Γράφει η Σοφία Βούλτεψη,
Στροφή 180 μοιρών έκανε ξαφνικά η κυβέρνηση σχετικά με την προοπτική της επιλεκτικής χρεοκοπίας και ξαφνικά χθες, τόσο ο υπουργός των Οικονομικών μιλώντας στο Associated Press, όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην κυβερνητική επιτροπή, ξεκαθάρισαν πως στόχος της Ελλάδας είναι να αποφύγει την επιλεκτική χρεοκοπία και να βρεθεί άλλη λύση, που θα εξασφαλίζει την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και την χρηματοδότηση της χώρας μας μέχρι το 2014.
Αποδεικνύεται έτσι πως και ο άγιος φοβέρα θέλει (βλέπε εδώ και εδώ).
Έτσι, η κυβερνητική επιτροπή αποφάσισε χθες πως δεν αποδέχεται την επιλεκτική χρεοκοπία – που αποδεχόταν μέχρι προχθές – ενώ συνεδρίασαν και η Επιτροπή Οικονομικών και ο ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να ανακοινωθούν τα καλά νέα.
Αρκεί, βέβαια, αυτό να γίνει αποδεκτό την Πέμπτη, διαφορετικά ας μην γυρίσουν να μας πουν πως έκαναν το παν, αλλά δεν τα κατάφεραν. ...
Διότι όχι μόνο δεν έκαναν το παν, αλλά και είχαν προσχωρήσει στην «λύση» της επιλεκτικής χρεοκοπίας και απλώς διαφωνούσαν σχετικά με το... αν έπρεπε να χρησιμοποιείται ο ελληνικός ή ο αγγλικός όρος.
Σύμφωνα, πάντως, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ηλία Μόσιαλο, η κυβέρνηση δεν θέτει (πλέον) θέμα επιλεκτικής χρεοκοπίας στο τραπέζι, προσθέτοντας πως… έχει γίνει ατυχής μετάφραση του όρου selective default, «που στην πραγματικότητα σημαίνει αδυναμία εκπλήρωσης υποχρεώσεων σε ό, τι αφορά στα ομόλογα και όχι τους μισθούς και τις συντάξεις του δημοσίου».
Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς η επιλεκτική χρεοκοπία έχει τις ίδιες ακριβώς συνέπειες με μια κανονική πτώχευση – και επομένως περιλαμβάνει την στάση πληρωμών και όλα όσα συνεπάγεται η αδυναμία μιας χώρας να ανταποκριθεί στις δανειακές υποχρεώσεις της.
Όπως προκύπτει από την αλλαγή στάσης της κυβέρνησης, ΔΕΝ ίσχυαν όλα όσα τις προηγούμενες ημέρες έλεγαν πρωθυπουργός, υπουργός των Οικονομικών και στελέχη, ουσιαστικά διαφημίζοντας την επιλεκτική χρεοκοπία.
Υποστήριξαν πως η επιλεκτική χρεοκοπία δεν υπάρχει, αλλά αποτελεί όρο που χρησιμοποιούν οι οίκοι αξιολόγησης που δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματική οικονομία – αλλά διαψεύστηκαν από τις δηλώσεις διεθνών αναλυτών, που επανέφεραν τον «όρο» στην πραγματικότητα.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στις 14 Ιουλίου, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, κατηγόρησε όλους τους υπόλοιπους ότι παίζουν με τις λέξεις, ενώ ουσιαστικά οι ίδιοι έπαιζαν αυτό το παιχνίδι, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται απλά για… λέξεις και όχι για πραγματική κατάσταση.
Στις 13 Ιουλίου, ο κ. Βενιζέλος, που από χθες τάσσεται κατά της επιλεκτικής χρεοκοπίας, έλεγε:
«Στη χθεσινή μου συνέντευξη αναφέρθηκα στον όρο selective default, που δεν έχει καμία σχέση με την χρεοκοπία όπως την γνωρίζει και την αντιλαμβάνεται ο κόσμος ως πραγματική κατάσταση - και εξήγησα το ακριβές και πραγματικό περιεχόμενό του όρου επειδή γνωρίζω με ποιον χαλαρό ή και ανεύθυνο ακόμη τρόπο χρησιμοποιούνται αυτοί οι όροι στην ελληνική δημόσια συζήτηση».
Την ίδια μέρα, στον ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος δεν αρνήθηκε ότι υπάρχει συζήτηση για «επιλεκτική χρεοκοπία», ούτε και απέρριψε αυτό το σενάριο.
Και βέβαια, μια μέρα νωρίτερα, στις 12 Ιουλίου, κατά την συνέντευξη Τύπου μετά τις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin ο ίδιος είχε πει την περίφημη φράση, σύμφωνα με την οποία «η επιλεκτική χρεοκοπία τρομάζει χωρίς λόγο», καθώς «δεν είναι πραγματική χρεοκοπία, δεν είναι πραγματικό οικονομικό γεγονός. Είναι αξιολόγηση των τριών οίκων αξιολόγησης στα ομόλογα».
