Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ


Όταν η κρίση προκαλεί νέες, πρωτότυπες ιδέες, αλλά και κύμα εθελοντισμού

-Πως οι Έλληνες δίνουν λύσεις στην καθημερινότητά τους και αντιμετωπίζουν τη δύσκολη πραγματικότητα
Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου
Όσο το ευρώ αλλάζει μορφή και γίνεται...εχθρικό προς τον πολίτη, οι Έλληνες συνειδητοποιούν τι ακριβώς είναι το χρήμα: μέσο ανταλλαγής. Έτσι πολλοί είναι εκείνοι που αλλάζουν την καθημερινότητά τους, βρίσκοντας άλλους τρόπους ανταλλαγής και είτε χρησιμοποιούν τη δραχμή στην κλειστή τους κοινωνία, είτε χρησιμοποιούν ως νόμισμα τον χρόνο τους, είτε ανταλλάσσουν απευθείας αγαθά. Η κοινωνία μπροστά στο φάσμα της ανέχειας αυτοοργανώνεται και οι ιδέες δεν είναι λίγες.
Το χωριό που «ξέθαψε» τη δραχμή
Στην Πηγή Σερρών και μετά από λαϊκή συνέλευση οι κάτοικοι αποφάσισαν να χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους και τη…
δραχμή. Έτσι ξέθαψαν όσες δραχμές είχαν στα σεντούκια, ενώ μια μεγάλη ποσότητα τους χάρισε και η Ένωση Συλλεκτών Χαρτονομισμάτων Βορείου Ελλάδος. Οι ίδιοι αποφάσισαν και την ισοτιμία: 1 ευρώ=500 δραχμές.  Στην Πηγή Σερρών πλέον κυκλοφορούν δύο νομίσματα: το ευρώ και η δραχμή. Οι 2000 κάτοικοι δηλώνουν ευχαριστημένοι με την εξέλιξη αυτή και τις δυο πρώτες εβδομάδες του εγχειρήματος δεν έχει δημιουργηθεί κανένα απολύτως πρόβλημα.
Με νόμισμα... τον προσωπικό τους χρόνο
Έφτιαξαν την πρώτη... τράπεζα χρόνου. Κάθε μέλος της ομάδας προσφέρει ό,τι μπορεί στον ελεύθερο χρόνο του: ψώνια σε ηλικιωμένους, μαθήματα ξένων γλωσσών ή μουσικών οργάνων, μαγείρεμα, οτιδήποτε μπορεί κάποιος με ή χωρίς ιδιαίτερες σπουδές να προσφέρει. Η ισοτιμία είναι απολύτως δίκαιη: Μία ώρα υπηρεσίας ισούται με μία ώρα οποιασδήποτε άλλης υπηρεσίας. Οι επικεφαλής της ομάδας δήλωσαν χαρακτηριστικά τα εξής: «Στην τράπεζα χρόνου προσφέρουμε και ζητάμε χρόνο, όχι χρήμα, εκτός κι αν πρόκειται για υλικά που απαιτεί κάποια υπηρεσία. Δε χρειάζεται να λάβεις μία υπηρεσία από το ίδιο άτομο, στο οποίο θα προσφέρεις τη δική σου, αλλά και από οποιοδήποτε άλλο μέλος. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, με ανταλλαγή χρόνου, προγραμματιστές έφτιαξαν και την ιστοσελίδα της τράπεζας χρόνου (http://www.time-exchange.gr), η οποία περιλαμβάνει χώρο για αγγελίες προσφοράς και ζήτησης, αλλά και ημερολόγιο δραστηριοτήτων».
Μην πετάτε το φαγητό
Σε αυτήν ακριβώς τη φιλοσοφία στηρίζεται η ομάδα «Μπορούμε», μία πρωτοβουλία εθελοντών και εταιρειών εστίασης, που καταπολεμά τη σπατάλη του περισσευούμενου φαγητού και δρα υπέρ της αξιοποίησής του για κοινωφελή σκοπό σε όλη την Ελλάδα.
