Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

ΒΟΜΒΑ: Η ΑΝΑΚΕΦΑΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ. ΠΩΣ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΧΡΕΗ

ΒΟΜΒΑ: Η ΑΝΑΚΕΦΑΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ
 ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ. ΠΩΣ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΧΡΕΗ ΣΑΣ

γράφει ο Δημ.Αντωνίου, ιατρός
Ι. Τα συνειδητά όργανα του εχθρού-η τρικέφαλη τροικανή κυβέρνηση με τα εξαπτέρυγά κλπ- εξαπατούν τον κόσμο λέγοντας ότι η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών ύψους της ως πολιορκητικοί κριοί της προδοσίας Άδωνης και Βορίδης, Βούλτεψη, Κακλαμάνης 24 δις. –που θα προέλθουν από την νέα αναμενόμενη δόση του δανείου από την Τρόικα-θα πάνε όλα ή μέρος αυτών στην «αγορά» και για την τόνωση της οικονομίας (θα δοθούν δηλ. ως επιχειρηματικά δάνεια). 
Και φυσικά αυτό είναι ΨΕΜΑ  διότι όλα τα χρήματα αυτά θα πάνε για να συμπληρώσουν «την αρνητική κεφαλαιακή θέση των τραπεζών» (δηλ. βρίσκονται σε κατάσταση χρεοκοπίας). Αυτό άλλωστε σημαίνει και η λέξη «ανακεφαλαιοποίηση»). Αυτό σημαίνει απλά, ότι όλες οι τράπεζες τώρα βρίσκονται σε «αρνητική κεφαλαιακή θέση», ήτοι τα δάνεια που έχουν χορηγήσει υπερβαίνουν τα «ίδια κεφάλαιά των» (τα δικά τους πάγια κεφάλαια τα οποία οφείλουν να διατηρούνται ακέραια κι ανέπαφα, για εγγύηση των καταθέσεων και των δανείων των ίδιων των τραπεζών). Τα «ίδια κεφάλαια» των τραπεζών ονομάζονται Core Tier I. 
Ιδού λοιπόν τι λένε οι ίδιες οι τράπεζες για το που θα πάνω τα 24 δις. που θα πάρουν από την Τρόικα:


«Όπως σημειώνει η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, οι προτάσεις της προς το υπουργείο οικονομικών και το ΕFSF (Tαμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) αποσκοπούν στην ικανοποίηση τριών βασικών στόχων:
1. Τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της καθαρής θέσης των τραπεζών.
2. Την έκδοση κοινών μετοχών για την κάλυψη των βασικών ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών (capital.gr)».

Οι ίδιες οι τράπεζες ομολογούν λοιπόν ότι η δόση των 24 δις. θα πάει για την κάλυψη των «βασικών ιδίων κεφαλαίων των» κι όχι για την χορήγηση δανείων στην αγορά (βλ. και δηλώσεις Βαρουφάκη 4 μέρες πριν στον ΑΝΤ1).
(για περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες για πιο ειδικούς βλ. παρακάτω).

Πριν προχωρήσω παρακάτω είναι σημαντικό να πώ, ότι το δάνειο των 31.5 δις. της επόμενης δόσης (στα οποία περιλαμβάνονται και τα 24 δις. προς τις τράπεζες), θα χρεωθούν ως «δημόσιο χρέος», το οποίο θα πληρώσουμε όλοι εμείς οι πολίτες!

ΙΙ. Η «αρνητική κεφαλαιακή θέση» των τραπεζών (δηλ. η χρεοκοπία των) προήλθε αφενός από το «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων που είχαν, με το περίφημo PSI, αλλά και από τα ανεξόφλητα θαλασσοδάνεια που έχουν δώσει σε ημετέρους, επιχειρηματίες, κόμματα κλπ, με αντίτιμο μίζες υπέρ των τραπεζιτών διευθυντών, αλλά και από τα ανεξόφλητα ληξιπρόθεσμα («κόκκινα» δάνεια) των νοικοκυριών !!

