Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Η υπόθεση "ΑΕΠΙ εναντίον links στο Διαδίκτυο"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - 28/03/2011 

Ύστερα από τη δημοσίευση του άρθρου "Πνευματικά δικαιώματα και στα links;"
(Χ. Σύλλας, Καθημερινή, 26/3/2011, βλ. εδώ),
αναπτύχθηκε έντονο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για την δικαστική εξέλιξη της μήνυσης που έχει καταθέσει εναντίον μας η ΑΕΠΙ.
Οι επισκέπτες του livemovies.gr  γνωρίζουν καλά ότι ο διαδικτυακός μας τόπος δεν φιλοξενεί μουσικά έργα τρίτων, αλλά αποτελεί βάση δεδομένων με πληροφορίες για δημοφιλείς τηλεοπτικές εκπομπές.
Στον κατάλογο αυτό, ανάμεσα στις άλλες πληροφορίες που υπάρχουν για τα έργα, περιλαμβάνεται και το τυχόν link προς την επίσημη ιστοσελίδα που ο τηλεοπτικός σταθμός έχει αναρτήσει την εκάστοτε εκπομπή.
Αφού εξηγήσαμε στην ΑΕΠΙ, σε όλους τους τόνους, ότι το livemovies.gr δεν προβαίνει σε "παρουσίαση έργου στο κοινό" (livestreaming ή on demand), αλλά σε μετάδοση πληροφοριών αναφορικά με τα έργα, τελικά η ΑΕΠΙ κατέθεσε έγκληση εναντίον μας, θεωρώντας ότι έχει υποστεί ηθική βλάβη αξίας 10.000 ευρώ για "κάθε παράνομη πράξη".
Αποτέλεσμα ήταν να ξεκινήσει εναντίον μας προκαταρκτική εξέταση κακουργήματος!
Με εξώδικη δήλωση εξηγήθηκε στην ΑΕΠΙ ότι όσα υποστηρίζει δεν ευσταθούν νομικά, αφού όπως έχει κριθεί διεθνώς με δικαστικές αποφάσεις αλλά και σύμφωνα με την ελληνική νομική ...
βιβλιογραφία,  η  παράθεση link προς το επίσημο site ενός τηλεοπτικού σταθμού δεν είναι "παρουσίαση έργου στο κοινό", αλλά μετάδοση μιας πληροφορίας που παραπέμπει στο εκάστοτε έργο (βλ. εδώ εξώδικη δήλωση).
Ωστόσο, η ΑΕΠΙ εμμένει στη θέση της, με εξώδικη απάντηση, υποστηρίζοντας ευθέως ότι
κάθε χρήστης που αναρτά ένα link προς επίσημο site, πρέπει να είναι εξοπλισμένος με "άδειά" της (βλ. εδώ εξώδικη απάντηση). 
Πάντως, η ΑΕΠΙ δεν παραθέτει ούτε μία δικαστική απόφαση για να υποστηρίξει όσα αβασίμως ισχυρίζεται, αλλά μιλάει γενικά και αόριστα για νομολογία του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, υπονοώντας προφανώς την άσχετη απόφαση για την υποχρέωση των ξενοδοχείων αναφορικά με τις τηλεοράσεις που τοποθετούν στα δωμάτια των πελατών τους.
Επειδή όμως η παρεμπόδιση της ελευθερίας της έκφρασης και η περιφρόνηση των δικαστικών αποφάσεων έχουν τα όριά τους, αποφασίσαμε να ζητήσουμε την προστασία της Δικαιοσύνης,  καταθέτοντας μήνυση και αγωγή κατά της ΑΕΠΙ και των υπεύθυνων στελεχών της για  απόπειρα απάτης (386 Π.Κ.), ψευδή καταμήνυση (229 Π.Κ.), ψευδορκία μάρτυρα (224 Π.Κ.), απόπειρα παράνομης συλλογής προσωπικών δεδομένων (Ν.2472/1997) και παράνομη προσβολή προσωπικότητας.
