Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Μάνος Δανέζης: Καλό δρόμο σύντροφε...

Σχετικό:Στον "ΑΛΚΗ" ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΡΡΑ - Καλό ταξίδι σύντροφε Αντώνη...
Χθες το απόγευμα στο Πρώτο Νεκροταφείο φίλοι, σύντροφοι και συγγενείς είπαν το στερνό αντίο στον Αντώνη Καρρά, το μοναδικό, πραγματικά «Ελεύθερο Άνθρωπο» που έχω γνωρίσει μέχρι σήμερα.
Ο Αντώνης υπήρξε ανιδιοτελής, αφοσιωμένος στη συλλογική προσπάθεια, έτοιμος πάντα για δράση μέσα στην κοινωνία των πολιτών. Ρηξικέλευθος, οραματιστής, αναρχικός με ένα δικό του τρόπο αλλά κυρίως αδιάφθορος
Εξαιρετικός επιστήμονας, (Οικονομολόγος με σπουδές στο LSΕ). Εργάστηκε πάντα στο όνομα της κοινωνίας των πολιτών. Υπήρξε κατά κοινή ομολογία μια εμβληματική και ανιδιοτελής προσωπικότητα που δεν διεκδίκησε ποτέ να αναλάβει την εξουσία. ...Χωρίς οικονομία ψυχής και κόπων, ο Αντώνης, με δεδομένη όχι μόνο την οξύτητα της τόλμη του αλλά και το βάθος του πνεύματός του, προσέδιδε στον αγώνα του μια σχεδόν υπαρξιακή αγωνία.
Ιδεολογικά ο Αντώνης Καρράς υπήρξε διεθνιστής. Στήριξε το Κουρδικό κίνημα. την Παλαιστινιακή αντίσταση, όπως και όλα τα Εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα.
Στήριξε, χωρίς φόβο, με όλες του τις δυνάμεις, το δικαίωμα των μειονοτήτων και των οικονομικών μεταναστών να υπάρξουν ανθρώπινα σε μια κοινωνία απόρριψης και ξενοφοβίας.
Ως ιστορικό και ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, την εποχή της παντοδυναμίας του Ανδρέα Παπανδρέου, αν και στενός φίλος του, υπέβαλε και αυτός υποψηφιότητα για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, γιατί όπως ανέφερε στην ομιλία του: «Σε ένα δημοκρατικό κόμμα δεν μπορεί να είναι ανεκτή μια σταλινικού τύπου εκλογική μονοκρατορία».
Κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας δεν ψήφισε τον εαυτό του άλλα τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Κατά την διάρκεια της δικτατορίας υπήρξε μέλος του ένοπλου ΠΑΚ. Δραπέτευσε το 1969 και επέστρεψε μετά την δικτατορία στην Ελλάδα από την Ιταλία.
Τον Δεκέμβριο του 2008, ο Αντώνης Καρράς, στα 80 χρόνια του, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων μετά τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου. Η φωτογραφία του ματωμένου χεριού του να κρατά έναν κόκκινο φάκελο, με φόντο τις ασπίδες των ΜΑΤ, που αποτυπώθηκε από τον Γιάννη Κολεσίδη έκανε τον γύρο του κόσμου, αναδεικνύοντας τον Αντώνη σε σύμβολο ενός αγώνα που μόλις άρχιζε.

Ο Αντώνης έφυγε πάμφτωχος, όπως όλοι οι Μεγάλοι ιδεολόγοι, που αγάπησαν τους ανθρώπους, διώχθηκαν και αγνοήθηκαν από τους δυνατούς, αλλά γραφτήκαν στις καρδιές των απλών ανθρώπων, δίνοντας τους κουράγιο να συνεχίσουν τον αγώνα.
Αποχαιρετήσαμε σήμερα τον Αντώνη της αντιδικτατορικής αντίστασης, των δημοκρατικών και κοινωνικών αγώνων της μεταπολίτευσης, τον αγωνιστή με τις κοινωνικές ευαισθησίες». Τον ιδεολόγο που υπήρξε «πάντα παρόν».
Εκείνος έφυγε, εμείς συνεχίζουμε. “Venceremos”. Θα βρεθούμε ξανά Αντώνη…. 



==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.