Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Πήγαν τα χρήματα εκεί που έπρεπε να πάνε; Γιατί πρέπει να ρωτάμε ως φορολογούμενοι πολίτες το αυτονόητο σε ένα κράτος ακατανόητο;

Π.Μολυβιάτης: «40 εκατ. ευρώ προορίζονταν για έργα υποδομής στην Ηλεία»!

 
To Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, γνωστό και ως ταμείο Μολυβιάτη αποτελεί «αμαρτωλή» και… πονεμένη ιστορία για την Ηλεία, καθώς έξι χρόνια μετά τη σύστασή του, συνεχίζουν να δημιουργούνται ερωτηματικά για την τύχη των χρημάτων.
To patrisnews. προσπαθώντας να ξετυλίξει τον μίτο της ιστορίας του ταμείου προκειμένου να βρει την άκρη στον λαβύρινθο, απευθύνθηκε πρώτιστα στον άνθρωπο από τον οποίο πήρε το όνομά του το ταμείο, τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, κ.Πέτρο Μολυβιάτη.
Ο κ.Μολυβιάτης μίλησε στo patrisnews για τα χρήματα που δαπανήθηκαν, για τον σχεδιασμό του όσον αφορά την Ηλεία, ενώ απάντησε και στις «μομφές» περί κακοδιαχείρισης.

K.Μολυβιάτη, ο σκοπός της ίδρυσης του ταμείου που φέρει το όνομά σας ποιος ήταν;
Σκοπός του ταμείου ήταν να συγκεντρώσει και να αξιοποιήσει τα χρήματα 93.000 δωρητών, προκειμένου να απαλύνει τον πόνο των ανθρώπων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.
Τα χρήματα αφορούσαν αποκλειστικά την Ηλεία;
Όχι, τα χρήματα ήταν για ξαναφτιαχτούν κατεστραμμένα σπίτια και άλλες πληγείσες περιοχές. Ωστόσο, το 40 με 50% αφορούσε φυσικά την Ηλεία, καθώς είχε υποστεί τις μεγαλύτερες καταστροφές. Από τα συνολικά 210 εκατ. ευρώ (198 συν 10 εκατ. ευρώ τόκους) που συγκεντρώθηκαν σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, ξοδεύτηκαν περίπου 76 εκατ. ευρώ. Ανοικοδομήσαμε εντελώς δωρεάν περίπου 1200 σπίτια που καταστράφηκαν ολοκληρωτικά στις πυρκαγιές του 2007, καθώς και άλλες 800 αγροικίες.
Με ποιες διαδικασίες υλοποιήθηκαν τα συγκεκριμένα έργα; ...

