Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη της Ελλάδας (Αργόστροφο το ελληνικό πολιτικό σύστημα)


Γράφει η Σοφία Βούλτεψη, 

Δέσμια των πολιτικών επιδιώξεων και φιλοδοξιών των δανειστών της είναι η γονατισμένη Ελλάδα, καθώς εντείνονται οι πανταχόθεν πιέσεις που δέχεται η χώρα μας.

Μετά τον Φινλανδό Επίτροπο Όλι Ρεν, στον οποίο με απαράδεκτη καθυστέρηση (και αφού έθεσε ως όρο για την εκταμίευση του δανείου την «σύμπραξη» όλων των πολιτικών δυνάμεων) απάντησε το ελληνικό πολιτικό σύστημα, χθες έκανε νέα θεαματική εμφάνιση και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Μιλώντας σε κομματικό ακροατήριο, ενώπιον δηλαδή μελών της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, η κ. Μέρκελ προχώρησε σε νέους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τη χώρα μας, προσθέτοντας μπόλικες δόσεις λαϊκισμού.

Η καγκελάριος επανέλαβε πως το Βερολίνο θα προσφέρει την βοήθειά του, αλλά υπό σκληρούς όρους. Και ότι θα ζητήσει αποδείξεις…
νομιμοφροσύνης από τις χώρες που χρειάζονται στήριξη.

Μπήκε και σε λεπτομέρειες, λέγοντας πως το ζητούμενο για χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία είναι να σταματήσουν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Η ομιλία της ήταν για το ευρώ, αλλά η κ. Μέρκελ συνέδεσε την στήριξη του ευρώ με τις… διακοπές και τις αργίες! «Δεν μπορούμε να έχουμε ένα (κοινό) νόμισμα και ο ένας να κάνει πολλές διακοπές και ο άλλος πολύ λίγες», είπε.

Οι αναφορές της προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων και στο εσωτερικό της Γερμανίας, με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους να την καταγγέλλουν για λαϊκισμό.

Αλλά δυστυχώς και αυτό, οι αντιδράσεις δηλαδή, εντάσσεται στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι της Γερμανίας.

Όπως δικό του παιχνίδι παίζει και ο Όλι Ρεν, που θέλει να χαϊδεύει τα αυτιά των ευρωσκεπτικιστών στην πατρίδα του, καθώς μέσα στα σχέδιά του είναι να θέσει υποψηφιότητα για τον προεδρικό θώκο στην Φινλανδία.

Και αυτή η υπόθεση, όμως, αποτέλεσε άλλη μια απόδειξη των μειωμένων αντανακλαστικών ενός αργόστροφου ελληνικού πολιτικού συστήματος, που όχι μόνο δεν επιταχύνει, όχι μόνο δεν δείχνει ότι «παίρνει στροφές», αλλά αντιδρά βραδυφλεγώς και μεσολαβεί μεγάλος χρόνος ανάμεσα στην εμφάνιση ενός προβλήματος και στην αντίδραση ή στην επίλυσή του.

Το ίδιο συνέβη και στο τελευταίο επεισόδιο της «επίλυσης» του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης: Αφού πέρασαν μήνες απραξίας, αφού (ξανα)συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο την προηγούμενη Δευτέρα, παρουσιάζοντας «δέσμη μέτρων» που ουδεμία σχέση έχουν με την ουσία του προβλήματος, χθες ανακοινώθηκε άλλο μέτρο (το σωστό, αρκεί να υλοποιηθεί) από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ένα μέτρο, που εφαρμόζεται ήδη στην Ιταλία, στο οποίο η «Ελεύθερη Ζώνη» έχει αναφερθεί πολλές φορές και το οποίο παρουσιάστηκε ως «εξειδίκευση» των ανακοινωθέντων την προηγούμενη Δευτέρα μέτρων – χωρίς, βέβαια, να έχει καμιά σχέση με κανένα από αυτά.

Ο λόγος για την δημιουργία κέντρων όπου θα κρατούνται οι λαθρομετανάστες έως ότου διαπιστωθεί ποια είναι η χώρα προέλευσής τους, ώστε να καταστεί δυνατή η απέλασή τους.

Χθες, είχαμε και άλλη μια απόδειξη ότι όλα αντιμετωπίζονται κατόπιν εορτής: Το νέο αιματηρό περιστατικό στην Πεύκη, μεταξύ αστυνομικών και εγκληματικών στοιχείων, με σκηνές γουέστερν σε πυκνοκατοικημένη περιοχή.

Η ραθυμία με την οποία κυβερνάται η χώρα, τα χαμηλά αντανακλαστικά και το γεγονός ότι τους παίρνει όλους από κάτω η καθημερινότητα, αποδεικνύονται μοιραίες επιλογές για τη χώρα.

Υπό αυτήν την έννοια, θα μπορούσαμε να πούμε ότι για πολλές διακοπές και λίγη δουλειά η κ. Μέρκελ θα έπρεπε να κατηγορήσει τους πολιτικούς μας και όχι τον ελληνικό λαό.

Κάθε άλλο παρά τυχαία, χθες ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα Πολ Τόμσεν, μιλώντας στο Συνέδριο του Εκόνομιστ, είπε ότι το πρόγραμμα τις Ελλάδας κινδυνεύει να εκτροχιαστεί αν δεν υπάρξει αποφασιστική προσπάθεια.

Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει τελικά σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ενδεχόμενο που και χθες επιφανείς οικονομολόγοι αποκάλεσαν «συνταγή καταστροφής» και «έσχατη λύση». Τον όρο «συνταγή καταστροφής» υιοθέτησε χθες στο Συνέδριο του Εκόνομιστ το μέλος της διοικούσας επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιούργκεν Στάρκ.

Ακόμη και την προοπτική της λεγόμενης «ήπιας αναδιάρθρωσης» θεωρούν πολλοί, ανάμεσά τους και ο Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ασαφή, καθώς, όπως λένε, ουδείς είναι σε θέση να εξηγήσει τι σημαίνει ακριβώς.

Από την πλευρά του, ο πρώην επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Ελλάδα Σερβάζ Ντερούζ, διευθυντικό στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών της Επιτροπής σήμερα, δήλωσε από το Οικονομικό Φόρουμ των Βρυξελλών ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.

Την ίδια ώρα και χθες η Αθήνα είχε μετατραπεί σε «απαγορευμένη πόλη» με συγκρούσεις διαδηλωτών (εργαζομένων στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς και εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση γενικότερα) με την αστυνομία, κλειστούς δρόμους και δακρυγόνα.

Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: Την ώρα που η Μέρκελ μας κατηγορούσε για πολλές αργίες και πολλές διακοπές, η ΠΟΕ-ΟΤΑ κήρυξε χθες απεργία και πορεία στο κέντρο της Αθήνας, διαμαρτυρόμενη για την διεύρυνση του ωραρίου εργασίας που αποφασιζόταν την ίδια ώρα από την Βουλή.

Η χθεσινή αναστάτωση στο κέντρο της Αθήνας αποτελεί πάντως την απόδειξη ότι αν δεν συναινέσει η βάση, συναίνεση στην κορυφή όχι μόνο δεν θα έχει αποτέλεσμα, αλλά και θα οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα.
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.