«Οι τεχνοκράτες δεν μπορούν να δώσουν λύσεις!» τονίζει, αναφερόμενος στο νέο πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο και την κυβέρνηση, ο Έλληνας βουλευτής της Ελβετίας Ιωσήφ Ζησιάδης.
Σε αποκλειστική συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Δημοκρατία» ο κ. Ζησιάδης, ο οποίος ξεσήκωσε σάλο με τις δηλώσεις του για Έλληνες πολιτικούς που έχουν καταθέσεις στην Ελβετία, περνάει στην αντεπίθεση και καταγγέλλει όσους «στρουθοκαμηλίζουν και υποκρίνονται» ενώ εκφράζει τη δική του ενόχληση για τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν την ώρα που «για τα ουσιαστικά θέματα διαφάνειας, ατιμωρησίας και καταπολέμησης της διαφθοράς κανείς δεν μιλάει».
Ο κ. Ζησιάδης, ο οποίος κλήθηκε να προσέλθει ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής με αφορμή τις καταγγελίες του, δεν είναι άγνωστος στους Έλληνες βουλευτές. Έχει μακρόχρονη θητεία ως πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ελβετίας - Ελλάδας έχοντας πραγματοποιήσει και πολλές επίσημες συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, με τον οποίο έχουν μάλιστα κοινό τόπο καταγωγής την Ήπειρο.
55 ετών, γιος Ελλήνων μεταναστών που έφυγαν από την Κωνσταντινούπολη με τους διωγμούς του τουρκικού καθεστώτος, είναι ο πρώτος μετανάστης βουλευτής στην Ελβετία. Ανήκει στο Εργατικό Κόμμα, ωστόσο αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο στο να αναλάβει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Ο πατέρας του ήταν ωρολογοποιός που εργάστηκε σκληρά στην Ελβετία, όπως όλοι οι Έλληνες μετανάστες της εποχής. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο της Λοζάνης και έγινε ιερέας της προτεσταντικής εκκλησίας. Για πρώτη φορά Δημοτικός Σύμβουλος της Λοζάνης το 1989, διατέλεσε Νομαρχιακός Σύμβουλος και εξελέγη το 2009 βουλευτής με το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς "La Gauche». ...
Είναι δημότης Πάτμου και αγαπάει υπερβολικά, όπως όλοι οι Έλληνες μετανάστες, την Ελλάδα και το νησί της Αποκάλυψης. Έχει επίσης σημασία ότι συγκρούστηκε με τον επίσης ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτή των Φιλελεύθερων της Γερμανίας, Γ. Χατζημαρκάκη, που υποστηρίζει την επιβολή σκληρής λιτότητας στην Ελλάδα και του απηύθυνε σκληρή ανοικτή επιστολή επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν ακόμη στην υφήλιο βουλευτές ελληνικής καταγωγής που ντρέπονται για την εικόνα που δίνετε για την Ελλάδα αυτή τη στιγμή».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:
Για ποιο λόγο κ. Ζησιάδη καταθέσατε την επίμαχη ερώτηση στη Βουλή της Ελβετίας για την φορολόγηση των κεφαλαίων από την Ελλάδα;
- Το έκανα διότι θωρώ άδικη την επίθεση που δέχεται η Ελλάδα από τις λεγόμενες αγορές, όπως και τα σκληρά οικονομικά μέτρα που έχουν παρθεί και θίγουν τους έλληνες πολίτες. Έτσι, με τη συζήτηση που είχε ανοίξει στην Ελλάδα αναφορικά με διαφυγή κεφαλαίων στην Ελβετία, θεώρησα καθήκον μου, λόγω και της ελληνικής καταγωγής μου, να καταθέσω ερώτηση προς την Υπουργό Οικονομικών της Ελβετίας, την κυρία Eveline Widmer-Schlumpf.
