Ένα email που έφτασε στα χέρια μας μοιάζει να διαψεύδει τόσο τον υπουργό Δικαιοσύνης όσο και σύσσωμη την κυβέρνηση ως προς τον ισχυρισμό τους ότι το σχέδιο νόμου για τον νέο Κώδικα Δικηγόρων αποτελεί πρωτοβουλία της κυβέρνησης και δεν είναι επιβολή της τρόικας.
Σύμφωνα με το email που δημοσιεύουμε, ο επόπτης που τοποθέτησε η τρόικα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με σκοπό τον έλεγχο της εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών, κ. Ζήνων Κοντολαίμης, εμφανίζεται δίχως κανένα ενδοιασμό να προβαίνει σε «ορισμένες παρατηρήσεις» επί του σχεδίου νόμου που κατέθεσε χτες η κυβέρνηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για τον νέο Κώδικα των Δικηγόρων. Το ίδιο νομοσχέδιο για το οποίο η κυβέρνηση διαρρυγνύει τα ιμάτιά της ότι δεν δέχεται πίεση. Μεταξύ των παραληπτών των «παρατηρήσεων» του επόπτη είναι ο κ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης, στελέχη των υπουργείων Δικαιοσύνης και Οικονομικών, καθώς και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Κι εμείς ρωτάμε: από ποιους κυβερνιέται αυτή η χώρα;
Παρότι έχει πλέον καταστεί σχεδόν αυτονόητο ακόμη και στον πιο απληροφόρητο πολίτη ότι η χώρα μας με την είσοδό της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την υπαγωγή της στην τρόικα, έπαψε να κυβερνιέται από τους πολιτικούς που ο ελληνικός λαός εκλέγει, το email που έφτασε στα χέρια μας έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο ρητό και κατηγορηματικό τρόπο ότι η Ελλάδα πλέον αποτελεί αποικία κι ότι οι εγχώριοι κυβερνώντες δεν διεκδικούν τίποτα περισσότερο από τον ρόλο του «καλού υπαλλήλου» των διεθνών αποικιοκρατών. ...
Όσο σκληροί κι αν ενδεχομένως φανούν σε κάποιους οι χαρακτηρισμοί αυτοί κι όσο κι αν επέμενε χτες στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Χαράλαμπος Αθανασίου ότι το σχέδιο νόμου για τον νέο Κώδικα Δικηγόρων αποτελεί πρωτοβουλία της κυβέρνησης και δεν είναι επιβολή της τρόικας, το email που εμφανίζεται να αποστέλλει ο προσφάτως τοποθετημένος από την τρόικα επόπτης κ. Κοντολαίμης μιλά από μόνο του.
Ο κ. Κοντολαίμης εμφανίζεται να παρεμβαίνει, με ανεκδιήγητο ύφος που δηλώνει ξεκάθαρα ότι θεωρεί την ελληνική κυβέρνηση υποτελή στις διαταγές του, σχετικά με το σχέδιο νόμου για τον «Κώδικα των Δικηγόρων», του νομοσχεδίου δηλαδή που κατέθεσε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η κυβέρνηση, αποσπώντας χτες την ψήφισή του επί της αρχής (υπέρ ψήφισαν Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ενώ κατά τάχθηκε όλη η αντιπολίτευση) και με τον οποίο ρυθμίζει εκ νέου το καθεστώς εργασίας των δικηγόρων. Το νομοσχέδιο είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στις 25 Φεβρουαρίου 2013, διαδικασία που ολοκληρώθηκε στις 4 Μαρτίου του 2013, με μεγάλες αντιδράσεις από το δικηγορικό σώμα, κυρίως για τον καθορισμό των αμοιβών τους και τη μη ύπαρξη κατώτερης αμοιβής, τα οποία θα έχουν ως αποτέλεσμα τη διάλυση των ασφαλιστικών τους ταμείων. Επίσης, για την υπό προϋποθέσεις άδεια διαφήμισης των δικηγορικών γραφείων, η οποία είναι προς όφελος των μεγάλων δικηγορικών γραφείων, για την αλλαγή του τρόπου εκλογής των δικηγορικών συλλόγων, και μάλιστα λίγους μήνες πριν τις εκλογές τους – και αυτά ενώ ο νέος κώδικας δεν θέτει το ζήτημα του επιβαλλόμενου ΦΠΑ 23% στις δικηγορικές πράξεις, κάτι που έχει δεχτεί δριμεία κριτική για το γεγονός ότι αντιμετωπίζει τη δικηγορία ως εμπόρευμα και όχι ως υπηρεσία.
