Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Ο ιός της γρίπης εξαπλώνεται στην Ελλάδα - Παρά τους 43 νεκρούς οι ειδικοί λένε όχι στον πανικό! - Ποιες είναι οι διαφορές της γρίπης από το κρυολόγημα;

Σε κλοιό γρίπης η ολόκληρη η Ελλάδα
«Κερδίζει» συνεχώς έδαφος η γρίπη στη χώρα μας, καθώς μέρα με την ημέρα αυξάνονται τα περιστατικά της νόσου. Μάλιστα, δύο ασθενείς νοσηλεύονται  σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), τα κρούσματα γρίπης πληθαίνουν καθημερινά όπως προκύπτει από το δίκτυο των ιδιωτών γιατρών που συνεργάζονται με το Κέντρο, αλλά και από τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Δεκάδες βαριά περιστατικά της γρίπης, τα οποία αφορούν στην πλειοψηφία τους ασθενείς με επιβαρυμένο ιστορικό και χρόνιες παθήσεις καθώς και ηλικιωμένους, νοσηλεύονται σε πνευμονολογικές κλινικές της χώρας.

Οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ μετρούσαν… αντίστροφα για την έλευση της γρίπης στην Ελλάδα από τις αρχές του έτους. Πλέον αναμένουν ότι θα ενταθούν τα περιστατικά της νόσου. Αυτό που επισημαίνουν εν όψει του κύματος γρίπης είναι ότι προλαβαίνουν –και πρέπει- να εμβολιαστούν με το αντιγριπικό εμβόλιο όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. ...
Ένας στους πέντε Ευρωπαίους ασθενείς είναι Γάλλος

Σε αντίθεση με την επέλαση της γρίπης στις Ηνωμένες Πολιτείες, η κατάσταση στην Ευρώπη ήταν πολύ ήρεμη έως και την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που είχε επηρεάσει –θετικά- και την Ελλάδα.

Τώρα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες η γρίπη έχει έντονη δραστηριότητα, με τη Νορβηγία και την Ισλανδία να βρίσκονται στο peak της νόσου.

Σύμφωνα με το ECDC, στη Γαλλία, την Ισπανία, τις Σκανδιναβικές χώρες και τη Γερμανία καταγράφεται σημαντική επιτάχυνση στην εξάπλωση της γρίπης. Μάλιστα, η Γαλλία κατέχει την αρνητική πρωτιά στον αριθμό των σοβαρών περιστατικών γρίπης καθώς μετρά 220 βαριά κρούσματα, σχεδόν το 18%  του συνολικού αριθμού ασθενών στην Ευρώπη. (patrasevents)
 
Ο ιός της γρίπης εξαπλώνεται στην Ελλάδα

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως επισημαίνεται, η Βουλγαρία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία αναφέρουν αυξημένη δραστηριότητα, ενώ όλες οι άλλες χώρες παρουσιάζουν χαμηλή δραστηριότητα.

Στην Ελλάδα, κυριαρχεί το στέλεχος γρίπης A(H1N1)pdm09, αλλά καταγράφεται και κυκλοφορία του στελέχους Α(Η3Ν2). Μέχρι σήμερα, δεν έχει απομονωθεί στέλεχος γρίπης τύπου Β. Η γενετική ανάλυση των στελεχών A(H1N1)pdm09, που έχει απομονώσει το εργαστήριο του Ινστιτούτου Παστέρ, δείχνει ότι τα στελέχη που κυκλοφορούν, δεν διαφέρουν από το στέλεχος του αντιγριπικού εμβολίου.

Ο έλεγχος των δειγμάτων συνεχίζεται για την καλύτερη αποτύπωση της κυκλοφορίας του ιού στη χώρα μας, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η κυκλοφορία και άλλων αναπνευστικών ιών, πέρνα αυτού του γρίπης.

Ποιες είναι οι διαφορές της γρίπης από το κρυολόγημα;

Το κύμα της εποχικής γρίπης βρίσκεται, τον τελευταίο καιρό, στην κορύφωση του στην Ελλάδα και τα αποτελέσματα είναι ήδη ανησυχητικά, καθώς 40 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Μάλιστα, οι οκτώ από αυτούς, τις τελευταίες τρεις ημέρες.
Από την πλευρά τους οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις ευπαθείς ομάδες και κάνουν έκκληση για εμβολιασμούς, ωστόσο προσπαθούν να ενημερώσουν και τον κόσμο προκειμένου να αποτρέψουν τον πανικό, καθώς πολλοί μπερδεύουν ένα απλό κρυολόγημα με τη γρίπη με αποτέλεσμα να πανικοβάλονται.
Σύμφωνα λοιπόν με το ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων), οι πολίτες θα πρέπει να πρώτα από όλα να παίρνουν κάποια απαραίτητα μέτρα προστασίας. Αυτά είναι:
  • Εμβολιασμένος
  • Αποφυγή επαφής των χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα
  • Συχνό πλύσιμο των χεριών
  • Αποφυγή συγχρωτισμού
Πώς θα ξεχωρίσουμε τη γρίπη
  • Υψηλός πυρετός
  • Απότομη έναρξη έντονου πονοκεφάλου
  • Εντονοι μυικοί πόνοι
  • Εντονη εξάντληση
  • Εντονος και επίμονος βήχας
  • Καταρροή, φτάρνισμα
Τα σημάδια του κρυολογήματος
  • Καταρροή
  • Φτάρνισμα
  • Πανόλαιμος
  • Μέτριας βαρύτητας μυϊκοί πόνοι
  • Πυρετός στα βρέφη και τα μικρά παιδιά (σπάνια στους ενήλικους)
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.