4η Παρότρυνση: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Δέκα-δεκαπέντε χρόνια πρίν όλος ο κόσμος σχεδόν δούλευε από ένα γραφείο ή ένα μαγαζί και απευθύνονταν κυρίως στο αγοραστικό κοινό κυρίως της γεωγραφικά περιοχής του γραφείου/μαγαζιού. Σήμερα υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων, κυρίως στο εξωτερικό ακόμα, που κάνουν δουλειές σε ένα σωρό άλλες αγορές χιλιάδες χιλιόμετρα μακρία και ακόμα παγκοσμίως άπο το υπάρχων γραφείο και από μία συγκεκριμένη τοποθεσία. Και όλα αυτά λόγω της τεχνολογίας. Αν είσαι γκατζετάκιας, ξέρεις από ηλεκτρονικά κυκλώματα, άν είσαι εφευρέτης, άν είσαι κάποιος ο οποίος μπορεί να βελτιώσει ένα προιόν ή να δημιουργήσει έναν καλύτερο τρόπο για να διεκπεραιώνει κάποιος μία δουλειά, τότε αυτός είναι ο τομέας σου. Όλα αρχίζουν από μία ιδέα και η τεχνολογία έρχεται και μεταφέρει την εφαρμογή της ιδέας σου στην μάζα. Στην χειρότερη των περιπτώσεων, στην χειρότερη οικονομική κατάρρευση όλων των εποχών, η τεχνολογία είναι 100% σίγουρο ότι θα συνεχίσει να υπάρχει. Είτε κατάρρεσυη όμως είτε όχι, πάντα ο κόσμος θα χρειάζεται τις υπηρεσίες του κράτους και των υπουργίων, προιόντα, υπηρεσίες, τρόφιμα και όλα απαραίτητα μέσα διαβίωσης. Και η ερώτηση είναι μπορείτε εσείς να προσφέρετε κάτι από όλα αυτά; Και ακόμα πιό σημαντικό, μπορείτε να παρέχετε προιόντα ή υπηρεσίες κατά πολύ βελτιωμένα/νες από παλιότερα; Η βελτίωση του προιόντος ή της παροχής υπηρεσιών πάει χέρι χέρι με την τεχνολογία.
Η ασφάλεια αποδυκνύεται τελικά όσο βαθαίνει η κρίση, να είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα. Και για να μπώ κατευθείαν στο θέμα, ξεκινήστε εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες ασφάλειας στον κόσμο. Άνεργοι, απόστρατοι, απολυμένοι της δημοτικής αστυνομίας, εξειδικευμένοι και ανειδίκευτοι, μπορούν να συνεργαστούν με λίγα χρήματα, να συστήσουν μια εταιρεία και να παρέχουν φθηνά προστασία και φύλαξη στον κόσμο, που πλέον την έχει τόσο πολύ ανάγκη με την τεράστια αύξηση της εγκληματικότητας, των κλοπών , των λαθρομεταναστών και κτλ. Εδώ ένα ολόκληρο κόμμα βασίστηκε σε αυτή την ιδέα και μπήκε στην Βουλή, μια ανεξάρτητη με τα πολιτικά εταιρεία πιστεύετε ότι δεν θα προκόψει και ειδικότερα σήμερα; Ακόμα και οι εταιρείες κουφωμάτων σήμερα εάν επιβιώνουν, επιβιώνουν με το να διαφημίζουν σιδεριές και πιό ασφαλή συστήματα κουφωμάτων. Εμπόριο και τοποθέτηση καμερών, συναγερμών, κλειδαριών και το ότιδήποτε τέλοσπάντων έχει να κάνει με την παροχή ασφάλειας στον κόσμο είναι ένα πάρα πολύ καλό «στοίχημα» με πολύ λελογισμένο ρίσκο την σήμερον ημέραν, για να βασίσει κάποιος το νέο του ξεκίνημα.
