διατηρούσε άριστες σχέσεις και με την Ντ. Μπακογιάννη, την οποία «βοήθησε» για να αναγορευτεί ισόβιο συνδεδεμένο μέλος της Ακαδημίας Ανθρωπιστικών και Πολιτικών Επιστημών της Γαλλίας.
Οι συνομιλητές του αποδίδουν τη σημερινή «ψύχρα» στις θέσεις που είχε αναπτύξει ως υπουργός Εξωτερικών, ενώ άλλοι τον φέρουν ενοχλημένο από φήμες ότι η ίδια είχε αντιδράσει στην προοπτική να τεθεί ο ακαδημαϊκός επικεφαλής πέρυσι του γαλάζιου ευρωψηφοδελτίου.
Ήταν η εποχή που στο τότε Μαξίμου άκουγε με ικανοποίηση την επιδοκιμασία του κ. Μαρκεζίνη στην ελληνική στροφή προς τη Ρωσία, κυρίως στον ενεργειακό τομέα.
Όσο πληθαίνουν οι εμφανίσεις του τόσο εντείνονται οι παραπάνω «υποψίες» - άλλοι τον θέλουν επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας σε οικουμενικό σχήμα με συμμετοχή υπερκομματικών προσωπικοτήτων.
Αν και δεν είναι λίγοι οι πολιτικοί αναλυτές που επισημαίνουν με νόημα ότι ο κ. Μαρκεζίνης δεν είναι «ο Μεσσίας» αλλά «ο προφήτης» που αναγγέλλει την έλευσή του.
Τη Ρωμιοσύνη…. τώρα να την κλαίς
Ο σερ Μαρκεζίνης, με τη χαρακτηριστική λεπτή φωνή και το μικροκαμωμένο παρουσιαστικό, θεωρείται συναρπαστικός ομιλητής. Όταν δίνει διαλέξεις αποφεύγει να σταθεί πίσω από το βήμα και οργώνει τον χώρο περπατώντας δεξιά κι αριστερά. Μιλά πάντα εκτός κειμένου και χρησιμοποιεί ατάκες ή παραδείγματα που κάνουν τον λόγο ζωντανό προκαλώντας αυθόρμητα γέλια και χειροκροτήματα. Ιδού μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα:
Για την περίφημη φράση Πάγκαλου: «Τι θα πει "όλοι φάγαμε"; Λίγοι έφαγαν ψίχουλα. Οι άλλοι, οι πολλοί, έφαγαν τον αγλέουρα».
Για τις Εξεταστικές: «Ο λαός δεν θέλει Εξεταστικές Επιτροπές, δίκες και εκδίκηση, αλλά τιμωρία όπου υπάρχουν ποινικά αδικήματα. Θέλει δικαιοσύνη και αλλαγή. Αλλιώς, η αλλαγή θα έρθει από το πεζοδρόμιο».
Παρουσιάζοντας το βιβλίο του «Μία Νέα Εξωτερική Πολιτική για την Ελλάδα», τάχθηκε υπέρ μιας πολυδιάστασης εξωτερικής πολιτικής, την οποία χαρακτήρισε «πολυγαμική» επειδή «έχει το άρωμα της ανηθικότητας που ταιριάζει απόλυτα με την ιδέα της εξωτερικής πολιτικής» (...)
«Αγαπώ και θαυμάζω τον αμερικανικό λαό και η Αμερική με έχει τιμήσει, αλλά διατηρώ το δικαίωμα να ασκώ κριτική στην άφρονα πολιτική του αμερικανικού κατεστημένου. Η διακυβέρνηση Μπους-Τσέινι έγραψε τις πιο μελανές σελίδες της σύγχρονης Αμερικής. Το ίδιο κατεστημένο υπονομεύει τώρα τον χαρισματικό Ομπάμα».
Για τις παραινέσεις Ερντογάν να μην ξοδεύεται η Ελλάδα για εξοπλισμούς: «Σημαίνει "εγώ ...ξοδεύω και για τους δυο μας"».
Για την ελληνική οικονομική κρίση: «Από το τέλος του 2008-2009 ήξεραν ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά, αλλά δήλωναν ότι είμαστε θωρακισμένοι» (για τους πρώην). «Φταίνε γιατί καθυστέρησαν, αρνήθηκαν να δουν την πραγματικότητα, είπαν ότι υπάρχουν χρήματα, ενώ δεν υπήρχαν» (για τους νυν).
«Δεν μας λένε την αλήθεια. Με 150% του ΑΕΠ δεν θα ξεχρεώσουμε ποτέ».
Φωτογραφίζοντας την κυρία Μπα-κογιάννη - και όχι μόνο: «Όσοι παλαιοί που συνέβαλαν στα σημερινά χάλια της πατρίδας μας και τώρα προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο ότι ανένηψαν κι έγιναν μοντέρνοι και φιλελεύθεροι, κατά τη γνώμη μου προσβάλλουν τη νοημοσύνη του λαού».
Μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου «Μίκης Θεοδωράκης, 85 χρόνια Αξιος Εστί»: «Τη Ρωμιοσύνη τώρα να την κλαις κι αυτούς που έτσι την κατάντησαν, ελληνικέ λαέ, ποτέ μη συγχωρήσεις».
Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα επικαλέστηκε πληροφορίες του, σύμφωνα με τις οποίες ενδέχεται, πριν από τα Χριστούγεννα, να τεθεί θέμα συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και εξαίρεση του Καστελόριζου από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 4ης Δεκεμβρίου
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.