Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Οικονομίδης: Η κρίση οδήγησε μερίδα Ελλήνων στη "Χρυσή Αυγή"

του Al Pessin, απ' το Λονδίνο /
 Επιμέλεια Δημήτρης Μανής VOA


Η ακροδεξιά πολιτική παράταξη στην Ελλάδα, Χρυσή Αυγή, χαρακτηρίζεται πλέον ως νεοναζιστικό κόμμα, μετά τις συλλήψεις του αρχηγού και άλλων ανώτατων στελεχών της για την δολοφονία του 34χρονου μουσικού, Παύλου Φύσσα. Ωστόσο, ένα ποσοστό περίπου 6% των ελλήνων πολιτών συνεχίζει να υποστηρίζει το κόμμα.

Την ώρα που ο ηγέτης της Χρυσής Αυγής οδηγούνταν στη φυλακή με κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, οπαδοί του κόμματος εξέφραζαν την στήριξη τους στο πρόσωπο του, αναφέρει ο Σπύρος Οικονομίδης, καθηγητής στο London School of Economics, και προσθέτει ότι το γεγονός αυτό καταδεικνύει το μέγεθος των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες.

Όπως λέει: «Η φύση της κρίσης, το εύρος της κρίσης, οδήγησε ένα μεγάλο αριθμό ατόμων, όλων των κοινωνικών στρωμάτων και ηλικιών, στην απόφαση ότι αυτού του είδους η οργάνωση εκπροσωπεί καλύτερα τα συμφέροντα τους».

Η Χρυσή Αυγή υπόσχεται την απόρριψη των σκληρών όρων που έχουν υποβληθεί στην Ελλάδα στο πλαίσιο των οικονομικών ενισχύσεων που λαμβάνει η χώρα, κατηγορεί τα υπόλοιπα ...
πολιτικά κόμματα για διαφθορά και ανευθυνότητα, ενώ επιρρίπτει ευθύνες στους μετανάστες για τα οικονομικά προβλήματα της χώρας.

Η ακροδεξιά παράταξη κατηγορείται εδώ και καιρό για βίαιες επιθέσεις και εκβιασμούς, ωστόσο ο Ντιμίτιρ Μπετσέφ, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων υποστηρίζει ότι ελάχιστα είχαν γίνει για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

«Οι αρχές παρέβλεπαν βίαια περιστατικά που πραγματοποιούνταν είτε από μέλη, είτε από υποστηρικτές του κόμματος. Το επίπεδο ανοχής ήταν πολύ υψηλό», επισημαίνει ο κ. Μπετσέφ.

Όλα αυτά όμως συνέβαιναν μέχρι το περασμένο μήνα, όταν ο υποστηρικτής της Χρυσής Αυγής, Γιώργος Ρουπακιάς, δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα.

Τα στελέχη του ακροδεξιού κόμματος αρνήθηκαν οποιαδήποτε ανάμειξη στο περιστατικό, αλλά από τις επιχειρήσεις που πραγματοποίησαν οι ελληνικές αρχές σε γραφεία του κόμματος βρέθηκαν στοιχεία που αποδεικνύουν, τουλάχιστον, την ύπαρξη δεσμών με διεφθαρμένους αστυνομικούς.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε χιονοστιβάδα εξελίξεων και η δημοτικότητα του κόμματος έπεσε κατακόρυφα από το 13% που βρισκόταν, στο 6,5%.

Ο καθηγητής Οικονομίδης υποστηρίζει ότι οι δυσαρεστημένοι έλληνες που είχαν στραφεί στη Χρυσή Αυγή για βοήθεια, άρχισαν να συνειδητοποιούν ποιο είναι το πραγματικό πρόσωπο της οργάνωσης αυτής.

«Ιδεολογικά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι νεοναζί», τονίζει ο κ. Οικονομίδης και προσθέτει ότι «είναι χαρακτηριστικό πως ο ηγέτης του κόμματος όταν οδηγούνταν στη φυλακή φώναζε στα ελληνικά “Ζήτω η Νίκη” που δεν είναι άλλο από το σύνθημα των γερμανών Ναζί “Sieg Heil”. Εάν αυτό δεν αποδεικνύει ότι πρόκειται για νεοναζί, τότε τι θα το αποδείκνυε».

Οι αντίπαλοι της Χρυσής Αυγής έχουν εκφράσει ξεκάθαρα την άποψη τους για την ακροδεξιά οργάνωση, κυρίως μετά την δολοφονία Φύσσα. Στην κηδεία του αδικοχαμένου μουσικού συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου. Από την άλλη πλευρά όμως, τα εναπομείναντα μέλη της Χρυσής Αυγής υπόσχονται να παλέψουν για τον αρχηγό τους και τις «ιδέες» τους και με την οικονομική κρίση να πλήττει ακόμα έντονα την ελληνική κοινωνία, η αναταραχή που έχει δημιουργηθεί δεν φαίνεται να εξασθενεί σύντομα.

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.