Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

“Σύντροφοι”, μην κοιτάτε τον ήλιο της αυγής ανακουφισμένοι. Ο Εφιάλτης δεν τελείωσε και σύντομα θα επιστρέψει!...


Γράφει ο Δευκαλίων

Ο Δευκαλίων, στις 23 Σεπτεμβρίου 2010, σε άρθρο του με τίτλο «Ο Καπιταλισμός έχει τα μέσα να ξεπερνάει τις κρίσεις (Β.Ι.Λένιν)» και αφού πρώτα είχε προσεγγίσει το πρόβλημα της Κρίσης Χρέους, κατέληγε στο συμπέρασμα:
·                            «Βρισκόμαστε σε διεθνές επίπεδο μπροστά σε μία στρατηγική ήττα του νεοφιλελευθερισμού, που ασπάζεται, διακηρύττει και  εφαρμόζει ο κ. Πρωθυπουργός. Εάν ο καπιταλισμός  αποδεχθεί δημόσια την ήττα του νεοφιλελευθερισμού, τον αποκηρύξει και επιλέξει μία άλλη μετριοπαθέστερη πολιτική προκειμένου να θεραπεύσει την αρρώστια του, ή βαδίσει μέχρι τέλους με την νεοφιλελεύθερη εμμονή του στην επιλογή του παγκόσμιου πολέμου, δεν το γνωρίζουμε»
Πριν λίγες ημέρες, σε ομιλία του στην Σιγκαπούρη, ο Γενικός Διευθυντής του ΔΝΤ κ. Dominique Strauss-Kahn είπε:
·                            «Η ανάπτυξη στις οικονομίες με μεγάλα εξωτερικά ελλείμματα, όπως αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών, οδηγείται ακόμη από την εγχώρια ζήτηση. Και η ανάπτυξη στις οικονομίες με μεγάλα εξωτερικά πλεονάσματα, όπως η Κίνα και η Γερμανία, ενισχύεται από τις εξαγωγές».
Και συνέχισε…
·                            «Και καθώς οι εντάσεις μεταξύ των χωρών αυξάνονται, μπορεί να δούμε την αύξηση φαινομένων κοινωνικής και πολιτικής αστάθειας μέσα στα κράτη, ακόμη και πόλεμο».
Ουσιαστικά ο Γενικός Διευθυντής του ΔΝΤ, αφού έθεσε αρχικά ευθέως το πρόβλημα του μαινόμενου εμπορικού πολέμου, εμμέσως πλην σαφώς οδηγήθηκε και αυτός στο συμπέρασμα ότι στην συνέχεια υπάρχει η βάσιμη πιθανότητα να δούμε φαινόμενα πολιτικής αστάθειας, αλλά και πολεμικές συγκρούσεις.
Με απλά λόγια, το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης παραμένει και μεγαλώνει. ...
Ποια είναι η διαφορά του συμπεράσματος που διατύπωσε ο Δευκαλίων στις 23 Σεπτεμβρίου και των απόψεων του κ. Dominique Strauss-Kahn;
Απολύτως καμία. Απλά ο Δευκαλίων διατύπωσε το συμπέρασμα του πολύ νωρίτερα.
Γινόμαστε μάρτυρες ενός παράλογου φαινομένου. Οι παγκόσμιοι φύλακες του νεοφιλελευθερισμού, όπως ο φοβερός και τρομερός κ. Dominique Strauss-Kahn, να βλέπουν και να κατανοούν τα ίδια αδιέξοδα για το σύστημα, με αυτά που αντιλαμβάνονται και καταγγέλλουν οι σφοδροί πολέμιοι του, όπως ο άσημος και ταπεινός Δευκαλίων.
Και πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά όταν σήμερα ανακοινώθηκαν τα στοιχεία του 2010 για την ανεργία στην Ευρωζώνη. Με βάση αυτά τα στοιχεία, τον Δεκέμβριο του 2010 η ανεργία στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 10% (τον Δεκέμβριο 2009 είχε διαμορφωθεί στο 9,9%). Ταυτόχρονα η μέση αύξηση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, αναμένεται το 2010 να κυμανθεί περίπου στο 1,7%. Και σε αυτό το παράδειγμα πιστοποιούμε φαινόμενο Jobless Recovery (ανάπτυξη με ανεργία).
Σήμερα λοιπόν, που στο Χρηματιστήριο της Αθήνας καταγράφεται μία εντυπωσιακή άνοδος, ενώ ταυτόχρονα τα spread υποχωρούν κατά πολύ, εμείς τολμάμε και διατυπώνουμε την αιρετική πρόβλεψη ότι η κρίση χρέους θα συνεχιστεί με ένα νέο και ακόμα πιο σοβαρό επεισόδιο, το οποίο θα επηρεάσει εκ νέου αρνητικά την παγκόσμια οικονομία.
Μόνο που δεν πρέπει να ξεχνά κανείς από τους αιθεροβάμονες νεοφιλελεύθερους κυβερνητικούς του νέο-ΠΑΣΟΚ, ότι όπως έχει αποδείξει μέχρι σήμερα η ιστορία της παρούσας οικονομικής κρίσης, το κάθε νέο επεισόδιο είναι μεγαλύτερο από το προηγούμενο και το διεθνές οικονομικό σύστημα, όταν το επεισόδιο τελειώνει, σταθεροποιείται σε χαμηλότερο και δυσμενέστερο επίπεδο.
Τα βάσανα σας δεν τελείωσαν αγαπητοί «Σύντροφοι», μην κοιτάτε τον ήλιο της αυγής ανακουφισμένοι. Ο Εφιάλτης δεν τελείωσε και σύντομα θα επιστρέψει!

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.