Το αντεπιχείρημα που σχεδόν αυθόρμητα θα ανέσυραν οι εγχώριοι απολογητές των πολιτικών εκείνων που δεν κάνουν τίποτε περισσότερο από το να νομιμοποιούν την αποικιοκρατία, είναι ότι ο δανειστής δικαιούται να έχει λόγο στη διαχείριση των χρημάτων που δάνεισε. Το εάν πρέπει για παράδειγμα να εξισωθεί ο μισθός του δικηγόρου με αυτόν των υπαλλήλων του υπόλοιπου ιδιωτικού τομέα, σε ποιο βαθμό ακριβώς αφορά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή ακόμα και τον ίδιο τον επόπτη, εμείς εξακολουθούμε να μην το καταλαβαίνουμε. Αφήστε που τον αντίλογο τον έθεσε μόνος του ο ίδιος ο υπουργός εντός της Επιτροπής, όταν και δήλωσε τα περί πρωτοβουλίας της κυβέρνησης και όχι επιβολή της τρόικας. Τώρα βέβαια, μετά από αυτό το email εγείρονται μερικά ζητήματα...
Ακολουθεί το πρωτότυπο email και, πιο κάτω, η μετάφρασή του στα ελληνικά:
Κώδικας Δικηγόρων: Σχόλια ΕΕ/ΔΝΤ/ΕΚΤ
Σας ευχαριστούμε για τον αναθεωρημένο Κώδικα Δικηγόρων που λάβαμε νωρίτερα μέσα στη βδομάδα. Παρακαλούμε, δείτε ορισμένες παρατηρήσεις κάτωθι:
(1) Για την ελάχιστη αμοιβή των δικηγόρων που αμοίβονται με πάγια αντιμισθία
Είμαστε εντάξει με τις προβλέψεις του Κώδικα και πιστεύουμε ότι δε χρειάζεται κάποια αλλαγή. Θα το εκτιμούσαμε αν οι αρχές μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι κατανοήσαμε σωστά πως, σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, ο εθνικά θεσπισμένος κατώτατος μισθός για όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, ισχύει επίσης και για όλους τους δικηγόρους που αμοίβονται με πάγια αντιμισθία (ασκούμενους και μη).
(2) Για την καταβολή εφάπαξ κατά τη συνταξιοδότηση δικηγόρων που αμοίβονται με πάγια αντιμισθία
Καλωσορίζουμε το αναθεωρημένο κείμενο κατά το οποίο η καταβολή εφάπαξ κατά τη συνταξιοδότηση για δικηγόρους με πάγια αντιμισθία ευθυγραμμίζεται με των υπολοίπων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. (Άρ. 45(5)). Εξακολουθούν να μας μπερδεύουν οι πρώτες δύο προτάσεις του Άρ. 46(5) που προβλέπουν εφάπαξ σε οικειοθελή λύση σύμβασης. Θα εκτιμούσαμε μια εξήγηση από τις αρχές για το σκεπτικό αυτό, καθώς νομίζουμε ότι αυτό θα έπρεπε να είναι προαιρετικό για τον εργοδότη αλλά όχι ελάχιστη απαίτηση προβλεπόμενη από τον Κώδικα. Αυτό θα πρέπει να διευθετηθεί στην τελική εκδοχή του Κώδικα.
(3) Για την αποζημίωση απόλυσης δικηγόρων αμοιβόμενων με πάγια αντιμισθία
Πιστεύουμε ότι η πρόβλεψη του Άρ. 46(4) σύμφωνα με την οποία «σε περίπτωση απόλυσης, ένας δικηγόρος δικαιούται να συνεχίσει να λαμβάνει τον μηνιαίο μισθό του μέχρι να καταβληθεί η πλήρης αποζημίωση», δεν είναι ευθυγραμμισμένη με ό,τι ισχύει για άλλους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και γι' αυτό το λόγο προτείνουμε να αφαιρεθεί από τον Κώδικα.
