Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Πέρασαν-δε πέρασαν οι τράπεζες τα stress tests, εμείς θα σας πούμε ότι όλα πάνε καλά για να συνεχίσετε να κοιμάστε όρθιοι

Ομολογώ ότι γράφω αυτό το άρθρο λίγο βιαστικά, και ίσως λίγο "πρόωρα" - γι αυτό και δηλώνω προκαταβολικά ότι αν αλλάξω γνώμη, θα γράψω αύριο ένα άλλο άρθρο για να κάνω τυχόν διαρθώσεις, κτλ.

Γύρισα λοιπόν από τη δουλειά πριν λίγο, και μπαίνοντας στο ίντερνετ είδα τα αποτελέσματα των stress tests των τραπεζών, με τα κυρίαρχα ΜΜΕ να προσπαθούν "με νύχια και με δόντια" να μας πείσουν ότι "όλα πάνε καλά". Και αν γράφονται τέτοια πράγματα στο ίντερνετ, φαντάσου τι θα έλεγαν στα -ακόμα χειρότερα- "δελτία ειδήσεων" των καναλιών του Μπόμπολα, του Αλαφούζου, κτλ (που προσωπικά δεν τα παρακολουθώ εδώ και χρόνια).

Ας τα πάρουμε -όσο μπορούμε- με τη σειρά:

Σε πρόσφατο άρθρο μας (13/07), σχολιάζαμε μεταξύ άλλων την εξής είδηση:

Η ΕΕ θα στηρίξει τις τράπεζες που θα αποτύχουν στα τεστ αντοχής
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύτηκε σήμερα να στηρίξει τις τράπεζες που θα αποτύχουν στα τεστ αντοχής που έγιναν πρόσφατα και τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν την Παρασκευή το απόγευμα, εν μέσω τεταμένου κλίματος λόγω των φόβων για τη διάδοση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη.

Τα φετινά τεστ θεωρούνται πιο «σκληρά» από τα προηγούμενα που είχαν γίνει και αφορούν 91 τράπεζες οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 65% του ευρωπαϊκού τραπεζικού ενεργητικού.

Τα προηγούμενα είχαν επικριθεί για έλλειψη αξιοπιστίας αφού δύο ιρλανδικές τράπεζες που τα είχαν περάσει «επιτυχώς" βρέθηκαν στο χείλος της χρεοκοπίας αμέσως μετά. (σ.σ. βασικά και τώρα θα πουν ψέματα (ξανά), διότι οι τράπεζες ακόμα ΔΕΝ είναι 100% έτοιμες να αντέξουν όλες αυτές τις απώλειες. Είναι όμως "κάθε μέρα και καλύτερά", χάρη στις κρατικές επιδοτήσεις που παίρνουν εις βάρος μας, και έτσι δε χρειάζεται να πουν τόσα ψέματα όσα πχ έλεγαν πέρσι)

Ατυά λέγαμε τότε, και το ζουμί είναι βέβαια η τελευταία παράγραφος, με τις εξελίξεις να μας δικαιώνουν (αν και δεν πρόκειται και για καμιά φοβερή πρόβλεωη - ήταν φανερό ότι αυτό θα συνέβαινε). Τα τεστ πράγματι δεν ήταν ιδιαίτερα αυστηρά (διότι αν ήταν, θα γινόταν πανζουρλισμός μιας και ο κόσμος θα καταλάβαινε ότι οι τράπεζες είναι χρεωκοπημένες- γι' αυτό άλλωστε και αρπάζουν τη μία επιδότηση μετά την άλλη. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι αυτό το τεστ, όπως αναμενόταν, ΔΕΝ ήταν και τόοοσο φάρσα όσο το προηγούμενο, το οποίο είχαν περάσει όλες οι τράπεζες, διότι απλούστατα όσο περισσότερο κυλά ο χρόνος, τόσο περισσότερα έχουν αρπάξει οι τράπεζες, και άρα είναι σε σχετικά καλύτερη κατάσταση - εις βάρος των "κορόιδων" εννοείται).

