Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Τι είναι η αλήθεια; - Κάθεσαι σ' ένα γιοφύρι του Τάμεση, παρατηρείς όλους αυτούς που τρέχουν στη δουλειά τους με τη φροντίδα της, και βλέπεις νεκρούς να περπατάνε: "Δυστυχισμένε μου λαέ, καλέ και ηγαπημένε, πάντοτ’ ευκολοπίστευτε και πάντα προδομένε." ...

Ποιος εισηγήθηκε στον Αντώνη Σαμαρά το κλείσιμο της ΕΡΤ - 
Μια άποψη που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Μόνο κεραυνός εν αιθρία δεν ήταν η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά για το κλείσιμο της ΕΡΤ.
Η γκρίνια και τα παράπονα για την ελληνική ραδιοτηλεόραση εμφανίστηκαν από την πρώτη στιγμή που ανέλαβαν τα καθήκοντά τους οι τελευταίοι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου, γράφει η δημοσιογράφος Βασιλική Σιούτη στην προσωπική της ιστοσελίδα και η άποψη αυτή κάνει το γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Και για να δούμε με άλλο μάτι την εισήγηση, η πρώτη ματιά από το defencenet:
Μια μέρα, εκεί που ο μεγάλος αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Σωκράτης έκανε τη βόλτα του στην Ακρόπολη, συνάντησε κάποιον γνωστό του, ο οποίος του ανακοίνωσε ότι έχει να του πει κάτι πολύ σημαντικό που άκουσε για κάποιον από τους μαθητές του.
Ο Σωκράτης του είπε ότι θα ήθελε, πριν του πει τι είχε ακούσει, να κάνουν το τεστ της "τριπλής διύλισης".
"- Τριπλή διύλιση;" ρώτησε με απορία ο γνωστός του. ...
- Ναι, πριν μου πεις τι άκουσες για το μαθητή μου θα ήθελα να κάτσουμε για ένα λεπτό να φιλτράρουμε αυτό που θέλεις να μου πεις.
- Το πρώτο φίλτρο είναι αυτό της αλήθειας.
Είσαι λοιπόν εντελώς σίγουρος ότι αυτό που πρόκειται να μου πεις είναι αλήθεια;
- Ε... όχι ακριβώς, απλά το άκουσα όμως και...
-Μάλιστα, άρα δεν έχεις ιδέα αν αυτό που θέλεις να μου πεις είναι αλήθεια ή ψέματα.
- Ας δοκιμάσουμε τώρα το δεύτερο φίλτρο, αυτό της καλοσύνης.
Αυτό που πρόκειται να μου πεις για τον μαθητή μου είναι κάτι καλό;
- Καλό; Όχι το αντίθετο μάλλον...
- Άρα, συνέχισε ο Σωκράτης, θέλεις να πεις κάτι κακό για τον μαθητή μου αν και δεν είσαι καθόλου σίγουρος ότι είναι αλήθεια.
Ο γνωστός του έσκυψε το κεφάλι από ντροπή και αμηχανία.
- Παρόλα αυτά, συνέχισε ο Σωκράτης, μπορείς ακόμα να περάσεις το τεστ γιατί υπάρχει και το τρίτο φίλτρο.
Το τρίτο φίλτρο της χρησιμότητας.
Είναι αυτό που θέλεις να μου πεις για τον μαθητή μου κάτι που μπορεί να μου φανεί xρήσιμο σε κάτι;
- Όχι δεν νομίζω...
- Άρα λοιπόν αφού αυτό που θα μου πεις δεν είναι ούτε αλήθεια, ούτε καλό, ούτε χρήσιμο, γιατί θα πρέπει να το ακούσω;
Ο γνωστός του έφυγε ντροπιασμένος,έχοντας πάρει ένα καλό μάθημα...
Μήπως είναι καιρός να βάλουμε κι εμείς αυτό το σοφό τεστ στη ζωή μας;

Στη συνέχεια στην είδηση, από άρθρο από την iefimerida που έγραψε η Βασιλική Σιούτη:

