Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Η Σφαγή του Διστόμου - Μια συγκλονιστική περιγραφή του Σουηδού επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού

Η μαρτυρία του επικεφαλής του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού στην Ελλάδα, Σουηδού Στούρε Λιννέρ, στο βιβλίο του "Η Οδύσσειά μου".
Σε μια συγκλονιστική μαρτυρία ο Σουηδός επικεφαλής του ΔΕΣ καταγράφει ένα συγκλονιστικό περιστατικό που έγινε στο Δίστομο, τις ημέρες της απελευθέρωσης.
Η περιγραφή ξεκινάει μετά το 5,17 του βίντεο.
 
"Όταν τα Γερμανικά στρατεύματα, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα, δεν πήγαν και τόσο καλά τα πράγματα. Αφού μια Γερμανική μονάδα, είχε πει κυκλωθεί από αντάρτες ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ!. Σκέφτηκα ότι αυτό ίσως θεωρηθεί από τους Έλληνες σαν μια ευκαιρία για αιματηρή εκδίκηση.
Πόσο μάλλον που η περιοχή είχε αποκοπεί από παροχή βοήθειας σε τρόφιμα. Ετοίμασα λοιπόν φορτηγά με τα αναγκαία τρόφιμα, έστειλα μήνυμα στο Δίστομο για την άφιξή μας και έτσι βρεθήκαμε στο δρόμο για εκεί για μια άλλη φορά η Κλειώ και εγώ.
Όταν φτάσαμε στα όρια του χωριού, συναντήσαμε μια επιτροπή με τον παπά στην μέση. Έναν παλαιών αρχών πατριάρχη με μακριά άσπρη γενειάδα. Δίπλα του στεκόταν ο αρχηγός των ανταρτών με πλήρη εξάρτηση.
Ο Παπάς πήρε τον λόγο και μας ευχαρίστησε εκ μέρους όλων που ήρθαμε με τρόφιμα. Μετά πρόσθεσε.
"εδώ είμαστε όλοι πεινασμένοι, τόσο εμείς, όσο και οι Γερμανοί αιχμάλωτοι. Τώρα εάν εμείς λοιμοκτονούμε, εμείς τουλάχιστον είμαστε στον τόπο μας. Οι Γερμανοί δεν έχουν χάσει μόνο τον πόλεμο, είναι επιπλέον μακριά από την πατρίδα τους. Δώστε τους το φαγητό που έχετε μαζί σας. Έχουν ακόμα μακρύ δρόμο μπροστά τους"
Σε αυτή τη φράση γύρισε η Κλειώ και με κοίταξε. ....... Απλά στεκόμουν και έκλαιγα...."
Ένα κείμενο και ένα βίντεο που ίσως θα έπρεπε να δει κάθε Γερμανός.
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.