Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Κανείς τραπεζικός δεν υπογράφει για νέο δάνειο ή αναδιάρθρωση δανείου

Η καθημερινότητα διαψεύδει τις πληροφορίες που τράπεζες κι οικονομικό επιτελείο αφήνουν να διαρρεύσουν στα μμε για την υποτιθέμενη ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και της τόνωσης της στεγαστικής πίστης.
Σε σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας KONTRANEWS, περιγράφεται το έμφραγμα στην αγορά από την άρνηση των τραπεζικών στελεχών να υπογράφουν αναδιαρθρώσεις δανείων των επιχειρήσεων γιατί τρέμουν το ενδεχόμενο να βρεθούν αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις.

Οι μαζικές παραπομπές που εκδηλώθηκαν στην υπόθεση με τα δάνεια του Τ.Τ. αδιακρίτως σε όλα τα μέλη των επιτροπών, έχει προκαλέσει πανικό στα κορυφαία κλιμάκια των τραπεζών, τα οποία αρνούνται πλέον να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις δανείων, με αποτέλεσμα μεγάλες επιχειρηματικές μονάδες να βρίσκονται στα πρόθυρα λουκέτου και οι τράπεζες να κινδυνεύουν να εγγράψουν στις επισφάλειες το σύνολο των δανείων. Οι εισαγγελικές παρεμβάσεις στο τραπεζικό σύστημα, έχουν προκαλέσει ασφυξία σε όλα τα επίπεδα της επιχειρηματικής ζωής.

Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης είναι αναγκαστικά μια καταιγίδα από λουκέτα, ακόμα και υγιών επιχειρήσεων καθώς δεν είναι δυνατόν να υπάρξει οικονομική δραστηριότητα χωρίς τραπεζικό σύστημα και οι αναδιαρθρώσεις δανείων παγκοσμίως, γίνονται με τραπεζικά και όχι εισαγγελικά κριτήρια. ...

Ο φόβος των παραπομπών, έχει μπλοκάρει το σύνολο των διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία καθώς και την ιδιωτικοποίηση της Eurobank.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, τραπεζίτες και άνθρωποι της αγοράς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Στην περίπτωση που δεν ληφθούν κεντρικές πρωτοβουλίες, ολόκληρο το σύστημα κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα οι επιχειρήσεις να κλείσουν και οι τράπεζες να εγγράψουν επιπρόσθετες επισφάλειες, που σημαίνει ότι θα χρειαστούν και νέα ανακεφαλαιοποίηση με ότι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη, για την ομαλή πορεία της οικονομίας.

Το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και στις αναδιαρθρώσεις των δανείων, αποτυπώνεται και οτο γενικό δείκτη του χρηματιστηρίου που έχει κατρακυλήσει στην κυριολεξία, το τελευταίο διάστημα ενώ το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται και άνοιγμα της ψαλίδας των
spread.

Μέσα στο γενικότερο μπάχαλο που επικρατεί κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ έχουν αποφασίσει να υπονομεύσουν την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κοntranews» στο ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ ο Σαχινίδης και η παρέα του, εισηγήθηκαν την καταψήφιση του νόμου που πρόκειται να φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση της Eurobank.

Η εξέλιξη αυτή διώχνει οριστικά τους ξένους επενδυτές που είχαν αποφασίσει να εξαγοράσουν την Eurobank, θεωρώντας ότι η Ελλάδα μετά τη χρεοκοπία έχει γίνει σοβαρό κράτος...
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.