Τι σας απάντησε η υπουργός;
- Η επίσημη απάντηση της δόθηκε 14 Ιουνίου 2011 και κατέληγε στο εξωφρενικό συμπέρασμα πως «από το 2005, η Ελβετία επεδίωξε να επεκτείνει την ανταλλαγή πληροφοριών στις περιπτώσεις φορολογικής απάτης, χωρίς όμως η Ελλάδα να ανταποκριθεί στο Ελβετικό αίτημα». Δεν πίστευα στα μάτια μου όταν το διάβασα.
Δηλαδή η Ελβετία είχε θέληση να φορολογηθούν καταθέσεις Ελλήνων στη χώρα αυτή και υπήρχε απροθυμία των ελληνικών κυβερνήσεων;
- Ναι, αυτή ακριβώς ήταν η απάντηση της κυρίας Eveline Widmer-Schlumpf.
Ξέρετε όμως ότι στην Ελλάδα οι κυβερνήσεις μιλούν συνεχώς για τις προσπάθειές τους να επιτύχουν αυτό που η υπουργός Οικονομικών της χώρας σας επισημαίνει ότι δεν συμβαίνει;
- Νομίζω ότι αυτό πρόσφατα αποτέλεσε θέμα συζήτησης στην ελληνική Βουλή και αναδείχθηκε με ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη. Επίσης ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης στην ομιλία του για το «Μεσοπρόθεσμο», με προεδρεύοντα της ολομέλειας τον ίδιο τον κ. Πετσάλνικο, κατάθεσε στα Πρακτικά της ελληνικής Βουλής όλα τα στοιχεία της απάντησης που μου δόθηκε από την κυρία Eveline Widmer-Schlumpf. Άρα, κανείς δεν μπορεί να λέει ότι δεν γνώριζε και ότι αιφνιδιάστηκε.
Όταν κάνατε γνωστή την απάντηση της υπουργού, επικοινώνησε κανείς μαζί σας από την ελληνική κυβέρνηση;
- Ποτέ κανένας από την ελληνική κυβέρνηση δεν επικοινώνησε μαζί μου, παρότι ήμουν εκείνη την περίοδο Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ελβετίας - Ελλάδας των δύο Κοινοβουλίων. Ούτε κανείς επικοινώνησε μαζί μου όταν στις 25 Ιουλίου 2011 έθεσε εκ νέου το θέμα στην κυβέρνηση με Επίκαιρη Ερώτησή του ο Δημήτρης Παπαδημούλης.
Φαντάζομαι ότι γνωρίζετε και το θέμα που δημιουργήθηκε με τις δηλώσεις σας ότι η άρνηση της Ελλάδας να προχωρήσει σε συμφωνία με την Ελβετία σε θέματα φορολογικής απάτης μπορεί να έχει σχέση με καταθέσεις Ελλήνων βουλευτών;
- Το γνωρίζω γιατί μου τηλεφώνησε ο πρόεδρος της Βουλής κ. Πετσάλνικος.
Και τι σας είπε;
- "Ενοχλήθηκε" διότι αναρωτήθηκα μήπως έλληνες βουλευτές έχουν καταθέσεις στην Ελβετία και γι' αυτό δεν προχωρεί η Ελληνική Βουλή σε συμφωνία με την Ελβετία για περιπτώσεις φορολογικής απάτης, την οποία μάλιστα επιδιώκει η ίδια η Ελβετία από το 2005. Μήπως κάποιοι στρουθοκαμηλίζουν και υποκρίνονται;
Σας ακούω «ενοχλημένο» και εσάς. Γιατί;
- Ναι, είναι αλήθεια. Έχω ενοχληθεί που από τον Ιούνιο το ευαίσθητο ζήτημα της φορολογικής απάτης δεν συγκίνησε τον πολιτικό κόσμο και αδιαφόρησε, ενώ «θίχθηκε» από μια δική μου εύλογη απορία, που νομίζω ότι είναι η απορία του κάθε εργαζόμενου. Έχω ενοχληθεί από την επίθεση που έχει εξαπολυθεί στον ελληνικό λαό. Έχω ενοχληθεί που για τα ουσιαστικά θέματα διαφάνειας, ατιμωρησίας και καταπολέμησης της διαφθοράς, την ουσία της δίωξης περιπτώσεων φορολογικής απάτης, κανείς δεν μιλάει. Κι εκείνοι που πληρώνουν είναι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ενώ από τους ισχυρούς κανείς δεν πληρώνει. Και μάλιστα κατορθώνουν να επιβάλουν τους δικούς της "κανόνες".