Στο σημείο αυτό είναι σημαντικά δύο πράγματα:
α) οι τράπεζες αποζημιώνονται-με τον παραπάνω τρόπο- για την ζημία που έπαθαν από το κούρεμα των κρατικών ομολόγων που είχαν (PSI), αλλά τα νοσοκομεία, τα πανεπιστήμια, τα ασφαλιστικά ταμεία, και οι χιλιάδες πολίτες μικροομολογιούχοι που είχαν κι αυτοί κρατικά ομόλογα ΔΕΝ αποζημιώνονται για την ζημία που έπαθαν από το «κούρεμα» (PSI). 
Οι τράπεζες όμως αποζημιώνονται με τα δάνεια που παίρνουμε από την Τρόικα και τα οποία μπαίνουν στο δημόσιο χρέος και τα πληρώνουμε όλοι εμείς! 
Και όταν λέμε «τράπεζες» εννοούμε φυσικά τους εκατομμυριούχους μεγαλομετόχους των, ελλήνων και ξένων (εφοπλιστές κλπ), αλλά και τους χιλιάδες ίσως μικρομετόχους, οι οποίοι όμως κι αυτοί, αφενός προσδοκούσαν να κερδίσουν ανήθικα χρήματα από την άγρια εκμετάλλευση των απλών δανειοληπτών από τις τράπεζες (με αύξηση της αξίας των μετοχών των) και αφετέρου, οι «μικρομέτοχοι» αυτοί, είναι σε κάθε περίπτωση πολύ πλουσιότεροι από τους φουκαράδες άνεργους δανειολήπτες που όχι μόνο δεν έχουν κεφάλαια για να αγοράσουν μετοχές στο χρηματιστήριο, αλλά ούτε για το καθημερινό φαγητό τους. Δηλ. οι τράπεζες ιδιωτικοποιούν τα κέρδη των (υπέρ των μετόχων των) και κοινωνικοποιούν τις ζημίες των (εις βάρος όλου του λαού).
β) το ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ: Εφόσον οι τράπεζες θα αποζημιωθούν με 24 δις. της επόμενης δόσης (τα οποία θα πληρωθούν από όλους εμάς ως δημόσιο χρέος-όπως είπα παραπάνω) και για τα ανεξόφλητα ληξιπρόθεσμα δάνεια των νοικοκυριών, οι τράπεζες ΔΕΝ μπορούν (δεν έχουν έννομο συμφέρον) να τα ζητήσουν και από τα νοικοκυριά για δεύτερη φορά! (αφού θα έχουν καλύψει την ζημία των από τα δάνεια αυτά από την Τρόικα, τα οποία τελικά εξοφλούνται από τον ελληνικό λαό!) !! 
Γι αυτό λοιπόν, μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μια τράπεζα ΔΕΝ μπορεί να διεκδικήσει από τον κάθε δανειολήπτη τα οφειλόμενα από αυτόν στα δικαστήρια, διότι αυτή (η τράπεζα) στερείται «ενεργητικής νομιμοποίησης, λόγω έλλειψης εννόμου συμφέροντος» !!, δηλ. δεν νομιμοποιείται να σας τα ζητήσει, αφού έχει αποζημιωθεί από τα λεφτά όλου τους ελληνικού λαού (ο οποίος πληρώνει το δημόσιο χρέος, στο οποίο χρεώθηκαν τα 24 δις. ευρώ της δόσης). 
