Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

«Ναι» στα νομοσχέδια για τα ακίνητα και τους πλειστηριασμούς - Με 152 εθνοπροδότες Άνοιξε η κερκόπορτα για πλειστηριασμούς και κατασχέσεις


Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής τα άρθρα 7, 8 και 9 του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς ύστερα από ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 293 Βουλευτές και οι 152 ψήφισαν υπέρ των άρθρων, ενώ οι 141 κατά.

Από την ψηφοφορία απουσίασαν ο ανεξάρτητος βουλευτής Β. Πολύδωρας, που είχε διαγραφεί το μεσημέρι από την ΝΔ, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απ. Κακλαμάνης (που απουσίασε με ίωση), ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π. Χαϊκάλης, ο ανεξάρτητος βουλευτής των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών Ν. Νικολόπουλος (με επιστολική ψήφο, που δεν προσμετράται στο αποτέλεσμα, δήλωσε ότι καταψηφίζει τα άρθρα) και οι 3 προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής. ...




Πριν την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας συμφωνήθηκε ανάμεσα στα κόμματα στην ρύθμιση για την αναγνώριση του χρόνου εργασίας των εργαζόμενων στα Κλωστήρια Ναούσης να ενταχθούν και οι εργαζόμενοι στα Λιπάσματα.

Με 152 ψήφους, αλλά και μία απώλεια για την κυβερνητική πλευρά, εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής και το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων, μετά από ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Δημοκρατική Αριστερά.

Υπέρ ψήφισαν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ και κατά ο βουλευτής της Ν.Δ. Β. Πολύδωρας, ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Χρυσή Αυγή, η ΔΗΜΑΡ και το ΚΚΕ.

Από την ψηφοφορία απουσίασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απ. Κακλαμάνης, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ίωση, και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ν. Νικολόπουλος, ο οποίος έστειλε επιστολική ψήφο δηλώνοντας ότι θα ψήφιζε κατά του φόρου. Απουσίασαν ακόμη οι τρεις προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Στην ονομαστική ψηφοφορία επί των άρθρων του νομοσχεδίου για την επιβολή φόρου στα ακίνητα συμμετείχαν 295 βουλευτές και τα αναλυτικά αποτελέσματα για όλα τα άρθρα έχουν ως εξής:

άρθρο 1: ναι 152, όχι 143
άρθρο 2: ναι 152, όχι 143
άρθρο 3: ναι 152, όχι 143
άρθρο 4: ναι 152, όχι 143
άρθρο 5: ναι 152, όχι 143
άρθρο 7: ναι 152, όχι 143
άρθρο 25: ναι 154, όχι 127, παρών 14
άρθρο 27: ναι 154, όχι 127, παρών 14
άρθρο 31: ναι 154, όχι 141
άρθρο 32: ναι 154, όχι 127, παρών 14
άρθρο 33: ναι 154, όχι 127, παρών 14
άρθρο 38: ναι 152, όχι 143
άρθρο 47: ναι 152, όχι 129, παρών 14
άρθρο 48: ναι 152, όχι 143
άρθρο 53: ναι 152, όχι 143

newsroom naftemporiki.gr
Εν μέσω έντονης δυσφορίας στο κυβερνητικό στρατόπεδο και της ανεξαρτητοποίησης του Βύρωνος Πολύδωρα, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ κατόρθωσαν αγκομαχώντας να συγκεντρώσουν μόλις 152 ψήφους την επέκταση για ένα χρόνο της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Οι κυβερνητικοί βουλευτές παραδέχθηκαν ότι οι όροι της νομοθετικής ρύθμισης είναι μεταβατικού χαρακτήρα, καθώς μετά το 2015, ο διακανονισμός όσων έχουν να πληρώσουν για να διατηρήσουν την πρώτη κατοικία στην κυριότητά τους θα γίνεται εξωδικαστικά και με τους όρους, που θέτουν οι χρεωκοπημένες τράπεζες. Σε κάθε περίπτωση, η ρύθμιση, που ψηφίστηκε σήμερα ανοίγει την κερκόπορτα για την δήμευση των ακινήτων της πρώτης κατοικίας, που σε συνδυασμό με τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, που ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής νωρίτερα, περιορίζει έτι περαιτέρω την δυνατότητα των οφειλετών να διακανονίσουν τις υποχρεώσεις τους.



