Ολοκληρώθηκε νωρίς το πρωί η συζήτηση στη Βουλή με την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου, που ήταν και η προϋπόθεση για την δόση των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από το μηχανισμό EFSF.
Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που αφορά τον νέο κώδικα φορολογίας εισοδήματος, τις διαδικασίες προώθησης της κινητικότητας στο Δημόσιο, την έξοδο μονίμων δημοσίων υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα και των απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα υπεψηφίστηκε με 153 "ΝΑΙ".
Εγκρίθηκε το πολυνομοσχέδιο, που χαρακτηρίζεται προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της νέας δόσης, στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, με τις ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Το νομοσχέδιο που ανοίγει το δρόμο για χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο τομέα και χαρακτηρίζεται «ταφόπλακα» για τους εργαζόμενους υπερψηφίστηκε συνολικά από 153 βουλευτές.

Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, τους προϋπολογισμούς των δήμων και των Περιφερειών, τους σχολικούς φύλακες και τους δημοτικούς αστυνομικούς, την κατάργηση ειδικοτήτων στην τεχνική εκπαίδευση, τη διαθεσιμότητα και την κινητικότητα, τις απολύσεις οδηγών κρατικών αυτοκινήτων, τον προσδιορισμό του κατώτερου μισθού από το υπουργικό συμβούλιο, τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας σχετικά με τη δικαστική προστασία και το υποχρεωτικό της εκδίκασης αγωγών συμβασιούχων για άκυρη απόλυση μέχρι την 1η Νοεμβρίου έγινε ονομαστική ψηφοφορία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή καταψήφισαν συνολικά το νομοσχέδιο ενώ η ΔΗΜΑΡ υπερψήφισε δύο άρθρα.
Την ώρα της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, στο Σύνταγμα βρισκόταν σε εξέλιξη νέο συλλαλητήριο, που οργάνωσαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ζητώντας από τους βουλευτές να καταψηφίσουν. ...
Αισιοδοξία στου Μαξίμου
Το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να δημιουργήσει κλίμα αισιοδοξίας και προσμονής στην κοινωνία καθώς αγωνιά για το πώς θα αντιδράσουν οι πολίτες από τον Σεπτέμβριο, όταν θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα παλαιότερα και νεότερα φορολογικά μέτρα.
Δρακόντεια τα μέτρα - Εν μία νυκτί αλλάζουν οι ζωές των Ελλήνων
Δημόσιο
-Αλλάζουν πόστα, δουλειές ή και τόπο εργασίας μαζικά χιλιάδες εργαζόμενοι που θα μετακινηθούν σε άλλους δήμους, υπουργεία, υπηρεσίες ή, αλλιώς, θα μείνουν άνεργοι.
-Η διαθεσιμότητα και αξιολόγηση (δηλαδή ο «προθάλαμος» της μετακίνησης ή της απόλυσης από το δημόσιο) θα διαρκεί έως 8 μήνες το πολύ. Οι υπάλληλοι θα παίρνουν το 75% των τακτικών αποδοχών τους και το δημόσιο θα πληρώνει μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές μέχρι να μετακινηθούν ή να απολυθούν.

-Αποφεύγουν τη βάσανο της διαθεσιμότητος και της αξιολόγησης πολύτεκνοι, όσοι έχουν άτομα με ειδικές ανάγκες στην οικογένειά τους, σύζυγοι υπαλλήλων που τελούν επίσης σε διαθεσιμότητα, προστάτες μονογονεϊκών οικογενειών.

Φόροι για το 2013
-Μετά από 2 σχεδόν χρόνια (Σεπτέμβριος 2011-Αύγουστος 2013) επανέρχεται από 23% στο 13%, ο ΦΠΑ που επιβάλλεται στα σερβιριζόμενα γεύματα σε χώρους εστίασης (ταβέρνες κλπ). Το μέτρο θα ισχύσει για 5 μήνες, από 1.8-31.12.2013.

Στόχος του είναι να εισπράττει 70-100 εκατ. ευρώ το χρόνο από φέτος, όσα δηλαδή υπολογίζει η τρόικα πως θα χάσει το δημόσιο από τη μείωση για ένα πεντάμηνο του ΦΠΑ στην εστίαση από 23% σε 13%.
Συγκεκριμένα ο φόρος επιβάλλεται:

