Ρεπορτάζ: Τριανταφύλλου Αντώνης
Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογιών των φετινών πανελλαδικών αναμένεται να ανακοινωθούν την ερχόμενη Τρίτη.
Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες για την πορεία των βαθμολογιών, τα μαθήματα στα οποία εντοπίζονται οι πιο χαμηλές βαθμολογίες είναι τα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής Γενικής Παιδείας, για το οποίο η Μαθηματική Εταιρία είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις της για το επίπεδο δυσκολίας. Αντίστοιχα μεγάλο ποσοστό χαμηλών βαθμολογιών εντοπίζουν φροντιστηριούχοι και στα Αρχαία Ελληνικά θεωρητικής κατεύθυνσης και στη Φυσική της Θετικής και Τεχνολογικής. Με βάσεις τις πρώτες εκτιμήσεις, φέτος αναμένεται πολύ μικρός αριθμός αριστούχων, καθώς ελάχιστοι είναι εκείνοι που έχουν ξεπεράσει τα 19.000 μόρια.
Σε πτώση οι βάσεις
Τα θέματα των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων κρίνονται από τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους υποψηφίους ως τα δυσκολότερα των τελευταίων ετών, καθώς σε αρκετά μαθήματα τα ερωτήματα ήταν ιδιαίτερα απαιτητικά. Οι χαμηλές βαθμολογίες αναμένεται να συμπιέσουν προς τα κάτω και τις βάσεις εισαγωγής. Αυτό όμως θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από τις επιλογές των υποψηφίων στο μηχανογραφικό. ...
Η μεγαλύτερη πτώση των βάσεων αναμένεται στις φυσικομαθητικές και πολυτεχνικές σχολές, ενώ θα ακολουθήσουν οι οικονομικές, οι ιατρικές και οι φαρμακευτικές. Από την άλλη πλευρά στις σχολές θεωρητικής κατεύθυνσης όπως οι νομικές, οι φιλολογικές και οι σχολές ψυχολογίας δεν αναμένονται μεγάλες διαφοροποιήσεις στις βάσεις.
Από την ερχόμενη εβδομάδα τα Μηχανογραφικά
Στο μεταξύ, αμέσως μετά την ανακοίνωση των στατιστικών των βαθμολογιών οι υποψήφιοι θα κληθούν να δηλώσουν τις προτιμήσεις τους στο μηχανογραφικό.
Ο αριθμός των εισακτέων είναι 69.288 από 76.094 που ήταν πέρυσι. Στα ΑΕΙ οι εισακτέοι αυξήθηκαν κατά 4,76%, ενώ στα ΤΕΙ μειώθηκαν κατά 28,1% εξαιτίας και της μείωσης των συγκεκριμένων ιδρυμάτων κατά 25%. Οι βάσεις θα ανακοινωθούν στα τέλη Αυγούστου.
Μετατρέψτε τους βαθμούς σε μόρια
Τέλος πήρε χθες η αγωνία χιλιάδων υποψηφίων των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων με την ανακοίνωση των βαθμολογιών.
Οι βαθμολογίες αναρτήθηκαν μετά τις 13:00 στα σχολεία όλης της χώρας, ενώ οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ-Β΄ μπορούν, μετά την ανάρτηση των βαθμών να βρίσκουν την βαθμολογία τους και στην ιστοσελίδα http://results.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας τον 8ψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του υποψηφίου σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.
Οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων των ΕΠΑΛ-Α΄ θα ανακοινωθούν στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, ενώ οι βαθμοί των ειδικών μαθημάτων θα ανακοινωθούν περί τις αρχές Ιουλίου.
Επίσης, από σήμερα στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.minedu.gov.gr αναρτώνται τα πρότυπα των Μηχανογραφικών Δελτίων των ΓΕΛ / ΕΠΑΛ-Β΄ και των ΕΠΑΛ-Α΄, ώστε οι υποψήφιοι να προετοιμάζονται για την ηλεκτρονική υποβολή.