6η Παρότρυνση: ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΑΞΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ
Εδώ ακριβώς κείτεται όλο το πραγματικό νόημα του μετατρέπω την καταστροφολογία σε δημιουργικότητα. Από τη στιγμή που ο κόσμος κοιτάει έξω από τον ίδιο του τον εαυτό και πέρα από αυτόν για την/τις απαντήσεις στα προβλήματά του και από τη στιγμή που ο κόσμος ψάχνει κάπου αλλού μακρία και έξω από αυτούς για λεφτά, για λύσεις και για απαντήσεις, αυτομάτως ο κόσμος σε εκείνο το σημείο χάνει όλη την προσωπική του δύναμη. Αλλά εάν ο κόσμος αρχίσει να κοιτάει έστω και για λίγο μέσα του για αρχή, έχωντας στο μυαλό πάντα την έννοια της αυτάρκειας, εκείνη ακριβώς τη στιγμή αρχίζει να αφουγκράζετε την μεγάλη προσωπική του δύναμη. Σε ένα καταρρέων περιβάλλον, ο άνθρωπος που θα μπορέσει να προσθέσει παραπάνω αξία στον οποιοδήποτε τομέα της αγοράς είναι αυτός ο ένας άνθρωπος που πραγματικά για μένα θα ισούται εκ του αποτελέσματος για δέκα υπουργούς ταυτόχρονα.
Υπάρχουν πολλές άλλες καλές και βιώσιμες προτάσεις και ιδέες σε όλους σχεδόν τους κλάδους. Ο κόσμος θα στνεχίσει να χρειάζεται τις υπηρεσίες όλων σχεδόν των ειδικοτήτων, αλλά δεν θα συνεχίσω άλλο να τις απαριθμώ διότι ξέρω τώρα ότι πολλοί, θα πέσουν να με φάμε με τα ακυρωτικά-αποτρεπτικά σχόλια τους, να υποθέτουν τα χίλια μύρια και να κατακρίνουν, λές και εμένα θα με πιάσει κάτι από όλα αυτά. Το κακό όμως σε αυτό είναι ότι κάποιος μπορεί όντως να διαβάσει αυτά τα κείμενα, να σκεφτεί από μέσα του «δες τί λέει τώρα αυτός εδώ ρε...» να μπεί στην διαδικασία της οποιαδήποτε παραγωγικής σκέψης και μετά να διαβάσει και τα σχόλια των υπολοίπων και αυτόματα σαν ένα ακόμα κοπαδοποιημένο προιόν της θυματοκρατίας να πεί «άστο καλύτερα γιατί εάν οι σχολιαστές τον βρίζουν άρα κάτι θα ξέρουν αυτοί». Δεύτερον, πιστεύω ότι οι περισσότεροι και από μόνοι σας σε συζητήσεις με τους/τις φίλες σας, έχετε ήδη κάνει τέτοιες συζητήσεις και σκέψεις αλλά έχετε μείνει μόνο στα λόγια. Βλέπετε όμως με απόλυτη ευκρίνεια τα εμπόδια και πολύ καλά κάνετε, αλλά δέν μπαίνετε ποτέ στην συνέχεια, στην διαδικασία δηλαδή του να συνεχίσεται να σκεφτείται και για το πώς μπορεί να τα υπερβείτε ή εάν όχι να υπερβείτε, να τα περιορίσετε τουλάχιστον. Λές και όλα θα πρέπει να είναι στρωμένα με ροδοπέταλα για να αποφασίσετε τελικά να κάνετε κάτι.
