Γράφει ο Δευκαλίων
Αφήνουμε για λίγο τους άθλιους σχεδιασμούς της φιλομνημονιακής συγκυβέρνησης Σαμαρά και της τρόικας, για χειραγώγηση της κοινής γνώμης μέσω στημένων δημοσκοπήσεων και πρόκλησης μεθοδευμένων εσωκομματικών συγκρούσεων στα αντιμνημονιακά κόμματα.
Θα συνοψίσουμε τις θέσεις της στήλης για την διεθνή οικονομία όπως αυτές παρουσιάστηκαν τους τελευταίους μήνες. Έχουμε τα εξής:
• Τα πρώτα μακροοικονομικά στοιχεία από την Κίνα δείχνουν ότι η ανάπτυξη δεν «πιάνει» τους ελάχιστους ρυθμούς αύξησης του 8%. Αναγκαίας και Ικανής συνθήκης για να διατηρηθεί η παγκόσμια οικονομική ισορροπία.
• Η Ευρωπαϊκή κρίση χρέους μετατρέπεται βαθμιαία σε Ευρωπαϊκή κρίση ύφεσης. Η Γαλλία έχει περάσει μαζί με τον υπόλοιπο Νότο οριστικά στην ύφεση, ενώ στην Γερμανία διατηρούνται προς το παρόν αναιμικοί ρυθμοί ανάπτυξης.
• Τα δύο αυτά παγκόσμιας εμβέλειας αρνητικά νέα ισοσκελίζονται προς το παρόν από τα εύθραυστα και ασθενικά -αλλά οπωσδήποτε θετικά μακροοικονομικά νέα για την ανεργία-, που έρχονται από τις ΗΠΑ. Γνωρίζουμε ότι η ανεργία στις ΗΠΑ θεωρείται το μεγαλύτερο πρόβλημα για την οικονομική ανάκαμψη της εθνικής τους οικονομίας. Τα μηνιαία στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ δείχνουν αποκλιμάκωση της ανεργίας, αλλά επειδή είναι εύθραυστα και ασθενικά δεν αποκλείεται μία εκ νέου αναζωπύρωση. Η ανεργία τον Απρίλιο έπεσε στο 7,5%, πολύ κοντά δηλαδή στον στόχο της FED για την ανεργία που είναι 6,5%.
Τι σημαίνουν όλα αυτά;
Εάν η ανεργία στις ΗΠΑ συνεχίσει να μειώνεται και τους επόμενους μήνες τότε το συμπέρασμα είναι...
σαφές. Οι ΗΠΑ ανακάμπτουν παρ’ όλο ότι στην Κίνα και την ΕΕ η ανάπτυξη, είτε δεν είναι επαρκής, είτε καταγράφεται ύφεση. Ουσιαστικά σε μία τέτοια εξέλιξη η FED δεν έχει κανένα λόγο πλέον να συνεχίσει την νομισματική πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης (Quantitative Easing). Άρα θα μειώσει το ύψους του μηνιαίου προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων με ενέχυρα στεγαστικά δάνεια. Με αυτόν τον τρόπο απομακρύνει τον φόβο του πληθωρισμού από την οικονομία των ΗΠΑ.
Μα, οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες εφαρμόζουν απαρέγκλιτα την νομισματική πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης (Quantitative Easing) για να αναθερμάνουν τις αντίστοιχες εθνικές οικονομίες. Σωστά, και αυτή την νομισματική πολιτική θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν παρ’ ότι θα ελλοχεύει πλέον ο φόβος του πληθωρισμού πάνω από τις εθνικές τους οικονομίες.
Ας συνδυάσουμε προσεκτικά τα παραπάνω… Η Κίνα και η ΕΕ συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ενώ οι ΗΠΑ τις ξεπερνούν. Εάν σ’ αυτό το κατ’ αρχήν συμπέρασμα προσθέσουμε και την βεβαιότητα ότι οι ΗΠΑ σε ορατό χρονικό ορίζοντα θα είναι ενεργειακά αυτάρκεις, τότε φτάνουμε σε ένα δραματικό συμπέρασμα: Σύντομα η FED θα Σταματήσει την νομισματική πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης (Quantitative Easing). Οι επενδυτές και τα κεφάλαια θα κατευθύνονται μονομερώς προς τις ΗΠΑ, αφού εκεί θα λειτουργεί μία σταθερή και χωρίς πληθωρισμό ισχυρή οικονομία, η οποία θα βασίζεται στην παραγωγή υψηλής τεχνολογίας και αντίστοιχων βιομηχανικών προϊόντων, σε υψηλές αμοιβές, σε κοινωνική ειρήνη και υψηλή κατανάλωση. Την ίδια ώρα στον υπόλοιπο κόσμο θα λειτουργεί μία οικονομία με χαμηλές αμοιβές, κοινωνικές συγκρούσεις, χαμηλή κατανάλωση και παραγωγή δευτερογενούς τεχνολογίας βιομηχανικών προϊόντων.
Ο παραπάνω συλλογισμός είναι σίγουρα ένα θεωρητικό κατασκεύασμα. Όμως, αν επιβεβαιωθεί τότε τα πράγματα για την Ελλάδα θα γίνουν ακόμα χειρότερα. Οι λόγοι πάρα πολλοί. Ο πρώτος και πιο βασικός. Τα επιτόκια δανεισμού θα αυξηθούν. Δηλαδή σε απλά Ελληνικά... τελειώνει το rally των Ομολόγων!
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.