(4) Για τον τύπο πρόσθετης εισφοράς που εισάγεται στο αναθεωρημένο Άρθρο 61(1)
Υπάρχει μια νέα εισφορά στον Ειδικό Διανεμητικό Λογαριασμό Νέων Δικηγόρων του νόμου 2915/2001. Θα το εκτιμούσαμε αν μας γινόταν κατανοητή η προσθήκη αυτής της κατηγορίας.
Αναμένουμε ότι το προσχέδιο του Κώδικα Δικηγόρων θα υιοθετηθεί όπως έχουμε συμφωνήσει με τις Αρχές πριν το καλοκαίρι, ενσωματώνοντας τις ως άνω αναθεωρήσεις, το συντομώτερο δυνατόν.
Καταλήγοντας, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι αυτή είναι μια υποχρέωση με προθεσμία το τέλος Ιουλίου και έχει ήδη καθυστερήσει. Επιπλέον, πρόκειται για σημείο αναφοράς για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, του Οκτωβρίου, ώστε πρέπει να είναι ήδη ολοκληρωμένη και ψηφισμένη από το Κοινοβούλιο ως το τέλος Σεπτεμβρίου.
Ευχαριστούμε πολύ για την εξαιρετική συνεργασία.
* * *
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Video με αποσπάσματα από τη συζήτηση στη Βουλή για το δημοσίευμα του UNFOLLOW. Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, 12 Σεπτεμβρίου 2013.
Αποσπάσματα από τη συζήτηση για το δημοσίευμα του UNFOLLOW που διαψεύδει τους ισχυρισμούς του υπουργού Δικαιοσύνης ότι το σχέδιο νόμου για τον νέο Κώδικα Δικηγόρων είναι πρωτοβουλία της κυβέρνησης και όχι επιβολή της τρόικας. Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, 12 Σεπτεμβρίου 2013. To δημοσίευμα του UNFOLLOW, εδώ: http://unfollow.com.gr/blog/item/283-emailtroikalaw.html...
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Της Μαρινίκης Αλεβιζοπούλου
Σχετικό: -Ντροπή
σας χουντοτροικανοί αλητήριοι - ούτε ένα μπορντέλο δεν μπορείτε να
συναγωνιστείτε... - Για ανταγωνισμό σίγουρα δεν έχετε τα κότσια...Σύμφωνα με το email που δημοσιεύουμε, ο επόπτης που τοποθέτησε η τρόικα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με σκοπό τον έλεγχο της εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών, κ. Ζήνων Κοντολαίμης, εμφανίζεται δίχως κανένα ενδοιασμό να προβαίνει σε «ορισμένες παρατηρήσεις» επί του σχεδίου νόμου που κατέθεσε χτες η κυβέρνηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για τον νέο Κώδικα των Δικηγόρων. Το ίδιο νομοσχέδιο για το οποίο η κυβέρνηση διαρρυγνύει τα ιμάτιά της ότι δεν δέχεται πίεση. Μεταξύ των παραληπτών των «παρατηρήσεων» του επόπτη είναι ο κ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης, στελέχη των υπουργείων Δικαιοσύνης και Οικονομικών, καθώς και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Κι εμείς ρωτάμε: από ποιους κυβερνιέται αυτή η χώρα;
Παρότι έχει πλέον καταστεί σχεδόν αυτονόητο ακόμη και στον πιο απληροφόρητο πολίτη ότι η χώρα μας με την είσοδό της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την υπαγωγή της στην τρόικα, έπαψε να κυβερνιέται από τους πολιτικούς που ο ελληνικός λαός εκλέγει, το email που έφτασε στα χέρια μας έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο ρητό και κατηγορηματικό τρόπο ότι η Ελλάδα πλέον αποτελεί αποικία κι ότι οι εγχώριοι κυβερνώντες δεν διεκδικούν τίποτα περισσότερο από τον ρόλο του «καλού υπαλλήλου» των διεθνών αποικιοκρατών. ...
