Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Γιατί παραιτήθηκα από βαθμολογητής

Ρεπορτάζ: Βασίλης Σκουλαράκος

Την παραίτησή του από τα καθήκοντα του βαθμολογητή, υπέβαλε Βιολόγος για λόγους συνείδησης, θυμίζοντας πως υπάρχει και φιλότιμο. Ο καθηγητής Νίκος Δημόπουλος, ο οποίος υπηρετεί στο 2ο ΓΕΛ Αμαλιάδας και στο ΓΕΛ Κρεστένων, μίλησε στο newsbomb.gr για τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.
«Είναι ζήτημα καθαρά ηθικό, τα θέματα ήταν ασαφή», τονίζει ο καθηγητής βιολογίας και προσθέτει: «Σε όλα τα μαθήματα τα θέματα των Πανελληνίων Εξετάσεων θα πρέπει να είναι διατυπωμένα με τέτοιον τρόπο, που να μην αφήνουν τους μαθητές να σκεφτούν διαφορετικά, να τους καθοδηγούν στη σωστή απάντηση, αν τη γνωρίζουν, με κλιμακωτές ερωτήσεις και σε καμιά περίπτωση να μην προκαλούν σύγχυση σε μαθητές και βαθμολογητές. Η επιτροπή θεμάτων έκανε σοβαρά λάθη».
Ο Ν. Δημόπουλος υπογράμμισε πως οι μαθητές ωρύονταν μετά τις εξετάσεις, καθώς ξεκίνησαν με άριστα το 17, 18 και όχι το 20. «Αισθάνομαι ότι δεν έκανα καλά τη δουλειά μου, δεν μπορώ να αντικρύσω τους μαθητές μου στα μάτια.Έχω πρόβλημα συνειδησιακό ως βαθμολογητής να μη δεχθώ ως σωστή την απάντηση των μαθητών που στηρίζεται σε δευτερογενή ανοσοβιολογική απόκριση, όταν αυτή η περίπτωση δεν μπορεί επιστημονικά να αποκλειστεί με βεβαιότητα ως λανθασμένη, τουλάχιστον σύμφωνα με τις δικές μου γνώσεις και εμπειρίες. ...


Ως βαθμολογητής έχω πρόβλημα συνειδησιακό να μη δεχθώ ως σωστή την απάντηση των μαθητών που στηρίζεται σε δευτερογενή ανοσοβιολογική απόκριση, όταν πέρυσι η ίδια επιτροπή μας έδωσε οδηγίες στο τέταρτο ζήτημα να γίνουν αποδεκτές οι απόψεις των μαθητών για την εξέλιξη που στηρίζονταν στη θεωρία του Λαμάρκ!!! για την οποία το ίδιο το σχολικό αναφέρει τα εξής: «Πολυάριθμα πειράματα έχουν αποτύχει να αποδείξουν μέχρι σήμερα την κληρονόμηση των επίκτητων χαρακτηριστικών (θεωρία Λαμάρκ). Η εξήγηση επομένως της εξέλιξης των ειδών με την κληρονόμηση των επίκτητων χαρακτηριστικών δεν είναι αποδεκτή»(σελ.124 σχολικού βιβλίου Βιολογίας Γενικής Παιδείας Γ’ Λυκείου).
«Προκαλώ όποιον έχει αντίθετη άποψη να την καταθέσει. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο δικό μου, πολλοί συνάδελφοι αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα κατά τη διόρθωση των γραπτών τα οποία πλέον έχουν διορθωθεί τα μισά.
Εκφράζω τη βαθιά μου λύπη και αρνούμαι να συμμετάσχω ως βαθμολογητής, γιατί έφτασα στο σημείο να μην μπορώ να αντικρύσω τους μαθητές μου στα μάτια».

Διαβάστε επίσης: Υπάρχει και συνείδηση

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.