http://mainthings.files.wordpress.com/2011/06/x-files-believe11.jpg

Αυτό που μου έκανε φοβερή εντύπωση ήταν το εξής χθεσινό νέο:
Τη βεβαιότητά του ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα έχουν πρόβλημα με τα stress tests, τόνισε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος υπογραμμίζοντας ότι: «Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απόλυτα καλυμμένο και εξασφαλισμένο εντός του ευρωσυστήματος. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα».
Και βέβαια τα σημερινά άρθρα όλων σχεδόν των "μεγάλων" ΜΜΕ επί του θέματος, που συντάσσονται με την κυβέρνηση, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα ως..."πολύ θετικά"! Ενδεικτικά, δείτε πχ αυτό από τα "Νέα":
Πέρασαν τη δοκιμασία των τεστ αντοχής οι ελληνικές τράπεζες

Πέρασαν τα τεστ αντοχής (stress tests) οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα, τα οποία κατέδειξαν ότι ακόμη και υπό δυσμενείς συνθήκες το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένο. Η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank, η Alpha Bank, η Τράπεζα Πειραιώς, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Αγροτική Τράπεζα περνούν τα τεστ προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, ενώ θετικό ήταν το αποτέλεσμα για την Τράπεζα Κύπρου και τη Marfin Popular Bank.

Στα τεστ ακραίων καταστάσεων υποβλήθηκαν 90 τραπεζικοί όμιλοι που εδρεύουν στην Ε. Ε., από 20 χώρες, τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία των οποίων εκπροσωπούν το 65% του τραπεζικού κλάδου.

Οι ελληνικές και κυπριακές τράπεζες αντεπεξήλθαν στα ακραία τεστ που τους έθεσε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (European Banking Authority) καθώς συμπεριλαμβανομένων των πρόσθετων μέτρων βελτίωσης της κεφαλαιακής τους κατάστασης είχαν δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων (core tier 1) αισθητά υψηλότερο από το όριο των 5%.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος τα χαρακτήρισε ενθαρρυντικά για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

«Τα αποτελέσματα της άσκησης είναι ενθαρρυντικά όσον αφορά την κεφαλαιακή θέση των τραπεζών μας, οι οποίες ακολουθώντας και τις προτροπές της Τράπεζας της Ελλάδος, προχώρησαν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και δρομολόγησαν επιχειρηματικές κινήσεις με αποτέλεσμα την ενδυνάμωση της θέσης τους, παρά τις δυσκολίες του περιβάλλοντος», δήλωσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, προειδοποιώντας παράλληλα πως οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικονομία επιβάλλουν όχι απλώς συνέχιση, αλλά ένταση των προσπαθειών.

Σημειώνεται ότι κάποιες τράπεζες είχαν κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα επιδόσεων πριν την λήψη των πρόσθετων μέτρων ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας, επίπεδα όμως τα οποία υπερέβησαν σημαντικά μετά τη λήψη των μέτρων.

Τα ακραία σενάρια στα οποία επιβλήθηκαν οι ελληνικές τράπεζες περιλάμβαναν επιδείνωση των μακροοικονομικών συνθηκών, της χρηματιστηριακής αγοράς, και της αγοράς ακινήτων, αλλά και την πιθανότητα μεγάλης μείωσης των αξιών των ομολόγων, που κατέχουν οι τράπεζες.

Μια επιπλέον σημαντική διαφορά από την περσινή άσκηση είναι ότι οι απαιτήσεις έναντι κεντρικών κυβερνήσεων που περιέχονται στο τραπεζικό χαρτοφυλάκιο των πιστωτικών ιδρυμάτων (banking book) αντιμετωπίζονται με μεθοδολογία αντίστοιχη εκείνης των λοιπών δανειακών χαρτοφυλακίων που ενέχουν πιστωτικό κίνδυνο (επιχειρηματικά, στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια). Σημείο δε εκκίνησης απετέλεσαν τα στοιχεία ισολογισμού της 31.12.2010.