Όσο σκληροί κι αν ενδεχομένως φανούν σε κάποιους οι χαρακτηρισμοί αυτοί κι όσο κι αν επέμενε χτες στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Χαράλαμπος Αθανασίου ότι το σχέδιο νόμου για τον νέο Κώδικα Δικηγόρων αποτελεί πρωτοβουλία της κυβέρνησης και δεν είναι επιβολή της τρόικας, το email που εμφανίζεται να αποστέλλει ο προσφάτως τοποθετημένος από την τρόικα επόπτης κ. Κοντολαίμης μιλά από μόνο του.
Ο κ. Κοντολαίμης εμφανίζεται να παρεμβαίνει, με ανεκδιήγητο ύφος που δηλώνει ξεκάθαρα ότι θεωρεί την ελληνική κυβέρνηση υποτελή στις διαταγές του, σχετικά με το σχέδιο νόμου για τον «Κώδικα των Δικηγόρων», του νομοσχεδίου δηλαδή που κατέθεσε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η κυβέρνηση, αποσπώντας χτες την ψήφισή του επί της αρχής (υπέρ ψήφισαν Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ενώ κατά τάχθηκε όλη η αντιπολίτευση) και με τον οποίο ρυθμίζει εκ νέου το καθεστώς εργασίας των δικηγόρων. Το νομοσχέδιο είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στις 25 Φεβρουαρίου 2013, διαδικασία που ολοκληρώθηκε στις 4 Μαρτίου του 2013, με μεγάλες αντιδράσεις από το δικηγορικό σώμα, κυρίως για τον καθορισμό των αμοιβών τους και τη μη ύπαρξη κατώτερης αμοιβής, τα οποία θα έχουν ως αποτέλεσμα τη διάλυση των ασφαλιστικών τους ταμείων. Επίσης, για την υπό προϋποθέσεις άδεια διαφήμισης των δικηγορικών γραφείων, η οποία είναι προς όφελος των μεγάλων δικηγορικών γραφείων, για την αλλαγή του τρόπου εκλογής των δικηγορικών συλλόγων, και μάλιστα λίγους μήνες πριν τις εκλογές τους – και αυτά ενώ ο νέος κώδικας δεν θέτει το ζήτημα του επιβαλλόμενου ΦΠΑ 23% στις δικηγορικές πράξεις, κάτι που έχει δεχτεί δριμεία κριτική για το γεγονός ότι αντιμετωπίζει τη δικηγορία ως εμπόρευμα και όχι ως υπηρεσία.
Το αντεπιχείρημα που σχεδόν αυθόρμητα θα ανέσυραν οι εγχώριοι απολογητές των πολιτικών εκείνων που δεν κάνουν τίποτε περισσότερο από το να νομιμοποιούν την αποικιοκρατία, είναι ότι ο δανειστής δικαιούται να έχει λόγο στη διαχείριση των χρημάτων που δάνεισε. Το εάν πρέπει για παράδειγμα να εξισωθεί ο μισθός του δικηγόρου με αυτόν των υπαλλήλων του υπόλοιπου ιδιωτικού τομέα, σε ποιο βαθμό ακριβώς αφορά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή ακόμα και τον ίδιο τον επόπτη, εμείς εξακολουθούμε να μην το καταλαβαίνουμε. Αφήστε που τον αντίλογο τον έθεσε μόνος του ο ίδιος ο υπουργός εντός της Επιτροπής, όταν και δήλωσε τα περί πρωτοβουλίας της κυβέρνησης και όχι επιβολή της τρόικας. Τώρα βέβαια, μετά από αυτό το email εγείρονται μερικά ζητήματα...
Ακολουθεί το πρωτότυπο email και, πιο κάτω, η μετάφρασή του στα ελληνικά:
Κώδικας Δικηγόρων: Σχόλια ΕΕ/ΔΝΤ/ΕΚΤ
Σας ευχαριστούμε για τον αναθεωρημένο Κώδικα Δικηγόρων που λάβαμε νωρίτερα μέσα στη βδομάδα. Παρακαλούμε, δείτε ορισμένες παρατηρήσεις κάτωθι:
(1) Για την ελάχιστη αμοιβή των δικηγόρων που αμοίβονται με πάγια αντιμισθία
Είμαστε εντάξει με τις προβλέψεις του Κώδικα και πιστεύουμε ότι δε χρειάζεται κάποια αλλαγή. Θα το εκτιμούσαμε αν οι αρχές μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι κατανοήσαμε σωστά πως, σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, ο εθνικά θεσπισμένος κατώτατος μισθός για όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, ισχύει επίσης και για όλους τους δικηγόρους που αμοίβονται με πάγια αντιμισθία (ασκούμενους και μη).