-Παρατείνεται και μετά την 1.1.2014 η συλλογή αποδείξεων. Αυτό δεν το προβλέπει το πολυνομοσχέδιο, επειδή η Τρόικα ήταν αντίθετη αφού οι ξένοι δεν αντιλαμβάνονται δια ποιο λόγο απαιτείται να δοθούν κίνητρα, προκειμένου να ζητά κάποιος αποδειξη.
Τον Σεπτέμβριο όμως, όπως δεσμεύτηκε ο κ. Στουρνάρας, θα έρθει άλλο νομοσχέδιο που θα προσφέρει οικονομικά κίνητρα για αποδείξεις, με όρους όμως που θα μαθαίνουν οι πολίτες στο τέλος κάθε χρονιάς.
Με άλλες διατάξεις, το υπουργείο Οικονομικών καταργεί τις δόσεις και επιδιώκει ταχεία είσπραξη των εσόδων που βεβαιώνονται από φορολογικούς ελέγχους. '
Ετσι από 1ης Αυγούστου:
- Στις περιπτώσεις μη προσφυγής ή εμπρόθεσμης προσφυγής για φόρο που έχει βεβαιωθεί από έλεγχο, ο φορολογούμενος θα καταβάλλει εφάπαξ το ποσό του φόρου ενώ με βάση το ισχύον καθεστώς ο φόρος καταβάλλονταν σε έξι μηνιαίες δόσεις.
- Στην περίπτωση εμπρόθεσμης προσφυγής θα καταβάλλεται το 50% του φόρου.
- Εάν υπάρχει δικαστικός συμβιβασμός για τη φορολογική διαφορά μεταξύ του δημοσίου και του φορολογούμενου, τα πρόστιμα θα περιορίζονται στο ένα τρίτο υπό την προϋπόθεση ότι θα καταβάλλεται το 20% του οφειλόμενου ποσού.
Επίσης σήμερα:
Απορρίφθηκε με 163 ψήφους "κατά" έναντι 84 "υπέρ", η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την ΕΡΤ. Την πρόταση καταψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ενώ την υπερψήφισαν εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και το ΚΚΕ. Η Χρυσή Αυγή απουσίαζε από τη ψηφοφορία.

Νωρίτερα κατά τις εισηγήσεις των βουλευτών στην Ολομέλεια επί της πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε "πράξη ευθύνης προς τη Δημοκρατία και προς την κοινωνία" την πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι "εκείνο που συνέβη με το μαύρο στην ΕΡΤ δεν μπορεί να χαρακτηριστεί με καμία άλλη λέξη παρά μόνο με τη λέξη πραξικόπημα".


Ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης χαρακτήρισε "μανιφέστο πολιτικών ύβρεων" την ομιλία της κας Κωνσταντοπούλου διότι, όπως είπε, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί μια προσπάθεια νοικοκυρέματος και εξορθολογισμού ενώ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έλαβε ιδιαίτερη μέριμνα για τους εργαζόμενους.
Αναφερόμενος στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου επισήμανε ότι ουδεμία παραβίαση νόμου υπήρξε αφού αρκεί να υπογράφεται από τα 2/3 των μελών της κυβέρνησης ενώ χαρακτήρισε προσχηματική την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που υπαγορεύεται από "διαφανή πολιτική σκοπιμότητα με ακροατήριο διάφορους περιφερόμενους συνδικαλιστές που είναι άστεγοι και αναζητούν τώρα στέγη στο δικό σας κόμμα".

Ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλης Καπερνάρος ανέφερε ότι από το κλείσιμο της ΕΡΤ υπάρχει ζημία του δημοσίου 300 έως 500 εκατομμυρίων ευρώ και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε :"έχετε παράνομη απόλυση του προσωπικού. Πρέπει να εξοφλήσετε τον απολυόμενο εφάπαξ, είστε υπόλογοι γιατί και στο εργατικό δίκαιο είστε παράνομοι" ενώ την κατηγόρησε και ότι παρέδωσε τη δημόσια ραδιοτηλεόραση στην Digea.

Από τη Χρυσή Αυγή ο Μιχάλης Αρβανίτης - Αβράμης είπε ότι το κόμμα του θα υποστηρίξει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ διότι είναι αναγκαία η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος ώστε να έχει η Βουλή εναργή εικόνα. Ωστόσο το κόμμα απείχε από την ψηφοφορία.
Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Αναγνωστάκης είπε ότι "η κυβέρνηση αν και είχε όλες τις προϋποθέσεις να φέρει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο για τον εξορθολογισμό στην ΕΡΤ, επέλεξε τον πολιτικό τσαμπουκά σε μια εποχή που δεν επιτρέπει ούτε σκέψη για μονοκομματικές κυβερνήσεις πολύ δε περισσότερο για μονοκομματικές συμπεριφορές".

Από πλευράς ΚΚΕ, ο Ιωάννης Γκιόκας τόνισε ότι στόχος της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου είναι η απόλυση χιλιάδων εργαζομένων και η συρρίκνωση εργασιακών δικαιωμάτων σε όσους απομείνουν στις δημόσιες επιχειρήσεις ενώ για την ψηφοφορία είπε ότι το κόμμα συμφωνεί να ερευνηθούν οι μεγάλες πολιτικές ευθύνες για τη βλάβη των συμφερόντων του δημοσίου και γι΄ αυτό θα ψηφίσει υπέρ της εξεταστικής επιτροπής, με διαφορετικό όμως σκεπτικό από αυτό του ΣΥΡΙΖΑ.
Εργαζόμενοι ΕΡΤ: «Σκηνικό εμπαιγμού και πίεσης»
Σε ανακοίνωση των εργαζομένων της ΕΡΤ γίνεται λόγος για επικοινωνιακούς ελιγμούς και μεθόδευση ενός «σκηνικού εμπαιγμού και πίεσης». Οι ίδιοι κατηγορούν την κυβέρνηση «λύση για αυτήν είναι η συναίνεση των εργαζομένων στη συγκάλυψη ενός πολιτικού λάθους και στη διαρκή εκτροπή από τη νομιμότητα». Τις προσεχείς ημέρες θα ακολουθήσουν Γενικές Συνελεύσεις των διαμαρτυρόμενων για να καθορίσουν τη στάση τους.
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.