Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Τίτλοι τέλους για τον Μοδινό Σήμερα η κηδεία του διεθνούς φήμης βαρύτονου

 Σχετικό: Τζον Μοδινός: ντύθηκε «γαμπρός» στα 81 του χρόνια (φέρτε στο παππού αλλοδαπή να ζηλέψουν όλοι στο ΚΑΠΗ)

Φτωχότερη είναι από χθες η οικογένεια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, μετά την απώλεια του αναντικατάστατου συνεργάτη της, Τζον Μοδινού. Ο γνωστός βαρύτονος τραγουδιστής, τους τελευταίους μήνες, μετά από ένα εγκεφαλικό που υπέστη, μπαινόβγαινε συνεχώς στο νοσοκομείο. Τελικά προχτές το πρωί, ενώ βρισκόταν στο «Βουγιουκλάκειο Νοσηλευτικό Ίδρυμα», η καρδιά του τον πρόδωσε. Η κηδεία του Τζον Μοδινού θα γίνει στο χωριό του το Όμοδος στην Κύπρο, σήμερα στις 12.00 το μεσημέρι. Η τελετή, σύμφωνα με απόφαση της Κυβέρνησης, θα γίνει με δαπάνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Τραγούδησε σε όλα τα Λυρικά Θέατρα
Ο Τζον Μοδινός γεννήθηκε στο Όμοδος, στην επαρχία Λεμεσού, και σε πολύ νεαρή ηλικία πήγε στην Aμερική, όπου τελείωσε τις σπουδές του με Mάστερ Μουσικής και Business Administration. Yπήρξε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Bρέμης και για πολλά χρόνια δίδασκε στη Zυρίχη όπου ...
εγκαταστάθηκε το 1963.
Τραγούδησε όλους τους μεγάλους ρόλους του ρεπερτορίου ως πρώτος βαρύτονος της Όπερας της πόλης. Στην Ελλάδα πρωτοεμφανίστηκε στο Φεστιβάλ Aθηνών στην Παγκόσμια Πρεμιέρα της Όπερας "Nαυσικά", γραμμένης από την Πέγκυ Γκλάνβιλ - Xικς, με συμπρωταγωνίστρια την Tερέζα Στράτας. Η επόμενη συμμετοχή του ήταν στην παγκόσμια πρεμιέρα του "Kωνσταντίνου Παλαιολόγου", του Mανώλη Kαλομοίρη. Τραγούδησε σχεδόν σε όλα τα μεγάλα Λυρικά Θέατρα του κόσμου, δίπλα σε σημαντικούς καλλιτέχνες - Λουτσιάνο Παβαρότι, Πλάσιντο Nτομίνγκο, Mονσεράτ Kαμπαγέ, Mπέβερλι Σιλς, Tζέιμς Kινγκ, Tσέζαρε Σιέπι, Έλενα Nικολαΐδη, Nίκο Mοσχονά κ.ά. Επίσης, συμμετείχε σε συναυλίες με τη διεθνούς φήμης Eλληνίδα πιανίστα Tζίνα Mπαχάουερ. Παρά την εξειδίκευσή του σε δραματικούς ρόλους του ιταλικού ρεπερτορίου, στο ρεπερτόριό του είχε και ρόλους του βαγκνερικού, καθώς επίσης και έργα μοντέρνου ρεπερτορίου, όπως τον Δόκτορα Σεν, στη Λούλου του Άλμπαν Μπεργκ, τον Αρλεκίνο του Μπουζόνι, τον Ρέικς Πρόγκρες του Στραβίνσκι. Ο Μοδινός υπήρξε ο πρώτος τραγουδιστής όπερας, που έγινε Kαλλιτεχνικός Διευθυντής της Eθνικής Λυρικής Σκηνής.

Βαθιά θλίψη στην Κύπρο

Τη βαθιά θλίψη για το θάνατο του διακεκριμένου διεθνούς φήμης Κύπριου τενόρου Τζον Μοδινού και τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στους οικείους του για το χαμό του, εκφράζουν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο ΔΗΣΥ, το ΕΥΡΩΚΟ, το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ. «Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για τον αδόκητο θάνατο του Τζον Μοδινού, ο οποίος απεβίωσε προχθές Τρίτη στην Αθήνα σε ηλικία 83 ετών και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους οικείους του», αναφέρει γραπτή δήλωση του Προέδρου Χριστόφια. Ανακοινώσεις θλίψης και ειλικρινών συλλυπητηρίων προς τους φίλους και συγγενείς του Μοδινού έστειλαν άμεσα και όλα τα κόμματα. Με το θάνατο του Τζον Μοδινού, η Κύπρος αλλά και η Ελλάδα είναι φτωχότερες. Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος, στη γραπτή δήλωσή του, τόνισε ότι «Ο Μοδινός ανήκει δικαιωματικά και αναντίλεκτα στους συμπατριώτες μας εκείνους που τίμησαν με το έργο τους τη μικρή μας πατρίδα και έκαναν την Κύπρο μας γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο».
Παγκόσμιος πρωταγωνιστής
Εκ μέρους του Δημοκρατικού Συναγερμού εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ και πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Νίκος Τορναρίτης. «Ο Τζον Μοδινός αναδείχτηκε σε παγκόσμιο πρωταγωνιστή της Λυρικής Σκηνής, διακρίθηκε ως καλλιτέχνης αλλά και πρόβαλε διεθνώς το όνομα της ιδιαίτερής του πατρίδας. Υπήρξε κορυφαίος καλλιτέχνης και φλογερός Κύπριος πατριώτης», σημειώνει το ΔΗΚΟ. Η ΕΔΕΚ, που τίμησε τον Τζον Μοδινό σε ειδική εκδήλωση πριν από μερικά χρόνια, αφού εξέφρασε τη βαθιά θλίψη της, κάλεσε την πολιτεία να του αποδώσει τις τιμές που του αρμόζουν. Ο Πρόεδρος, η ηγεσία και τα στελέχη του Ευρωπαϊκού Κόμματος, εκφράζοντας τη συμπάθεια και τα θερμά τους συλλυπητήρια, πρόσθεσαν ότι «η απώλεια του καθηγητή, του καλλιτέχνη, του μουσουργού, του ανθρώπου Τζον Μοδινού, που τίμησε την Κύπρο ανά το παγκόσμιο, είναι δυσαναπλήρωτη και το πολιτιστικό δυναμικό της πατρίδας μας τώρα είναι πιο φτωχό».
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.