Βλέποντας το παράδοξο ότι στην Ελλάδα υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που πεινάνε ή υποσιτίζονται, ενώ ταυτόχρονα τόνοι κατάλληλου φαγητού πετιούνται καθημερινά σε εκατοντάδες εστιατόρια, ταβέρνες και σημεία εστίασης, η ομάδα «Μπορούμε» συστήθηκε, προκειμένου να μπει ένα οριστικό τέλος στο πέταμα του κατάλληλου φαγητού που περισσεύει. Ιδρυτές τρεις νέοι Έλληνες, με σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι έχουν έρθει σε επαφή με εταιρείες εστίασης και παίρνουν το φαγητό που περισσεύει, προκειμένου να διανέμεται σε όσους έχουν ανάγκη. Όπως λέει στην Αττική μία εκ των ιδρυτών, η Ξένια Παπασταύρου, «ερχόμαστε σε επαφή με ιδρύματα και κοινωνικές υπηρεσίες, μας λένε τις ανάγκες τους, ώστε να κάνουμε σωστή σύνδεση μεταξύ εταιρειών τροφίμων και εκείνων που έχουν ανάγκη. Η ανταπόκριση είναι τόσο μεγάλη, που έχουμε φτάσει σε σημείο να μην ψάχνουμε πια εμείς για εστιατόρια ή ξενοδοχεία που θέλουν να προσφέρουν, εκείνοι μας βρίσκουν. Η διάθεση προσφοράς είναι πλέον σε όλα τα επίπεδα».
Οι δάσκαλοι, που είναι στα αλήθεια δάσκαλοι
Φροντιστηριακά μαθήματα σε μαθητές οικογενειών που δεν μπορούν πια να πληρώνουν φροντιστήρια, προσφέρουν μέσω του tutorpool εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα, «όλοι εμείς, άνθρωποι που ανήκουμε στην ευρύτερη επιστημονική και εκπαιδευτική κοινότητα, δάσκαλοι και καθηγητές της δημόσιας, ιδιωτικής και φροντιστηριακής εκπαίδευσης, αναπληρωτές, ωρομίσθιοι και αδιόριστοι, φοιτητές προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί, υποψήφιοι διδάκτορες και μεταδιδάκτορες, ερευνητές και ακαδημαϊκοί, αλλά και επαγγελματίες εκτός του εκπαιδευτικού χώρου, άνθρωποι της τέχνης, των γραμμάτων, του πολιτισμού και του αθλητισμού, πολίτες εν γένει που θεωρούμε ότι το δικαίωμα στην παιδεία είναι θεμελιώδες, συγκροτούμε από κοινού με τους μαθητές και τους γονείς ένα δίκτυο αλληλεγγύης και εθελοντισμού για την παιδεία, για να διασφαλίσουμε την πρόσβαση όλων των μαθητών στη γνώση». Ουσιαστικά το tutorpool είναι η γραμμή... γνωριμίας των μαθητών με τους καθηγητές. Οι μαθητές μέσω της ιστοσελίδας δηλώνουν σε ποια μαθήματα έχουν περισσότερη ανάγκη και οι διαχειριστές τους φέρνουν σε επαφή με τους εθελοντές καθηγητές, που θα τους διδάξουν κατ’ οίκον.
Οι συλλογικές κουζίνες των Εξαρχείων
Στο στέκι Μεταναστών, στο πάρκο της οδού Ναυαρίνου, ακόμη και στην πλατεία οι κάτοικοι των Εξαρχείων διοργανώνουν καθημερινά συλλογικές κουζίνες. Από το πρωί μαγειρεύουν όλοι μαζί, χρησιμοποιώντας προϊόντα που οι ίδιοι φέρνουν ή από προσφορές και το μεσημέρι τρώνε όλοι μαζί. Έτσι ο καθένας με ό,τι υπάρχει στα ράφια του (έστω και ένα κρεμμύδι) μπορεί να εξασφαλίσει ένα γεύμα καθημερινά. Η οργάνωση των κατοίκων είναι υποδειγματική, αφού τηρούν πιστά και τις βάρδιες, τις οποίες οι ίδιοι καταρτίζουν.
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.