Θα πρότεινα να πάρετε αυτά τα κείμενα και να τα δώσετε να τα διαβάσουν τα παιδιά σας, οι νεότεροι άνθρωποι και σβήστε και το όνομα μου κιόλας εάν δεν θέλετε, δεν έχω κανένα πρόβλημα. Σας το λέω από τώρα όμως ότι μόλις το διαβάσουν οι νεότεροι ξέρετε τι θα πούν; Ε ρε μπαμπά π.χ. τα ξέρω όλα αυτά λίγο ή πολύ, τί μου το έδωσες να το διαβάσω; Τί θέλω να πώ; Καταλαβαίνω ότι οι λίγο μεγαλύτεροι άνθρωποι λόγω πολύχρονων παγιωμένων αντιλήψεων και αντικειμενικής δυσκολίας να συμβαδίσουν με τα νέα δεδομένα της εποχής, μπορεί πολύ πιθανόν να διαφωνήσουν με το όλο πνέυμα των κειμένων αυτών ή και με κάτι συγκεκριμένο. Για τους νεότερους όμως ανθρώπους να ξέρετε ότι όλο αυτά λίγο ή πολύ θεωρούνται ήδη δεδομένα. Μα ακόμα και να μήν απαντήσει έτσι ο γιός ή κόρη σας, θα πιάσουν κατευθείαν το νόημα και η έμφυτη φαντασία και ευρηματικότητά τους αυτόματα θα αρχίσει να οργιάζει. Και εκεί πρέπει να μπείτε και εσείς (οι παλιότεροι) και να σιγοντάρετε...Οι νεότεροι άνθρωποι μπορεί να έχουν έρθει σε αδιέξοδο, αλλά να ξέρετε ότι είναι πολύ πιό έυστροφοι από ότι νομίζετε, δεδομένου της ευκαιρίας. Σε τέτοιες εποχές πείτε μου πιά είναι καλύτερη επένδυση για ένα γονιό από το να επενδύσει στο ίδιο του το παιδί.
Κρίση ξε κρίση, υπερφορολόγιση ξε υπερφορολόγιση, κατάρρευση ξε κατάρρευση, ας σκεφτούμε όλοι μας καταρχάς τί θα μας άρεσε να κάνουμε ή να προσφέρουμε από εδώ και πέρα στη ζωή μας, τί προιόν ή τί υπηρεσία δηλαδή. Μετά να σκεφτούμε κατά πόσο αυτό που έχουμε βάλει στόχο σαν ενασχόληση, ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κόσμου και στην τρέχουσα κατάσταση αλλά και μελλοντικά. Εν συνεχεία μπορούμε να γεννήσουμε νέους τρόπους για το πώς εμείς θα μπορούσαμε να προσθέσουμε παραπάνω αξία στην αγορά μέσω της δικίας μας προσφοράς και συμμετοχής στον εκάστοτε τομέα/κλάδο. Σας εγγυώμαι ότι εάν καθίσετε να σκεφτείτε αυτά π.χ. για μία εβδομάδα, θα έρθουν ολονών σας πολλές και διαφορετικές ιδέες. Πολύ πιθανόν να έχετε ήδη ιδέες ή ιδέα, αλλά το ερώτημα σε εκείνη την περίπτωση είναι γιατί δεν κάνετε μία προσπάθεια πάνω σε αυτή; Είναι πολύ ωραίο πράγμα από την μία βλέπετε να έχει κάποιος ένα σωρό ιδέες και να είστε ευρηματικοί αλλά να ξέρετε ότι υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι με ιδέες, πολύ πιθανώς όχι τόσο έξυπνες όσο οι δικιές σας, μπορεί αυτοί οι άνθρωποι να μήν είναι όντως τόσο εύστροφοι όσο εσείς αλλά να είναι αυτή τη στιγμή με πολύ περισσότερα χρήματα και σε πολύ καλύτερη κατάσταση από εσάς γενικότερα. Και ξέρετε γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί αυτοί σαν λιγότερο έξυπνοι ή ικανοί από εσάς έκαναν ένα μόνο πράγμα. Έκαναν αυτό που οι αποτυχημένοι δεν κάνουν. Έφαγαν τις πρώτες αναπόφευκτες απορρίψεις προσπαθώντας να πουλήσουν την ιδέα του, αναρωτήθηκαν εν συνεχεία το γιατί τον απορρίπτουν, δεν το έβαλαν κάτω, συνέχισαν, βελτιώθηκαν και στο τέλος πέτυχαν. Σε αντίθεση με τον άλλο τον παν-εύστροφο με τις παν-έξυπνες ιδέες του που δέν έκανε τίποτα. Διότί η ευστροφία ήταν τόσο καλή όσο έως να διατυπώσει μια ιδέα αλλά η ευστροφία αυτή στέρεψε όταν ήρθε η στιγμή της υλοποίησης. Σε εκείνη την περίπτωση λοιπόν άς φωνάξουμε όλοι «Ζήτω η θυματοκρατία» που καλλιεργεί το κράτος. Φόβος vs Ευστροφία δηλαδή, 1-0. Από την άλλη όμως, Φόβος+Ευστροφία = τείνει στο άπειρο. Δέν παίζει ρόλο ποιός είχε στην αρχή την ιδέα, παίζει ρόλο ποιός έδρασε τελικά πάνω σε αυτή την ιδέα. Αυτό ξεχωρίζει τον επιτυχημένο με την αποτυχημένο. Η δράση. Και αυτό από ότι αντιλαμβάνεστε έχει και πολλές άλλες προεκτάσεις στην ζωή μας. Όλα τα υπόλοιπα είναι ιστορία.
