Πέμπτη 7 Απριλίου 2011
Συνταγματική αναθεώρηση εφ' όλης της ύλης προτείνει ο Σαμαράς
Ακόμη και τις αρμοδιότητες και το ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας θέλει να αλλάξει ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, μέσω της επόμενης συνταγματικής αναθεώρησης, που πάντως δεν μπορεί να γίνει πριν το 2013.
Αυτό προέκυψε από τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπή Αναθεώρησης Συντάγματος της ΝΔ, με τον αρχηγό του κόμματος να σημειώνει ότι η αναθεώρηση πρέπει να γίνει με όρους κοινωνίας.
Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε τα περί τέλους της Μεταπολίτευσης και επισήμανε ότι η νέα πολιτική και οικονομική εποχή θα πρέπει να επικυρωθεί στον καταστατικό χάρτη της χώρας.
Μίλησε για την ανάγκη ύπαρξης ενός "νέου κοινωνικού συμβολαίου" και υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη να αποτυπωθεί η έξοδος της χώρας από την κρίση μέσα στο νέο Σύνταγμα.
«Η οικονομική κρίση που περνά σήμερα η Πατρίδα μας είναι η κορυφή του παγόβουνου μιας άλλης βαθύτερης κρίσης.
Της κρίσης του πολιτικού μας συστήματος, όπως αυτό δομήθηκε και λειτούργησε μετά τη Μεταπολίτευση» ανέφερε στην εισήγησή του ο κ. Σαμαράς προσθέτοντας ότι "προτού καν εμφανισθεί η απειλή της οικονομικής χρεοκοπίας, το μεταπολιτευτικό μοντέλο είχε ήδη χρεοκοπήσει συστημικά". ...
«Η χώρα προσαρμόσθηκε στο νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον μόνον φαινομενικά. Χωρίς να τολμήσει όλες εκείνες τις τομές και τις αλλαγές που θα δημιουργούσαν μια στέρεη βάση σοβαρής λειτουργίας και συμπεριφοράς.
Η διεύρυνση των στόχων και των επιλογών κινήθηκε οριζόντια και επιφανειακά. Χωρίς φιλοσοφία, βάθος και κατεύθυνση» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ. Αναφερόμενος στην κρίση που περνά η χώρα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτίμησε ότι "τα σκουπίδια δεν κρύβονται κάτω από το χαλί".
«Τέτοιου είδους κρίσεις δεν τις αντιμετωπίζεις ευκαιριακά, επιφανειακά και μονοδιάστατα.
Δεν μπορείς να κρύψεις και πάλι τα σκουπίδια κάτω από το χαλί» υποστήριξε. Συνταγματικές προτάσεις Ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα με συνομιλητές του, προγραμμάτισε για σήμερα την εν λόγω συνεδρίαση, προκειμένου να δείξει ότι δεν ασχολείται μονοθεματικά με την οικονομία.
Για το λόγο αυτό, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε αλλαγές ακόμη και στη λειτουργία του πολιτεύματος, τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και τη διάκριση των εξουσιών.
Ο κ. Σαμαράς κάλεσε τα μέλη της Επιτροπής να προχωρήσουν "σε ρήξεις με τις κατεστημένες νοοτροπίες, συμπεριφορές και τα προσωπικά συμφέροντα που θέλουν να γίνουν μόνον τόσες αλλαγές, ώστε, ουσιαστικά, τίποτα να μην αλλάξει".
«Δεν θέλω αυτή η αναθεώρηση να είναι όπως οι προηγούμενες.
Θέλω αυτή η αναθεώρηση να στοχεύσει στην καρδιά της παθογένειας του συστήματος και να δημιουργήσει συνθήκες δημιουργικών ανατροπών στο κράτος, στην κοινωνία, στην οικονομία, στην Παιδεία, στην Υγεία, στον Πολιτισμό, στην Προστασία του Περιβάλλοντος, δηλαδή στο σύνολο της πολιτικής μας ζωής» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Είπε, μάλιστα, ότι το αναθεωρημένο Σύνταγμα θα πρέπει να γίνει με τη συμμετοχή "της πλειονότητας της κοινωνίας" και να είναι "αποτέλεσμα της λαϊκής σύμπραξης".
«Η επαναπροσέγγιση των πολιτών στη πολιτική ζωή, περνά υποχρεωτικά από την ουσιαστική και όχι την τυπική συμμετοχή τους στο πολιτικό γίγνεσθαι.
Και, βέβαια, περνά κυρίως μέσα από την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του πολιτικού κόσμου» τόνισε.
Στην αρχή της συνεδρίασης, τοποθετήθηκε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και πρόεδρος της Επιτροπής κ. Δ. Αβραμόπουλος που είπε μεταξύ άλλων, ότι «αντιμετωπίζουμε το Σύνταγμα ως πλοηγό στην χάραξη αρχών και όχι ως ευκαιριακό άλλοθι για μικροκομματικούς ελιγμούς και αδιέξοδους τακτικισμούς».
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.