19:22 Η Βουλή με 152 υπέρ και 141 κατά άνοιξε την κερκόπορτα για τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις της πρώτης κατοικίας, γεγονός που αναμένεται να τροφοδοτήσει μια νέα κοινωνική κρίση με χιλιάδες οικογένειες να κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο.
18:38 Σε καταγγελία ότι διεκόπη αυθαίρετα η συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς, προέβη ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος Δ. Παπαδημούλης κατήγγειλε ότι «το Προεδρείο της Βουλής, ο κ. Μαρκογιαννάκης, προφανώς με εντολή της κυβέρνησης», παραβίασε τον Κανονισμό και την συμφωνία που είχε κάνει μαζί του να μιλήσει για 3 λεπτά μετά τον Υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη.
Πρόκειται για «ακραίο κρούσμα αυταρχισμού και κοινοβουλευτικού τραμπουκισμού», είπε ο Δ. Παπαδημούλης: και πρόσθεσε: «αυτή δεν είναι κυβέρνηση, είναι οι 10 μικροί νέγροι, σε κάθε ψηφοφορία χάνουν από έναν, καταλήγουν να μην σέβονται τίποτα. Και επειδή ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης έκλεισε με το «τι θα γίνουμε χωρίς βαρβάρους» του Καβάφη, του απαντώ: απολείπει ο Θεός Αντώνιον».
18:33 Ο Κ. Χατζηδάκης στο βήμα
18:23  Ν. Σταυρογιάννης, ανεξάρτητος βουλευτής
18:16 Ο Θ. Παραστρατίδης, πρόεδρος Κ.Ο. ανεξαρτήτων δημοκρατικών βουλευτών καταγγέλλει τον τρόπο που νομοθετεί η κυβέρνηση: "Μαζί με τον ΕΝΦΙΑ κατατέθηκαν 10 με 13 άσχετες διατάξεις."
18:07 Ο Ευαγ. Βενιζέλος στο βήμα της Βουλής: "Κατοχυρώνουμε την πρώτη κατοικία του φτωχού και του μεσαίου νοικοκυριού. Κανείς δεν μένει εκτός των προστατευτικών ρυθμίσεων."
Ταυτόχρονα στροφή 180 μοιρών επιχειρεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος προκειμένου να «κρατηθεί» από την καταρρέουσα συγκυβέρνηση και από τον βήμα της Βουλής κατέρριψε προσχηματικά την θεωρία των μπαταχτσήδων λέγοντας ότι «μόλις το 1,5% των δανειοληπτών οφείλει το 50% της συνολικής οφειλής για στα στεγαστικά δάνεια» και συνεπώς η ελαστικοποίηση των όρων προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι «για να σωθεί το 98,5% των δανειοληπτών». Ωστόσο, δεν έκανε αναφορά στην άμβλυνση των εισοδηματικών κριτηρίων και την μείωση της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας, όπως προβλέπεται από το νομοσχέδιο, σε σχέση με όσα διέδιδε προηγουμένως η κυβέρνηση.
Ενώ σχετικά με τις τράπεζες ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, ομολόγησε ότι «το πρόβλημα των τραπεζών δεν είναι τα στεγαστικά δάνεια, αλλά τα επιχειρηματικά».