Με ελληνική καταγωγή, τι σκέφτεστε σήμερα για όσα περνάει η Ελλάδα;
- Διαπιστώνω, με ιδιαίτερη έξαρση την τελευταία διετία, μια πολιτική καλλωπισμού του νεοφιλελευθερισμού, μια έλλειψη αλληλεγγύης προς το μέλλον του λαού μας και το νόμιμο δικαίωμά του για ελευθερία και εθνική κυριαρχία. Πρόκειται για ένα δυνατό ράπισμα σε όλες αυτές τις γυναίκες κι αυτούς τους άνδρες που αγωνίστηκαν στη διάρκεια της ιστορίας μας για την ελευθερία και την ανεξαρτησία μας. Οι Έλληνες μετανάστες, στους οποίους ανήκω κι εγώ, αναγκάστηκαν να φύγουν από την πατρίδα τους για να οικοδομήσουν με τον ιδρώτα και το αίμα τους τις οικονομίες των πιο μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών και πολλών άλλων.
Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα όμως τι μπορεί να γίνει;
- Είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε η πολιτική να πάρει την υπόθεση στα χέρια της και να μην κρύβεται πίσω από τους λεγόμενους «τεχνοκράτες» που δεν μπορούν να δώσουν λύσεις με βάση το κοινωνικό και δημόσιο συμφέρον. Αυτό θεωρώ ότι ισχύει και για την Ελλάδα, παρά τον πρόσφατο σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον κ. Παπαδήμο. Οι λαοί ψηφίζουν πολιτικούς και συγκεκριμένα πολιτικά προγράμματα. Συνεπώς οι πολιτικοί οφείλουν να τιμούν την λαϊκή ψήφο και την πολιτική.
Ο ελληνικός λαός έχει επομένως ευθύνη;
- Ο ελληνικός λαός δεν είναι υπεύθυνος για τις σημερινές αποικιοκρατικές και αυταρχικές επιλογές που του επιβάλουν. Αυτός ο μύθος που καλλιεργούν όσοι θέλουν να τον κάνουν να σκύψει το κεφάλι πρέπει να σταματήσει. Ο λαός μας έχει παράδοση στους αγώνες για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Διαθέτει τη δύναμη της ελευθερίας που τον ενώνει και θα τον κάνει να βγει νικητής απέναντι στην επίθεση που δέχεται.
Ζείτε στην Ελβετία. Η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη μας αντιμετωπίζει όντως ως το «μαύρο πρόβατο» όπως ακούμε και διαβάζουμε;
- Η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και η ελβετική αγαπούν την Ελλάδα και γνωρίζουν πολύ καλά ότι η ακολουθούμενη πολιτική πλήττει κύρια τον ελληνικό λαό που υπεραγαπούν. Βέβαια, ορισμένα ΜΜΕ, όπως συμβαίνει παντού, προσπαθούν να συνδέσουν τις πολιτικές των κυβερνήσεων με τον ελληνικό λαό, αλλά αυτό είναι ένα τέχνασμα που δεν επηρεάζει τους λαούς. Ειδικότερα στην Ελβετία οι έλληνες μετανάστες θα έλεγα ότι αντιμετωπίζονται από τους πολίτες με θαυμασμό για την προσφορά της πατρίδας μας στον παγκόσμιο πολιτισμό.
=========================="O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.