Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Οι παραιτήσεις οδηγούν σε ελλείψεις στην «κορυφή»!

Ανεπίλυτα παραμένουν τα προβλήματα που οδηγούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να παραιτούνται μαζικά, δημιουργώντας τέτοια κενά στην ιεραρχία του Στρατεύματος, που πλέον η ηγεσία έχει αρχίσει να ανησυχεί. Ηδη κατά τους εννέα πρώτους μήνες του 2013 έχουν παραιτηθεί περισσότεροι από τα 800 στελέχη που είχαν παραιτηθεί το 2012. Αν οι παραιτήσεις συνεχιστούν με τον ρυθμό αυτό, πολύ σύντομα θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην κάλυψη θέσεων ανωτέρων επιτελών και διοικητών μονάδων, δηλαδή στη ραχοκοκαλιά του Στρατεύματος.

Στην ανώτατη βαθμίδα οι οργανικές θέσεις είναι σημαντικά μειωμένες, καθώς η «πυραμίδα στενεύει», κατά την ορολογία των στρατιωτικών. Οσοι και να παραιτηθούν πάντα παραμένει επαρκής αριθμός για την κάλυψη όλων των αναγκών, ενώ υπάρχουν και οι «δεξαμενές» των νεότερων αξιωματικών που συμπληρώνουν τα προσόντα για προαγωγή. Οταν όμως οι παραιτήσεις πληθαίνουν σε αυτές ακριβώς τις δεξαμενές, τότε δημιουργείται θέμα. Διότι έπειτα από λίγα χρόνια ούτε οι ανώτατες θέσεις θα μπορούν να καλυφθούν. ...

Από την αρχή του χρόνου έχουν παραιτηθεί 40 συνταγματάρχες, από τους οποίους τουλάχιστον το 25% έχει τα τυπικά προσόντα να ανελιχθεί στην ανωτάτη βαθμίδα, ακόμη και στην ηγεσία του Στρατού. Η αυξητική τάση του αριθμού των παραιτήσεων σημαίνει ότι πολύ σύντομα μπορεί να χρειαστεί να γίνουν «εκπτώσεις» στα προσόντα των προς προαγωγή αξιωματικών.
Στην κατώτατη βαθμίδα εξάλλου, όπου έχουν παραιτηθεί ήδη 200 αξιωματικοί, η κατάσταση είναι διαφορετική. Πρόκειται για στελέχη που προέρχονται από τη Σχολή Υπαξιωματικών και που ήδη έχουν συμπληρώσει πολυετή υπηρεσία και αντίστοιχα συντάξιμα χρόνια. Από αυτούς ένας στους πέντε υπολογίζεται ότι θα έφευγε ούτως ή άλλως από τον Στρατό.

Εκεί όμως που ήδη υπάρχει πρόβλημα είναι στις θέσεις ταγματαρχών και αντισυνταγματαρχών, οι οποίοι κάτω από κανονικές συνθήκες έχουν τουλάχιστον μια δεκαπενταετία ενεργού υπηρεσίας μπροστά τους.

Πρόκειται για πραγματικό αδιέξοδο. Οι θέσεις τις οποίες καλύπτουν οι αξιωματικοί αυτοί αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του Στρατού. Μείωσή τους θα σήμαινε πραγματική υποβάθμιση της μαχητικής ικανότητας. Ακόμη χειρότερα, η αναδιοργάνωση που είναι σε εξέλιξη απαιτεί τη διατήρηση του αριθμού των σημαντικών στελεχών της μεσαίας βαθμίδας, μια και η ποσοτική μείωση μονάδων και στρατοπέδων δημιουργεί την ανάγκη για ποιοτική αναβάθμιση, την οποία θα σηκώσουν στην πλάτη τους αυτοί οι αξιωματικοί.

Η αβεβαιότητα 
Κοινή διαπίστωση των επιτελικών μελετών είναι ότι δεν μπορούν πια να κλείνουν τα μάτια απέναντι στα προβλήματα. Η ροή των παραιτήσεων πρέπει να ανακοπεί και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με πολιτική βούληση που θα σταματήσει την οικονομική εξαθλίωση των αξιωματικών.

Τον τελευταίο μήνα διαφοροποιήθηκε ο τρόπος υπολογισμού των κρατήσεων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Πρόκειται για επιβάρυνση λίγων μόνων ευρώ. Ομως διαιωνίζεται η αβεβαιότητα. Δύσκολα πλέον πείθονται οι αξιωματικοί ότι έχουμε φτάσει στο τέλος της διαδρομής και στο τέλος των περικοπών.
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.