Με την έννοια καριέρα να έχει καταντήσει πλέον ανέκδοτο, όλο και περισσότεροι νέοι παρόλα αυτά επιχειρούν να μπούνν στην αγορά εργασίας με την ελπίδα να γίνουν οι ίδιοι επιχειρηματίες. Τόσο επειδή με τις νέες τεχνολογίες το επιχειρείν έχει γίνει προσιτό, όσο και επειδή η ανάγκη για εισόδημα δεν αφήνει άλλες επιλογές. Από το ένα άκρο έχουμε το κράτος να δαιμονοποιεί την έννοια του επιχειρείν και του εισοδήματος και από το άλλο άκρο πρέπει να παροτρύνουμε όλοι μας σήμερα το σύνολο του πληθυσμού "να τολμήσει". Να τολμήσει γιατί δεν υπάρχει άλλη πλέον επιλογή. Επιδοτήσεις και εύκολη χρηματοδότηση ήταν μέχρι πρότινος ένα επιπλέον πρωοθητικό εργαλείο. Ψιλό-χοντρό ξεχάστε το όμως πλέον αυτό, διότι έχουμε να κάνουμε σήμερα με ένα κράτος λοποδύτη. Σήμερα, οι περισσότεροι νέοι επιχειρηματίες αναγκάζονται λοιπόν να κάνουν το επιχειρηματικό τους βήμα με δικά τους κεφάλαια. Αφενός λοιπόν έχουμε πολλούς νέους ανθρώπους να ωθούνται προς το επιχειρείν και αφετέρου επενδύονται πλέον σε αυτό οι (τελευταίες) αποταμιεύσεις.
Σε αυτές τις συνθήκες πιστεύω ότι κάθε νέος επιχειρηματίας θα πρέπει να σκεφτεί καλά τα παρακάτω: Η επιχειρηματική εκπαίδευση από μόνη της δεν είναι πανάκεια. Ένα business plan σε μια αίθουσα διδασκαλίας δεν αρκεί για να πετύχει στην πραγματική αγορά ένα προϊόν ή μια υπηρεσία. Είναι μάλλον προτιμότερο να επενδύσουμε σε εκπαίδευση σχετική με το αντικείμενο της ιδέας και, αφού βεβαιωθούμε ότι η ιδέα είναι εφαρμόσιμη, να επενδύσουμε και σε επιχειρηματική εκπαίδευση. Το επιχειρείν βασίζεται πρωτίστως στη γνώση του αντικειμένου δραστηριοποίησης.
Η επιχειρηματικότητα βασίζεται στη συνεργασία και στην συνέργεια. Μπορεί σε μερικές περιπτώσεις το ξεκίνημα να είναι ατομικό, για να μεγαλώσει όμως η επιχείρηση πρέπει να αυξηθεί και ο βαθμός συνεργασίας. Ένα βασικό επιχειρηματικό εργαλείο είναι συνεπώς η ικανότητα του νέου επιχειρηματία να συνεργάζεται και να μοιράζεται. Το βασικότερο εφόδιο του νέου επιχειρηματία είναι το δίκτυό του. Σε κάθε νέο ξεκίνημα υπολογίζουμε στην ανταλλαγή πληροφοριών, γνώσεων, κεφαλαίων και πόρων με ένα ιδιότυπο δίκτυο γνωριμιών. Το παγκόσμιο αυτό φαινόμενο γίνεται ιδιαίτερα ισχυρό στην Ελλάδα των στενών οικογενειακών σχέσεων. Τα τελευταία χρόνια δε, έχουν πολλαπλασιαστεί εκδηλώσεις δικτύωσης για νέους επιχειρηματίες. Αυτό που πρέπει να θυμάται ο νέος επιχειρηματίας για τη δικτύωση είναι ότι αφενός ο χρόνος που αφιερώνεται σε αυτήν πρέπει να είναι ανάλογος του κέρδους που αποφέρει, και ότι αφετέρου σε ένα δίκτυο δεν πρέπει να παίρνουμε μόνο αλλά και να δίνουμε. Και στις δύο περιπτώσεις, αν δεν τηρήσουμε τα όρια θα βρεθούμε εκτός παραγωγικών δικτύων. Αν ξεκινάτε ένα επιχειρηματικό πλάνο με μια ιδέα, θα πρέπει να τελειώνει με την επόμενη. Η απουσία της επόμενης ιδέας ή η μη έγκαιρη υλοποίησή της μπορεί να επιφέρει θανάσιμο χτύπημα στην νέα επιχείρηση.
