Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Εν αναμονή αποτελεσμάτων από τη σύγκριση της «παλιάς» και «νέας» λίστας Λαγκάρντ

Μέχρι ο αργότερο αύριο, Παρασκευή, αναμένεται να προκύψει η πρώτη εικόνα από τις συγκρίσεις που διεξάγονται με εντατικούς ρυθμούς μεταξύ της «νέας» και της «παλιάς» λίστας Λαγκάρντ, από ειδική ομάδα ελέγχου του ΣΔΟΕ, υπό την εποπτεία των οικονομικών εισαγγελέων Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη και ο φάκελος να διαβιβαστεί στη Βουλή για διερεύνηση πιθανής εμπλοκής πολιτικών προσώπων.
Οι συγκρίσεις γίνονται υπό άκρα μυστικότητα την οποία επιβάλλουν οι κ.κ. Μουζακίτης και Πεπόνης για όσο καιρό κρατήσει ο έλεγχος και η αντιπαραβολή των στοιχείων. Την ίδια ώρα, πάντως, οι φήμες φουντώνουν. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Το Βήμα», η λίστα που παραδόθηκε την περασμένη Πέμπτη είναι σε διαφορετική μορφή από εκείνη που είχε παραδοθεί τον περασμένο Οκτώβριο στο ΣΔΟΕ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, προτού παραδοθεί το υλικό έγινε επίδειξη σε κομπιούτερ του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου οι Γάλλοι αξιωματούχοι να αποδείξουν στους Έλληνες που ταξίδεψαν για την παραλαβή της πρωτότυπης λίστας ότι πράγματι παρέδιδαν τα συγκεκριμένα πολύτιμα αρχεία.
Την ίδια ώρα, νευρικότητα επικρατεί και σε πολιτικό επίπεδο. «Τα ψέματα τελείωσαν, η ώρα της κρίσης πλησιάζει» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, ενώ η Δημοκρατική Αριστερά ζητά να αποδοθούν ευθύνες σε όσους παρανόμησαν, ρίχνοντας το «γάντι» στην αξιωματική αντιπολίτευση να προτείνει σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. ...
Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ τηρεί στάση αναμονής, ελπίζοντας το θέμα να τελειώσει σύντομα. Μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ δεν αντέδρασε επισήμως ούτε στις καταγγελίες που έκανε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη, η οποία υποστήριξε, επικαλούμενη δημοσιογραφικές πληροφορίες που άκουσε να μεταδίδονται, ότι η νεότερη λίστα περιλαμβάνει 600 περισσότερα ονόματα από την αρχική. 
Ωστόσο, από την Ιπποκράτους διαρρέει ενόχληση και στελέχη του κόμματος σχολίαζαν ότι είναι σκόπιμο να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν η εισαγγελική έρευνα και η αντιπαραβολή των στοιχείων που υπάρχουν στις δύο λίστες και αυτό για να μη σέρνεται η υπόθεση, η οποία αφήνει σκιές για ενδεχόμενες παραλείψεις ή παράνομες ενέργειες πολιτικών στελεχών.
ΣΥΡΙΖΑ: Σαφείς προσπάθειες απόκρυψης
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση για απόκρυψη της πραγματικής λίστας και μιλάει για «τεράστιες πολιτικές ευθύνες». Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Π. Σκουρλέτης, δήλωσε :
«Στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και στις προσπάθειες απόκρυψης της αποτυπώνεται και συμπυκνώνεται η ελεγχόμενη διάχυτη ανομία και φοροδιαφυγή, η κακοδιοίκηση και η οικειοποίηση δημόσιων πόρων, που δεν ήταν το αποτέλεσμα λαθών ή παραλείψεων, αλλά επιλογή του δικομματισμού προς όφελος μιας συγκεκριμένης οικονομικής ολιγαρχίας.
Τα ψέματα τέλειωσαν ο λαός μας ζητάει να μάθει την αλήθεια, η ώρα της κρίσης πλησιάζει».