Για να ξεφύγει η τράπεζα είναι αδύνατον, διότι αφενός το πράγμα είναι προφανές στην νομική του ουσία, αλλά και πρακτικά, δεν μπορεί να αποδείξει την νομιμότητα της απαίτησής της κατά του δανειολήπτη, διότι θα πρέπει η τράπεζα να φέρει αποδείξεις από την Τράπεζα της Ελλάδος, το Λογιστήριο του Κράτους, το Ελεγκτικό Συνέδριο και το Υπουργείο Οικονομικών, ότι το ΔΙΚΟ ΣΟΥ δάνειο δεν καλύφθηκε από την δόση αυτή, πράγμα αδύνατο να γίνει πρακτικά κι αν ακόμα ήταν αλήθεια (που δεν είναι φυσικά). Αυτή είναι μια πραγματική ΒΟΜΒΑ, για την οποία θα σας πώ περισσότερα όταν δώ τον νόμο για την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών.
γ) και κάτι που δεν φαντάζεστε: Μέχρι τώρα οι τράπεζες έχουν πάρει από το κράτος το ποσόν των 183 δις.!! σε μετρητά και εγγυήσεις για την « ανακεφαλαίωση» των!, δηλ. για τον ίδιο λόγο που παίρνουν και τα πρόσφατα 24 δις!! 
Τα μετρητά μπαίνουν άμεσα στο δημόσιο χρέος και οι εγγυήσεις ομοίως, όταν αυτές καταπέσουν και πάντα καταπίπτουν. 
Ήδη το 2013 καταπίπτουν 12 δις, και το επόμενα δύο χρόνια 40 δις. εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου (δηλ του εγγυήσεις του ελληνικού λαού) υπέρ των τραπεζών, για δάνεια που αυτές έχουν πάρει και δεν πλήρωσαν! 
Και το δημόσιο χρέος και όλα τα παραπάνω κεφάλαια των τραπεζών τα πληρώνουμε εμείς, ως δημόσιο χρέος.
δ) για τα 24 δις. που θα πάρουμε τώρα με την δόση για τις τράπεζες, η Τρόικα (το EFSF) θα πάρει ουσιαστικά και την διαχείριση των τραπεζών, διορίζοντας επίτροπο στο ΔΣ της κάθε τράπεζας. Και η ελληνική κυβέρνηση τι κάνει, όταν έχει δώσει 180 δις, μέχρι τώρα? Γιατί δεν κρατικοποιεί τις τράπεζες με κάποιο τρόπο, αλλά δίνει την διοίκησή των ουσιαστικά στους Τροικανούς?...μα γιατί είναι συνειδητά όργανα του εχθρού!!
ε) όλοι λέμε ότι πρέπει να γίνει «διαχειριστικός έλεγχος» του Δημόσιου χρέους για να διαπιστωθεί ποίο είναι το παράνομα και επαχθές χρέος –μίζες, τοκογλυφικά επιτόκια κλπ. 
Το ίδιο πρέπει να γίνει και για τις ζημίες των τραπεζών από τα διάφορα θαλασσοδάνεια που δόθηκαν σε μεγαλοκαρχαρίες με αντίτιμο μίζες στους διευθυντές των. Πως τολμούν οι βουλευτές και ψηφίζουν ανακεφαλαιοποίηση, δηλ. αποζημίωση των τραπεζών με τα λεφτά του λαού, χωρίς να ξεκαθαρίσουν τα δάνεια αυτά της μίζας και της διαφθοράς?. Πως ψηφίζουν χωρίς να δημοσιευτεί η έκθεση της Black Rock, που διαπιστώνει τα δάνεια αυτά της μίζας? Γιατί την κρύβουν?...μα γιατί είναι συνειδητά όργανα του εχθρού…!!

