Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Προϋπολογισμός 2012: το λυκόφως του εκσυγχρονισμού…

Γράφει ο Δευκαλίων

Και ενώ εμείς ασχολούμαστε με τα μεγάλα και ιδεολογικοπολιτικά ερωτήματα που θέτει η οικονομική κρίση στο παγκόσμιο αλλά και στο εγχώριο πεδίο, η παρέα των «Σημιτικών λογιστών» -θλιβερή κληρονομιά που μας άφησε ο Γιώργος Παπανδρέου- προχωράει στην ψήφιση του Προϋπολογισμού 2012.
Γιατί αποκαλούμε παρέα των «Σημιτικών λογιστών» και θλιβερή κληρονομιά που άφησε στον τόπο ο Γιώργος Παπανδρέου το σημερινό οικονομικό επιτελείο;
Διότι πάρα πολύ απλά αυτή είναι η θλιβερή πραγματικότητα. Στα ίδια περίπου πρόσωπα και αντιλήψεις που κυριάρχησαν την 8ετία Σημίτη παρεχώρησε την εξουσία ο Γιώργος Παπανδρέου. Τα ίδια εκσυγχρονιστικής αντίληψης οικονομικό-πολιτικά και τραπεζικά στελέχη στους ίδιους ρόλους. Απλά επειδή η πολιτική κρίνεται από το αποτέλεσμα θεωρούμε βέβαιο ότι από αυτούς τους ανθρώπους δεν μπορούμε να περιμένουμε κάτι περισσότερο από τα καταστροφικά αποτελέσματα που επισώρευσαν στον τόπο τη δεύτερη τετραετία Σημίτη (2000-2004) και τη διετία Γιώργου Παπανδρέου (2009-2011).
Τώρα για τα θέματα του Προϋπολογισμού 2012. Κατ’ αρχήν υπάρχει σαφέστατο πολιτικό πρόβλημα. Πως είναι δυνατόν να ψηφίζεται προϋπολογισμός και όλοι να γνωρίζουμε από δημόσιες ανακοινώσεις κομμάτων ότι την άνοιξη θα διενεργηθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Δηλαδή αν...
προκύψει από αυτές τις βουλευτικές εκλογές κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα αντιτίθεται στον υπό ψήφιση προϋπολογισμό τι θα γίνει;
Είναι πολύ απλό. Τον προϋπολογισμό τον εφαρμόζει η προτίθεται και δεσμεύεται να τον εφαρμόσει η κυβέρνηση που τον εισηγείται στην Βουλή. Εδώ έχουμε το οξύμωρο ο υπουργός Οικονομικών να εισηγείται και να υποστηρίζει την υπερψήφιση του Προϋπολογισμού και σε 2-3 μήνες να εκφωνεί προεκλογικούς λόγους στους οποίους τι θα λέει; Ότι ο προϋπολογισμός είναι καλά σχεδιασμένος και θα επιτύχει. Αφού όλοι ξέρουμε ότι από τον Μάρτιο ο προϋπολογισμός θα χρειάζεται νέα μέτρα για να παραμείνει εντός στόχων το 2012.
Πάμε τώρα επί της ουσίας. Για να επιτευχθούν οι στόχοι που θέτει ο προϋπολογισμός 2012, θα πρέπει να επιτευχθούν οι στόχοι του περιορισμού της ύφεσης και την επιτυχούς υλοποίησης του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων PSI που προβλέπει η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου. Δηλαδή αναγκαία και ικανή συνθήκη για την επιτυχή υλοποίηση του Προϋπολογισμού 2012, είναι ύφεση -2,8% του ΑΕΠ και υλοποίηση PSI. Με τις καλύτερες συνθήκες διεθνώς και στην Ελλάδα, οι τεθέντες επίσημοι δημοσιονομικοί στόχοι κρατάνε την ύφεση κοντά στο -6% του ΑΕΠ το 2012, ενώ ο υπερφίαλος στόχος για επενδύσεις που μειώσουν την ύφεση από το -6% του ΑΕΠ στο -2,8%, μάλλον θα πρέπει να αποκλειστεί λόγω της διεθνούς και εσωτερικής οικονομικής συγκυρίας. Τέλος γίνεται και πάλι φανερό ότι επιτυχής υλοποίηση του PSI μάλλον θα πρέπει να θεωρείται φευγαλέο όνειρο.
Ας είμαστε ειλικρινείς. Ποιος προϋπολογισμός από το 2001 έως σήμερα υλοποιήθηκε επιτυχώς και επέτυχε τους στόχους του; Κανένας!
Ποίοι συνέταξαν τους περισσότερους από αυτούς τους προϋπολογισμούς; Μα οι ίδιοι που συνέταξαν και τον Προϋπολογισμό 2012!
Η σφραγίδα της έγκαιρης πρόγνωσης και της επιτυχίας!
Αν ο Προϋπολογισμός του 2011 ονομάσθηκε από την στήλη «Ο αδύναμος κρίκος», ο αντίστοιχος του 2012 θα μπορούσε να ονομασθεί:
«Προϋπολογισμός 2012: το λυκόφως του εκσυγχρονισμού»!

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.