Παράλληλα, προσφεύγουμε με καταγγελία στο Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο ασκεί την κατά νόμον εποπτεία στην ΑΕΠΙ και το οποίο καλούμε να αναλάβει τις ευθύνες του εναντίον αυτής της πρωτοφανούς και άδικης επίθεσης στην ίδια την έννοια και τη λειτουργία του Διαδικτύου.
Τέλος, ζητάμε τη συμπαράσταση της κοινής γνώμης, ώστε να  αντιληφθεί τελικά και η ΑΕΠΙ ότι ζούμε πλέον στην Κοινωνία της Πληροφορίας, στην οποία η πνευματική ιδιοκτησία συνυπάρχει μαζί με άλλα θεμελιώδη δικαιώματα, και να περιοριστεί στις αρμοδιότητές της, όπως αυτές προβλέπονται από το νόμο κι από το καταστατικό της.
 
Πνευματικά δικαιώματα και στα links;
Διαμάχη της ΑΕΠΙ με ιστότοπους για τη διάχυση πληροφοριών στο Διαδίκτυο

Με πιθανότητα που αγγίζει το 100%, είναι η μοναδική πράξη που δεν μπορείς να αποφύγεις όταν μπεις στο Ιντερνετ:
να «κλικάρεις» πάνω σε links. Για να «μεταφερθείς», να παραπέμψεις, να προτείνεις, να μοιραστείς.
Οι σύνδεσμοι υπερκειμένου (ελληνιστί) είναι οι «νευρώνες» του Διαδικτύου· μέσω αυτών γίνεται ο διαμοιρασμός και η διάχυση πληροφοριών, ειδήσεων και πολιτιστικών προϊόντων.
Μπορεί όμως ένα link να γυρίσει «μπούμερανγκ» σ’ αυτόν που το αναρτά;
Πού ξεκινούν και πού τελειώνουν τα όρια της πνευματικής ιδιοκτησίας;
Εντοπίσαμε μια δικαστική διαμάχη η οποία αφορά links που παραπέμπουν σε έργα τα οποία προστατεύονται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
Πρόσφατα, η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας  (www. aepi. gr) κατέθεσε μήνυση εναντίον του ιδιοκτήτη του site www. livemovies. gr  («ευρετήριο» ελληνικών εκπομπών και ταινιών) για ηθική βλάβη, διεκδικώντας αποζημίωση πολλών χιλιάδων ευρώ. Η υπόθεση προχώρησε, με αποτέλεσμα ο εισαγγελέας να διατάξει την έναρξη προκαταρκτικής εξέτασης για κακούργημα. Ο ισχυρισμός της ΑΕΠΙ εδράζεται στο ότι ορισμένα από τα links του livemovies καθιστούν «προσιτά στο κοινό» έργα για τα οποία η ΑΕΠΙ έχει δικαιοδοσία – και άρα νομιμοποιείται να ζητήσει άδεια, καθώς και το προβλεπόμενο αντίτιμο.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον δικηγόρο του livemovies. gr,  Βασίλη Σωτηρόπουλο, η αξίωση της ΑΕΠΙ δεν είναι βάσιμη. «Το livemovies. gr είναι ένα καθαρά ευρετηριακό site,  το οποίο σέβεται τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και μάλιστα καλύπτεται από τον νόμο 2121/1993 (άρθρο 2, παρ. 2-α) περί “βάσης δεδομένων”». «Πρόκειται για απλή παράθεση links», εξηγεί ο κ. Σωτηρόπουλος. «Δεν συνιστά παραβίαση της πνευματικής ιδιοκτησίας, αφού δεν αποτελεί αναπαραγωγή ούτε μετάδοση στο κοινό. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ισοδυναμεί με την παραπομπή σ’ ένα βιβλίο. Δεν υπάρχει κανένα έννομο συμφέρον για είσπραξη δικαιωμάτων».