(2) Για την καταβολή εφάπαξ κατά τη συνταξιοδότηση δικηγόρων που αμοίβονται με πάγια αντιμισθία
Καλωσορίζουμε το αναθεωρημένο κείμενο κατά το οποίο η καταβολή εφάπαξ κατά τη συνταξιοδότηση για δικηγόρους με πάγια αντιμισθία ευθυγραμμίζεται με των υπολοίπων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. (Άρ. 45(5)). Εξακολουθούν να μας μπερδεύουν οι πρώτες δύο προτάσεις του Άρ. 46(5) που προβλέπουν εφάπαξ σε οικειοθελή λύση σύμβασης. Θα εκτιμούσαμε μια εξήγηση από τις αρχές για το σκεπτικό αυτό, καθώς νομίζουμε ότι αυτό θα έπρεπε να είναι προαιρετικό για τον εργοδότη αλλά όχι ελάχιστη απαίτηση προβλεπόμενη από τον Κώδικα. Αυτό θα πρέπει να διευθετηθεί στην τελική εκδοχή του Κώδικα.
(3) Για την αποζημίωση απόλυσης δικηγόρων αμοιβόμενων με πάγια αντιμισθία
Πιστεύουμε ότι η πρόβλεψη του Άρ. 46(4) σύμφωνα με την οποία «σε περίπτωση απόλυσης, ένας δικηγόρος δικαιούται να συνεχίσει να λαμβάνει τον μηνιαίο μισθό του μέχρι να καταβληθεί η πλήρης αποζημίωση», δεν είναι ευθυγραμμισμένη με ό,τι ισχύει για άλλους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και γι' αυτό το λόγο προτείνουμε να αφαιρεθεί από τον Κώδικα.
(4) Για τον τύπο πρόσθετης εισφοράς που εισάγεται στο αναθεωρημένο Άρθρο 61(1)
Υπάρχει μια νέα εισφορά στον Ειδικό Διανεμητικό Λογαριασμό Νέων Δικηγόρων του νόμου 2915/2001. Θα το εκτιμούσαμε αν μας γινόταν κατανοητή η προσθήκη αυτής της κατηγορίας.
Αναμένουμε ότι το προσχέδιο του Κώδικα Δικηγόρων θα υιοθετηθεί όπως έχουμε συμφωνήσει με τις Αρχές πριν το καλοκαίρι, ενσωματώνοντας τις ως άνω αναθεωρήσεις, το συντομώτερο δυνατόν.
Καταλήγοντας, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι αυτή είναι μια υποχρέωση με προθεσμία το τέλος Ιουλίου και έχει ήδη καθυστερήσει. Επιπλέον, πρόκειται για σημείο αναφοράς για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, του Οκτωβρίου, ώστε πρέπει να είναι ήδη ολοκληρωμένη και ψηφισμένη από το Κοινοβούλιο ως το τέλος Σεπτεμβρίου.
Ευχαριστούμε πολύ για την εξαιρετική συνεργασία.
* * *
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Video με αποσπάσματα από τη συζήτηση στη Βουλή για το δημοσίευμα του UNFOLLOW. Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, 12 Σεπτεμβρίου 2013.
Αποσπάσματα από τη συζήτηση για το δημοσίευμα του UNFOLLOW που διαψεύδει τους ισχυρισμούς του υπουργού Δικαιοσύνης ότι το σχέδιο νόμου για τον νέο Κώδικα Δικηγόρων είναι πρωτοβουλία της κυβέρνησης και όχι επιβολή της τρόικας. Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, 12 Σεπτεμβρίου 2013. To δημοσίευμα του UNFOLLOW, εδώ: http://unfollow.com.gr/blog/item/283-emailtroikalaw.html...
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.