18:00 Ο Μ.Βορίδης πήρε το λόγο για να αναδείξει τις "βελτιωτικές" τροποποιήσεις στο ν/σ
17:59: Ο Ν. Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ
17:43 Ο Αθ. Τσαυτάρης, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στο βήμα. Έντονες αντιμαχίες και αντιπαραθέσεις στη βουλή, μετά την τοποθέτηση του.
17:29 O N. Τσούκαλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗ.ΜΑΡ ξεκίνησε την ομιλία του καταθέτοντας την πρόταση η χρηματοδότηση της Χ.Α. που ανεστάλη να δοθεί στοχευμένα και συγκεκριμένα για να καλυφθούν γεύματα παιδιών, όλων των παιδιών και όχι μόνο των Ελλήνων στα σχολεία καθώς και στους δήμους για συσσίτια στους άπορους, απαντώντας κατ' αυτόν τον τρόπο στην τοποθέτηση του προηγούμενου ομιλητή της Χ.Α.
16:56 Ο Ν. Μαριάς (ΑΝ.ΕΛ) καταγγέλλει τη διγλωσσία και την αυταρέσκεια που μαστίζει το πολιτικό σύστημα της χώρας.
16:41 Πάρις Κουκουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ): Oι τράπεζες είναι δημόσιες κατά 90%
Στριμωγμένη η συμπολίτευση του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι δεν απελευθερώνει τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, ελαστικοποιώντας τους όρους προστασίας της πρώτης κατοικίας για τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες. «Οι τράπεζες είναι δημόσιες σε ποσοστό πλέον του 90%», είπε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος σημείωσε πως «δεν υπάρχει το "τράπεζες εναντίον των δανειοληπτών"» ενώ συνέχισε να κατηγορεί για άλλη μια φορά τον ΣΥΡΙΖΑ για αντιφάσεις (!)
16:37 Παρωδία κοινοβουλευτικής διαδικασίας καταγγέλλει και η ΔΗΜΑΡ. Έντονες διαμαρτυρίες από την αντιπολίτευση. Ο Χατζηδάκης απαντά ότι ο κος Τσαυτάρης έχει κληθεί.
16:34 Διαμαρτυρία Δ. Παπαδημούλη για την διαδικασία και τις τροπολογίες που κατατίθενται. "Να μην νομοθετούμε πρόχειρα για οτιδήποτε" "Να τις αποσύρετε" Ο αρμόδιος υπουργός απουσιάζει.
16::26 Ο αναπληρωτής υπουργός Χρ. Σταϊκούρας
16:08 Κ. Χατζηδάκης, υπουργός Ανάπτυξης, κατάθεση τροπολογιών στο βήμα ο Γ. Στουρνάρας. Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ.
16:05 Ο Αθ. Σκορδάς, υφυπουργός Ανάπτυξης

15:57 O Θανάσης Πετράκος του ΣΥΡΙΖΑ: «Μας λέτε ότι δεν δημεύεται το σπίτι κανενός, αλλά ήδη υπάρχουν 300.000 προσημειωμένα ακίνητα», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Θανάσης Πετράκος, ο οποίος διερωτήθηκε: «Ποιους θεωρείτε προνομιουχούς; Όσους έχουν ένα σπίτι, τους μικροϊδιοκτήτες, τους εμπόρους που έχουν βάλει λουκέτο; Είναι προνομιούχοι αυτοί;». Ξεκαθάρισε, μάλιστα, πως: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην πρώτη γραμμή για να μην χάσει κανείς το σπίτι του και αύριο με άλλους συσχετισμούς αυτό θα γίνει και νόμος της κυβέρνησης της Αριστεράς».
15:37 O Πάρις Μουτσινάς, ανεξάρτητος βουλευτής
15:35 Ο Γ. Στουρνάρας συνεχίζει να καταθέτει τροποποιήσεις. Κυρίως τρείς που αφορούν α) ότι επαναφέρεται ο φορολογικός κώδικα του περασμένου Ιουλίου, β) ορίζεται η επιβολή το προστίμου ότι θα γίνεται έξι μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίας της πληρωμής, αντί για δύο. και γ) ξεκαθαρίζεται ότι όλα αυτά τα πρόστιμα αφορούν μόνο φορολογικές οφειλές και όχι άλλες όπως (π.χ. πολεοδομικές).
15:18 Η Αλέκα Παπαρήγα στο βήμα
15:00 Στο βήμα ο Δημ. Αναγνωστάκης της ΔΗΜΑΡ.
14:55 Το ν/σ έγινε δεκτό επί της αρχής και επί των άρθρων κατά πλειοψηφία. Για τον ΕΝΦΙΑ ψήφισαν σε σύνολο 295 υπέρ 152 βουλευτές


