Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Επέκταση και Οικονομία (Αναμνήσεις ή επενδύσεις;)

του Σωτήρη Γλυκοφρύδη

Η Οικονομία μπορεί και να εκληφθεί ως ένα μόρφωμα κοινωνικο-βιωτικής στήριξης που ακολουθεί τα χαρακτηριστικά της εξελικτικότητας. Εξελικτικότητα σημαίνει αύξηση της πολυπλοκότητας. Η αύξηση της πολυπλοκότητας συμβιώνει με την επέκταση και την εξάχνωση. Ό,τι επεκτείνεται αδυνατίζει η δομή του.
Η εμφάνιση κύστεων-φυσαλίδων στην οικονομία που επεκτείνεται είναι αναμενόμενη.
Η οικονομία είναι μόρφωμα που βασίζεται στις ιδέες. Οι ιδέες τρέφονται με ιδέες, και όταν αυτές δεν έχουν να τραφούν, τρέφονται με τον δημιουργό τους. Άρα, η ύπαρξη των ιδεών είναι επιβεβλημένη για να μην κανιβαλιστεί ο κτήτοράς τους.
Ένας από τους λαούς που δεν είναι οικονόμος, με την έννοια μεγαλώματος αυτού του μορφώματος, είναι ο Έλληνας. Προτιμά το «αναμνήσεις αντί για επενδύσεις» από την αρχαία εποχή. Μόνο έτσι κάποιος οδηγεί την οικονομία, που πρέπει να είναι βοηθός και όχι κτήτορας του ανθρώπου. ...
Τα πράγματα όλα παρουσιάζονται σαν ένα φαινόμενο που από πίσω υπάρχει ένα κβαντικό στοιχείο. Αυτό αποτελείται από πνεύμα και ύλη, που άλλοτε παρουσιάζεται ως πνεύμα και άλλοτε ως ύλη. Η λέξη «ως» είναι σημαντική στον κβαντισμό, που σημαίνει «υπάρχει/δεν υπάρχει». Η λέξη νόμισμα μπορεί να εκληφθεί και ως αυτό που νομίζω, αλλά και ως «πράγμα». Χρημάτων πάντων μέτρον άνθρωπος, σημαίνει, αυτά που πρέπει να γνωρίζει κάποιος να έχουν επίκεντρο τον άνθρωπο. Άρα, χρήμα – χρώμαι = νόμισμα και χρώμαι = χρήμα. Λεφτά είναι ο χρόνος. Άρα, χρήμα – χρόνος= νόμισμα και εκδοχή. 
Και βάλαμε την οικονομία στον πάγκο του χασάπη, που είναι ο οικονομολόγος γιατρός.
Μακροπρόθεσμα, η τάση του Ελληνισμού, το Εδώ και Τώρα, θα αποδειχθεί ότι περιέχει μια πανίσχυρη φιλοσοφία, της απελευθέρωσης του ανθρώπου από την οικονομία. Ο Έλληνας εξακολουθεί να είναι ο πιο γήινος φιλόσοφος, βάζοντας στο τραπέζι το κτητορικό του μόρφωμα, που του παραλύει τα πόδια ενώ ήταν πατερίτσα. Ο λόγος είναι ένας, ότι στηρίχτηκε πολύ σε αυτήν.

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.