Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Πέθανε ο Αναστάσιος Πεπονής και μαζί με αυτόν τελείωσε η ιστορική περίοδο του ΠΑΣΟΚ

Κροκοδείλια δάκρυα και αερολογίες για τον σύντροφο Σάκη Πεπονή.

Στο παρακάτω video ακούγονται διάφοροι κροκόδειλοι να κλαίνε από συγκίνηση για την απώλεια, όντως ενός πολύ σημαντικού πολιτικού ανδρός. Αλλά...
Αυτός ο σημαντικός άνθρωπος που παραιτήθηκε δύο φορές και για τους λόγους που το έπραξε μιλιά, όπως και για την προσωπική του προσπάθεια ως εισηγητή, του ομώνυμου νόμου για τη θεσμοθέτηση αντικειμενικών κριτηρίων πρόσληψης που οδήγησε στη δημιουργία του ΑΣΕΠ,  που δυστυχώς πολλοί από δαύτους τον κατάντησαν όπως οι άτεχνες κοπτοραπτούδες έκτρωμα... μούγκα.
Αυτοί μας κυβερνάνε... αυτοί μας αξίζουν:

Νάσος

Ρεπορτάζ από την Ελευθεροτυπία:



Εφυγε σήμερα από τη ζωή, στα 87 του χρόνια, από παθολογικά αίτια, ο Αναστάσιος Πεπονής. 
Η κηδεία του θα γίνει δημοσία δαπάνη από το Α' νεκροταφείο Αθηνών.
Ο Αναστάσιος Πεπονής υπήρξε κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, με μεγάλη συμμετοχή στις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου.
Το 1951 εξελέγη γενικός γραμματέας και ύστερα πρόεδρος της Νεολαίας της ΕΠΕΚ (Ν. Πλαστήρα), αλλά διαγράφηκε από το κόμμα επειδή αντιτάχθηκε στις θανατικές εκτελέσεις των Μπελογιάννη, Μπάτση, Καλούμενου, Αργυριάδη.
Το διάστημα 1964-1965, διετέλεσε Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ) και μέλος του ΔΣ του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο ΕΙΡ, προώθησε την καθιέρωση της Δημοτικής γλώσσας στο ραδιόφωνο και ίδρυσε τον πρώτο πειραματικό σταθμό τηλεόρασης στην Ελλάδα.
Τη νύχτα της 15ης Ιουλίου 1965, αντιτάχθηκε στο βασιλικό πραξικόπημα και μετέδωσε το μήνυμα καταγγελίας του Γεωργίου Παπανδρέου προς τον ελληνικό λαό. Το 1966, συμμετείχε στην συντακτική επιτροπή των "Νέων Δρόμων", θεωρητικού οργάνου της κεντροαριστεράς.
Αμέσως μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, συμμετείχε σε αντιδικτατορικές πρωτοβουλίες. Ήταν ηγετικό στέλεχος της αντιδικτατορικής οργάνωσης ΕΚΔΑ (Εθνικό Κίνημα Δημοκρατικής Αντιστάσεως). Συνελήφθη και καταδικάστηκε από το Έκτακτο Στρατοδικείο. Αποφυλακίστηκε με την πρώτη μερική αμνηστία και συνέχισε τη δράση του. Εκτοπίστηκε δύο φορές. Συνελήφθη άλλες δύο από την ΕΣΑ και μπήκε σε αυστηρή απομόνωση.
Υπήρξε μέλος της Εταιρίας Μελέτης Ελληνικών Προβλημάτων (ΕΜΕΠ), που διέλυσε η δικτατορία. Επίσης υπήρξε μέλος της εκδοτικής ομάδας των "Νέων Κειμένων". 

