Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

«Μερική νίκη» για τους Παλαιστινίους: "Όχι, δεν υπάρχει τίποτα το ιστορικό σε αυτό το γεγονός. Στην καλύτερη περίπτωση αποτελεί μερική νίκη σε μία μακρά διαδρομή"

Την επόμενη μέρα της διπλωματικής αναβάθμισης της Παλαιστίνης...
 σχολιάζει συγκρατημένα ο γερμανικός τύπος
«Τελευταία ευκαιρία - όχι νέα αρχή» διακρίνει στη χθεσινή απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ να αναγνωρίσει στην Παλαιστίνη το στάτους παρατηρητή κράτους-μη μέλους η ιστοσελίδα του πρώτου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD (tagesschau.de). Το σχόλιο σημειώνει: «Φαίνεται λοιπόν να είναι η τελευταία ευκαιρία για λύση δύο κρατών στην Εγγύς Ανατολή (…) Η Παλαιστίνη είναι πλέον ένα κράτος-μη μέλος με στάτους παρατηρητή. Αυτό δεν αποτελεί τιμητική κρατική αναγνώριση. Ωστόσο 138 χώρες των Ηνωμένων Εθνών έδειξαν ότι επιθυμούν την ύπαρξη δύο κρατών στην Εγγύς Ανατολή: το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, το ένα δίπλα στο άλλο».

Ο σχολιαστής υποστηρίζει ότι οι αντίπαλες παρατάξεις στην Παλαιστίνη πρέπει να ξεπεράσουν το διχασμό τους και το Ισραήλ οφείλει να αλλάξει τη σκληρή ρητορική του έναντι των Παλαιστινίων κλείνοντας με την εκτίμηση: «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιληφθεί ότι με την ψηφοφορία στα ΗΕ δεν έχει επιτευχθεί τίποτα. Αυτό ισχύει για τα κράτη που ψήφισαν υπέρ, αλλά πολύ περισσότερο για εκείνα που είπαν ‘όχι’. Έχουν την υποχρέωση να δείξουν ότι αυτή τη φορά δεν θα επιτρέψουν να πάει χαμένη η ευκαιρία για μία λύση δύο κρατών». ...

«Νίκη του Αμπάς»

Επιβραβεύει το θάρρος του Μαχμούντ Αμπάς η SZΕπιβραβεύει το θάρρος του Μαχμούντ Αμπάς η SZ
Έτσι τιτλοφορεί το σχόλιό της η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου σημειώνοντας ότι «ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς επέδειξε θάρρος με την προσπάθειά του στα ΗΕ. Αντιστάθηκε στις ισραηλινές απειλές και τις αμερικανικές πιέσεις, ωστόσο αυτό δεν ήταν τίποτα περισσότερο από το θάρρος της απελπισίας. Έτσι δεν προκύπτει λαμπρή νίκη, έστω κι αν υπάρχει μία επιτυχία για να πανηγυρίσει κανείς». Η Süddeutsche Zeitung μετριάζει τις εντυπώσεις της αναβάθμισης του παλαιστινιακού στάτους επισημαίνοντας: «Όχι, δεν υπάρχει τίποτα το ιστορικό σε αυτό το γεγονός. Στην καλύτερη περίπτωση αποτελεί μερική νίκη σε μία μακρά διαδρομή».

Την στάση της Γερμανίας, η οποία απείχε από την ψηφοφορία στα ΗΕ, σχολιάζει η Kölner Stadt-Anzeiger. «Από το 1980 η Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας, τάσσεται υπέρ της ύπαρξης δύο κρατών στην Εγγύς Ανατολή. Εφόσον οι Παλαιστίνιοι ζητούν μετά από 32 χρόνια την τήρηση αυτής της υπόσχεσης, θα όφειλαν όλα τα κράτη της ΕΕ να ανταποκριθούν».

Διαφορετική η εκτίμηση της Neue Osnabrücker Zeitung, η οποία σημειώνει: «Το ότι η Γερμανία απείχε είναι συνεπές ενώπιον της περίπλοκης κατάστασης. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, από τη μία, έχει επίγνωση της ειδικής σχέσης που για ιστορικούς λόγους έχει με το Ισραήλ. Από την άλλη, συμμερίζεται τη βαθιά επιθυμία των Παλαιστινίων να αναγνωριστούν ως κυρίαρχο κράτος».
Επιμέλεια: Άρης Καλτιριμτζής - DW
Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.