ΙΙΙ. Λεπτομέρειες της ανακεφαλοποίησης των τραπεζών:

«Όπως σημειώνει η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, οι προτάσεις της προς το υπουργείο οικονομικών και το ΕFSF (Tαμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) αποσκοπούν στην ικανοποίηση τριών βασικών στόχων:

1. Τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της καθαρής θέσης των τραπεζών.
2. Τη χρήση ορισμένων χρηματοοικονομικών εργαλείων όπως είναι τα MaCos και τα CoCos, με τα οποία πρόκειται να επιτευχθεί μεγαλύτερη απόδοση για το δημόσιο
3. Την έκδοση κοινών μετοχών για την κάλυψη των βασικών ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών».

Οι τράπεζες ζητούν τον συμψηφισμό ζημιών από το PSI σε ορίζοντα 30ετίας, με φορολογικές υποχρεώσεις σε επίπεδο ομίλου και μείωση των απαιτήσεων για τα ελάχιστα εποπτικά κεφάλαια (Core Tier I) στο 9% του σταθμισμένου ενεργητικού τους ως και το τέλος του 2015, αντί για 10%.
Αναφορικά με το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης οι τράπεζες διεκδικούν τα κεφάλαια, που θα προέλθουν από έκδοση –από το κράτος και το ΤΧΣ- μετατρέψιμων ομολόγων (CoCos) να αντιστοιχούν μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης ως και το 1/3 των ελάχιστων εποπτικών κεφαλαίων (Core Tier I) κάθε ιδρύματος και τα υπόλοιπα 2/3 σε κοινές μετοχές (βασικά εποπτικά κεφάλαια) (Core Tier = CoCos (1/3) + κοινές μετοχές (2/3)).
Πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη τρόικα και κυβέρνηση έχουν συμφωνήσει ότι το 6% του Core Tier I θα καλύπτεται από βασικά εποπτικά κεφάλαια (κοινές μετοχές) και το υπόλοιπο 3% από CoCos. Ήτοι, οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στις οποίες θα μετέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και οι ιδιώτες μέτοχοι θα πρέπει να καλύψουν το 6% των ελάχιστων εποπτικών κεφαλαίων (Core Tier I).
Σημειώνεται πως η διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης των βιώσιμων τραπεζών θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος Απριλίου 2013.

Reuters: Οι βασικοί όροι ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών
Οι τράπεζες οφείλουν να έχουν 9% δείκτη ιδίων κεφαλαίων (Τier 1) ως όρο ανακεφαλαιοποίησης, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές που επικαλείται σήμερα το Reuters. Επίσης, οι τράπεζες πρέπει να έχουν Tier 1 τουλάχιστον 6% σε κοινές μετοχές και το υπόλοιπο σε μετατρέψιμους τίτλους (CoCos).
O ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να καλύψει τουλάχιστον το 10% για να έχει περιορισμένα δικαιώματα ψήφου το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας", είπε μία από τις πηγές στο Reuters.

http://www.capital.gr/News.asp?id=1651557
http://www.fimes.gr/2012/10/anakefalaiopoiisi-trapezon-oroi/

Δημ. Αντωνίου

================================================================


Οι προτάσεις των τραπεζιτών για την ανακεφαλαιοποίηση
capital.gr


Της Έφης Καραγεώργου 

Η  ανακεφαλαιοποίηση, οι ρυθμίσεις  για τα δάνεια των νοικοκυριών, καθώς επίσης και το θέμα που έχει προκύψει με την καταβολή των 550 εκατ. ευρώ, από τις τράπεζες στο κράτος είναι τα θέματα που θα συζητήσουν οι τραπεζίτες  με τον υπουργό  Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον υφυπουργό Ανάπτυξης  Θανάση  Σκορδά. Στη συνάντηση η οποία ξεκίνησε σήμερα λίγο μετά τις 13.00, συμμετέχουν οι κ.κ. Γ. Ζαννιάς (πρόεδρος της ΕΕΤ και της Εθνικής Τράπεζας), Ν. Νανόπουλος (διεθύνων σύμβουλος της Eurobank), Σταύρος Λεκάκος (διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειριαώς),  Σπύρος Φιλάρετος (γενικός διευθυντής Alpha Bank) και Χρ. Γκόρτσος (γ.γ. της ΕΕΤ). 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο θέμα της πληρωμής των 550 εκατ. ευρώ έχει βρεθεί λύση. Για να φτάσει το ποσό αυτό στα κρατικά ταμεία, οι τράπεζες θα καταβάλουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ένα “pre-subscription fee”. Πρόκειται στην ουσία για μία έκτακτη εισφορά, αφού αφορά μόνο το οφειλόμενο ποσό για το 2012.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών η  Ελληνική Ένωση  Τραπεζών,  ήδη από τις 19 Σεπτεμβρίου έχει καταθέσει το κείμενο των προτάσεων της, στο υπουργείο Οικονομικών ενόψει της έκδοσης των σχετικών υπουργικών αποφάσεων. Και υπογραμμίζει πως για να  εξασφαλισθεί η συμμετοχή των ιδιωτών, θα πρέπει οι όροι  να είναι ελκυστικοί.

Όπως σημειώνει η ΕΕΤ οι προτάσεις της αποσκοπούν στην ικανοποίηση τριών  βασικών στόχων: 

1. Τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της καθαρής θέσης των τραπεζών.
2. Τη χρήση ορισμένων χρηματοοικονομικών εργαλείων όπως είναι τα  MaCos  και τα CoCos, με τα οποία πρόκειται να επιτευχθεί  μεγαλύτερη απόδοση για το δημόσιο και 
3. Την έκδοση κοινών μετοχών  για την κάλυψη των βασικών ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών.

