Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Έντεκα φοροανατροπές (εάν προλάβουν να τις περάσουν) - Τι αλλάζει (αν_ προκάνουν και αλλάξει) στη φορολογία από το 2014

Την κατάργηση του μέτρου των αποδείξεων, την αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης για μισθωτούς και συνταξιούχους την επαναφορά του «πόθεν έσχες» για την απόκτηση ή ανέγερση κατοικιών και την αύξηση της προκαταβολής φόρου για ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρίες προβλεπει μεταξύ άλλων ο νέος Κώδικας φορολογίας Εισοδήματος που εφαρμοσθεί από το 2014.

Το σχέδιο νόμου τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση και θα παραμείνει μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα.

Το νομοσχεδίου προβλέπει:

1. Αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους μέσω της κατάργησης της έκπτωσης 1,5%.

2. Κατάργηση του μέτρου της υποχρεωτικής συλλογής αποδείξεων αξίας μέχρι του 25% του εισοδήματος.

3. Τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων θα θεωρούνται η απόκτηση ή ανέγερση ακινήτων, η αγορά μετοχών, μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων, ομολόγων καθώς και τα κεφάλαια που διαθέτει κάθε φορολογούμενος για να συστήσει οποιασδήποτε μορφής επιχείρηση ή να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο οποιασδήποτε εταιρείας.

4. Αυξάνεται από το 10% στο 11% ο συντελεστής φόρου για τα εισοδήματα από ακίνητα έως 12.000 ευρώ. ...


5. Καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος 1,5% και 3% εφόσον η επιφάνεια της κατοικίας υπερβαίνει τα 300 τ.μ.

6. Αυξάνεται στο 25% από 20% ο συντελεστής φορολογίας των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης στο κλιμάκιο της αποζημίωσης από 100.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ. Οι υπόλοιποι συντελεστές παραμένουν ως έχουν.

7. Μειώνεται από 20% σε 15% ο συντελεστής φόρου υπεραξίας (μεταβιβάσεις ακινήτων, μετοχές κλπ).

8. Αυξάνεται από 55% στο 80% η προκαταβολή φόρου για τις ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρίες.

9. Κάθε παροχή σε είδος που δίνεται σε εργαζόμενο και υπερβαίνει το ποσό των 300 ευρώ ανά φορολογικό έτος συνυπολογίζονται στο φορολογητέο εισόδημα και φορολογούνται μαζί με τα υπόλοιπα εισοδήματα.

10. Δεν θα αναγνωρίζεται καμία επαγγελματική δαπάνη άνω των 500 ευρώ αν η πληρωμή της δεν έχει γίνει μέσω Τραπέζης ή με τραπεζική επιταγή.

11. Σφίγγει ο κλοιός για τις offshore που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Στο άρθρο 4 που προβλέπει τη φορολογική κατοικία των νομικών προσώπων αναφέρεται ρητά σε ποιες περιπτώσεις μία νομική οντότητα θεωρείται φορολογικός κάτοικος Ελλάδας και με βάση αυτές ακριβώς τις διατάξεις θα φορολογείται ή όχι στη χώρα μας. Με αυτό τον τρόπο το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να αναγκάσει τις υπεράκτιες εταιρείες να φορολογηθούν στην Ελλάδα για τα εισοδήματα που εισπράττουν. Ειδικότερα, μία νομική οντότητα θεωρείται φορολογικός κάτοικος Ελλάδας για οποιοδήποτε φορολογικό έτος, εφόσον:

- συστάθηκε ή ιδρύθηκε σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο,

- έχει την καταστατική έδρα του στην Ελλάδα, ή

- ο τόπος άσκησης πραγματικής διοίκησης είναι στην Ελλάδα οποιαδήποτε περίοδο στη διάρκεια εκείνου του φορολογικού έτους.

Δημόσια Διαβούλευση στο σχέδιο νόμου «Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος»

Αγαπητοί συμπολίτες,
Το επισυναπτόμενο σχέδιο νόμου αποτελεί έργο της επιτροπής που συστήθηκε τον Ιανουαρίου του 2013, υπό την προεδρία του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Γεωργίου Μαυραγάνη με στόχο την αναθεώρηση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Η επιτροπή διαβουλεύθηκε με θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς, με στόχο τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, ώστε να επιτευχθούν η απλοποίηση, ο εκσυγχρονισμός και η αποτελεσματικότητά του προς όφελος των φορολογουμένων.
Ειδικότερα ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος διαρθρώνεται σε 6 μέρη που έχουν τα εξής επιμέρους αντικείμενα:
Ι. Με το Μέρος Πρώτο, άρθρα 1-9, θεσπίζονται οι γενικές διατάξεις του προτεινόμενου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
ΙΙ. Με το Μέρος Δεύτερο, άρθρα 10-43, θεσπίζονται διατάξεις σχετικά με τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων.
ΙΙΙ. Με τις διατάξεις του Μέρους Τρίτου, άρθρα 44-58, ρυθμίζεται η φορολογία εισοδήματος των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων.
IV. Με το Μέρος Τέταρτο, άρθρα 59-64, ρυθμίζεται η διαδικασία παρακράτησης του φόρου.
V. Με τις ρυθμίσεις του Μέρους Πέμπτου, άρθρα 65–66, θεσπίζονται διατάξεις για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής, σε ελεγχόμενες αλλοδαπές εταιρείες.
VI. Με τις διατάξεις του Μέρους Έκτου, άρθρα 67-69 ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τη διαδικασία προκαταβολής του φόρου.
Τέλος, στο άρθρο 70 ορίζεται ότι οι προτεινόμενες διατάξεις ισχύουν για τα εισοδήματα που αποκτώνται και τις δαπάνες που πραγματοποιούνται κατά περίπτωση, από 1.1.2014 και μετά.
Τις προσεχείς ημέρες και μέχρι τη Δευτέρα, 8/7/2013, σας καλούμε να καταθέσετε τις απόψεις, τις προτάσεις και φυσικά τα δικά σας σχόλια στις προτεινόμενες νέες διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, προκειμένου να αξιολογηθούν από τους συνεργάτες μου και τις υπηρεσίες του Υπ. Οικονομικών και να βελτιώσουμε όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο το παρόν κείμενο προτού εισαχθεί στη Βουλή.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω οτι μέρα με τη μέρα δημιουργούμε μια ριζικά διαφορετική φορολογική διοίκηση η οποία θα λειτουργεί σε ένα πλαίσιο κανόνων ισονομίας και ισοπολιτείας όπου όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες θα συνεισφέρουν στο μέτρο των πραγματικών δυνατοτήτων τους στη λειτουργία του κράτους. Το παρόν σχέδιο νόμου αποτελεί ένα καθοριστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο Υπουργός Οικονομικών
Γιάννης Στουρνάρας
Υπουργείο Οικονομικών

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.