14:22 Ο Δημ. Παπαδημούλης: "Μπορείτε να διαγράφετε βουλευτές των κομμάτων σας αλλά δεν μπορείτε να διαγράψετε την πραγματικότητα και την κοινωνία." Νέο αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία

14:13 Θ. Φωτίου (βουλευτής επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ): Θέλετε να βάλετε το ξένο κεφάλαιο στην ελληνική κτηματαγορά
«Με τον ΕΝΦΙΑ και την νομοθετική πρόταση για τους πλειστηριασμούς, ο μόνος σας στόχος είναι να βάλετε το ξένο κεφάλαιο στην ελληνική κτηματαγορά, γιατί τόσο καιρό δεν μπορούσε να μπει, αφού σε αντιδιαστολή με την ευρωπαϊκή αγορά στην Ελλάδα αυτή είναι διεσπαρμένη και υπάρχει κάτι σημαντικότερο. Τα distressed funds θέλουν να τα πάρουν όλα σε χαμηλότερη τιμή. Τους ανοίγετε την κερκόπορτα και δημεύετε την μικρο-μεσαία ιδιοκτησία»

14:12 Καταθέτει ο Χατζηδάκης τις νομοθετικές ρυθμίσεις που προανήγγειλε το πρωί.
14:08 Ο Χρ. Λαζαρίδης, εισηγητής της Ν.Δ. : Με ν/σ για πλειστηριασμούς αδικούμε όσους μένουν στο νοίκι
Με την κυνική ομολογία ότι «με ν/σ για τους πλειστηριασμούς αδικούμε όσους μένουν στο νοίκι», ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Χρύσανθος Λαζαρίδης, επεχείρησε από το βήμα της Βουλής να δικαιολογήσει την ελαστικοποίηση των όρων στην προστασία της πρώτης κατοικίας, χαρακτηρίζοντας την νομοθετική πρόταση ως μεταβατική.
 «Δεν πρόκειται για δήμευση», είπε ο Χρύσανθος Λαζαρίδης επιδιώκοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και συνέχισε λέγοντας ότι «τα distressed funds δεν θέλουν να αγοράσουν μικρά ακίνητα».

14:03 Επί άρθρων ψήφισαν υπέρ Αηδόνης, Λοβέρδος. Καταψήφισαν οι υπόλοιποι ανεξάρτητοι βουλευτές.
Δεν συνυπολογίστηκε η ψήφος του Νίκου Νικολόπουλου, γιατί η επιστολή του περιελάμβανε πρόθεση. Ανεξαρτητοποιείται ο Βύρων Πολύδωρας
14:01 Η Ν.Δ. ανακοίνωσε τη διαγραφή του Βύρωνα Πολύδωρα από την κοινοβουλευτικής της ομάδα.
14:00 Τελείωσε η ψηφοφορία και γίνεται καταμέτρηση
13:15 O Bύρων Πολύδωρας δεν ψήφισε το σχέδιο νόμου. ¨"Οχι στο σύνολο"
13:01 Αρχίζει η ψηφοφορία και η ονομαστική επί των επιμέρους άρθρων
12:45 Ο Μ. Βορίδης στο βήμα της βουλής

