Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Το πέταγμα της πεταλούδας, η παρενόχληση και η 5η δόση!

Το ΔΝΤ πιέζει την ΕΕ για νέο δάνειο προς την Ελλάδα, εντός του Ιουνίου

Το πέταγμα μίας πεταλούδας στην Κίνα μπορεί να προκαλέσει σεισμό στην Αμερική. Η σύλληψη για σεξουαλική παρενόχληση μίας καμαριέρας στις ΗΠΑ θα μπορούσε σε οδηγήσει ένα κράτος σε στάση πληρωμών;
Ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ Στρος Καν ετοιμαζόταν να συναντήσει τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ την Κυριακή που συνελήφθη.
Νέο δάνειο
Σύμφωνα με δημοσίευμα του ξένου Τύπου στο ραντεβού αυτό πήγαινε για να απαιτήσει νέο δάνειο προς την Ελλάδα για να καλύψει τις δανειακές ανάγκες της το 2012 και 2013, και φέρεται να είχε την πρόθεση να «απειλήσει» εμμέσως πλην σαφώς την Γερμανία, ότι το ΔΝΤ θα αποχωρούσε από το πρόγραμμα και δε θα έδινε το ποσό της πέμπτης δόσης για την Ελλάδα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για να εκταμιεύσει το ΔΝΤ ποσό δόσης, ζητά από οποιαδήποτε χώρα, την οποία δανείζει, να υπάρχουν οικονομικές εγγυήσεις ότι το κράτος θα μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη του για τους επόμενους 12 μήνες.
Κι εάν δεν υπήρχε η εγγύηση από την ΕΕ για νέα χρηματοδότηση προς την Ελλάδα τότε η πέμπτη δόση θα ήταν στον αέρα. ...

Πιέσεις ΔΝΤ σε ΕΕ
Οι πιέσεις του ΔΝΤ προς την ΕΕ φαίνεται να συνεχίζονται και μετά την απομάκρυνση του Στρος-Καν και ενδεικτικές είναι οι χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι το ΔΝΤ μπορεί να μην εκταμιεύσει την επόμενη δόση για την Ελλάδα τον ερχόμενο μήνα, καθώς το Ταμείο δεν μπορεί να συνεχίσει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας και τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα διάσωσης, αν δε δεσμευθεί πρώτα η Ευρώπη ότι θα καλύψει τις δανειακές ανάγκες της χώρας το 2012 και το 2013, με ένα νέο δάνειο.
Πάντως, το ΔΝΤ παρά αυτές τις απειλές και κατά την τελευταία ειδική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου κατέγραψε βελτίωση του κλίματος για τη χώρα μας, μετά την ανακοίνωση νέων πρόσθετων μέτρων και του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων από την ελληνική κυβέρνηση.
Μάλιστα, το ΔΝΤ διαμηνύει προς την ΕΕ ότι στο Ταμείο υπάρχει βούληση για οριστική συμφωνία και μάλιστα εντός του Ιουνίου, για νέο δάνειο που θα καλύψει τις δανειακές ανάγκες της χώρας μας για το 2012, το 2013 και ένα μέρος από το 2014.
Πάντως χθες, χωρίς να λείψουν και τα συνήθη αντιφατικά μηνύματα, κορυφαίοι Ευρωπαίοι πολιτικοί έστειλαν μήνυμα στήριξης της Ελλάδας.
Στήριξη από Σόιμπλε και Ρομπάι
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε χθες ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο χρόνο, υπογραμμίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν εξαντλήσει τα σενάρια στήριξης της Ελλάδας, ενώ εμμέσως πλην σαφώς έκανε και αυτοκριτική για την έλλειψη αναπτυξιακού πλάνου για την ελληνική οικονομία από το πρόγραμμα διάσωσης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα χρειάζεται μία προοπτική οικονομικής ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, παραδεχόμενος ότι «τα μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας από μόνα τους δεν μπορούν να επιλύσουν τα προβλήματα».
Επίσης, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποιεί επίσης για τους κινδύνους που συνδέονται με μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. «Ενα σενάριο αναδιάρθρωσης συνοδεύεται από σημαντικούς κινδύνους» λέει, εξηγώντας ότι μια τέτοια επιλογή θα μπορούσε να οδηγήσει στην άμεση απαίτηση εξυπηρέτησης όλων των δανείων με τις ανάλογες συνέπειες για την ικανότητα πληρωμών της χώρας.
Προειδοποιεί, μάλιστα, ότι ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας πιθανόν να έχει «ακόμη πιο δραματικές συνέπειες από την πτώχευση της Lehman Brothers». «Υπενθυμίζεται ότι ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ τάχθηκε πρόσφατα υπέρ μίας «ήπιας» αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία πάντως έχει αποκλείσει την ιδέα αυτή.
Μήνυμα στήριξης της Ελλάδας έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, τονίζοντας ότι «θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να αποφευχθεί η χρεοκοπία της Ελλάδος», δηλώνοντας βέβαιος ότι η Ελλάδα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους και ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Λαγκάρντ: Οι κερδοσκόποι «παίζουν» το… κούρεμα
Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ και υποψήφια για το ΔΝΤ τάσσεται κατηγορηματικά αντίθετη σε ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και διαψεύδει σενάρια «haircut».«Μπορώ να σας κοιτάξω κατάματα και να πω: Το ζήτημα δεν είναι πλέον στο τραπέζι των συζητήσεων», υπογραμμίζει η κ. Λαγκάρντ στο εβδομαδιαίο περιοδικό Stern.
Η Γαλλίδα υπουργός διαψεύδει ότι έγινε σχετική συζήτηση στη μυστική συνεδρίαση του Λουξεμβούργου πριν από τρεις εβδομάδες. «Καθόλου», απαντά σε σχετική ερώτηση. Η ίδια ερμηνεύει τη σχετική σεναριολογία περί «haircut» λέγοντας ότι το ζητούν πολλοί ειδικοί, «επειδή θέλουν να κερδίσουν χρήματα».
Η κ. Λαγκάρντ διαπιστώνει ότι η Ελλάδα «έχει μεν σημειώσει πρόοδο, αλλά πολλά από όσα υποσχέθηκαν πριν από έναν χρόνο, δεν τα έχουν ξεκινήσει ακόμα».
Τέλος, κατηγορηματικά αντίθετος με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εμφανίστηκε για ακόμη μια φορά ο C. Νoyer, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Οπως σχολιάζει ο ίδιος, η ΕΚΤ πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει. Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με «πάγωμα» χρηματοδοτήσεων εάν προχωρήσει σε αναδιάρθρωση, αναφέρει ο ίδιος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας είναι εφικτή. Τυχόν χρεοκοπία της Ελλάδας θα έδινε ερέθισμα στις αγορές για επιθέσεις σε αδύναμες χώρες, διαμηνύει ο Noyer.
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.