Υπό το δυσμενές σενάριο και συμπεριλαμβανομένων των πρόσθετων μέτρων βελτίωσης του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας η Εθνική Τράπεζα με επίδοση 9,7% ξεπέρασε με άνεση το κρίσιμο όριο του 5%. Ακολούθησε η Alpha Bank που με δείκτη Core Tier 1 στο 8,2% κινήθηκε πολύ πάνω από το όριο.

Η Eurobankμε κατέγραψε επίδοση 7,6% περνώντας κατά πολύ το όριο. Στο 7,1% ανήλθε ο δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Η Τράπεζα Πειραιώς με επίδοση 6,3% πέρασε το κρίσιμο τεστ, ενώ και η Αγροτική Τράπεζα (η οποία έχει σχηματίσει σημαντικού ύψους γενικές προβλέψεις 750 εκατ. ευρώ) με επίδοση 6% ξεπέρασε το κρίσιμο όριο του 5%. Στους επιτυχόντες συμπεριλαμβάνονται οι Τράπεζα Κύπρου με επίδοση 6,2% και Marfin Popular Bank με δείκτη Core Tier 1 στο 5,6%. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πλεόνασμα κεφαλαίων, συνολικά για τους έξι ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους, ανέρχεται στο 5,05 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται πως με βάση το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του Μνημονίου και προκειμένου να διευκολυνθεί και η πρόσβαση των πιστωτικών ιδρυμάτων στις αγορές, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ζητήσει από τα πιστωτικά ιδρύματα να αναπτύξουν και να υλοποιήσουν μεσοπρόθεσμα σχέδια χρηματοδότησης, ενώ οφείλουν να διατηρούν τον δείκτη Core Tier 1 σε ελάχιστο επίπεδο 10% από τις αρχές του 2012. Τα ανωτέρω μέτρα σε επίπεδο χρηματοπιστωτικού συστήματος, σε συνδυασμό με τα μέτρα που θα ληφθούν από κάθε πιστωτικό ίδρυμα, θα εγγυηθούν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των καταθετών. Κάτι ανάλογο άλλωστε ζήτησαν με χθεσινές τους ανακοινώσεις από όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όσο και η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή.
http://farm4.static.flickr.com/3204/2414408122_c914792e7e.jpg

Ο Βενιζέλος έκανε και αυτός αντίστοιχες δηλώσεις, όπου πανηγύριζε για τη μεγάλη "επιτυχία", λέγοντας ότι:
"τα αποτελέσματα της πανευρωπαϊκής δοκιμασίας αντοχής του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, υπό ακραίες θεωρητικές υποθέσεις και καταστάσεις, είναι ιδιαίτερα ευνοϊκά για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα... Οι 5 τράπεζές μας είναι καθαρά πάνω από το όριο ή δίπλα στο όριο με διαφορά εκατοστού."

Επιπρόσθετα τόνισε ότι " η μία κρατική τράπεζα –η Αγροτική- βρίσκεται σε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, σε πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης και λαμβάνονται μέτρα και για τη δική της κεφαλαιακή ενίσχυση, η οποία θα ξεπεράσει έτσι το όριο που θέτει το πανευρωπαϊκό τεστ."
Παραβλέπουμε εντελώς το ότι δεν υπάρχουν ούτε stress tests, ούτε βέβαια "πακέτα σωτηρίας" για τους αμέτρητους εργάτες που υποφέρουν για να μη χρεωκοπήσουν οι τράπεζες, ως οι μεγαλύτεροι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων. Μόνο οι τράπεζες πρέπει να σωθούν, και άρα η όποια επιτυχία ή αποτυχία θα κριθεί στο αν σωθούν οι τράπεζες ανεξαρτήτος κόστους για την υπόλοιπη κοινωνία.