Αλ. Τσίπρας: Ετοιμάζετε τους νεοάστεγους


Με τα δυο νομοσχέδια για τον ΕΝΦΙΑ και τους πλειστηριασμούς δεν προστατεύετε την μικρή και μεσαία ιδιοκτησία ετοιμάζετε τους νεοάστεγους, δημεύοντας τις περιουσίες του λαού. Με αυτή την πολιτική δεν θα σώσετε ούτε τις τράπεζες, που δώσατε λεφτά, που θα τα πληρώσει ο λαός για την ανακεφαλαιοποίηση. Ετοιμάζετε το νέο ριφιφί όχι μόνο στην μικρομεσαία ιδιοκτησία, αλλά και στην παραγωγή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να φορολογήσει τα κέρδη, αλλά εσείς θέλετε να φορολογήσετε την παραγωγή για να μην έχει ο μικρός και μεσαίος παραγωγός τα κέρδη/ Εμείς θέλουμε να φορολογήσουμε τους έχοντες και κατέχοντες. εκεί θα βρούμε τα λεφτά. Λέτε ότι θέλετε να σώσετε το ευρώ, αλλά εσείς διώχνετε το ευρώ από την χώρα και αδειάζετε τις τσέπες των μικρομεσαίων πολιτών
Αντί να κάνετε σημαία την έκθεση του ευρωκοινοβουλίου και να πείτε "ως εδώ", συνεχίζετε τον φαύλο κύκλο της εσωτερικής υποτίμησης στοχεύοντας στην μικρή ιδιοκτησία, που με τους χειρισμούς σας θα περάσει στα κερδοσκοπικά κεφάλαια.
Εάν ο κ. Ρεν συνεχίζει να λέει "καλό κουράγιο", αυτό σε λίγο καιρό θα σας το επιστρέψει ο ελληνικός λαός

Σε λίγες μέρες θα επιστρέψετε στις περιφέρειές σας και δεν θα μπορείτε να πείτε "καταστροφική η ψήφιση του φόρου στην μικρομεσαίας ιδιοκτησίας αλλά την ψηφίσαμε", γιατί τότε το "καλό κουράγιο θα σας χρειαστεί"
Ολόκληρη η ομιλία του Αλ. Τσίπρα εδώ

12:25 Στο βήμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας:  

12:13 Στο βήμα ο Μ. Μπόλαρης, ανεξάρτητος βουλευτής.
12:08 Παρέμβαση Γ. Στουρνάρα και διευκρινίσεις για το άρθρο 6, 53 και 57. Πρόκειται για επανάληψη άρθρων και δεν εισάγεται τίποτα καινοφανές. Ο κώδικας διαδικασιών αφορά την είσπραξη του συνόλου των φόρων. 10% πρόστιμο για ένα χρέος που είναι ληξιπρόθεσμο και αυτό μετά από δύο χρόνια. Κανένα πρόστιμο για όσους βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης. Επιστροφή φόρου από την πρώτη μέρα.

11:59  Η εδική αγορήτρια του ΚΚΕ,
Διαμάντω Μανωλάκου


11:40  Στο βήμα η ειδική αγορήτρια της ΔΗΜΑΡ, Ασημίνα Ξεροτύρη
11:28 Διαμαρτυρίες από την πλευρά των βουλευτών της Ν.Δ. (Βλαχογιάννης) κατά τη διάρκεια της ομιλίας  Γιοβανόπουλου

11:10 Στο βήμα ο ειδικός αγορητής των ΑΝ.ΕΛ., Κ. Γιοβανόπουλος.
10:58 Τροποποιήσεις και βελτιώσεις που αφορούν την προστασία των καταναλωτών και το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο από τον Κ. Χατζηδάκη


10:45 Στο βήμα ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Σταθάκης. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ανακεφαλαιοποίηση με διακανονισμό των κόκκινων δανείων. Επίσης ο φορέας που θα αναλάβει τη διαμεσολάβηση τραπεζών - καταναλωτών πρέπει να είναι δημόσιος και αξιόπιστος.


10:10 Διαμαρτυρίες από τον ΣΥΡΙΖΑ (Δ. Παπαδημούλης) και τους ΑΝ.ΕΛ (Ν. Μαριάς) για τη διαδικασία του κατ' επείγοντος. Ο Δ. Παπαδημούλης ζήτησε να αφαιρεθούν έστω και την τελευταία στιγμή τα άρθρα που αφορούν τους πλειστηριασμούς.