Βάσει προγράμματος που εφάρμοσε το Υπουργείο Δημοσίων Εργων (σ.σ. τότε ΥΠΕΧΩΔΕ), το οποίο δέχθηκε 1433 αιτήσεις με πλήρη φάκελο, τις οποίες και ενέκρινε όλες. Θέλω να επισημάνω ότι δε κάναμε καμία απευθείας ανάθεση σε ανάδοχο έργου. Δώσαμε τα χρήματα στους ιδιοκτήτες των σπιτιών που είχαν πληγεί. Επίσης, η καταβολή των χρημάτων έγινε σε τρεις δόσεις, ανάλογα με την πρόοδο που σημείωναν οι εργασίες ανά περίπτωση. Εκτός από τις οικίες, δώσαμε χρήματα για ζωοτροφές και σε κτηνοτρόφους που είχαν υποστεί ζημιές.
Ο σχεδιασμός για τα υπόλοιπα 130 εκατ. ευρώ;
Σε συνεργασία με την τότε Κυβέρνηση, αποφασίσαμε να διαθέσουμε τα 80 από τα 130 εκατ. ευρώ σε έργα υποδομών που είχαμε καταστρώσει για τις πυρόπληκτες περιοχές, κυρίως αντιπλημμυρικά, πυροπροστασίας, αντιδιαβρωτικά, έργα αποκατάστασης οδοποιίας κλπ. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, από τα 80 εκατ ευρώ, τα 40 προορίζονταν για την περιοχή της Ηλείας. Ετσι, θα αφήναμε ένα υπόλοιπο 50 εκατ. ευρώ στο ταμείο, ώστε να είμαστε θωρακισμένοι σε παρόμοιες μελλοντικές περιστάσεις έκτακτης ανάγκης. Μάλιστα, τα πρώτα 17 εκατ. ευρώ είχαν εγκριθεί ύστερα και από τις εισηγήσεις και των τότε περιφερειαρχών.
Φαινόμενα κακοδιαχείρισης ή διασπάθισης των χρημάτων του ταμείου υπέπεσαν στην αντίληψή σας;
Διαθέσαμε 1.500 ευρώ από το ταμείο και άλλα τόσα από τη δική μας τσέπη, για να μπορέσουν να πάνε 25-30 παιδάκια –από το Λύκειο Ελληνίδων, αν δεν κάνω λάθος- από τη Σπάρτη και την Καλαμάτα για διακοπές στην Κύπρο, καθώς δεν είχαν τέτοια οικονομική δυνατότητα. Αυτή είναι η μόνη σπατάλη που κάναμε. Αν θέλετε να το αποκαλέσετε “κακοδιαχείριση”, αποκαλέστε το. Μέχρι την περίοδο που ήμουν υπεύθυνος για το ταμείο, ζήτησα ο ίδιος έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του οποίου η έκθεση έκανε λόγο για νόμιμη και διαφανή διαχείριση. Αλλωστε, όλες οι δαπάνες ήταν δημοσιευμένες στην ιστοσελίδα www.etaea.gr (σ.σ. πλέον δεν λειτουργεί και παραπέμπει στη γενική γραμματεία πληροφοριακών συστημάτων)
Γνωρίζετε τι συνέβη από το 2009 έως και σήμερα;
Μετά τις εκλογές του 2009, το ΔΣ του ταμείου παραιτήθηκε, και για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είχε οριστεί νέο ΔΣ. Τα χρήματα βρίσκονταν σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος και μόνο με υπογραφή προέδρου μπορούσε να γίνει οποιαδήποτε ενέργεια. Εξ όσων γνωρίζω, τα χρήματα που περίσσεψαν, υπήχθησαν σε γενική εκκαθάριση του υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο βρίσκονται έως και σήμερα.
Οι λειτουργικές δαπάνες του ταμείου από πού καλύφθηκαν;
Για τη λειτουργία του Ταμείου δεν δαπανήθηκε ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα των δωρητών. Ο Πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ προσφέραμε τις υπηρεσίες μας αμισθί, ενώ η γραμματειακή υποστήριξη παρείχετο από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ οι υπάλληλοι που απασχολήθηκαν στο ταμείο ήταν αποσπασμένοι καθώς και μία εθελόντρια.
Παναγιώτης Φωτεινόπουλος
fopan83@gmail.com

Σχόλιο: Από την παραπάνω συνέντευξη συνάγεται ένα εύλογο ερώτημα το οποίο το θέσαμε ως τίτλο. Περιμένουμε να δούμε τη συνέχεια από κάποιον αρμόδιο εισαγγελέα για την τύχη των υπολοίπων χρημάτων τα οποία είναι κυρίως δωρεές πολιτών και εδόθησαν για την συγκεκριμένη υποδομή στην Ηλεία στο λεγόμενο "ταμείο Μολυβιάτη". 
Τα ερωτήματα είναι πολλά και αναπάντητα, όπως και τα περιστατικά ανεκπλήρωτα. Εμείς από εδώ (Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2009) θέσαμε κάποια ερωτήματα: "Που βρίσκονται τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν στον Τηλεμαραθώνιο της ΕΡΤ για τη Γάζα;"... ακόμη ψάχνουμε έναν υπεύθυνο. Πήγαν τα χρήματα  εκεί που έπρεπε να πάνε; 
Γιατί πρέπει να ρωτάμε ως φορολογούμενοι πολίτες το αυτονόητο σε ένα κράτος ακατανόητο; 
Η απάντηση είναι μία και μοναδική: Καλά να πάθουμε γιατί εμείς τους επιλέγουμε, όπως και ανεχόμαστε την ποινική ευθύνη τους να την ονοματίζουμε πολιτική. 

Νάσος 

ΥΣ: Ακόμη και το κυβερνητικό κανάλι αναφέρεται σε:
"Μπλοκαρισμένες οι δωρεές για τους πυρόπληκτους της Ηλείας"
Έξι χρόνια από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία, οι κάτοικοι των μαρτυρικών χωριών που θρήνησαν νεκρούς περιμένουν ακόμα να λάβουν τη δεύτερη και τρίτη δόση από τα χρήματα των δωρεών που έκαναν ιδιώτες και νομικά πρόσωπα για να τους βοηθήσουν.
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.