Για την υλοποίηση από το ΠΑΣΟΚ, νεοφιλελεύθερων πολιτικών της συντηρητικής Ευρώπης, έκανε λόγο η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας από το βήμα του Συνεδρίου, του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως:
«υποχρεωθήκαμε να προχωρήσουμε σε μια βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή, γιατί δεν μας δόθηκε ποτέ ο χρόνος που ζητήσαμε», ενώ συμπλήρωσε πως αυτές οι ενέργειες αποτέλεσαν για το ΠΑΣΟΚ έναν «ιστορικό συμβιβασμό»
Στο ζήτημα του αν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διαπραγματεύτηκε μια πιο αργή δημοσιονομική προσαρμογή και
δεν τις δόθηκε χρόνο, αλλά αντίθετα της επιβλήθηκαν οι νεοφιλελεύθερες
πολιτικές της συντηρητικής Ευρώπης, έχει τοποθετηθεί με ομιλία του στη Βουλή στις 23 | 11 | 2011 ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών την περίοδο εκείνη, Φίλλιπος Σαχινίδης. Ας δούμε κάποια βασικά σημεία :
Το δεύτερο ερώτημα είναι: «γιατί δεν προσπαθήσαμε ως Κυβέρνηση, όταν διαπραγματευτήκαμε μια πιο αργή δημοσιονομική προσαρμογή»
Η απάντησή μου είναι: «ναι, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες μια πιο αργή δημοσιονομική προσαρμογή μπορεί, να ήταν πιο αποτελεσματική. Στην περίπτωση της Ελλάδας, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό προϋπέθετε ορισμένα ζητήματα, για τα οποία η χώρα δεν είχε ισχυρά διαπραγματευτικά περιθώρια».
Ποια είναι αυτά τα ζητήματα: Πρώτον, «ποιος θα κάλυπτε το χρηματοδοτικό κενό»; Διότι, όταν πραγματοποιήσαμε τη συζήτηση με την τρόικα, για να εξασφαλίσουμε τα χρήματά του πρώτου προγράμματος, αυτό το οποίο ειπώθηκε είναι ότι, τα χρήματα είναι 109 δισ.. Εάν, λοιπόν, η χώρα διεκδικούσε μια πιο αργή δημοσιονομική προσαρμογή, αυτό πρακτικά θα σήμαινε ότι, τα 109 δισ. θα έπρεπε, να είναι πολύ περισσότερα, για να διασφαλισθεί ότι η δημοσιονομική προσαρμογή, θα είχε μεγαλύτερο βάθος χρόνου, για να μπορέσει, ν’ αποφέρει τα αποτελέσματα. Επιπρόσθετα, θα πρέπει, να υπενθυμίσω σε όλους επικαλούνται την συγκεκριμένη άποψη ότι, εδώ θα πρέπει να συνυπολογίσουν και πώς θα επηρεαζόταν η δυναμική του χρέους. Διότι αύξηση του χρόνου προσαρμογής θα έχει ως αποτέλεσμα, να έχουμε υψηλά ελλείμματα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό θα επηρέαζε το χρέος θα επηρέαζε τον τρόπο, με τον οποίο θα προσλάμβαναν οι αγορές το ερώτημα, «εάν το χρέος το ελληνικό είναι διατηρήσιμο ή όχι».
Τέλος, υπήρχε και ένα ζήτημα αξιοπιστίας. Είτε το θέλουμε είτε όχι, αυτή είναι μια πραγματικότητα. Υπήρχε ένα θέμα αξιοπιστίας, ως προς τον τρόπο, τον οποίο η Ελλάδα αποτύπωνε τα στατιστικά της στοιχεία και, επομένως, κάτω από αυτές τις συγκεκριμένες συνθήκες τα περιθώρια, τα οποία είχαμε για μια πιο αργή δημοσιονομική προσαρμογή ήταν πάρα πολύ περιορισμένα.
Για άλλη μια φορά το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου και τη Φώφης (αλλά και του Σαχινίδη - παίζει ως μπαλαντέρ) αρέσκεται στη δημιουργία μόνο εντυπώσεων, αλλά και στην άρνηση της ακολουθούμενης πολιτικής και του κυβερνητικού έργου του ΠΑΣΟΚ του ΓΑΠ..Αυτή είναι άλλωστε η συνταγή επιτυχίας του 5% και γιατί να αλλάξει...(;)
=========================="O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.