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Νάντια Βαλαβάνη, σχετικά με τα δημοσιεύματα για τη λίστα Λαγκάρντ, δήλωσε διευκρινιστικά: «Στην τηλεοπτική εκπομπή “Πρωϊνό ΑΝΤ1” της 24.12., στην οποία ήμουν παρούσα, όπως και βουλευτίνες της Ν.Δ. και της ΔΗΜΑΡ, δημοσιογράφος και εκδότης ημερήσιας αθηναϊκής εφημερίδας, δήλωσε στον αέρα για τη λίστα Λαγκάρντ ότι: «Από τα πρώτα στοιχεία που επεξεργάζονται αυτή τη στιγμή, δείχνουν ότι η πρώτη λίστα είναι "πειραγμένη"», και πρόσθεσε πως «η λίστα η οποία ξέραμε ότι κυκλοφορούσε μέχρι σήμερα έχει 1920 με 1930 ονόματα, ενώ η πραγματική λίστα έχει 2.550”. Στη συζήτηση που ακολούθησε οι δημοσιογράφοι του σταθμού υπολόγισαν σε 600 περίπου τα παραπάνω ονόματα. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας στην εκπομπή της κ. Τσαπανίδου στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου για τη λίστα Λαγκάρντ, αναφέρθηκα στην παραπάνω δήλωση, τονίζοντας ότι πρόκειται για «δημοσιογραφικές πληροφορίες», όπως άλλωστε σταθερά επανέλαβα και σε όσους δημοσιογράφους επικοινώνησαν μαζί μου αργότερα, τονίζοντας σε όλους με έμφαση ότι δεν έχω, ούτε θα μπορούσα να έχω σ΄αυτή τη φάση κάποια ιδιαίτερη πληροφόρηση για το θέμα.
Σύντομα οι αρμόδιοι Εισαγγελείς, που ερευνούν την υπόθεση, θα εξακριβώσουν αν πράγματι υπήρξε και τι είδους παρέμβαση και αλλοίωση της αρχικής λίστας, γιατί αυτό είναι το μείζον και ουσιαστικό ζήτημα. Αυτό είναι σίγουρο. Όπως εξίσου σίγουρο είναι ότι και η μέχρι τώρα και επί 20 μήνες διαχείριση της υπόθεσης αυτής από τους θεσμικά υπεύθυνους παράγοντες, έχει προκλητικά υποτιμήσει τη νοημοσύνη των πολιτών και έχει βλάψει σοβαρά το δημόσιο συμφέρον και τη χώρα».
ΔΗΜΑΡ:  Γιατί δεν ζητά προανακριτική ο ΣΥΡΙΖΑ;
Η Δημοκρατική Αριστερά, ζητάει να δημοσιοποιηθούν άμεσα τα στοιχεία της λίστας, αφήνοντας αιχμές για τους χειρισμούς που έγιναν από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου θα πρέπει να γίνει έλεγχος όσων παρανόμησαν και απόδοση των ευθυνών που προβλέπει ο νόμος.
Επιπλέον, η ΔΗΜΑΡ απευθύνει στον ΣΥΡΙΖΑ το ερώτημα γιατί δεν προτείνει τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, αφού έχει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών. Απαντώντας η Κουμουνδούρου, αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα χειριστεί την υπόθεση με υπευθυνότητα.
ΑΝΕΛ:  Να δημευθούν οι περιουσίες
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων , Νότης Μαριάς, δήλωσε:
«Το σήριαλ της Λίστας Λαγκάρντ πρέπει να λάβει τέλος. Σε μια ευνομούμενη πολιτεία δεν θα μπορούσαν να κυκλοφορούν ελεύθεροι όσοι παρανόμησαν με τις πράξεις ή παραλείψεις τους στην υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ.
Ο ελληνικός λαός απαιτεί άμεσα την παραδειγματική τους τιμωρία από τα αρμόδια κατά το Σύνταγμα δικαστήρια και τη δήμευση των περιουσιών τους.»
ΚΚΕ: Στη δημοσιότητα και τα παλιά και τα νέα ονόματα
Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, αναφέρει:
«Για να σταματήσει η κοροϊδία γύρω από τις λίστες Λαγκάρντ, να δοθούν στη δημοσιότητα αμέσως τα ονόματα που περιλαμβάνουν και η παλιά και η νέα λίστα, ώστε να διαπιστώσει ο λαός περί τίνος πρόκειται». 
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.