Η υπόθεση ξεκινάει το 2008, όταν η ΑΕΠΙ είχε πρωτοεπικοινωνήσει με τον διαχειριστή της ιστοσελίδας ζητώντας ενημέρωση για το καθεστώς λειτουργίας της. Παρά τις εξηγήσεις από την πλευρά του livemovies. gr, η Εταιρεία επέμεινε στη διεκδίκηση αντιτίμου. Σημειώνεται πως τα επίμαχα links «ανοίγουν» σε ιστοσελίδες τηλεοπτικών σταθμών οι οποίες νόμιμα φιλοξενούν το οποιοδήποτε οπτικοακουστικό έργο.
«Από το 2008 μέχρι σήμερα, έχω χάσει τον ύπνο μου και μερικές χιλιάδες ευρώ», λέει ο ιδιοκτήτης του livemovies. gr. «Δεν θεωρώ ότι παραβιάζω πνευματικά δικαιώματα – υπάρχουν εκατοντάδες ιστοσελίδες που παραπέμπουν με link σε διαθέσιμα οπτικοακουστικά έργα. Μάλιστα, θεωρώ εξωφρενική την απαίτηση της ΑΕΠΙ, όταν τα ίδια τα τηλεοπτικά κανάλια έχουν το κουμπί “share” για διαμοιρασμό του οπτικοακουστικού υλικού».
Πρόκειται για μια υπόθεση που έχει πολλές προεκτάσεις, καθώς αφορά και τους χρήστες των social media, τους bloggers,  αλλά και τα διαδικτυακά ραδιόφωνα. Η συχνή χρήση links για τραγούδια, φωτογραφίες και κείμενα, το live-streaming και η οn demand αναπαραγωγή έργων αποτελούν παγιωμένες συμπεριφορές στο Διαδίκτυο. Την τελευταία τριετία, μάλιστα, με την αυξανόμενη διείσδυση του Twitter στην ελληνική διαδικτυακή σφαίρα, η τοποθέτηση links αφορά σε μεγάλο ποσοστό το καθημερινό «τιτίβισμα».
Ο διαμοιρασμός οπτικοακουστικών αρχείων είναι ένα εγγενές στοιχείο της διαδικτυακής δομής, ωστόσο, όπως εξηγεί ο Νίκος Σμυρναίος, λέκτορας της Επιστήμης της Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο της Τουλούζ, στο blog του (smyrnaios. net)  αναφερόμενος στους περιορισμούς που θέτει η πολιτιστική βιομηχανία στους χρήστες. «Το ζήτημα είναι κατά πόσον το ισοζύγιο αυτών των μέτρων μεταξύ προσδοκώμενων αποτελεσμάτων και ανεπιθύμητων παρενεργειών είναι θετικό ή αρνητικό».
Επικοινωνήσαμε με την ΑΕΠΙ προκειμένου να φιλοξενήσουμε την άποψή της για τη συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει, «δεδομένου ότι η υπόθεση εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη».
Τις τελευταίες ημέρες, μια παρόμοια υπόθεση που αφορά την τοποθέτηση συνδέσμων που οδηγούν σε άλλο δικτυακό τόπο ήρθε στη δημοσιότητα από την ιστοσελίδα XanthiPress. gr. Η υπόθεση αφορά τον 22χρονο διαχειριστή του tainies. org, στον οποίο έχει επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Ο νεαρός συνελήφθη πρόσφατα έπειτα από διαδικασίες που κίνησε εναντίον του η Εταιρεία Προστασίας Οπτικοακουστικών Eργων, ενώ, μεταξύ άλλων, κατηγορείται για διαφυγόντα κέρδη της τάξεως των 15 - 25 εκατ. ευρώ.
Aπό την πλευρά του, ο 22χρονος υποστηρίζει ότι μέσω της ιστοσελίδας του παρέπεμπε σε τρίτο διαδικτυακό τόπο, όπου οι χρήστες έβρισκαν οδηγίες για να δουν ταινίες μέσω file sharing· διευκρίνιζε, μάλιστα, ότι δεν επρόκειτο για downloading.

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.