    Το 1974 διετέλεσε μέλος του ΔΣ της Τραπέζης Ελλάδος.
    Την περίοδο 1976-1977, ήταν μέλος του Συμβουλίου Επιμορφώσεως Δημοσίων Υπαλλήλων (ΣΕΔΥ). 
    Το 1976, υπήρξε γενικός γραμματέας της Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ για την Εθνική Ακεραιότητα και Επιβίωση. 
    Το 1977, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στην Α' Αθηνών, ενώ πρωτοεξελέγη και μέλος της ΚΕ του Κινήματος.
    Το 1979, ήταν μέλος του Κέντρου Μελετών Διαφώτισης (ΚΕΜΕΔΙΑ) του ΠΑΣΟΚ. 
Υπήρξε ένας από τους 24 βουλευτές, οι οποίοι διετέλεσαν ευρωβουλευτές χωρίς να έχουν εκλεγεί, το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ (1/1/1981) έως τη διενέργεια των πρώτων εκλογών για την ανάδειξη των ελλήνων ευρωβουλευτών (18/10/1981).
Ανέλαβε κυβερνητικό αξίωμα για πρώτη φορά το 1981, αμέσως μετά τον σχηματισμό της πρώτης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ως υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας και έκτοτε συμμετείχε σταθερά στις περισσότερες κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου.
    Το 1984, παραιτήθηκε από υπουργός Άνευ Χαρτοφυλακίου, αρμόδιος για τα ραδιοτηλεοπτικά, επειδή διαφώνησε για θέματα της αρμοδιότητάς του. 
    Έχει διατελέσει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ το 1989, αλλά και το 1990 στη Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 8ης Απριλίου. 
    Στις 24 Σεπτεμβρίου 1990, στο 2ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, επανεξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, ενώ την 1η Νοεμβρίου εξελέγη τακτικό μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του Κινήματος με 62 ψήφους. 
    Στις 17 Απριλίου 1994, στο τρίτο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, επανεξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής.
    Στις 12 Δεκεμβρίου 1994, παραιτήθηκε από το αξίωμα του υπουρού Προεδρίας, διαμαρτυρόμενος για την συνεχή υπονόμευση που εδέχετο - και από σημαντικό αριθμό στελεχών του ΠΑΣΟΚ - ο εκσυγχρονιστικός-αξιοκρατικός νόμος για τις προσλήψεις στο Δημόσιο που προσπαθούσε να καθιερώσει κατά τη διάρκεια της θητείας του. Παρέμεινε στη θέση του υπουργού Προεδρίας μέχρι την 28η Δεκεμβρίου, οπότε ορκίστηκε ο αντικαταστάτης του Ιωάννης Ποττάκης.
Στις 8 Φεβρουαρίου 1995 ορίστηκε υπουργός Δικαιοσύνης -ορκίστηκε δύο ημέρες αργότερα- αντικαθιστώντας τον Γ. Κουβελάκη ο οποίος παραιτήθηκε καταγγέλλοντας κέντρα παραεξουσίας που αναιρούν το κυβερνητικό έργο.
Στις 30 Ιουνίου 1996, στο 4ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ επανεξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος.
    Συγγραφικό Έργο: "Προσωπική Μαρτυρία", Κέδρος, 1970, "Το γλωσσικό μας πρόβλημα σήμερα", Κέδρος, 1972, "Μεγάλη Επικοινωνία", Ίκαρος, "Για τη Λαϊκή Κυριαρχία", Νέα Σύνορα, 1976, "Εισαγωγικό σχόλιο στα πολιτικά κείμενα του Γιώργου Θεοτοκά", Ίκαρος, 1976, "Η συνταγματική αναθεώρηση", 1986 και "1961-1981. Τα γεγονότα και τα πρόσωπα", εκδ.Λιβάνη, 2001, "Για το ζήτημα του Αιγαίου - Τα πετρέλαια, ο Μάρτης του ΄87, οι συνοριακές διαφορές, Ευρωπαϊκή Ένωση και η ενεργειακή γέφυρα", 2008, εκδ. Λιβάνη.
Έχει επίσης δημοσιεύσει δοκίμιά του στα "Νέα Κείμενα" και στα περιοδικά Συνέχεια", "ΑΝΤΙ", "Τομές" κ.α.
Δημοσία δαπάνη η κηδεία
Τα θερμά της συλλυπητήρια εκφράζει η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών προς την οικογένεια του εκλιπόντος. Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο η κηδεία του Αναστάση Πεπονή θα γίνει Δημοσία Δαπάνη από το Α Νεκροταφείο Αθηνών, με τιμές υπουργού Εν Ενεργεία.