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση για το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν του διευθυντή του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού, Γιώργου Μουρούτη, την οποία υποστήριξε μαζί με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου.
Ο πρωθυπουργός -αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες- δεν ξαφνιάστηκε, αφού όλο το προηγούμενο διάστημα είχε γίνει αποδέκτης πολλών διαμαρτυριών από το στενό του συνεργάτη για την «απαράδεκτη κατάσταση» στην ΕΡΤ. Η άποψη του Γ. Μουρούτη ήταν ότι η ΕΡΤ ελεγχόταν από τους συνδικαλιστές και την ΕΣΗΕΑ, οι οποίοι αμφότεροι και σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ήθελαν να πλήξουν το προφίλ του πρωθυπουργού.
Όταν η ΕΣΗΕΑ κήρυξε απεργία, η οποία συνέπεσε με το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα, για το οποίο το επικοινωνιακό επιτελείο του πρωθυπουργού ήθελε να έχει μεγάλη προβολή, ο κ. Μουρούτης υποστήριξε ότι αυτό δεν ήταν τυχαίο, αλλά έκρυβε σκοπιμότητες. Εν ολίγοις, ο πρωθυπουργός πείστηκε, ειδικά το τελευταίο διάστημα, ότι η ΕΡΤ δρούσε ανεξέλεγκτα και υπό την επιρροή της αντιπολίτευσης, μέσω των συνδικαλιστών της, τους οποίους θεωρούσε αναχρονιστικό παράγοντα.
Προβλήματα όμως, υπήρχαν και με τον πολιτικό έλεγχο της ΕΡΤ τον οποίο επιδιώκουν, φυσικά, όλες οι κυβερνήσεις. Κάτι η τρικομματική που είχε επιβάλλει κι εκεί το περιβόητο 4-2-1, κάτι η αδυναμία ορισμένων στελεχών (που εκείνοι επέλεξαν) να επιβληθούν, η ΕΡΤ προκαλούσε στο Μαξίμου διαρκώς πονοκεφάλους.
Οπως ανέφερε πρόσφατα κυβερνητικός αξιωματούχος: «Η ΕΡΤ δεν στήριζε την κυβέρνηση» –πλην ορισμένων δημοσιογράφων που κατά τη γνώμη του αποτελούν εξαιρέσεις και «ούτε πρόβαλλε το έργο του Σαμαρά».
Από την άλλη, στελέχη της ΕΡΤ, ακόμα και διορισμένα από αυτή την κυβέρνηση, δήλωναν ότι δέχονταν πιέσεις στις οποίες δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν, καθώς έπρεπε να κρατήσουν και κάποιες ισορροπίες. Άλλωστε, όπως αναφέρει μέλος της κυβέρνησης που στέκεται κριτικά απέναντι στους χειρισμούς του Μαξίμου, η αποχώρηση του Νίκου Σίμου συνδέεται άμεσα με όλα αυτά. Ο Γ. Μουρούτης, ωστόσο, αν και ασυνήθιστο για τόσο στενό συνεργάτη πρωθυπουργού, δεν έκρυψε ποτέ τις προθέσεις του, ούτε μάσησε τα λόγια του. Για την ακρίβεια, είχε προειδοποιήσει εδώ και καιρό για όσα θα ακολουθούσαν.
Τον περασμένο Δεκέμβριο ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, οργισμένος που η ΕΡΤ δεν μετέδωσε ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στην τηλεόραση, παρά μόνο στο ραδιόφωνο, δήλωσε ανοιχτά ότι ξεκινάει πόλεμο: «Από αύριο ξεκινάω πόλεμο κατά των άθλιων διεφθαρμένων συνδικαλισταράδων της ΕΡΤ που τώρα φορούν τον μανδύα του ΣΥΡΙΖΑ. Πέντε λεπτά πριν την έναρξη της ομιλίας του Πρωθυπουργού αποφάσισαν με φασιστικό τρόπο να μην τη δώσουν στα κανάλια. ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ χωρίς καν απόφαση γενικής συνέλευσης, παράνομα και ξεδιάντροπα. Από αύριο ξεκινάω πόλεμο κατά του προέδρου της ΠΟΣΠΕΡΤ, του άθλιου Καλφαγιάννη, που καταδικάστηκε για απάτη, έναντι της ΕΡΤ, διότι τσέπωνε παράνομα επίδομα για τη δήθεν άνεργη ανάπηρη κόρη του.Τόσο άθλιος, τόσο ξεδιάντροπος που χρησιμοποίησε ακόμη και την κόρη του για να τσεπώσει μερικές χιλιάδες ευρώ. Αυτός ο «κύριος» δεν πρέπει απλώς να φύγει, με τον κανόνα περί επίορκων δημοσίων υπαλλήλων. Πρέπει να μπει φυλακή. Από δω και πέρα, με όποιο προσωπικό κόστος θα είμαι πάντοτε δυνατά απέναντί του!!
Όσο ασυνήθιστη κι αν είναι η γλώσσα αυτή για διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, για το μόνο που δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς τον Γ. Μουρούτη είναι για απόκρυψη των προθέσεών του. Ο Γ. Μουρούτης ασκούσε κριτική προσωπικά στους δημοσιογράφους της ΕΡΤ όχι μόνο στις κατ' ιδίαν συνομιλίες του με τον πρωθυπουργό, αλλά και δημοσίως, ειδικά από μέσα κοινωνικής δικτύωσης, του twitter και του Facebook τα οποία χρησιμοποιεί καθημερινά.
«Πρωινή Ενημέρωση και Κούλογλου, πρέπει να διδάσκονται στις σχολές δημοσιογραφίας για την διεισδυτικότητα των ερωτήσεών τους... » ήταν ένα από τα πρώτα σχόλια που είχε γράψει στο twitter μετά την ανάληψη των κυβερνητικών καθηκόντων του.
«Λυπούμαι την δημοσιογράφο της ΝΕΤ, που δεν της επιτρέπει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να του υποβάλει ερώτηση...Δέκα λεπτά αμίλητη είναι... » ήταν ένα άλλο σχόλιο για τη δημοσιογράφο που μαζί με συνάδελφό της έπαιρναν συνέντευξη από τον Αλέξη Τσίπρα. Αυτό δεν ήταν το μοναδικό ούτε το πιο επικριτικό σχόλιο κατά τη διάρκεια εκείνης της συνέντευξης. Ήταν η περίοδος που είχαν ακόμα την εκπομπή τους, η οποία λίγους μήνες μετά κόπηκε.
Αλλά όπως σημειώνουν πολλοί, ο Γ. Μουρούτης ποτέ δεν έκρυψε τις προθέσεις του. Πέρσι, στις 20 Ιουνίου, τρεις μέρες μετά τις εκλογές δήλωνε: «Τα πρώην πράσινα και νυν ροζ παπαγαλάκια της ΕΡΤ δίνουν τις τελευταίες παραστάσεις τους».
Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, δεν ήταν λίγες οι φορές που τον άκουγαν να μιλάει στον πρωθυπουργό για «κηφήνες της ΕΣΗΕΑ, φερέφωνα του Τσίπρα που θεωρούν την ΕΡΤ τσιφλίκι τους» και για "συνδικαλιστική χούντα" που κάνει ό,τι θέλει στην κρατική ραδιοτηλεόραση.
Πριν ωστόσο φτάσουν να εισηγηθούν το κλείσιμο της ΕΡΤ, ο Γ.Μουρούτης και ο Σ,Κεδίκογλου επιχείρησαν πρώτα «να βάλλουν μία τάξη». Δεν τους βγήκε όμως, οπότε εκτίμησαν ότι δεν τους έμενε τίποτα άλλο. Η πρότασή τους θεώρησαν ότι θα συνδυαζόταν με μία επίδειξη πυγμής του πρωθυπουργού, που θα συντηρούσε την πολιτική κυριαρχία του Α. Σαμαρά και θα συσπείρωνε τους δεξιούς ψηφοφόρους με ταυτόχρονη διακοπή των διαρροών προς την Χρυσή Αυγή, ενώ θετικά θα το υποδέχονταν και οι δανειστές, που απαιτούσαν απολύσεις. Μένει να φανεί πώς θα το μετρήσει η ελληνική κοινωνία.

