Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Μηνυτήρια αναφορά εναντίον του υπουργού παιδείας για παράβαση καθήκοντος και κατάχρηση εξουσίας κατέθεσε φοιτητής του ΤΕΙ

Διαμαρτυρία σπουδαστών του ΤΕΙ- Θεσσαλονίκης
To TEI θα παραμείνει σχεδόν άθικτο. Τη διαβεβαίωση αυτή φαίνεται ότι πήραν από τον υφυπουργό Παιδείας, Θεόδωρο Παπαθεοδώρου, με τον οποίο συναντήθηκαν σήμερα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης και ο αντιπρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Παύλος Καρακολτσίδης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα και ο υφυπουργός εμφανίστηκε συνεργάσιμος και δεκτικός στις παρατηρήσεις των κ.κ. Μπουτάρη και Καρακολτσίδη.

Ωστόσο, από την πλευρά του ΤΕΙ επισημαίνεται ότι τα θετικά αυτά μηνύματα μένουν μέχρι στιγμής σε επίπεδο προθέσεων και αναμένονται πράξεις που θα πιστοποιήσουν ότι τα σχέδια περί μετακίνησης τμημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης στις Σέρρες και τη Φλώρινα δεν θα προχωρήσουν τελικά.

Νέες κινητοποιήσεις σήμερα από τους σπουδαστές του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης απέναντι στο "Σχέδιο Αθηνά".

Πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη συμβολή των οδών Μητροπόλεως με Αριστοτέλους ενώ λόγω της βροχής απέκλεισαν συμβολικά για λίγη ώρα την οδό Τσιμισκή. Ακολούθησαν παραστάσεις διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΝΔ και των κυβερνητικών εταίρων. ...

Παράλληλα, την Τρίτη θα γίνουν νέες γενικές συνελεύσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων. "Αν δεν δούμε κάτι επίσημο, δεν θα σταματήσουμε τις κινητοποιήσεις" δηλώνει στο ΡΘ ο πρόεδρος του συλλόγου των φοιτητών Χρυσόστομος Τσατσούλης.

Μήνυση από φοιτητή στον Αρβανιτοπουλο

Μηνυτήρια αναφορά εναντίον του υπουργού παιδείας για παράβαση καθήκοντος και κατάχρηση εξουσίας κατέθεσε φοιτητής του ΤΕΙ.



Επιμένει για το σχέδιο ο Αρβανιτόπουλος

Το σχέδιο «Αθηνά» προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις παθογένειες και στρεβλώσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δηλώνει ο υπουργός Παιδείας κ Κ. Αρβανιτόπουλος, σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα».

Υπογραμμίζει πως ο διάλογος είναι ουσιαστικός και πως «όπου υπάρχει η αναγκαία και πλήρης τεκμηρίωση, στη βάση των αρχών του σχεδίου και όχι στη βάση εξυπηρέτησης τοπικών συμφερόντων, οι προτάσεις αυτές θα γίνουν δεκτές».

Ο κ Αρβανιτόπουλος σημειώνει πως δεν υπάρχει πολυτέλεια χρόνου και αναφέρει πως «οι αλλαγές στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ δεν προέκυψαν λόγω κρίσης . Το μοντέλο αυτό που εφαρμόζαμε τόσα χρόνια οδήγησε στην κρίση».

Ο υπουργός Παιδείας δηλώνει πως δεν αλλάζει τίποτε στο σύστημα εισαγωγής φέτος και πως ισχύει η δέσμευσή του ότι δεν θα αλλάξει μέχρι το 2016.

Εκτιμά πως οι βάσεις θα ανέβουν λόγω του σχεδίου και πως η μείωση που θα προκύψει στον αριθμό των εισακτέων δεν θα ξεπερνά το 4%.

Παράλληλα σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ και τον Γιώργο Αυτιά ο υπουργός τόνισε :

"Νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε, ότι αυτό το μοντέλο της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως εξελίχθηκε τα τελευταία χρόνια, ξεχείλωσε. Δημιουργήθηκαν 40 Ιδρύματα, 536 τμήματα, και πολλές φορές τα γνωστικά αντικείμενα δεν λογοδοτούν ούτε σε επιστημονική αναγκαιότητα, ούτε στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας. Μάλλον, αυτά τα πτυχία είναι ο προθάλαμος στην ανεργία. Είναι πτυχία με γνωστικά αντικείμενα, τα οποία έχουν οδηγήσει τους νέους μας, σε αυτά τα υψηλά ποσοστά ανεργίας σήμερα".

Ερωτώμενος για το πρόβλημα των μετακινήσεων άφησε ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο επιδότησης μέρους των οικογενειών.

"Πέρα από τρεις ή τέσσερις περιπτώσεις, δεν υπήρξαν αντιδράσεις. Νομίζω ότι έχει γίνει αποδεκτό και από τους φοιτητές και από τους διδάσκοντες και ευρύτερα την κοινωνία, ότι τα ομογενοποιημένα γνωστικά αντικείμενα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
Υπήρξαν δύο τρεις αντιδράσεις...Αν η σχολή θα είναι στη Θεσσαλονίκη ή στις Σέρρες, αν θα είναι στην Πάτρα ή στο Μεσολόγγι και στον Πύργο.

[...]Εκεί που θα υπάρξουν τελικά μεταφορές, μαθητών, φοιτητών, θα υπάρξει μέριμνα, από το Υπουργείο, ώστε να υπάρξει επιδότηση, να μην υπάρξει το κόστος.

Αλλά το όφελος για την οικογένεια και τον φοιτητή, τον σπουδαστή, θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το πρόσκαιρο κόστος το οποίο θα επιβαρυνθούμε εμείς ως Πολιτεία. Το όφελος είναι, ότι αυτό το υψηλό ποσοστό ανεργίας, το οποίο οδηγεί σε μια έξοδο των νέων μας, σε μια νέα μετανάστευση, και χάνουμε τον ανθό της κοινωνίας μας, θα σταματήσει" σημειωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

"Εάν από τους 250.000 φοιτητές υπάρξει ανάγκη στο τέλος να μεταφερθούν κάποιοι 5.000-10.000, θα δούμε πόσοι είναι θα υπάρξει μέριμνα από την Πολιτεία, θα υπάρξει επιδότηση, ώστε να μην επιβαρυνθεί η μέση ελληνική οικογένεια. Σε αυτό είμαι ξεκάθαρος" πρόσθεσε ο κ. Αρβανιτόπουλος.

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.