Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ – ΕΕ μετά τις αποκαλύψεις Σνόουντεν για παρακολουθήσεις από την Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας των ΗΠΑ


Αξιωματούχος της ρωσικής μεταναστευτικής υπηρεσίας ανέφερε την Δευτέρα ότι ο αμερικανός φυγόδικος, Έντουαρντ Σνόουντεν, κατέθεσε αίτηση για χορήγηση πολιτικού ασύλου στη Ρωσία.

Ο αξιωματούχος, μίλησε σε ρώσους και άλλους δημοσιογράφους διεθνών μέσων ενημέρωσης υπό το καθεστώς ανωνυμίας, και τόνισε ότι ένας ακτιβιστής της οργάνωσης Wikileaks που ταξιδεύει με τον Σνόουντεν κατέθεσε το αίτημα το βράδυ της Κυριακής στο ρωσικό προξενείο που βρίσκεται μέσα στην αίθουσα μετεπιβιβάσεων του αεροδρομίου Σερεμέτιεβο στη Μόσχα.

Ο ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ανέφερε ότι η χώρα του δεν έχει εκδώσει ποτέ υπήκοο άλλης χώρας και ότι ο Σνόουντεν μπορεί να παραμείνει στην Μόσχα αρκεί να σταματήσει τις διαρροές.

Ο κ. Πούτιν τόνισε χαρακτηριστικά την Δευτέρα ότι εάν ο Σνόουντεν θέλει να παραμείνει στη Ρωσία «θα πρέπει να σταματήσει να προκαλεί ζημιά στους αμερικανούς εταίρους μας, όσο περίεργο και αν ακούγεται αυτό από εμένα».

Ωστόσο, ο ίδιος ανέφερε ότι ο πρώην υπάλληλος της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών δεν φαίνεται να έχει καμία διάθεση να σταματήσει.

Εντωμεταξύ, ο αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα λέγοντας ότι όλες οι υπηρεσίες πληροφοριών σε ολόκληρο τον κόσμο προσπαθούν να βρουν τρόπους προκειμένου να κατανοήσουν πως σκέφτονται οι άλλες χώρες.

Μιλώντας από την Τανζανία όπου και βρίσκεται ο Πρόεδρος Ομπάμα τόνισε ότι οι ΗΠΑ ακόμα αξιολογούν τις πληροφορίες που δημοσίευσε το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel σχετικά με το αμερικανικό πρόγραμμα παρακολούθησης και θα έρθουν σε επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες ευρωπαϊκών χωρών για να τους δώσουν όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται. ...

Αρκετοί ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, άσκησαν έντονη κριτική σχετικά με τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ είχε τοποθετήσει κοριούς στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ είχε αποκτήσει πρόσβαση στο εσωτερικό δίκτυο των υπηρεσιών της.

Οι κατηγορίες αυτές οδήγησαν ορισμένους ευρωπαίους αξιωματούχους στο να ζητήσουν αναβολή των συνομιλιών για την Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου που αναμένεται να ξεκινήσουν αργότερα αυτό το μήνα.

Εκπρόσωπος της γερμανίδας Καγκελάριου, Άνγκελας Μέρκελ, ανέφερε την Δευτέρα ότι η αμοιβαία εμπιστοσύνη θα πρέπει να αποκατασταθεί, μετά την δημοσίευση των πληροφοριών για το πρόγραμμα παρακολούθησης.

Το γερμανικό περιοδικό αναφέρει, επικαλούμενο έγγραφα που απέκτησε από τον Έντουαρντ Σνόουντεν, ότι η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας είχε τοποθετήσει κοριούς στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουάσιγκτον, στις Βρυξέλλες και στα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη και παράλληλα είχε αποκτήσει πρόσβαση σε υπολογιστές από όπου παρακολουθούσε την ηλεκτρονική αλληλογραφία και όλα τα έγγραφα που διακινούνταν μέσω αυτών.
Ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Κωσταντίνος Κούτρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι: «Καταρχήν, δεν θα ήθελα να σχολιάσω δημοσιογραφικές πληροφορίες για ένα τόσο σημαντικό θέμα, χωρίς να υπάρχουν διαθέσιμα όλα τα απαραίτητα στοιχεία.
OA
Θα ήθελα, όμως, να υπογραμμίσω ότι η Ελλάδα σέβεται απολύτως τις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου που διέπουν το καθεστώς λειτουργίας των Διπλωματικών και Προξενικών Αρχών. Για το λόγο αυτό, αδυνατεί να κατανοήσει πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με παρακολουθήσεις, μεταξύ άλλων, και ελληνικών διπλωματικών αποστολών από υπηρεσίες φίλης και συμμαχικής χώρας.

Το περιεχόμενο των εν λόγω δημοσιογραφικών αναφορών, η διερεύνηση των οποίων έχει ήδη ξεκινήσει από τις αρμόδιες ελληνικές Υπηρεσίες, θα εξετασθεί με προσοχή.

Εξυπακούεται ότι, αναλόγως θα ζητηθούν και οι αναγκαίες διευκρινίσεις» επεσήμανε ο κ. Κούτρας.
VOA
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.