Ας δούμε λοιπόν την αλήθεια για τις τράπεζες, με την "Καθημερινή" να παραδέχεται ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο "ρόδινα" όσο τα παρουσιάζουν:
Προβλήματα για δύο τράπεζες στα stress tests

Πέρασαν από την άσκηση προσομοίωσης της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής οι Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ «κόπηκαν» EFG Eurobank και ATEbank.

Όσον αφορά το όριο αναφοράς και το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα της Ελλάδος, δύο βασικά χαρακτηριστικά διαφοροποιούν την άσκηση σε σύγκριση με εκείνη που διενεργήθηκε πέρυσι.

Πρώτον, το όριο αναφοράς διαμορφώθηκε σε 5% (σ.σ. δείτε τον πίνακα παρακάτω για τις 2 ελληνικές τράπεζες που δεν το πιάνουν) για τους σκοπούς της φετινής άσκησης, έναντι 6% της περσινής άσκησης. Δεύτερον, ο ορισμός του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας που χρησιμοποιήθηκε στη φετινή άσκηση ήταν αυτός των Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Core Tier 1), έναντι των Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Tier 1) της περσινής άσκησης. Τα σενάρια διαμορφώθηκαν από την EKT και καλύπτουν χρονικό ορίζοντα δύο ετών (2011-2012).

Τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του δυσμενούς σεναρίου της άσκησης παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα:

http://sup.kathimerini.gr/kathnews/photos/15-07-11/15-07-11_398578_121.jpg
Και βέβαια, όπως σωστά επισημαίνεται και σε άρθρο του zerohedge για το θέμα των 8 τραπεζών που απέτυχαν τα τεστ (5 ισπανικές, 2 ισπανικές, 1 αυστριακή - απουσιάζουν πήρως οι μεγάλες τράπεζες των μεγάλων κρατών), τα stress tests που έκαναν οι τράπεζες στον εαυτό τους δεν ήταν ιδιαίτερα αυστηρά (τι έκπληξη), καθώς εννοείται ότι δεν έλαβαν υπόψη το ενδεχόμενο χρεωκοπίας, αλλά και οι απαιτήσεις ήταν χαμηλές:
Here is the joke of an assumption in sovereign bond valuation haircuts in the Adverse scenario which was not used. Greece peaks at 29.5%: its CTD bonds already trade with a 50% discount. Tragic.

Και μιας και αναφέρθηκε το θέμα του "κουρέματος" (haircut), να πούμε ότι αυτό είναι, όπως έχουμε ξαναπεί, αναπόφευκτο για τις τράπεζες - και το ξέρουν: Απλά το καθυστερούν, ώστε πρώτα να μας κατακλέψουν με ένα σωρό "πακέτα σωτηρίας", "ξεπούλημα των ασημικών", κτλ, και έτσι οι τράπεζες να μπορέσουν να αντέξουν τις απώλειες που θα έχουν. Γι' αυτό και όσο περνά ο καιρός, αυτά τα σενάρια θα ακούγονται ολοένα και περισσότερο, για να "προετοιμάσουν τον κόσμο" για αυτό το ενδεχόμενο, "δαιμονοποιώντας" τη στάση πληρωμών που θα έβαζε ένα τέλος στη λεηλασία.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, με τις τράπεζες και τους κυβερνώντες να ψεύδονται ασύστολα, για να κερδίσουν χρόνο ώστε να μας "πάρουν και τα σώβρακα" και να βγουν από τη χρεωκοπία εις βάρος μας, είναι απαραίτητη η στάση πληρωμών. Αφού μας έχουν φέρει σε μια κατάσταση "ή αυτοί ή εμείς", εγώ λέω "εμείς". Τυχόν συνέχιση της σημερινής κατάστασης οδηγεί στη δική τους σωτηρία, αλλά στη δική μας καταστροφή.
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.