 
 
Ολοκληρώθηκε ξημερώματα Σαββάτου η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής επί των άρθρων του νομοσχεδίου για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων με υπερψήφιση των περισσότερων άρθρων και των τριών τροπολογιών κατά πλειοψηφία. Σήμερα θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία για 15 άρθρα όπως έχει ζητηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝ.ΕΛ. και τη ΔΗΜΑΡ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για τα άρθρα 1, 2, 3, 4, 4, 7, 31, 38, 54.
 
Ο βουλευτής της Ν.Δ. Βύρων Πολύδωρας εξέφρασε την αντίθεσή του με το ν/σ με τα λόγια «θέλω να είμαι εκφραστής της ζώσας υπερηφάνιας του ελληνικού λαού» χωρίς να κάνει όμως να ξεκαθαρίσει αν θα ψηφίσει ή όχι.
 
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Παρασκευής ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, ανακοίνωσε τροποποιήσεις ενώ λίγο πριν τα μεσάνυχτα έκανε νέες προσθήκες και αναδιατυπώσεις διατάξεων του ν/σ ενώ λίγο πριν τα μεσάνυχτα
ανακοίνωσε νέες προσθήκες και αναδιατυπώσεις διατάξεων του νομοσχεδίου. Στην ομιλία του υποστήριξε το ν/σ με την αιτιολογία ότι τα ακίνητα υποφορολογούνται στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, οι τροποποιήσεις αφορούν τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ για γήπεδα ή οικόπεδα που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, στη συνολική αξία των εμπραγμάτων δικαιωμάτων σε αυτά, δεν θα υπολογίζεται η αξία των δικαιωμάτων επί των κτηρίων που είναι προγενέστερα των - εκάστοτε - τελευταίων 100 ετών και τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως «ιστορικά διατηρητέα μνημεία» ή «έργα τέχνης».
Η διάταξη βρίσκεται στο άρθρο 5, για το οποίο θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία. Την ειδική μεταχείριση των διατηρητέων κτηρίων είχε ζητήσει σειρά βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Αναδιατυπώνεται ακόμη η ρύθμιση που απαλλάσσει τον εκκαθαριστή της ΕΡΤ Γκίκα Μάναλη από προσωπικές ευθύνες κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του (με εξαίρεση τις ευθύνες για ζημίες προκληθείσες από δόλο ή βαριά αμέλεια). «Ο κ. Μάναλης που μοχθεί και βοηθά, έχει δεχθεί πάρα πολλές μηνύσεις. Προσαρμόζουμε τη διάταξη σύμφωνα με τις παρατηρήσεις που έχουν διατυπωθεί, ώστε να μην υπάρχει αμφισβήτηση για τη σκοπιμότητα της κατάθεσής της», εξήγησε ο κ. Στουρνάρας.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, υποστήριξε πως η νέα διάταξη είναι ακόμα χειρότερη, καθώς «οι εργαζόμενοι που έχουν αξιώσεις και αιτήσεις για αποζημιώσεις, δεν έχουν δυνατότητα να ασκήσουν τα έννομα δικαιώματά τους απέναντι στον ειδικό διαχειριστή». Η τύχη και αυτής της διάταξης θα κριθεί σε ονομαστική ψηφοφορία.
Αποσύρθηκε το άρθρο 39 του νομοσχεδίου, που αφορά την εισαγωγή νέου συστήματος διαπίστευσης των ιδιωτικών ΚΤΕΟ, σημειώνοντας πως θα επανέλθει σε νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών τον Ιανουάριο.

 
Video των κυριότερων τοποθετήσεων των βουλευτών κατά τη διάρκεια της συζήτησης
και της ονομαστικής ψηφοφορίας θα ανεβαίνουν στο κανάλι της Αυγής στο youtube
 
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.