Αυτό είναι λίγο πολύ το σκεπτικό των φίλων Σαμαρά και η απαίδευτη συναίνεσή του να  ενδώσει σε δύο πρόσωπα μετρίου πολιτικού διαμετρήματος οι οποίοι του έκαναν τέτοια ζημιά που δεν θα είναι αναστρέψιμη. Ο Σαμαράς ένας μέτριος πολιτικός, από την εποχή Μητσοτάκη, έκανε την πρώτη γκάφα με την ΠολΑν που του στοίχισε 10 χρόνια απομόνωσης. Στη συνέχεια του δόθηκε η ευκαιρία να εισέλθει ως δεύτερη ευκαιρία και την πέταξε στα σκουπίδια.  

ΣΣ: Στο "έκτακτο συνέδριο της ΝΔ", ο ιστοχώρος μας, αν και δεν τον αφορούσε η διαδοχή και η κατάληξη ενός δεξιού κόμματος, στήριξε Σαμαρά, για να μην έρθει η Ντόρα στην αρχηγία... εκ του αποτελέσματος λάθος επιλογή και το αναγνωρίζουμε τώρα, και για αυτό  ζητάμε συγγνώμην από τους αναγνώστες μας. Η Ντόρα παρόλα αυτά ευχαρίστησε όλους τους bloggers, αλλά αυτό είναι μια άλλη "επικοινωνιακή" ιστορία..

Ο Αντώνης Σαμαράς έδινε την εντύπωση ενός σκληροπυρηνικού κρατιστή  πατριώτη που θα ακολουθούσε τουλάχιστον τα βήματα του ιδρυτή της παράταξής του. Δυστυχώς αποδείχθηκε εθνικά ζούφιος και πολιτικά ανεπαρκής. Άλλα είπε προεκλογικά, άλλα έκανε μετεκλογικά και απενοχοποίησε εντελώς τον φίλο του GAP. Θεωρώ ότι οι πολλές αναλύσεις τίμιε αναγνώστη μας κουράζουν. Τα αυτονόητα υπερβαίνουν και υπερσκελίζουν τα χρήζοντα περαιτέρω ανάλυσης.

Ο Σαμαράς "κάηκε" στη προπόνηση, πριν ακόμη δοθεί η έναρξη της εκκίνησης. Το κακό δεν είναι αυτό, αλλά το μετά τον Σημίτη,  είναι ο τέταρτος στην σειρά εκλεγμένος πρωθυπουργός που απογοήτευσε έναν λαό που εμπιστεύεται, ανίκανους, τυχάρπαστους και πολιτικά ανεπαρκείς πολιτικούς, υπολογίζοντας μόνο στα λόγια (των καλοπληρωμένων γραφιάδων συμβούλων) και ότι επιτέλους "βρέθηκε" ο "Μεσσίας" (στην περίπτωσή του και εκ Μεσσηνίας).

Το τεστ της "τριπλής διύλισης" δεν θα είχαμε την απαίτηση να εφαρμοστεί και στην περίπτωση της νεοελληνικής μας ιστορίας, είναι θέμα παιδείας, στοχασμού στην πολιτική και πατριωτισμού. Σε μία ανελεύθερη  χώρα προτεκτοράτο με δοτούς πολιτικούς (από εξάρτηση από ξένα κέντρα αποφάσεων) και έναν λαό βαθιά θρησκευόμενο, με συνείδηση "δούλου θεού" και υποταγής στην πολιτική εξουσία (εκ θεού) δύσκολα μπορεί να επαναστατήσει χωρίς το ιερατείο και  τους κοτζαμπάσηδες ηγέτες του:
1 Πᾶσα ψυχὴ ἐξουσίαις ὑπερεχούσαις ὑποτασσέσθω· οὐ γάρ ἐστιν ἐξουσία εἰ μὴ ὑπὸ Θεοῦ· αἱ δὲ οὖσαι ἐξουσίαι ὑπὸ τοῦ Θεοῦ τεταγμέναι εἰσίν· 2 ὥστε ὁ ἀντιτασσόμενος τῇ ἐξουσίᾳ τῇ τοῦ Θεοῦ διαταγῇ ἀνθέστηκεν· οἱ δὲ ἀνθεστηκότες ἑαυτοῖς κρίμα λήψονται. 3 οἱ γὰρ ἄρχοντες οὐκ εἰσὶ φόβος τῶν ἀγαθῶν ἔργων ἀλλὰ τῶν κακῶν. θέλεις δὲ μὴ φοβεῖσθαι τὴν ἐξουσίαν; τὸ ἀγαθὸν ποίει, καὶ ἕξεις ἔπαινον ἐξ αὐτῆς· 4 Θεοῦ γὰρ διάκονός ἐστι σοὶ εἰς τὸ ἀγαθόν. ἐὰν δὲ τὸ κακὸν ποιῇς, φοβοῦ· οὐ γὰρ εἰκῇ τὴν μάχαιραν φορεῖ· Θεοῦ γὰρ διάκονός ἐστιν εἰς ὀργὴν, ἔκδικος τῷ τὸ κακὸν πράσσοντι. 5 διὸ ἀνάγκη ὑποτάσσεσθαι, οὐ μόνον διὰ τὴν ὀργὴν, ἀλλὰ καὶ διὰ τὴν συνείδησιν. 6 διὰ τοῦτο γὰρ καὶ φόρους τελεῖτε· λειτουργοὶ γὰρ Θεοῦ εἰσιν εἰς αὐτὸ τοῦτο προσκαρτεροῦντες. 7 ἀπόδοτε πᾶσι τὰς ὀφειλάς, τῷ τὸν φόρον τὸν φόρον, τῷ τὸ τέλος τὸ τέλος, τῷ τὸν φόβον τὸν φόβον, τῷ τὴν τιμὴν τὴν τιμήν.