Σε αυτές τις συνθήκες πιστεύω ότι κάθε νέος επιχειρηματίας θα πρέπει να σκεφτεί καλά τα παρακάτω: Η επιχειρηματική εκπαίδευση από μόνη της δεν είναι πανάκεια. Ένα business plan σε μια αίθουσα διδασκαλίας δεν αρκεί για να πετύχει στην πραγματική αγορά ένα προϊόν ή μια υπηρεσία. Είναι μάλλον προτιμότερο να επενδύσουμε σε εκπαίδευση σχετική με το αντικείμενο της ιδέας και, αφού βεβαιωθούμε ότι η ιδέα είναι εφαρμόσιμη, να επενδύσουμε και σε επιχειρηματική εκπαίδευση. Το επιχειρείν βασίζεται πρωτίστως στη γνώση του αντικειμένου δραστηριοποίησης.
Η επιχειρηματικότητα βασίζεται στη συνεργασία και στην συνέργεια. Μπορεί σε μερικές περιπτώσεις το ξεκίνημα να είναι ατομικό, για να μεγαλώσει όμως η επιχείρηση πρέπει να αυξηθεί και ο βαθμός συνεργασίας. Ένα βασικό επιχειρηματικό εργαλείο είναι συνεπώς η ικανότητα του νέου επιχειρηματία να συνεργάζεται και να μοιράζεται. Το βασικότερο εφόδιο του νέου επιχειρηματία είναι το δίκτυό του. Σε κάθε νέο ξεκίνημα υπολογίζουμε στην ανταλλαγή πληροφοριών, γνώσεων, κεφαλαίων και πόρων με ένα ιδιότυπο δίκτυο γνωριμιών. Το παγκόσμιο αυτό φαινόμενο γίνεται ιδιαίτερα ισχυρό στην Ελλάδα των στενών οικογενειακών σχέσεων. Τα τελευταία χρόνια δε, έχουν πολλαπλασιαστεί εκδηλώσεις δικτύωσης για νέους επιχειρηματίες. Αυτό που πρέπει να θυμάται ο νέος επιχειρηματίας για τη δικτύωση είναι ότι αφενός ο χρόνος που αφιερώνεται σε αυτήν πρέπει να είναι ανάλογος του κέρδους που αποφέρει, και ότι αφετέρου σε ένα δίκτυο δεν πρέπει να παίρνουμε μόνο αλλά και να δίνουμε. Και στις δύο περιπτώσεις, αν δεν τηρήσουμε τα όρια θα βρεθούμε εκτός παραγωγικών δικτύων. Αν ξεκινάτε ένα επιχειρηματικό πλάνο με μια ιδέα, θα πρέπει να τελειώνει με την επόμενη. Η απουσία της επόμενης ιδέας ή η μη έγκαιρη υλοποίησή της μπορεί να επιφέρει θανάσιμο χτύπημα στην νέα επιχείρηση.
