Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Η Φράου Άρχισε τα Άγρια Κόλπα!...

Γράφει ο Δευκαλίων

Στις 27 Ιανουαρίου, ο Δευκαλίων σε άρθρο του με τίτλο «”Σύντροφοι”, ξανά η ίδια παράσταση βαρεθήκαμε…» ανέφερε τα εξής:
·    H φράου Μέργκελ, σίγουρα θα έχει αρχίσει να ανησυχεί και να σχεδιάζει τις κινήσεις της που θα ξανακάνουν τα ευρωπαϊκά προϊόντα φθηνότερα. ΚΑΙ ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της; Η αναζωπύρωση του Ελληνικού Δημοσιονομικού Προβλήματος. Η παράσταση χίλιο-παιγμένη, που καταντάει πλέον βαρετή.
Σχετικά με την πάγια επιδίωξη της Γερμανίας να υποτιμήσει μέσω επικοινωνιακών κινήσεων το ευρώ το έναντι του δολαρίου, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα που συμπίπτει με διεργασίες για την δημιουργία ενός αποτελεσματικού ευρωπαϊκού μηχανισμού αντιμετώπισης της κρίσης χρέους και αλλεπάλληλων συνόδων κορυφής της ΕΕ.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι φθηνό ευρώ έναντι του δολαρίου σημαίνει φθηνά γερμανικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές που το τοπικό νόμισμα είναι συνδεδεμένο με το δολάριο.
Η κα. Μέργκελ, σε συνέντευξη που έδωσε σε Ισπανικό Τηλεοπτικό Κανάλι στις 2 Φεβρουαρίου 2011 και σε...
 ερώτηση για την πορεία και τις προοπτικές του ευρώ, απάντησε:
        ·   «Δεν έχουμε κρίση στο ευρώ. Αυτό που έχουμε είναι μια κρίση χρέους σε ορισμένα κράτη και σε άλλα ένα πρόβλημα ανταγωνιστικότητας. Δεν έχουμε ανάγκη μια επανα-θεμελίωση του ευρώ, αλλά να καταστήσουμε το ευρώ περισσότερο ανταγωνιστικό και να διατηρούμε και στο μέλλον το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης».
Με απλά λόγια. Δεν φταίει το ευρώ γιατί μερικές χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία κλπ αντιμετωπίζουν δημοσιονομική κρίση, ενώ άλλες όπως η Ιταλία και η Ισπανία δεν έχουν την δυνατότητα αυξημένων εξαγωγών. Εμείς θα φροντίσουμε να κάνουμε το ευρώ πιο φθηνό, αλλά ταυτόχρονα θα διατηρήσουμε όπως έχει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης (Δημόσιο Έλλειμμα μικρότερο του 3% του ΑΕΠ, Δημόσιο Χρέος μικρότερο του 60% του ΑΕΠ). Προσέξτε την διπλωματική έκφραση που χρησιμοποίησε η κ. Μέργκελ: «αλλά να καταστήσουμε το ευρώ περισσότερο ανταγωνιστικό», δηλαδή πιο φθηνό.
Ουσιαστικά, άνοιξε ένα παράθυρο για τις παραπαίουσες εξαγωγικές βιομηχανίες της Ιταλίας και της Ισπανίας, ότι θα έχουν την δυνατότητα στο μέλλον να πουλάνε λόγω του ανταγωνιστικού-φθηνού ευρώ τα προϊόντα τους φθηνότερα απ’ ότι σήμερα στις διεθνείς εμπορικές αγορές.
Αλλά, για τις Ελλάδα και Ιρλανδία καμία ελπίδα, θα εφαρμοσθεί απαρέγκλιτα το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Άμεσο αποτέλεσμα, το ευρώ υποτιμήθηκε αμέσως έναντι του δολαρίου (Στις 2 Φεβρουαρίου ευρώ/δολάριο 1,3803. Στις 3 Φεβρουαρίου στις 18.38 ευρώ/δολάριο 1,3648). Θέλετε και άλλη μία ισοτιμία; Στο προαναφερόμενο άρθρο του Δευκαλίων, της 27 Ιανουαρίου και για το θέμα της ισοτιμίας αναφέρονταν:
        ·    Για την ιστορία αναφέρουμε ότι: στις 27 Ιανουαρίου στις 19:29, η ισοτιμία ευρώ/δολάριο ήταν 1,3705
Δηλαδή, όποιος μας πίστεψε στις 27 Ιανουαρίου και μετέτρεψε ευρώ σε δολάρια, ήδη κερδίζει έστω και με πολύ μικρά ποσοστά κέρδους προς το παρόν.
Μέσα σε αυτό το οικονομικό πλαίσιο διεξάγεται η σύνοδος κορυφής το Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, θα συζητηθούν -χωρίς να όμως να παρθούν αποφάσεις- ουσιαστικές πολιτικές και τεχνικές λεπτομέρειες για τον υπό δημιουργία μηχανισμό που θα αντιμετωπίσει την Ευρωπαϊκή Κρίση Χρέους.
Η οποία όμως, σύμφωνα με την φράου Μέργκελ, αφορά και πλήττει μερικές μόνο χώρες της ΕΕ. Δηλαδή, εάν παραμείνει αυτό το πλαίσιο συζήτησης, ξανά αρχίζει η ίδια φασαρία «θα πτωχεύσουν χώρες του ευρώ », ή «θα διαλυθεί η ΕΕ» κλπ, κλπ… και το ευρώ θα συνεχίσει να υποτιμάται έναντι του δολαρίου.
Φυσικά θα υπάρξει και συζήτηση, για την δημιουργία μηχανισμού που θα αντιμετωπίζει την κρίση χρέους. Και φυσικά θα υποβληθούν πολύ σκληρές προτάσεις για τις προβληματικές δημοσιονομικά χώρες. Ποιος δεν θέλει να «κινεζοποιηθούν» (από άποψη εργατικών αμοιβών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων και περιβαλλοντολογικών συνθηκών) μερικές χώρες της ΕΕ, για να παράγουν πολύ φθηνά τα «βρώμικα» αλλά και ακριβά εξαρτήματα (καταλύτες κλπ) της BMW και της Mercedes;
Θα ήταν πολύ θεμιτό, τις σκληρές αυτές προτάσεις, που μεταξύ άλλων υπονομεύουν και την εναπομείνασα Εθνική Ανεξαρτησία, να τις απορρίψει ο Γιώργος Παπανδρέου και η υπό αυτόν ηγετική ομάδα. Και να προχωρήσει ταυτόχρονα σε μία Εθνικά Ανεξάρτητη Πολιτική Χρέους.
Αλλά μάλλον θα συμβεί το απευκταίο. Θα τις εγκρίνουν, αφού πρώτα τις «διαπραγματευθούν σκληρά». Το «σκληρά» θα το προσθέσουν και θα το ορίσουν φυσικά οι γκαιμπελίσκοι του Μαξίμου και του ΔΝΤ. Εκτός και αν προκύψει εν τω μεταξύ κάποια άλλη πρόταση, από κάποια μεγάλη επενδυτική τράπεζα πχ την Goldman Sachs, που θα ζητάει μικρότερο αντίτιμο πχ μόνο την ΑΟΖ της Κρήτης.

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.