Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Καλό ταξίδι σύντροφε Αντώνη... "Κατέβηκα στην πορεία για να αμυνθώ"


 Για τον Αιώνιο Έφηβο του ΠΑΣΟΚ ότι και να γράψεις, το μόνο που ίσως θα πετύχεις είναι να υπό εκτιμήσεις άθελα σου το αντιστασιακό του έργο (ΠΑΚ) και να προβάλλεις πιθανόν αχνά την ιστορική του διαδρομή στην νεώτερη ιστορία αυτού του τόπου. 
 Ο Αντώνης ήταν, είναι και θα παραμείνει η ζωντανή ιστορία του (παλαιού) ΠΑΣΟΚ . . .

Σχετικά: Α. Καρράς: «Κατέβηκα στην πορεία για να αμυνθώ»
  
Τον Αντώνη, τη δράση του, την προσωπική του ζωή, την αξιοπρέπεια του, τη σκέψη του, την εικόνα του, θα έπρεπε να την κάνουν μάθημα στα σχολεία . . .

Χάσαμε και τον μπάρμπα Αντώνη τον Καρρά. 
Τουλάχιστον αυτός μπορούσε να περπατάει με το κεφάλι ψηλά. 
Ο Αντώνης Καρράς χτυπημένος από την αστυνομία τους προτρέπει να μη χρησιμοποιούν βία. [Φωτογραφία του Γιάννη Κολεσίδη - δεύτερο βραβείο του διεθνούς διαγωνισμού World Press Photo στην κατηγορία «Άνθρωποι στις Ειδήσεις»]
 Ήταν ανιδιοτελής και πράος και έμεινε η εικόνα του να επιχειρεί να αποτρέψει αστυνομικούς, μιλώντας τους, από χρήση βίας εναντίον νεαρών ατόμων. ...
Υπήρξε και διοικητής του ΙΚΑ.
Συμμετείχε στην πρόσφατη μεγάλη αντιφασιστική διαδήλωση με αφορμή τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, στο Σύνταγμα.
Υπήρξε δραστήριος και στις αντιπολεμικές εκδηλώσεις που είχαν γίνει τις περιόδους των πολέμων σε Ιράκ και Αφγανιστάν, καθώς και αλληλέγγυος στην Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας, όσες φορές αυτή αντιμετώπισε προβλήματα.
Σήμερα απεβίωσε ο Αντώνης Καρράς, ιστορικό και ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. 
Οι φωτογραφίες είναι από τον Δεκέμβριο του 2008 σε διαδήλωση έξω από την Βουλή

Απεβίωσε ο Αντώνης Καρράς, ιστορικό και ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, όπως ανακοίνωσε ...
μέσω του Twitter o εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.
 «Σήμερα έφυγε από κοντά μας ένας ανιδιοτελής αγωνιστής της παράταξης ο Αντώνης Καρράς. Καλό ταξίδι» έγραψε στον λογαριασμό του ο O. Κωνσταντινόπουλος.
Με ανακοινώσεις εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ.


Έφυγε από την ζωή την Τρίτη, έπειτα από σύντομη νοσηλεία, ο Αντώνης Καρράς ιστορικό και ιδρυτικό στέλεχος του ΠαΣοΚ.

Υπήρξε - κατά κοινή ομολογία - εμβληματική και ανιδιοτελής προσωπικότητα που δεν διεκδίκησε μερίδιο στην εξουσία.

Ο Αντώνης Καρράς υπήρξε στενός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου, της Μελίνας Μερκούρη και του Κώστα Λαλιώτη. Ήταν από τα στελέχη του ΠαΣοΚ που «η γνώμη του μετρούσε».

Ήταν υποψήφιος βουλευτής στην Α’ Αθήνας, ενώ για μικρό χρονικό διάστημα ανέλαβε υποδιοικητής του ΙΚΑ.

Ιδεολογικά ο Αντώνης Καρράς υπήρξε διεθνιστής και στήριξε το Κουρδικό κίνημα.

Τον Δεκέμβριο του 2008, ο Αντώνης Καρράς βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων μετά τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου το 2008. Η φωτογραφία του ματωμένου χεριού του να κρατά έναν κόκκινο φάκελο, με φόντο τις ασπίδες των ΜΑΤ, χάρισε στον φωτογράφο Γιάννη Κολεσίδη το δεύτερο βραβείο του διεθνούς διαγωνισμού φωτογραφίας World Press Photo στην κατηγορία «Άνθρωποι στις Ειδήσεις».