Συλλυπητήρια του πολιτικού κόσμου

Παπανδρέου: Παράδειγμα πολιτικού, ήθους και εντιμότητας
Τη θλίψη του για το θάνατο του Αν. Πεπονή εξέφρασε με ανακοίνωσή του και ο πρωθυπουργός. "Υπήρξε παράδειγμα πολιτικού, παράδειγμα ήθους και εντιμότητας. Συνέδεσε τη ζωή του με την πορεία της Δημοκρατικής Παράταξης. Και πρωταγωνίστησε σε μερικές από τις κρισιμότερες στιγμές της πολιτικής ζωής του τόπου, πριν και μετά τη Μεταπολίτευση", σημειώνει ο Γ. Παπανδρέου.
"Ο Αναστάσης Πεπονής υπήρξε φωτεινό παράδειγμα αφοσίωσης και σταθερότητας στους στόχους του, στις αρχές του, στην ιδεολογία του. Για σαράντα και πλέον χρόνια έδωσε αγώνες για την εθνική ανεξαρτησία, τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη λαϊκή κυριαρχία. Ασυμβίβαστος πάντα, χωρίς να υπολογίζει προσωπικό ή πολιτικό κόστος, έδινε μάχες για τις αρχές του, για τις ιδέες του, ξεκινώντας από φοιτητής με την συμμετοχή του στον παράνομο αντιστασιακό Τύπο. Ο Αναστάσης Πεπονής υπήρξε αγωνιστής της δημοκρατίας.
Άνθρωπος με σταθερές αξίες, υπηρέτησε την πολιτική με συνέπεια και εισήγαγε νέα πρότυπα - τομές στη Δημόσια Διοίκηση της χώρας. Τίμησε με την παρουσία του το Ελληνικό Κοινοβούλιο, ενώ διετέλεσε πολλές φορές Υπουργός στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Το βαθύ αποτύπωμα που άφησε στον δημόσιο βίο της χώρας ας αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας και οδηγό στις προσπάθειές μας για ένα καλύτερο μέλλον. Ο Αναστάσης Πεπονής, υπήρξε ένας ανεκτίμητος συναγωνιστής στο Κίνημά μας", προστίθεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε.
Πετσάλνικος: Τίμησε το δημόσιο βίο της χώρας μας
"Με ιδιαίτερη θλίψη πληροφορήθηκα το θάνατο του Αναστάσιου Πεπονή, ενός ευπατρίδη της πολιτικής που τίμησε με το ήθος και το έργο του το δημόσιο βίο της χώρας μας. Υπήρξε ένας γνήσιος μαχητής της δημοκρατίας, την οποία με πάθος και κινδύνους υπερασπίστηκε, αλλά και από πολλές θέσεις ευθύνης αγωνίστηκε να θωρακίσει απέναντι στη διαφθορά, τα άνομα συμφέροντα και την πελατειακή νοοτροπία. Πάντα διακρινόταν για τη σεμνότητα, τη μετριοπάθεια και την αφοσίωσή του στο δημόσιο συμφέρον.", τόνισε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος.
Σαμαράς: Έφυγε ένα ασυμβίβαστος μαχητής της Δημοκρατίας
Τα συλλυπητήριά του για το θάνατο του Αναστάσιου Πεπονή εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς. "Στη μακρά πολιτική διαδρομή του υπήρξε σημαιοφόρος της εντιμότητας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Άφησε την προσωπική του σφραγίδα - σφραγίδα ηθικής - στη νεότερη πολιτική μας ιστορία. Συνέδεσε το όνομά του με την αξιοκρατία, καθιερώνοντας τον πρωτοποριακό για την Ελλάδα θεσμό του Α.