Της Στέλλας Μεϊμάρη
Στην κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου της Παλαιάς Βουλής έλαβε χώρα χθες η εκδήλωση, που διοργάνωσε η Πανελλαδική Ένωση Γυναικών "Παναθηναϊκή", για την παρουσίαση του συγγραφικού έργου "Ιωάννης Καποδίστριας - Ο Άγιος της Πολιτικής" του συγγραφέα και Δ/ντα Συμβούλου της "Ελαία" ΑΜΚΕ, κ. Κορνιλάκη Ιωάννη.
Η "Ελαία"πρωτοστατεί με την πρωτοβουλία επανέκδοσης όλων των επιστολών του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, αλλά και με τον γραφικό του χαρακτήρα.
Ο κ. Κορνιλάκης, μίλησε για την "ιστορικά άγρυπνη μορφή του Έλληνα και φιλέλληνα Ιωάννη Καποδίστρια" και για την "ιδιαίτερη αγάπη που τον διέκρινε προς την πατρίδα, την ελευθερία και την δικαιοσύνη. Όχι με λόγια, αλλά με πράξεις". Τον χαρακτήρισε "θελεμιώδη λίθο της ιστορίας" και "οικουμενική μορφή", ενώ εξήρε και την παγκόσμια εκδοτική πρωτοβουλία να δημιουργηθεί γραμματοσειρά με το γραφικό χαρακτήρα του μεγάλου κυβερνήτη της Ελλάδος.
Η αναφορά του συγγραφέα στην επιστολή που είχε στείλει επί της εποχής του ο Ιωάννης Καποδίστριας σε εύπορους Έλληνες με στόχο να βοηθήσουν την πατρίδα, καθιστά σήμερα το μήνυμα και τη φυσιογνωμία του σπουδαίου αυτού ηγέτη πιο επίκαιρα από ποτέ.
Ο κ. Κορνιλάκης επέλεξε να μιλήσει από το Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής που ακούστηκε κάποτε το περιβόητο "δυστυχώς επτωχεύσαμεν" του Χαριλάου Τρικούπη, για να αντιδιαστείλει σήμερα, όπως τόνισε, το γεγονός ότι "είμαστε πάμπτωχοι. Και αυτό, όχι, όπως νομίζουμε, λόγω χρημάτων, αλλά γιατί μας λείπει η αρετή, η πίστη στο Θεό, η ελπίδα και τα πρότυπα". ...
Χαρακτήρισε "υποκριτές όσους κάνουν πως δεν βλέπουν τα σημεία των καιρών", κατηγόρησε τη Χρυσή Αυγή ότι "καπηλεύεται Χριστό και πατρίδα" και κατέληξε στην "ανάγκη προβολής ενός σπουδαίου προτύπου στις μέρες μας, όπως πολύ εύστοχα είχε προφητεύσει χρόνια πριν ο Γέροντας Παίσιος".
Παράλληλα, αναφέρθηκε στις βιωματικές - πνευματικές εμπειρίες του Ιωάννη Καποδίστρια με το Χριστό και την Παναγία. "Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι έκανε 3000 μετάνοιες τη μέρα", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κορνιλάκης και συνέχισε: "Ο μεγάλος αυτός ηγέτης αρνήθηκε την αμοιβή που του είχε ορίσει η ίδια η Εθνοσυνέλευση, έβαλε υποθήκη τα δικά του κτήματα, που του άφησε ο πατέρας του στην Κέρκυρα, για να αγοράσει σιτάρι να ταίσει το λαό και όταν οι γιατροί του επέστησαν την προσοχή ότι δεν τρέφεται καλά, είπε -άκουσον, άκουσον- "ότι μόνο όταν κανένα Ελληνόπουλο δεν θα πεινά πια, μόνο τότε θα τραφώ και εγώ επαρκώς". Και σας ρωτάω ποιος σημερινός πολιτικός θα τα έκανε αυτά; Κανένας".
"Δεν είναι νούμερο η ανθρώπινη ύπαρξη. Είναι ψυχή ζώσα. Δεν μπορεί να μη δείχνουν συμπόνοια οι σύγχρονοι πολιτικοί", τόνισε ο συγγραφέας, αναφερόμενος στη σημερινή πολιτική κατάσταση. "Τι πάει να πει "μέτρα άδικα, αλλά αναγκαία"; Ποιος γράφει αυτούς τους λόγους και ποιος τους διαβάζει, αναρωτιέμαι.Δύο φορές συνέβη κάτι άδικο, αλλά αναγκαίο στην ιστορία και μόνο τότε. Πρώτον, όταν ο Σωκράτης ήπιε το κώνειο, για να δείξει την αναγκαιότητα της πίστης στη νομοθεσία και δεύτερον όταν ο Θεάνθρωπος σταυρώθηκε, κάτι το οποίο ήταν μεν αναγκαίο για τη σωτηρία μας, αλλά άδικο βέβαια, γιατί ο Θεός δεν είχε κάνει τίποτα. Πέραν αυτών, άλλο άδικο, αλλά αναγκαίο, δεν υπάρχει".
"Το ιδανικό πολίτευμα του Πλάτωνα είναι εφικτό, αν οι φιλόσοφοι γίνουν άρχοντες και οι άρχοντες φιλόσοφοι, δηλαδή φιλόθεοι, καθώς το πρώτιστο χρέος μιας κυβέρνησης είναι να διδάξει και να υμνήσει το Θεό. Η Ελλάδα γλίτωσε την Ευρώπη από τους Πέρσες, οπότε αυτοί θα έπρεπε να μας χρωστάνε σήμερα και όχι εμείς. Δεν μπορούμε να είμαστε μονίμως ηττημένοι προκειμένου να είμαστε μονιασμένοι", κατέληξε ο κ. Κορνιλάκης.
Η έκδοση "Ο Άγιος της Πολιτικής" έρχεται να καλύψει το μεγάλο κενό στην βιβλιογραφία σχετικώς με τον Κυβερνήτη και να μας διαφωτίσει για την μεταεπαναστατική εποχή. Άλλωστε η ανάγκη των καιρών για ανεύρεση πολιτικών προτύπων είναι τόσο μεγάλη, ώστε οι επιστολές του Κυβερνήτου κρίνονται, όσο ποτέ, απαραίτητες και ζωτικής σημασίας.
"Κατέθεσα την ψυχή μου για να βγούν οι επιστολές", δήλωσε χαρακτηριστικά ο συγγραφέας. Και πράγματι, μετά από μια άοκνη προσπάθεια του ιδίου από το 2006 ήρθαν επιτέλους στο φως όλες οι ανέκδοτες επιστολές του Καποδίστρια από το 1841, 930 τον αριθμό, για τις οποίες ουδείς άλλος δυστυχώς από την επίσημη ελληνική πολιτεία δεν φαίνεται να ενδιαφέρθηκε ποτέ."Η επανάσταση των Ελλήνων είναι ανάσταση του Θεού", έλεγε χαρακτηριστικά ο Ιωάννης Καποδίστριας. Ας θυμόμαστε τα λόγια του, μιας και δυστυχώς σήμερα έχουμε ένδεια ηγετών με παρόμοιο ήθος για να μπορέσουμε να ακούσουμε παρόμοιες φράσεις...
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.