Επίσης, από την σήμερα και έως και την Παρασκευή 28-6-2013, όσοι υποψήφιοι ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ δεν απέκτησαν προσωπικό κωδικό ασφάλειας (password) ή δεν χαρακτηρίστηκαν ως υποψήφιοι ειδικών περιπτώσεων (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια), πρέπει να προσέλθουν στο Λύκειό τους για την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών.
Πώς θα υπολογίσετε τα μόριά σας
Οι επιδόσεις των υποψηφίων σε συνδυασμό με τις επιλογές τους στην συμπλήρωση του μηχανογραφικού θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό τη φετινή πορεία των βάσεων εισαγωγής.
Η ανακοίνωση των βαθμολογιών των υποψηφίων συνδέεται με τη διαδικασία υπολογισμού του βαθμού πρόσβασης και των μορίων που αποτελούν τα "διαβατήρια" για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού.
Πώς υπολογίζονται οι βαθμοί
Η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εξαρτάται από το Βαθμό Πρόσβασης των έξι μαθημάτων (ή των επτά για όσους έχουν επιλέξει το μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας) της Γ΄ τάξης που εξετάζονται σε πανελλαδικό επίπεδο.
Ο Βαθμός Πρόσβασης κάθε μαθήματος για τους μαθητές της Γ΄ τάξης προκύπτει ως εξής:
Βαθμός Πρόσβασης= (Γραπτός βαθμός) Χ 0,7 + (προφορικός βαθμός) Χ 0,3
Ο Γενικός Βαθμός Πρόσβασης διαμορφώνεται κατά 100% από το Βαθμό Πρόσβασης των πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων της Γ΄ Τάξης.
Ο συνολικός αυτός αριθμός των μορίων προκύπτει:
Α) Από τον Γενικό Βαθμό Πρόσβασης (Γ.Β.Π.) των μαθημάτων που εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο πολλαπλασιαζόμενο με συντελεστή 8, και
Β) Από το βαθμό του 1ου μαθήματος αυξημένης βαρύτητας επί 1,3 και του δεύτερου επί 0,7.
Αν τα μαθήματα αυτά αντικατασταθούν από μαθήματα Γενικής Παιδείας, τότε το πρώτο πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 0,9 και το δεύτερο με 0,4.
Ο συνολικός αριθμός των μορίων πολλαπλασιάζεται επί 100.
Για τα τμήματα και τις σχολές που απαιτείται ειδικό μάθημα, το σύνολο μορίων δίδεται από τη σχέση:
[(Γεν. Βαθμός Πρόσβασης Χ 8) + (βαθμός πρόσβασης α΄ μαθήματος αυξημένης βαρύτητας Χ 1,3) + (βαθμός πρόσβασης β΄ μαθήματος αυξημένης βαρύτητας Χ 0,7) + (βαθμός ειδικού μαθήματος Χ 1 ή 2 κατά περίπτωση)] Χ 100.
Γραπτός και προφορικός βαθμός
Ο γραπτός βαθμός στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα είναι αυτός που καθορίζει την κίνηση της βαθμολογίας σε κάθε μάθημα καθώς έχει τη δυνατότητα να ανατρέπει όλα τα προηγούμενα δεδομένα.
Ο προφορικός βαθμός προσαρμόζεται κατά τρόπο που να διαφέρει του γραπτού μόνο κατά δύο (2) μονάδες. Αν ο προφορικός βαθμός του μαθήματος είναι μεγαλύτερος του γραπτού περισσότερο από δύο μονάδες, τότε ο προφορικός βαθμός μειώνεται τόσο, ώστε να είναι μεγαλύτερος του γραπτού κατά δύο μονάδες. Αν ο προφορικός βαθμός του μαθήματος είναι μικρότερος του γραπτού περισσότερο από δύο μονάδες, τότε ο προφορικός βαθμός αυξάνεται τόσο, ώστε να είναι μικρότερος του γραπτού μόνο κατά δύο μονάδες.
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.