Παιδιά τραυματισμένα, γονείς που αναζητούν απεγνωσμένα βοήθεια, άνθρωποι εγκλωβισμένοι στα ερείπια των βομβαρδισμών...Είναι μερικές από τις εικόνες που κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός κατά τη διάρκεια των πρόσφατων βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας. Ανάμεσά τους, φωτογραφίες από καταγραφές θανάτου, με ματωμένα σώματα να κείτονται στα φορεία και άψυχα κορμάκια που κανείς δεν μπορεί να βοηθήσει πια...Τουλάχιστον 176 νεκροί και 1.400 τραυματίες καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της 8ήμερης αιματηρής επίθεσης. Σαράντα πέντε μικρά παιδιά σκοτώθηκαν κατά τους βομβαρδισμούς και 465 τραυματίστηκαν.!!!Κάποια, θα φέρουν τα σημάδια του πολέμου για όλη τους τη ζωή.
Η φρίκη του «πολέμου των 8 ημερών» -έτσι καταγράφηκε στην πρόσφατη ιστορία των Παλαιστινίων η ισραηλινή επίθεση του Νοεμβρίου- αποτυπώνεται με τον πιο τραγικό τρόπο στο υλικό που έφεραν από τη Γάζα τα μέλη της ελληνικής αποστολής που κατάφεραν να φτάσουν εκεί.Τρεις Ελληνες, δύο μέλη της Πρωτοβουλίας «Ενα Καράβι για τη Γάζα» και ένα του Συλλόγου Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό «Ιντιφάντα», επιχείρησαν να μεταβούν στην εμπόλεμη ζώνη για να μεταφέρουν ένα μήνυμα αλληλεγγύης από τον ελληνικό λαό. ...
Παρ' όλες τις δυσκολίες, η αποστολή τους ήταν επιτυχής, αφού μπόρεσαν να συναντηθούν με εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, να επισκεφθούν νοσοκομεία και σχολεία.Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, μαζί τους έφεραν και τις αδημοσίευτες φωτογραφίες από το λουτρό αίματος που έλαβε χώρα στη Γάζα.«Διαπιστώσαμε ότι οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες, λόγω της εμπόλεμης περιόδου και του συνεχιζόμενου αποκλεισμού»,λέει ο Γιάννης Βαίτσης, ένας από τους τρεις Ελληνες που κατάφεραν να φτάσουν στη Γάζα,οποίος εργάζεται ως νοσηλευτής στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα των Ιωαννίνων.«Ομως είδαμε ότι στον λαό επικρατεί ακμαίο ηθικό, ενθουσιασμός, ελπίδα, ικανοποίηση και διάθεση εθνικής ενότητας, γιατί νιώθουν ότι βγήκαν νικητές από τον τελευταίο πόλεμο.Πιστεύουν ότι η συντονισμένη αντίστασή τους οδήγησε στο σύντομο τέλος του, επιβάλλοντας μάλιστα από την πλευρά τους όρους εκεχειρίας,ανεξάρτητα από τη συνεχή παραβίασή της από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής», εξηγεί ο Εσάμ Ασλαντί.Παλαιστίνιος με ελληνικό διαβατήριο που ζει εδώ και 22 χρόνια στην Ελλάδα και εργάζεται επίσης στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα των Ιωαννίνων.
Σημαντικές συναντήσεις
Η ελληνική αποστολή αλληλεγγύης στη Λωρίδα της Γάζας, μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων πραγματοποίησε σειρά σημαντικών συναντήσεων με τον υπουργό Κρατουμένων Ατάλαχ Αμπού Σιμπάχ, με ηγετικά στελέχη του Λαϊκού Μετώπου, συμπεριλαμβανομένου του μέλους του Π.Γ. Ραμπάχ Μουχάνα και της θρυλικής Λέιλα Χάλεντ, με το διευθυντή του Παλαιστινιακού Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ράτζι Σουράνι κ.ά. Επίσης, είχε την ευκαιρία παραβρεθεί στην πολύ μεγάλη ανοιχτή συγκέντρωση της Χαμάς και να παρακολουθήσει ζωντανά τις ομιλίες του ηγέτη της Χάλεντ Μεσάαλ, που πραγματοποίησε ιστορική επίσκεψη, και του Ισμαήλ Χανίγια.
=====================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.