Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Πρωτομαγιά 2012 - Από την «σφαγή του Σικάγου» στη «σχολή του Σικάγου»

 
Τον Μάη του 1886 οι εργάτες του Σικάγο εξεγέρθηκαν και διεκδίκησαν 8 ώρες εργασίας. Σύνθημα "Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο".  Τελικά το πέτυχαν  μέσα από αιματοβαμμένους αγώνες όπως τον Μάη του 1872 στο Καναδά, το 1892 από τον Σοσιαλιστικό Σύλλογο του Καλλέργη, το 1936 από τους καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης. Το Μάη του 2012 οι Έλληνες εργαζόμενοι επιστρέφουν  ξανά στον εργασιακό μεσαίωνα, στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, στις  ελαστικές μορφές απασχόλησης, στους μισθούς και στις συντάξεις πείνας . Η 1η Μαΐου δεν είναι η γιορτή των λουλουδιών, όπως υπαινίσσονται μερικοί αλλά ημέρα μνήμης και αγώνα. Πρέπει η φωνή της εργασίας να ακουστεί ξανά. Ενωτικά και δυνατά.
Η αυριανή εργατική πρωτομαγιά ίσως να γραφτεί στην σύγχρονη ελληνική ιστορία ως η τελευταία πρωτομαγιά πριν την ολοκληρωτική παράδοση της εθνικής κυριαρχίας ενός λαού στους διεθνείς δανειστές και τους ξένους και ντόπιους τραπεζίτες. Αυτό είναι και το διακύβευμα  των προσεχών εκλογών. Θα τους το επιτρέψει ο ελληνικός λαός να συμβεί;
Μέσα σε ένα νεφελώδες προεκλογικό κλίμα τρομοκράτησης και παραπληροφόρησης του ελληνικού λαού από τα συστημικά μέσα ενημέρωσης, προσπαθούν τα δύο «μεγάλα» κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με τη συνεισφορά των υποψηφίων τους να οδηγήσουν τους συμπολίτες μας και την χώρα στην οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση. ...
Οι Έλληνες εργαζόμενοι και ιδιαίτερα οι Χιώτες συμπολίτες μας βιώνουν τα αποτελέσματα των πολιτικών του μνημονίου. Οι περισσότεροι οικοδόμοι στο νησί είναι άνεργοι, οι ξενοδόχοι κατήγγειλαν την κλαδική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων ζητώντας μείωση 35% των αποδοχών τους, οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων περικόπηκαν δραματικά, οι αυτό-απασχολούμενοι οδηγούνται στο κλείσιμο των επιχειρήσεων τους, οι πρώτες μνημονιακές συμβάσεις απασχόλησης των 292€ έχουν υπογραφτεί. Οι ναυτικοί μας βλέπουν τους κόπους μια ζωής να εξανεμίζονται. Επιχειρήσεις μειώνουν το προσωπικού τους, η ανεργία αυξάνεται δραματικά. Τα μεγάλα έργα υποδομών έχουν σταματήσει, όπως φράγμα (κόρης γεφύρι), επέκταση αεροδρομίου, νέο λιμάνι, μαρίνα. Το Νοσοκομείο κινδυνεύει να υποβαθμιστεί, λόγω των περικοπών, σε κέντρο υγείας.
Για όλα αυτά δεν έχουμε ακούσει κουβέντα από τους υποψηφίους των δύο μεγάλων κομμάτων. Προσπαθούν για ακόμη μια φορά να εξαπατήσουν τους ψηφοφόρους, είτε επενδύοντας στο παλαιοκομματικό πελατειακό καθεστώς των κομμάτων τους, είτε με την σιωπή τους φροντίζουν να μην προκαλούν, θεωρώντας ότι για μια ακόμη φορά θα εξαπατήσουν τους ψηφοφόρους, επενδύοντας  στην πόλωση του δικομματισμού. Κρύβουν από τον λαό τα νέα μέτρα του μνημονίου 2 που έχουν υπογράψει, περιμένοντας να τα νομιμοποίηση ο ελληνικός λαός με την ψήφο του στις 6 Μαΐου.
Στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις ο λαός δεν γνώριζε την αλήθεια. Τώρα όμως γνωρίζει. Έχουμε την ευκαιρία να ανατρέψουμε αυτές τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των παιδιών της «Σχολής του Σικάγου» για να διαπραγματευτούμε το δικό μας Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης και να διατυπώσουμε ένα εναλλακτικό προοδευτικό δρόμο για να βγούμε από την κρίση, μακριά από τον αδιέξοδο δρόμο της λιτότητας.
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.