Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Η σκηνοθεσία της πολιτικής

 
Της Θεοδώρας Τζάκρη

Τι γίνεται όταν προσπαθείς να κάνεις πολιτική με όρους σκηνοθεσίας; Παίρνεις έναν μουσικό, έναν δημοσιογράφο, μια εκπρόσωπο μιας σεβαστής μειονότητας, βάζεις λίγη Δεξιά, σβήνεις αποενοχοποιώντας με λίγη Αριστερά και έχεις έναν νηστίσιμο πολιτικό αχταρμά που κλέβει ιδέες από όλους. Αυτή όμως θα ήταν η απλή, αφελής εκδοχή του αχταρμά ή της πολιτικής του Κολωνακίου, διότι το Ποτάμι έχει και ύποπτους πολιτικούς στόχους. Αυτοί δεν είναι άλλοι από τη δημιουργία ενός ασταθούς πολιτικού σκηνικού για πολλά χρόνια, ώστε μέσω του διαίρει και βασίλευε η διαπλοκή να γίνει ο κυρίαρχος πολιτικός παίκτης. Τα λεφτά είναι πολλά. Τα επόμενα χρόνια θα «παιχτούν» το ιδιοκτησιακό καθεστώς των τραπεζών, οι μεγάλες υποδομές της χώρας, οι μεγάλες και λιγοστές βιομηχανικές και ενεργειακές υποδομές και βέβαια το μοίρασμα των ευρωπαϊκών πόρων. Σιγά μην αφήσουν όλα αυτά να τα αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Αν ήταν έτσι, τότε τι τα θέλουν τα κανάλια; Για τη δημοκρατία και την έγκυρη ενημέρωση;

Το Ποτάμι, όπως και οι «58» και όλες οι άλλες ευφάνταστες οργανώσεις που ξεφυτρώνουν η μία πίσω από την άλλη, είναι η έκφραση της διαπλοκής και της αγωνιώδους προσπάθειας του γνωστού, συστήματος της χώρας, να επιβάλει μια πλήρως αποτυχημένη και χρεοκοπημένη πολιτική ατζέντα, την ατζέντα της Κεντροαριστεράς και της μεταρρύθμισης. Κεντροαριστερά στην Ελλάδα, έτσι όπως στρεβλά έχει ονομαστεί, σημαίνει Κεντροδεξιά και μεταρρύθμιση. Μεταρρύθμιση σημαίνει απορρύθμιση, διάλυση της μεσαίας τάξης και περιφραστικά εκπεφρασμένο, παίρνω από τους πολλούς για να τα δώσω στους λίγους. ...

Η Ελλάδα αυτήν την περίοδο και η Ευρώπη δεν έχει ανάγκη από ένα σιγανό ποταμάκι του εκσυγχρονισμού, αλλά από έναν χείμαρρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Εχει ανάγκη από την ακριβώς ανάποδη πορεία. Να αναχρονίσει, εάν το προηγούμενο ήταν εκσυγχρονισμός, τις σχέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, να προστατεύσει κοινωνικές ομάδες, να προστατεύσει την ελληνική βιομηχανία, τον αγροτικό τομέα και την κτηνοτροφία, να πάρει από τους λίγους και να δώσει στους πολλούς. Διότι, ειδάλλως, θα μας πάρει όλους το ποτάμι της Χρυσής Αυγής, καθώς όπου υπάρχει απόγνωση υπάρχουν και σωτήρες.

Τώρα δεν μένει λοιπόν παρά να δούμε το προσεχές διάστημα μια πληρωμένη δημοσκόπηση, λίγη σκηνοθεσία, μια υποψία εμπαθούς αντι-συνδικαλισμού, μια μεταρρύθμιση από την οποία θα τρώνε όλοι με χρυσά κουτάλια όταν υλοποιηθεί, και η σούπα της Κεντροαριστεράς θα είναι έτοιμη. Θα είναι και Αριστερά και Κέντρο και Δεξιά. Θα είναι όλα και τίποτα, αρκεί να είναι η διαπλοκή και τίποτα. Θα είναι τελικά το ποτάμι που θα σκεπάσει τις πραγματικές προθέσεις ή μήπως αυτήν τη φορά ο ελληνικός λαός θα αφήσει τις παραποτάμιες επιλογές και θα διαφυλάξει τα συμφέροντά του; Δεν έχουμε παρά να περιμένουμε να δούμε.
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.