Ανακοινώσεις για τον θάνατο του Αντώνη Καρρά εξέδωσαν η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευ. Βενιζέλος και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης.

«Ο Αντώνης Καρράς ταύτισε τη ζωή του με τους αγώνες της παράταξης και την πορεία του ΠαΣοΚ» σημείωσε ο Ευ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Ανιδιοτελής, αφοσιωμένος στη συλλογική προσπάθεια, έτοιμος πάντα για δράση μέσα στην κοινωνία των πολιτών, εξαιρετικός επιστήμονας που εργάστηκε πάντα στο όνομα του δημοσίου συμφέροντος, ο Αντώνης Καρράς ήταν εμβληματική φυσιογνωμία της Δημοκρατικής Παράταξης».

«Αποχαιρετούμε τον Αντώνη της αντιδικτατορικής αντίστασης, των δημοκρατικών και κοινωνικών αγώνων της μεταπολίτευσης, τον αγωνιστή με τις κοινωνικές ευαισθησίες» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

«Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για το θάνατο του Αντώνη Καρρά, ιστορικού στελέχους του ΠαΣοΚ» ανέφερε ο κ. Κουβέλης επισημαίνοντας ότι (ο Α. Καρράς) «αγωνίστηκε για τις ιδέες της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού. Σε όλη του τη διαδρομή ήταν στη πρώτη γραμμή του αγώνα για την προάσπιση των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων».

...
Την Πέμπτη η κηδεία του Αντώνη Καρρά

Την Πέμπτη στις 4 μ.μ. στο Πρώτο Νεκροταφείο θα γίνει η κηδεία του Αντώνη Καρρά, ο οποίος έφυγε σήμερα από τη ζωή. Ο εκλιπόντας ήταν ένα από τα ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και τις πιο γνωστές φυσιογνωμίες του Κινήματος, από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα.

Αγνός και ασυμβίβαστος αγωνιστής, δεν δίστασε να έρθει σε σύγκρουση ακόμα και με τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου, ειδικότερα όταν επρόκειτο για ζητήματα εσωκομματικής δημοκρατίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήταν, πάντα, εναντίον της μίας και μοναδικής υποψηφιότητας για τα αξιώματα του Κινήματος και δεν δίσταζε, όταν άλλοι δεν τολμούσαν, να θέτει εκείνος υποψηφιότητα για αξίωμα, όπως του Γραμματέα της Κ.Ε., όταν ο Α. Παπανδρέου πρότεινε μια και μοναδική υποψηφιότητα.

Ο Αντώνης Καρράς ήταν οικονομολόγος και διετέλεσε Διευθυντής του υπουργείου Συντονισμού επί κυβερνήσεως Γεωργίου Παπανδρέου από το 1964 έως την "αποστασία". Εκεί γνωρίσθηκε με τον Ανδρέα Παπανδρέου, με τον οποίο συνδέθηκε με προσωπική φιλία, διατηρώντας, όμως, την πολιτική του αυτονομία, όπως αποδείχθηκε και στη συνέχεια, μετά την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ.

Είχε πλούσια αντιστασιακή δράση κατά τη διάρκεια της δικτατορίας και όλοι τον γνώριζαν με το ψευδώνυμο «Άλκης». Την περίοδο αυτή «έκανε βάρκα» μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, δηλαδή θαλάσσια δρομολόγια, μεταφέροντας αντιστασιακούς που έπρεπε να φύγουν από την Ελλάδα ή να επιστρέψουν για να αναλάβουν δράση.

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας εντάχθηκε στο ΠΑΚ και ήταν από τα πρόσωπα που συνέβαλαν στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας του.

Ήταν από την αρχή εκλεγμένο μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και ήταν από τους ιδρυτές του βιβλιοπωλείου ΑΙΧΜΗ του Κινήματος, το οποίο διακινούσε όλα τα προοδευτικά βιβλία, περιλαμβανομένων εκείνων των εκδόσεων «Σύγχρονη Εποχή».

Ήταν ανοιχτός στα νέα ιδεολογικά ρεύματα και αγκάλιασε τη νέα γενιά όσο λίγοι, προσβλέποντας σε αυτήν, να οδηγήσει τη χώρα και τους Έλληνες σε ένα καλύτερο μέλλον.

Υπήρξε επίσης, για πολλά χρόνια, Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Α΄Αθήνας του ΠΑΣΟΚ, της κορυφαίας Νομαρχιακής Οργάνωσης του Κινήματος.

Έχαιρε της μεγάλης εκτίμησης όλων των αγνών ανθρώπων της δημοκρατικής παράταξης.
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.