Σ.Ε.Π. Ο ίδιος, άλλωστε, δεν χώριζε τους Έλληνες ανάλογα με τις κομματικές τους προτιμήσεις και ούτε υιοθέτησε ποτέ πρακτικές αποκλεισμών. Ο Σάκης Πεπονής τίμησε, έμπρακτα, το δημόσιο βίο της Πατρίδας μας και άφησε πλούσιο συγγραφικό έργο. Στάθηκε όρθιος σε δύσκολες περιστάσεις και υπηρέτησε με σθένος τα συμφέροντα του Ελληνισμού. Μετουσίωνε σε έργο, το γνήσιο πατριωτισμό που τον χαρακτήριζε και αποδείκνυε ευαισθησία, σύνεση και τόλμη στα μεγάλα εθνικά μας ζητήματα.", ανέφερε στην ανακοίνωσή του.
Συλλυπητήρια από το ΚΚΕ
Σε ανακοίνωση του κόμματος αναφέρεται: "Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του Αναστάσιου Πεπονή".
Τσίπρας: Αποχαιρετούμε έναν ευγενή πολιτικό
Τα συλλυπητήριά του για το θάνατο του Αν. Πεπονή εξέφρασε και ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. "Αποχαιρετούμε έναν ευγενή πολιτικό, έναν άνθρωπο με ανοιχτό πνεύμα που τίμησε με το ήθος του τον δημόσιο βίο και υπερασπίστηκε με αρχές τη δημοκρατία στη χώρα μας", σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.
Κουβέλης: Ξεχώρισε για το πολιτικό και προσωπικό του ήθος
"Εκφράζω τη θλίψη μου για το θάνατο του Αναστάση Πεπονή. Υπηρέτησε σε όλη του τη ζωή τις αρχές και τις αξίες της δημοκρατίας, ξεχωρίζοντας για το πολιτικό και προσωπικό του ήθος. Το θεσμικό του έργο υπήρξε σημαντικό. Η δημιουργία του ΑΣΕΠ για το αξιοκρατικό και αντικειμενικό των προσλήψεων στο δημόσιο φέρει το όνομά του. Στους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια", δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης.
Καρατζαφέρης: Ευπατρίδης της πολιτικής
"Ένας ευπατρίδης της πολιτικής, ένας συνεπής στις αρχές και στις αξίες του Κοινοβουλευτισμού, έφυγε από κοντά μας. Πολλά θα μπορούσαν να διδαχθούν οι νεότεροι από το ήθος και την ευπρέπεια του εκλιπόντος. Αιωνία του η μνήμη και θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του", δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης για τον θάνατο του Αν. Πεπονή.
Θλίψη στο ΠΑΣΟΚ για την απώλεια
"Το ΠΑΣΟΚ, εκφράζει τη βαθιά του θλίψη, για την απώλεια του Σάκη Πεπονή. Ο Σάκης Πεπονής, υπήρξε πολιτικός με ξεχωριστό ήθος και ξεχωριστή προσφορά στην πατρίδα, πρωταγωνιστής των αγώνων για την εδραίωση και τη διεύρυνση της Δημοκρατίας στη χώρα μας. Ο νόμος - σταθμός που καθιέρωσε το ΑΣΕΠ και την αξιοκρατία των προσλήψεων στην Ελλάδα, φέρει την υπογραφή του", τόνισε ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης. Συλλυπητήρια μηνύματα απηύθυναν και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Ραγκούσης, η υπουργός Παιδείας Ά


==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.