Μπορεί η αλήθεια να ενοχλήσει κάποιους, αλλά η αλήθεια είναι:
Να υπάρχεις ελληνικός δηλώνει τέσσερες τρόπους συμπεριφοράς.
Ότι δέχεσαι την αλήθεια που έρχεται μέσα από την φύση. Όχι την αλήθεια που φτιάχνει το μυαλό των ανθρώπων.
Ότι ζεις σύμφωνα με την ηθική της γνώσης. Όχι με την ηθική της δεισιδαιμονίας και των προλήψεων.
Ότι αποθεώνεις την εμορφιά. Γιατί η εμορφιά είναι δυνατή σαν το νου σου και φθαρτή σαν τη σάρκα σου.
Και κυρίως αυτό.. Ότι αγαπάς τον άνθρωπο. Πως αλλιώς! Ο άνθρωπος είναι το πιο τραγικό πλάσμα μέσα στο σύμπαν. (liantinis.org)

«Τι είναι η αλήθεια; Είναι εκείνο που βλέπεις και ζεις, όταν αναδυθείς από τη λήθη.
 Το α- είναι στερητικό. Η αλήθεια είναι το έξω από τη λήθη, που μέσα της μας βυθίζει συνέχεια η μέριμνα να πραγματώσουμε τους στόχους μας.
Ζώντας μέσα στην οντολογική λήθη ζούμε σαν πεθαμένοι. Τούτη τη ζοφερή πραγματικότητα οι ποιητές την ιστόρησαν ανάγλυφα και ζαλιστικά. Θυμηθείτε τον Έλιοτ της "Έρημης Χώρας".
Κάθεται σ' ένα γιοφύρι του Τάμεση, παρατηρεί όλους αυτούς που τρέχουν στη δουλειά τους με τη φροντίδα της, και βλέπει νεκρούς να περπατάνε.
Για την Αθήνα μας, λ.χ., με το ανάλογο μάτι θά 'βλεπες στην οδό Πανεπιστημίου μέρα νύχτα στρατιές από κυλιόμενα φέρετρα.»  [Δημήτρης Λιαντίνης - "Γκέμμα".]

και προς επίρρωση των παραπάνω: από τον “Διάλογο”:
Η αλήθεια είναι καλή Θεά, αλλά τα πάθη του ανθρώπου συχνότατα την νομίζουν εχθρή.
Δεν είναι εντροπή να φανερώσει άνθρωπος πως έσφαλε.
Μήγαρις έχω άλλο στο νου μου, πάρεξ ελευθερία και γλώσσα;

Σύμφωνα με τον Ι. Πολυλά, ο Σολωμός απάντησε με τα παραπάνω λόγια όταν ένας φίλος του, διαβάζοντας τον “Πόρφυρα”, του παρατήρησε ότι “το έθνος ήθελε να δεχθεί καλύτερα ένα ποίημα εθνικό”.  

"Δυστυχισμένε μου λαέ, καλέ και ηγαπημένε, πάντοτ’ ευκολοπίστευτε και πάντα προδομένε."
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ “ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΟΥΣ” 

Νάσος

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.