Κλείνωντας θα ήθελα να διευκρινήσω για ακόμη μια φορά το εξής. Εμείς δυστυχώς δεν μπορούμε πλέον να σταματήσουμε μια οικονομική κατάρρευση γιατί πολύ απλά το παιχνίδι έχει ξεφύγει από τα χέρια και την ψήφο την δικιά μας. Αυτό που εμείς μπορούμε να κάνουμε και είναι στο χέρι μας, είναι να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τις ευκαιρίες που εμφανίζονται καθημερινά μπροστά μας και να αρχίσουμε να δράττουμε ώστε να απεξαρτηθούμε από την οποιαδήποτε εξαρτημένη και αρρωστημένη κυβέρνηση και κράτος, το οποίο είναι προγραμματισμένο με πολύ καλά γραμμένο κώδικα από την «μάνα του» να καταρρεύσει κάποια στιγμή και να συμπαρασύρει καταρρέωντας τον οποιδήποτε είναι εξαρτημένο από αυτό. Θα μακροημερεύσει τελικά ο αυθύπαρκτος, ο αυτάρκης και ο αυτοσυντηρούμενος.
Η επιβίωση εξαρτάται από τις δικές μας ενέργειες. Η ευκαιρία για θρίαμβο εξαρτάται από τις ενέργειες των άλλων. ΕΣΥ ΕΠΙΛΕΓΕΙΣ ΤΗ ΜΟΙΡΑ ΣΟΥ.
ΑΜΗΝ και τέλος.
Βασίλης Παπαδόπουλος
Σχετικά:
ΕΣΥ ΕΠΙΛΕΓΕΙΣ ΤΗ ΜΟΙΡΑ ΣΟΥ (ΜΕΡΟΣ Α)
ΕΣΥ ΕΠΙΛΕΓΕΙΣ ΤΗ ΜΟΙΡΑ ΣΟΥ (ΜΕΡΟΣ Β)
ΕΣΥ ΕΠΙΛΕΓΕΙΣ ΤΗ ΜΟΙΡΑ ΣΟΥ (ΜΕΡΟΣ Γ)
Κατηγορία:
Σουν Τζου |
Σουν Τζου ( ~5ος αιών π.Χ. , Κινέζος θεωρητικός της στρατηγικής)
|
Αριθμός Αφορισμών: 21
|
Αναγνώσεις: 2,516
|
►
|
Στρατηγική με τακτικούς ελιγμούς είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για τη νίκη. Τακτικοί ελιγμοί χωρίς στρατηγική, είναι ο θόρυβος πριν την ήττα.
|
►
|
Ένας επιδέξιος πολεμιστής κινεί τον αντίπαλό του. Δεν περιμένει ο αντίπαλός του να κινήσει αυτόν.
|
►
|
Όπως η ροή του νερού διαμορφώνεται από τη μορφολογία του εδάφους, έτσι και η ροή της νίκης διαμορφώνεται από τις ενέργειες του αντιπάλου.
|
►
|
Οι αρχαίοι πολεμιστές πρώτα έκαναν τους εαυτούς τους αόρατους. Μετά περίμεναν τη στιγμή που ο εχθρός ήταν ευάλωτος.
|
►
|
Όταν περικυκλώνεις έναν εχθρό, άφηνέ του μια διέξοδο φυγής.
|
►
|
Μην καταλαμβάνεις μια θέση που είναι απομονωμένη και αποκομμένη από πόρους.
|
►
|
Η μεγαλύτερη τέχνη στον πόλεμο είναι να υποτάξεις τον εχθρό χωρίς μάχη.
|
►
|
Το να είσαι ανίκητος εξαρτάται από την άμυνα. Η πιθανότητα να νικήσεις εξαρτάται από την επίθεση.
|
►
|
Η επιβίωση εξαρτάται από τις δικές μας ενέργειες. Η ευκαιρία για θρίαμβο εξαρτάται από τις ενέργειες των άλλων.
|
►
|
Ο πολεμιστής είναι δυνατός, όταν αναγκάζει τον εχθρό να του απαντήσει. Είναι αδύνατος, όταν αυτός απαντά στον εχθρό.
|
►
|
Όλος ο πόλεμος βασίζεται στην παραπλάνηση.
|
►
|
Προσποιήσου ότι είσαι κατώτερος και ενθάρρυνε την αλαζονεία του εχθρού.
|
►
|
Οι αρχές της στρατηγικής είναι να ξέρεις το πεδίο μάχης, να ξέρεις τις δυνάμεις του αντιπάλου σου και να κάνεις κάτι που ο αντίπαλος σου δεν περιμένει.
