Σχετικό: Αυτή η λίστα μένει
Γιώργος Καισάριος
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Γράφει ο Γιώργος Καισάριος
Ελλάδα, ακούμε, είναι η μόνη χώρα που δεν αξιοποίησε την λίστα των 2.000 ονομάτων, στην προσπάθεια της να βρει μαύρο φορολογητέο εισόδημα που έχει διαφύγει στο εξωτερικό.
Άλλες χώρες ακούμε, έχουν κάνει χρήση αυτών των στοιχείων και όλο και κάτι εισέπραξαν οι φορολογικές αρχές.
Στην Ελλάδα όμως, όχι μόνο δεν έγινε καμιά αξιοποίηση, αλλά κανένας δεν γνωρίζει και τίποτα για τη λίστα. Ποιοι είναι στην λίστα, κανένας δεν ξέρει. Κανείς δεν άνοιξε το αρχείο μας λένε, διότι αυτό θα αποτελούσε παράνομη πράξη!! Βλέπεις αγαπητέ αναγνώστη, επειδή το προϊόν είναι “παράνομο”, δεν επιτρέπεται να το ανοίξεις με σκοπό να ρίξεις ένα βλέφαρο. Επιτρέπεται όμως να το έχεις στην κατοχή σου... εκεί δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Ποιος άραγε έχει ευθύνη, αν υπάρχει ευθύνη, για την ολιγωρία στο να γίνει επεξεργασία και αξιοποίηση των δεδομένων κανείς δεν ξέρει. Η εκτελεστική εξουσία λέει ότι έδωσε τα στοιχεία στις εισαγγελικές αρχές και άρα δεν έχει καμία ευθύνη. Οι δε εισαγγελικές αρχές λένε ότι περίμεναν την διαταγή από την εκτελεστική εξουσία για να ξεκινήσουν την έρευνα!
Κάποιος άλλος γραφειοκράτης είπε ότι ναι μεν το ΣΔΟΕ δεν μπορεί να κάνει χρήση των δεδομένων στο δικαστήριο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να ρίξει ένα βλέφαρο για να πάρει έμπνευση. ...
Στο μεταξύ, κανένας δεν έχει κρατήσει ένα αντίγραφο!! Ούτε οι εισαγγελικές αρχές, ούτε και η εκτελεστική εξουσία!! Απίστευτο!! Όλοι νίπτουν τας χείρας και δεν ξέρουν τίποτα!
Ο δε κύριος Ραγκούσης, που κατά δήλωσή του, που, κατ’ επανάληψη βρέθηκε προ τετελεσμένων γεγονότων και υποχρεώθηκε να εγκρίνει περικοπές μισθών και συντάξεων προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει όρθια, θεωρεί πολιτικά ανήθικο και κοινωνικά εξοργιστικά άδικο ότι έχει επιβεβαιωθεί σχετικά με την περιβόητη πια λίστα ‘Λαγκάρντ’ . Λίστα που αφορά στον πυρήνα της, την αποφασιστικότητα ή μη να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή με την ίδια αυστηρότητα που περιορίστηκαν εισοδήματα και επιβλήθηκαν νέοι φόροι. Θεωρεί στο σύνολό τους αδιανόητα, για ευνομούμενη πολιτεία, όσα για πρώτη φορά ακόμη κι εμείς μαθαίνουμε και δύο φορές αδικαιολόγητα.
Πήρε λοιπόν την απόφαση ο κύριος Ραγκούσης και παραιτήθηκε χτες από το ΠΑΣΟΚ. Ένα ερώτημα έχω. Πέρσι δεν ήξερε για αυτή τη λίστα ο κύριος Ραγκούσης; Δεν είναι και κανένα μυστικό ότι υπήρχε. Είχε βουίξει ο τόπος. Ξαφνικά φέτος τον έπιασε καημός; Κύριε Ραγκούση, εκτιμώ ότι η παραίτησή σας κάηκε. Έπρεπε να είχατε παραιτηθεί πέρσι! Με το συμπάθιο για τα αγγλοσαξονικά μου, αλλά είναι αυτό που λένε too little too late.
Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν φταίει ούτε ο κύριος Βενιζέλος, ούτε οι εισαγγελικές αρχές και ούτε κανένας άλλος. Το πρόβλημα είναι ότι φταίει το ίδιο το σύστημα. Ναι αγαπητέ αναγνώστη, η ανεπάρκεια που διακατέχει αυτό το κράτος έχει να κάνει με την αναξιοκρατία των θεσμών.
Όπου και να κοιτάξει κανείς, θα δει αναξιοκρατικούς θεσμούς και αναξιοκρατικούς κρατικούς αξιωματούχους, που έχουν ανέβει τα σκαλοπάτια της δημόσιας διοίκησης με αναξιοκρατικούς τρόπους.
Από τους εσωτερικούς κανονισμούς των κομμάτων, στον τρόπο που δουλεύουν οι ανεξάρτητες αρχές, στην οργάνωση της βουλής, της εκλογικής διαδικασίας, το γεγονός ότι δεν υπάρχει διαχωρισμός των εξουσιών και πάνω από όλα, το γεγονός ότι ο εκάστοτε πρωθυπουργός έχει περισσότερη δύναμη από τον Σελτζούκο τον Σουλτάνο τον ίδιο, είναι η αιτία της αποτυχίας μας και ο λόγος που δεν δουλεύει τίποτα.
Δεν φταίνε τα πρόσωπα καθεαυτού. Φταίνε δηλαδή, αλλά όχι διότι είναι αυτοί που είναι. Φταίνε διότι είναι στη θέση που είναι, διότι έχουν εκλεγεί ή έχουν διοριστεί με αναξιοκρατικές διαδικασίες και έχουν αποτρέψει κάποιους άλλους, που είναι πιο άξιοι, που θα μπορούσαν να είναι στη θέση τους αντί των ιδίων.
Όπου και να κοιτάξει κανείς, σε όλα τα μήκη και πλάτη της κρατικής μηχανής, βλέπει αναξιοκρατία παντού.
Θα μου πείτε και ποιο είναι η λύση; Σας την έχω πει τουλάχιστον 100 φορές. Ένα διαφορετικό σύνταγμα, που να εγγυάται τον διαχωρισμό των εξουσιών με το κοινοβούλιο να είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος για το νομοθετικό έργο και όχι η εκάστοτε κυβέρνηση (εκτελεστική εξουσία).
Κατά την άποψη μου πάντα, μέχρι να γίνει αυτό, δεν θα αλλάξουν και πολλά σε αυτή τη χώρα. Αν δεν ήταν αυτό το ατύχημα με τη λίστα, θα ήταν κάτι άλλο και αύριο θα είναι κάτι άλλο.
Δεν έχει σημασία αν αλλάξουμε 100 φορές υπουργούς και πρωθυπουργούς και γενικούς γραμματείς. Αν δεν αλλάξει η διαδικασία με την οποία όλοι αυτοί εκλέγονται και διορίζονται, δεν θα αλλάξει τίποτα.
Γιώργος Καισάριος
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.