Στις 14 Ιουλίου, από το βήμα της Βουλής, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε πως «αυτό θα γίνει», διότι «δεν είναι πιστωτικό γεγονός, αλλά προσωρινή βαθμολόγηση των ελληνικών ομολόγων» και παρομοίασε την συγκεκριμένη διαδικασία με τον τρόπο που οι… κλειδούχοι αλλάζουν τις γραμμές για να περνούν τα τρένα διασταυρούμενα και χωρίς να συγκρούονται.
Όπως είπε, απολύτως βέβαιος για το τι θα συνέβαινε, «για μια στιγμή θα γίνει αυτό. Θα γίνει, πρέπει να γίνει, για να περάσουμε τη διασταύρωση».
Την ίδια μέρα, ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας στη γερμανική έκδοση των Financial Times, εμφανίσθηκε ανοιχτός σε «νέες ιδέες» και είπε πως θα πρέπει να εξεταστεί και το ζήτημα «μιας μερικής αδυναμίας πληρωμών», που «θεωρητικά μπορεί να διαρκέσει δύο εβδομάδες ή μπορεί να κρατήσει πολύ περισσότερο προκαλώντας πολύ μεγαλύτερη ζημία».
Όλα αυτά έχουν τώρα αφαιρεθεί – μέσα σε μια μέρα – από την κυβερνητική φρασεολογία. Αντίθετα, ενημερωθήκαμε πως για την Ελλάδα δεν υπάρχει στο τραπέζι η επιλεκτική χρεοκοπία.
Με βάση αυτή την αλλαγή πορείας, ο πρωθυπουργός συζήτησε χθες το θέμα στην κυβερνητική επιτροπή, καθώς και κάνοντας γύρο τηλεφωνημάτων με τους αρχηγούς των κομμάτων, ενόψει του αυριανού έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε χθες πως η αυριανή Σύνοδος δεν θα αποτελέσει το τελικό βήμα στην επίλυση της κρίσης χρέους της Ελλάδας, καθώς δεν περιμένει «ένα θεαματικό αποτέλεσμα που θα λύσει όλα τα προβλήματα».
Κι’ αυτό, διότι η κ. Μέρκελ προσανατολιζόταν προς την επιλεκτική χρεοκοπία, θεωρούσε ότι είχε επιβάλει την γνώμη της στην Αθήνα, αλλά τώρα η Αθήνα, τρομοκρατημένη από τις βέβαιες επιπτώσεις, αποφασίζει να κάνει πίσω.
Βέβαια, το ΔΝΤ απηύθυνε και χθες έκκληση για άμεση δράση κατά της κρίσης χρέους, προειδοποιώντας πως σε περίπτωση καθυστέρησης θα μπορούσε να υπάρξει μεγάλος παγκόσμιος αντίκτυπος.
Μάλιστα το Ταμείο κάλεσε τους ηγέτες της Ευρωζώνης να ενισχύσουν το Ταμείο του Προσωρινού Μηχανισμού Στήριξης και να επιτρέψουν να αγοράσει κρατικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά, προκειμένου να μειώσουν την απειλή μετάδοσης της κρίσης χρέους.
Αλλά και ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ τάχθηκε χθες σαφώς κατά οποιασδήποτε μορφής αναδιάρθρωση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αποφυγής μιας πιθανής χρεοκοπίας της Ελλάδας.
«Εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ είπα ότι ένα πιστωτικό επεισόδιο, μια επιλεκτική χρεοκοπία ή μια χρεοκοπία πρέπει να αποφευχθεί», δήλωσε σε κοινή συνέντευξή του στην εσθονική εφημερίδα Postimees, τη σλοβακική Hospodarsky Novine, και τη σλοβενική Delo.
Και όχι μόνο αυτό. Ο Τρισέ ξεκαθάρισε πως όσοι συνηγορούν υπέρ μιας χρεοκοπίας ως λύση για την κρίση χρέους, δεν έχουν σκεφτεί καλά το θέμα.
«Ποιός θα θεωρούσε την χρεοκοπία ενός οποιουδήποτε κράτους, στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής και παγκόσμιας δημοσιονομικής κρίσης στις αναπτυγμένες οικονομίες, μια καλή λύση;», θέτει το ερώτημα, προσθέτοντας ότι οι κυβερνήσεις οφείλουν να βάλουν τέλος στην κρίση χρέους και πρέπει να δράσουν γρήγορα.
Επομένως, η προοπτική χρεοκοπίας – με οποιαδήποτε ονομασία – απορρίπτεται από όλους, αλλά η ελληνική κυβέρνηση έχει χάσει πολύ χρόνο να συζητά ένα απορριπτέο ενδεχόμενο και πιθανόν να έχει ήδη δημιουργήσει στρεβλές εντυπώσεις.
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.