|
►
|
Καθώς οι φωνές δεν μπορούν να ακουσθούν στη μάχη, τύμπανα και τρομπέτες χρησιμοποιούνται. Και καθώς οι στρατιώτες δεν μπορούν να δουν καθαρά, σημαίες, φανταχτερές στολές και λάβαρα χρησιμοποιούνται.
|
►
|
Οι ευκαιρίες πολλαπλασιάζονται καθώς τις αρπάζουμε.
|
►
|
Να φαίνεσαι αδύναμος όταν είσαι δυνατός και δυνατός όταν είσαι αδύναμος.
|
►
|
Αν είσαι μακριά από τον εχθρό σου, κάνε τον να πιστέψει ότι είσαι κοντά.
|
►
|
Φτιάξε μια χρυσή γέφυρα για να μπορέσει να περάσει ο εχθρός σου υποχωρώντας.
|
►
|
Πέντε ελαττώματα επικίνδυνα για ένα στρατηγό: Αν είναι παράτολμος, οι άντρες του θα σκοτωθούν. Αν είναι δειλός, ο στρατός του θα αιχμαλωτισθεί. Αν είναι οξύθυμος, θα αντιδρά από θυμό. Αν είναι υπερόπτης, μπορεί να εξαπατηθεί. Αν είναι δεμένος με τους άντρες του, θα διστάσει την κρίσιμη στιγμή.
|
►
|
Θα νικήσει αυτός που ξέρει πότε να πολεμήσει και πότε να μην πολεμήσει.
|
►
|
Αν περιμένεις αρκετά στην όχθη του ποταμού, θα δεις τα πτώματα των εχθρών σου να περνούν επιπλέοντας από μπροστά σου.
(Δημοφιλής ατάκα σε διάφορες αμερικανικές ταινίες, που ίσως εσφαλμένα αποδίδεται στον Σουν Τζου)
|
Οι πέντε βασικές προτεραιότητες για εκείνον που θέλει να ετοιμαστεί για το κακό ενδεχόμενο;
Απ.: Πίστη στον Θεό, νερό, φαγητό, αυτοάμυνα, ομαδική δουλειά και πρακτικές γνώσεις (19ου αιώνα) που εξασφαλίζουν αυτάρκεια.
Ερ.: Τα χρήματα κάνουν τη διαφορά, αν θέλεις να σώσεις τη ζωή σου; Οι πλούσιοι έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα στον αγώνα για επιβίωση;
Απ.: Σίγουρα τα χρήματα διευκολύνουν την προετοιμασία. Ομως, το να ρίχνεις λεφτά πάνω σ’ ένα πρόβλημα για να το εξουδετερώσεις δεν είναι λύση. Το να έχεις τη δυνατότητα να αγοράσεις ακριβό εξοπλισμό δεν σημαίνει ότι θα γνωρίζεις να το χρησιμοποιήσεις όπως πρέπει. Η πρακτική εξάσκηση στις παραδοσιακές ενασχολήσεις παίζει τεράστιο ρόλο. Για παράδειγμα, χρειάζονται χρόνια για να μάθεις πώς να γίνεις ένας αληθινά παραγωγικός κηπουρός, καλλιεργητής. Το να είσαι κάτοχος όπλου δεν σε κάνει εκπαιδευμένο σκοπευτή, όπως και η κατοχή μιας σανίδας σερφ δεν σε καθιστά σέρφερ.