Επισημαίνεται ότι  όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, τόσο μικρότερη θα είναι η συμμετοχή του ΤΧΣ και επομένως του Έλληνα φορολογούμενου, κρίνεται λοιπόν  αναγκαίο να δοθούν  ουσιαστικά κίνητρα  στους ιδιώτες για να συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση.  Και ακόμα τονίζεται πως για όσο χρονικό διάστημα  αιωρείται η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, η συμμετοχή των ιδιωτών  είναι ακόμα δυσκολότερο να επιτευχθεί.

Αναλυτικά οι προτάσεις για τους τρεις παραπάνω βασικούς στόχους έχουν ως εξής:

Πρώτον: Η λύση που προτείνει η ΕΕΤ είναι  η ανταλλαγή  των νέων ομολόγων (ΟΕΔ) με ομόλογα έκδοσης του EFSF. Δηλαδή ομόλογα αξίας 11,3 δισ. ευρώ που κατέχουν οι 4 συστημικές τράπεζες να ανταλλαγούν με ομόλογα έκδοσης EFSF. 

Με την ανταλλαγή αυτή επιτυγχάνονται τα εξής:
Θα μειωθούν τα κεφάλαια που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων κατά 9,4δισ ευρώ (με αποτίμηση στο 16% της ονομαστικής αξίας).

Άμεση μείωση του δημόσιου χρέους κατά 11,3 δισ. ευρώ  με την ακύρωση  των νέων ΟΕΔ ισόποσης ονομαστικής αξίας. Ο δείκτης χρέος/ΑΕΠ θα μειωθεί κατά  5,3 μονάδες και θα διαμορφωθεί στο 127,1% από 132,4% (που βρισκόταν τον Μάρτιο του 2012).

Μείωση του δημόσιου χρέους μέχρι το Φεβρουάριο του 2042 κατά 8,4 δισ. ευρώ, λόγω της μη καταβολής κουπονιών επί του ανωτέρω ακυρωθέντος χρέους.

Άμεση βελτίωση της εμπιστοσύνης των καταθετών με αποτέλεσμα την σταδιακή επιστροφή καταθέσεων, που θα οδηγήσει σε αύξηση της παρεχόμενης ρευστότητας από τις τράπεζες προς την οικονομία.

Στην  περίπτωση που η πρόταση αυτή δεν γίνει δεκτή  η  ΕΕΤ προτείνει εναλλακτικά,  τη λύση των εγγυήσεων. Ήτοι, το ΤΧΣ θα χρησιμοποιήσει μέρος των ομολόγων του EFSF προκειμένου να εγγυηθεί τη διαφορά μεταξύ  της ονομαστικής αξίας των νέων ομολόγων και της τρέχουσας αξίας τους (100%-15%=85%), αυτό θα μειώσει τις ζημιές των 4 τραπεζών κατά περίπου 9 δισ. ευρώ.

Με αυτή τη μείωση της ζημιάς θα  περιοριστούν σημαντικά τα αρνητικά  ίδια κεφάλαια των τραπεζών και θα βελτιωθούν οι δείκτες τους. Οι τράπεζες  θα πληρώνουν στο ΤΧΣ κάθε χρόνο ένα ποσό προμήθειας, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα διακοπής της εγγύησης  μετά τα 5 πρώτα χρόνια, καταβάλλοντας την προμήθεια ακόμα 1 έτους.
Δεύτερον: Υποχρεωτικά μετατρέψιμοι τίτλοι ΤΧΣ (MaCos).

Το ΤΧΣ θα συμμετάσχει  μέχρι το 15% των συνολικών  κεφαλαιακών αναγκών του κάθε πιστωτικού ιδρύματος  με «υποχρεωτικά μετατρέψιμους τίτλους»  χωρίς ψήφο, οι οποίοι θα έχουν  μερισματική απόδοση (απόδοση ΟΕΔ + εύλογο  περιθώριο)  και δυνατότητα εξαγοράς τους από τα πιστωτικά ιδρύματα  μετά την πρώτη 10ετία (μερικώς ή  ολικώς).

