Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

R&D ανάπτυξη (Προς μια αργοναυτική εκστρατεία)

του Σωτήρη Γλυκοφρύδη 

R&D σημαίνει Research & Development, και αποτελεί τον κλάδο έρευνας προς ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων που μπορούν να χαμηλώσουν το κόστος, να βελτιώσουν τεχνικές και να αυξήσουν την παραγωγή. Κέντρα R&D βρίσκονται διασπαρμένα σε όλο τον κόσμο, είτε είναι αυτόνομα είτε ανήκουν σε μεγάλες επιχειρήσεις.
Πριν λίγες μέρες εγκαινιάστηκε στο Μαρούσι μια επένδυση R&D της Procter Gable που αποτελεί την 24η εταιρία στον κόσμο σε R&D προϊόντων. Σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλες. Το καλό είναι ότι θα ανοίξουν θέσεις εργασίας, το κακό είναι πως οι επιδοτήσεις αυτού του είδους της δραστηριότητας εντάσσονται στα ΕΣΠΑ τα οποία είναι για εμάς, και τα καρπούνται οι ξένες εταιρίες εφόσον εντάσσονται στον Ελληνικό χώρο. Ψωμί και μπανανία, θα είναι το τελικό αποτέλεσμα, εάν δεν υπεισέλθουνε οι Ελληνικές εταιρίες, και ιδίως οι νεοσύστατες μικρές, στην ανασύσταση της ισχυροποίησης της Δύσης που αναφέρεται σε αυτό τον τομέα. Στη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων. ...

Για να μη συμβεί αυτό και μείνουμε ουραγοί, σε σημείο που πάντα θα μας φταίνε οι άλλοι, πρέπει να επεκταθούμε σε ένα είδος αργοναυτικής εκστρατείας, παίρνοντας τη σοφία της δουλειάς των Ανατολικών και την τεχνογνωσία R&D της Δύσης. Η Ελλάδα, με τη μηχανορραφία και την ευστροφία των κατοίκων της μπορεί θαυμάσια να μεταποιήσει το χρυσόμαλλο δέρας της κεφαλαιοκρατίας (λέγεται καπιταλισμός) των Ανατολικών και των Δυτικών, να το ξέσει και να το κάνει χρυσές κλωστές ενός νήματος που θα παράγει προϊόντα. Τα προϊόντα αυτά, ιδίως τα ηλεκτρονικά, έχουν τεράστια προστιθέμενη αξία, μεταποιούνται εύκολα και είναι προτιμότερο να παραχθούν αντί να τα αγοράζουμε με αιμάτινες δραχμές - που λέγονται Ευρώ, απ’ έξω.
Ο ΟΒΙ πρέπει να επαναπροσδιοριστεί, προσφέροντας βοήθεια για απόκτηση πατεντών, ιδίως σε νέους εφευρέτες. Οι τράπεζες, οφείλουν να είναι προσηνείς σε κάθε χρηματοδότηση νεοσύστατων εταιριών, θεωρώντας ως κεφάλαιό τους τις πατέντες, μετά απο σύντομες διαδικασίες καθορισμού αυτών σε χρήμα από το Υπουργείο Εμπορίου. Οι φορολογικοί συντελεστές για τις Ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να είναι ιδιαίτερα ευμενείς, αναγνωρίζοντας τον πρώτο χρόνο ελλείμματα (αρνητικούς συντελεστές) μεταφέροντάς τα στο δεύτερο και τρίτο χρόνο λειτουργίας. Αλλιώς, δεν θα μπορεί να δημιουργηθεί η Αργώ, προς μια μεταφορά της Ανατολικής και Δυτικής τεχνοτροπίας, με αποτέλεσμα να σαπίζουνε μυαλά σε ρημαδιό καρνάγια.

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.