Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Μαρουάν Μπαργούτι: «Το Ισραήλ ασκεί πολιτική βρόμικων πιέσεων στην Ελλάδα, που ζει οικονομική κρίση»


Μαζί με τον Εντουαρντ Σάιντ και πολλές άλλες προσωπικότητες, ο Μαρουάν Μπαργούτι ίδρυσε την Παλαιστινιακή Εθνική Πρωτοβουλία το 2002, της οποίας σήμερα είναι ο γενικός γραμματέας.
Εχει δεχτεί σφαίρες από Ισραηλινό ελεύθερο σκοπευτή. Εχει περάσει από όλες τις τιμωρίες που υφίστανται οι Παλαιστίνιοι, εδώ και έξι δεκαετίες, από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής: φυλακίσεις, βασανιστήρια, περιορισμούς και απαγορεύσεις. Γιατρός στο επάγγελμα, πρώην μέλος του ΚΚΠ και ανεξάρτητος βουλευτής, και πρώην υπουργός Τύπου της κυβέρνησης εθνικής ενότητας Χαμάς-Φατάχ. Στηρίχτηκε στις προεδρικές εκλογές το 2005 κόντρα στον Αμπάς από το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και έλαβε 19%. Θεωρείται μετριοπαθής αριστερός με στενές επαφές με πολλά αριστερά κόμματα στην Ε.Ε.
Βρέθηκε αυτές τις δύσκολες μέρες κοντά στους ακτιβιστές του «Στόλου της Ελευθερίας ΙΙ» για να βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης που προκάλεσαν οι ισραηλινοί εκβιασμοί και οι απειλές εναντίον της Ελλάδας και των ακτιβιστών, για να εμποδιστεί ο απόπλους των πλοίων της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.
Πιστεύετε πως θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες οι πιέσεις εναντίον της Ελλάδας;

«Ναι, πιστεύω πως θα συνεχιστούν· όχι μόνο εναντίον της κυβέρνησης στην Ελλάδα, αλλά και εναντίον των κυβερνήσεων της Τουρκίας και όλων των χωρών της Μεσογείου. Το Ισραήλ ακολουθεί πολιτική εκβιασμών και βρόμικων πιέσεων εναντίον της Ελλάδας, που τον τελευταίο καιρό ζει έντονη οικονομική κρίση. Εμείς ως Παλαιστίνιοι εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι ο ελληνικός λαός και η κυβέρνηση στην Ελλάδα παραμένουν φίλοι του παλαιστινιακού λαού και των δικαιωμάτων του. Η Ελλάδα είναι και αυτή θύμα των ισραηλινών και μη ισραηλινών πιέσεων και ελπίζουμε να αλλάξει την πολιτική της θέση και να μη σταθεί εμπόδιο στο "Στόλο της Ελευθερίας ΙΙ", που θα επιχειρήσει να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας. Σήμερα το Ισραήλ επιχειρεί να εξαγάγει τον αποκλεισμό αυτό σε άλλες χώρες, κάνοντάς τες συνενόχους για να αναλάβουν και αυτές το βάρος του αποκλεισμού, που βάρυνε μόνο το ίδιο».
Πιστεύετε ότι οι επαφές σας θα αποδώσουν και θα αλλάξει στάση η κυβέρνηση;
«Εχουμε επαφές σε υψηλό επίπεδο με την ελληνική κυβέρνηση. Πιστεύω ότι μπορούν να αποδώσουν και πως στο τέλος θα κατανοήσουν ότι οι πολιτικές του Ισραήλ είναι απαράδεκτες και απορριπτέες και ότι ο αποκλεισμός που έχει επιβληθεί στη Γάζα είναι απάνθρωπος και πως είναι μορφή συλλογικής τιμωρίας εναντίον όλου του παλαιστινιακού λαού».
Θα δημιουργηθεί αρνητική εικόνα της Ελλάδας στον αραβικό κόσμο;
«Σίγουρα θα έχει επιπτώσεις και είναι κάτι που δεν επιθυμούμε και δεν θέλουμε. Γνωρίζουμε ότι ο ελληνικός λαός είναι φίλος του παλαιστινιακού και στηρίζει τον αγώνα του, αλλά και η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τα παλαιστινιακά δίκαια. Οι πιέσεις αυτές που ασκούνται από το Ισραήλ στην Ελλάδα δεν πρόκειται να μας παρασύρουν σε σύγκρουση με την Ελλάδα. Θα πολεμήσουμε κι εμείς με ό,τι δυνάμεις διαθέτουμε για να αποκρούσουμε αυτές τις πιέσεις και τους εκβιασμούς που ασκούνται στην Ελλάδα. Και είμαστε σίγουροι πως οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα θα σταθούν στο πλευρό μας και θα στηρίξουν το δίκαιο αγώνα μας».
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.