Εάν δεν εξαγοραστούν από τις τράπεζες  σε 20 χρόνια από την έκδοση τους, τότε θα μετατρέπονται σε κοινές μετοχές (σύμφωνα με όρους μετατροπής του Ν 3723/2008).

Το ΤΧΣ μπορεί να χρησιμοποιήσει ομόλογα EFSF αξίας 4 δισ. ευρώ για να λάβει υποχρεωτικά μετατρέψιμους τίτλους, με ετήσια απόδοση και  θα έχει μεγάλες πιθανότητες οι τίτλοι αυτοί να εξαγοραστούν από τα πιστωτικά ιδρύματα.

CoCos
Το ΤΧΣ θα τοποθετήσει  μέχρι το 10% των συνολικών  κεφαλαιακών αναγκών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών σε CoCos, που θα έχουν διάρκεια 10 χρόνια  και ετήσια απόδοση (επιτόκιο ΟΕΔ + περιθώριο).

Εάν ο δείκτης CoreTier 1 πέσει κάτω από το 7%  τότε τα CoCos θα μετατρέπονται αυτόματα σε κοινές μετοχές.  Για CoCos το ΤΧΣ μπορεί να χρησιμοποιήσει  ομόλογα EFSF αξίας 2,7 δισ. ευρώ.

Κοινές μετοχές
Η ΕΕΤ προτείνει διαδικασία δύο σταδίων για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Πρώτα να γίνει η αύξηση που θα καλυφθεί σε ποσοστό 90% από το ΤΧΣ, και η τιμή  διάθεσης των κοινών μετοχών  στο ΤΧΣ να  υπολογιστεί  με βάση τη μέση χρηματιστηριακή τιμή (του τελευταίου τριμήνου).

Οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου –το 10%- με συμμετοχή των ιδιωτών θα πρέπει να μετακινηθούν το 2ο τρίμηνο του 2013. «Εάν η αμκ γίνει νωρίτερα είναι μαθηματικά βέβαιο ότι οι αγορές δεν θα ανταποκριθούν» σημειώνει η ΕΕΤ.

Warrants
Επίσης για τα warrants αναφέρει ότι οι τίτλοι αυτοί θα αποτελέσουν ισχυρό κίνητρο για τη συμμετοχή ιδιωτών μετόχων (υφιστάμενων και νέων) στις αυξήσεις. Και προτείνει: Η αναλογία των warrants θα πρέπει να προσδιορίζεται στο συνολικό αριθμό μετοχών που θα αποκτήσει το ΤΧΣ, ώστε οι συμμετέχοντες στις νέες αυξήσεις κεφαλαίου  να μπορούν να επιδιώξουν πλειοψηφία στη μελλοντική μετοχική σύνθεση. Δηλαδή προτείνεται όλες οι μετοχές που θα εκδοθούν να συνοδεύονται από warrants και όλα τα warrants να αποδοθούν  στους ιδιώτες ως κίνητρο συμμετοχής τους στην  ανακεφαλαιοποίηση.

Να εκδοθούν warrants και στους παλαιούς μετόχους. Σε περίπτωση που το ΤΧΣ πωλήσει τη συμμετοχή του  σε τράπεζα (σε χρόνο που αυτό επιτρέπεται)  τότε οι ιδιώτες μέτοχοι που διαθέτουν warrants θα έχουν δικαίωμα προτίμησης.

Τέλος, στη σημερινή συνάντηση αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα των ρυθμίσεων για τα δάνεια των νοικοκυριών. Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών –Ένωσης Τραπεζών και υπουργείου Ανάπτυξης– φαίνεται ότι οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο. Στόχος όμως της κυβέρνησης, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες,  είναι να βρεθεί μία λύση. Αφού μεγάλο  αγκάθι εξακολουθεί να είναι η «έκρηξη» των επισφαλειών, καθώς οι καθυστερήσεις διογκώνονται.

Διαβάστε ακόμα:

Που κρίνεται το... ιδιωτικό αύριο των ελληνικών τραπεζών



Πηγή:www.capital.gr

========================== "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.