Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

ΥΠ.ΕΣ.-Δ. ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ: ΑΛΛΗΛΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ

Μετά τις σκηνές...«far east» που είδαμε τις προηγούμενες ημέρες στην Κερατέα ανάμεσα σε αστυνομικούς με πολιτικά, ΜΑΤ και κατοίκους αναζωπυρώθηκε και η αντιπαράθεση μεταξύ της δημοτικής αρχής και της κυβέρνησης. Αφορμή, δηλώσεις της υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιας για το θέμα της διαχείρισης των απορριμάτων Θεοδώρας Τζάκρη, η οποία άφησε υποννούμενα για εξυπηρέτηση εργολαβικών συμφερόντων από την πλευρά των δημοτικών αρχόντων της περιοχής.
Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση της δημοτικής αρχής Λαυρεωτικής, η οποία με ανακοίνωσή της τονίζει χαρακτηριστικά:  
«Σε ό, τι αφορά την αποστροφή της κ. Τζάκρη για το ποιοι εξυπηρετούν εργολαβικά συμφέροντα, επιστρέφουμε το χαρακτηρισμό. Όχι μόνο εμείς αλλά οι πάντες γνωρίζουν ποιοι εξυπηρετούν και μάλιστα ποιους εργολάβους και ποιοι αγωνίζονται κατά της διαπλοκής».
Στην ίδια ανακοίνωση ο Δήμος Λαυρεωτικής επικαλείται την υπ. αριθ. 199/28.12.2010 απόφαση του Ειρηνοδικείου Λαυρίου, που σύμφωνα με το δήμο, έχει κηρύξει το έργο παράνομο, λόγω:
α) μη συντέλεσης της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης,
β) μη εκπόνησης μελετών που προβλέπονται από την εργολαβική σύμβαση,
γ) να αποφανθούν οι αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες περί της μη ύπαρξης αρχαιολογικών ευρημάτων στο χώρο,
δ) μη έκδοση πολεοδομικών αδειών για την εκτέλεση των εργασιών της εργολαβίας.
Η απόφαση αυτή δεν έχει γίνει σεβαστή από το Κράτος.
Οι ιδιοκτήτες και οι κάτοικοι έχουν αποκλειστεί από τις αστυνομικές δυνάμεις που εμποδίζουν την πρόσβαση των ιδιοκτητών τόσο στο χώρο του έργου όσο και σε μια τεράστια περιοχή γύρω από αυτό», προσθέτει στην ανακοίνωσή του ο δήμος. ...

Τζάκρη: Διάλογος αλλά με συγκεκριμένη ατζέντα (ΣΣ: Και με καφέ ΔΩΡΕΑΝ)
Ωστόσο, πηγές του υπουργείου υποστηρίζουν ότι όλα όσα ζητά στην απόφασή του το Ειρηνοδικείο Λαυρίου για ένα τμήμα των 500 στρεμμάτων που κατασκευάζεται ο ΧΥΤΑ, δηλαδή το πόρισμα της αρχαιολογίας και οι εργολαβικές μελέτες έχουν ήδη γίνει και το επόμενο διάστημα αναμένεται η τελική απόφαση μετά την άιτηση αναστολής που κατέθεσε το Δημόσιο.
Παράλληλα με δήλωσή της στην aftodioikisi.gr η υφυπουργός Εσωτερικών Θεοδώρα Τζάκρη τονίζει ότι το υπουργείο είναι ανοιχτό σε διάλογο με τους ψύχραιμους κατοίκους αλλά με συγκεκριμένη ατζέντα. «Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο για να απαντήσουμε στις περιβαλλοντικές ανησυχίες των ψύχραιμων κατοίκων. Γι' αυτό το λόγο προτείνουμε τη  συγκρότηση  ανεξάρτητης Επιτροπής απαρτιζόμενης από τους ίδιους τους κατοίκους για την επίβλεψη όλων των φάσεων κατασκευής  του έργου,  ενώ είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις  για την περιββαλοντική θωράκισητου έργου.

Παράλληλα είμαστε ανοχτοί στο να βρούμε τρόπους να μειώσουμε τον όγκο των σκουπιδιών στηρίζοντας προγρμαματα ανακύκλωσης και προγράμματα διαλογής οργανικού πλάσματος στην πηγή.

Επισης μπορούμε να συζητήσουμε για το πώς θα  αποκαταστήσουμε την χωματερή που υπάρχει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και αποδίδοντας τις χρήσεις γης στους κατοίκους», τονίζει η κ. Τζάκρη.
Από την πλευρά τους οι κάτοικοι και η δημοτική αρχή απαντούν ότι είναι έτοιμοι να συζητήσουν "όπου και όποτε θελήσουν, πως θα προχωρήσει η Διαχείριση των απορριμμάτων στην περιοχή της Λαυρεωτικής τότε και μόνο όταν αποχωρήσουν οριστικά οι δυνάμεις καταστολής από τον τόπο μας."

Για να διαβάσετε προηγούμενο ρεπορτάζ κάντε κλικ εδώ:


==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.