101 χρόνια πέρασαν από τη γέννηση του βραβευμένου με Νόμπελ λογοτεχνίας ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, ο οποίος γεννήθηκε στις 2 Νοεμβρίου του 1911 και απεβίωσε στις 18 Μαρτίου του 1996. Η Google τιμάει τη μνήμη του με το συλλεκτικό doodle (σκαρίφημα) που βλέπετε στην εικόνα της ανάρτησης (δίπλα από τη φωτογραφία του).
Ο Οδυσσέας Ελύτης, ο μείζων ποιητής δίπλα στους μείζονας ποιητές της Ελλάδας. Αισθητικός και διδακτικός• ακατανόητος στους ανίσχυρους, τους αφυής και τους χρησιμοθήρες. Οι ποίησή του δεν καταναλώνεται, καταναλώνει το σκότος• δεν έχει τιμή, έχει άξια ανεκτίμητη• δεν πλουτίζει (υλικά), εμπλουτίζει την ψυχή και το πνεύμα• δεν χρησιμεύει, ελευθερώνει. Όπως κάθε ποίηση των μεγάλων ποιητών, προσεγγίζει περισσότερο τα άρρητα νοήματα της άναρχης και ατελεύτητης Αλήθειας.
Στο απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ: «Εδώ γεννήθηκε η Ευρώπη», ο ποιητής εκφράζει την άποψή του για την Ευρώπη και την Ελλάδα. Παρακολουθήστε το σκεπτικό του και την επιχειρηματολογία του. Κρίνετε και συγκρίνετε τις απόψεις του με τις απόψεις που επικρατούν σήμερα.
Στο ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ: «Της πατρίδας μου πάλι ομοιώθηκα», που γυρίστηκε λίγο μετά τη βράβευση του ποιητή με το Νόμπελ Λογοτεχνίας (1979), μεταξύ άλλων, ακούμε τον Ελύτη να δίνει τον ορισμό της ελληνικότητας (στο 17:47 κ.έ.): «Ελληνικότητα είναι, απλούστατα, ένας τρόπος να βλέπεις τα πράγματα». Η ελληνικότητα είναι μια διαχρονική σταθερά, ένας αμετάβλητος παράγων ανεξάρτητος από τις επιπτώσεις της Ιστορίας, που κάνει τον άνθρωπο να αντιδρά απέναντι στα πράγματα κατά ορισμένο τρόπο.
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.