Ερ.: Επικοινώνησε κάποιος μαζί σας που δεν θα περιμένατε ποτέ να ενδιαφερθεί (για παράδειγμα, αξιωματικοί του στρατού, πολιτικοί κ.ά.);
Απ.: Η μεγαλύτερη έκπληξη για εμένα ήταν ότι την περασμένη χρονιά είχα τόσους πολλούς τραπεζίτες, επιχειρηματίες και μάνατζερ σε επιχειρήσεις hedge fund (επενδυτικά κεφάλαια) που με προσέλαβαν ως σύμβουλο. Ξαφνικά, πολλοί άνθρωποι που έχουν θέσεις-κλειδιά στην παγκόσμια οικονομική ζωή θέλησαν να δημιουργήσουν αυτάρκη και καλά εξοπλισμένα καταφύγια σε απομακρυσμένες περιοχές. Αυτό δείχνει ότι θα συμβεί κάτι μεγάλο. Σύντομα…
Ερ.: Ελληνες ήρθαν σε επαφή με εσάς για να ζητήσουν περισσότερες διευκρινίσεις και συμβουλές;
Απ.: Ναι. Αρκετοί. Σ’ αυτούς περιλαμβάνονται και μερικοί Αγγλοι και Γερμανοί συνταξιούχοι που μετακόμισαν στην Ελλάδα πριν από την κρίση χρέους. Η Ελλάδα προσέφερε στον υπόλοιπο κόσμο μια πρόγευση από τις περιοριστικές πολιτικές, τις διαδηλώσεις και τις ελλείψεις ειδών, που σύντομα θα υποχρεωθούν όλοι να αντιμετωπίσουν. Η βασική συμβουλή μου είναι η ακόλουθη: Δείτε πώς τα κατάφεραν οι πρόγονοί σας στην Ελλάδα με τις τρομερές ελλείψεις αγαθών που προκλήθηκαν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εκεί θα βρείτε πολύ χρήσιμα διδάγματα. Μετακομίστε στην περιφέρεια, αν μπορείτε. Αλλά ακόμα κι αν βρίσκεστε στην πόλη, φυτέψτε έναν μεγάλο κήπο, τώρα! Αγοράστε ένα φωτοβολταϊκό σύστημα για να μπορείτε να φορτίζετε τις μπαταρίες σας, επειδή σύντομα θα προκύψουν συχνές διακοπές ρεύματος. Εντοπίστε πηγές ύδατος, που θα είναι προσβάσιμες και διαθέσιμες ακόμα κι αν πέσει το ρεύμα. Αποθηκεύστε φαγητό και καύσιμα – όσα περισσότερα μπορείτε. Προμηθευτείτε οπλισμό και δημιουργήστε ομάδες με τους γείτονές σας. Μάλλον θα χρειαστείτε τη βοήθειά τους τα δύσκολα χρόνια που έρχονται.
Ολική κατάρρευση με την εξάπλωση ενός ιού
Ο συγγραφέας του βιβλίου, που… σπάει ταμεία παγκοσμίως, λόγω της προϋπηρεσίας του στην Αντικατασκοπία του Στρατού των ΗΠΑ, ήταν υποχρεωμένος να σκέφτεται τα χειρότερα σενάρια. Ενα απ’ αυτά, το οποίο θα μπορούσε να αποδείξει πόσο χρήσιμο -έως σωτήριο- είναι το πόνημά του, παρατίθεται στις πρώτες σελίδες της εισαγωγής: «Φανταστείτε τη μεγαλύτερη πανδημία γρίπης να εξαπλώνεται με την απλή επαφή – έναν ιό τόσο ισχυρό που να σκοτώνει τους περισσότερους από τους μισούς απ’ όσους μολύνει. Φανταστείτε την εξέλιξη μιας ασθένειας τόσο γρήγορης ώστε να κάνει τον γύρο του κόσμου σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Σκεφτείτε πως έχουμε παγκόσμια μέσα ενημέρωσης τόσο λυσσασμένα για καυτές ειδήσεις ώστε δεν μπορούν να αντισταθούν στον πειρασμό και δείχνουν εικόνες ανθρώπων με αναπνευστικές μάσκες, λαστιχένια γάντια και φόρμες να βγάζουν από σπίτια φορεία φορτωμένα με σάκους γεμάτους πτώματα. Αυτές οι σκηνές θα επαναλαμβάνονταν τόσες φορές, ώστε η πλειονότητα των πολιτών θα σκεφτόταν: “Δεν θα πάω στη δουλειά αύριο, ούτε και μεθαύριο, μέχρι τουλάχιστον τα πράγματα να καλυτερέψουν”. Ομως, αποφεύγοντας να πάνε στη δουλειά, κάποια σημαντικά γρανάζια της Μεγάλης Μηχανής θα έπαυαν να λειτουργούν.
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.